Ervaring met ‘De Nieuwste School’

[ Commentaar MAP: deze draad gaat hier verder; zie ook daar voor (ongeveer) de originele posting ]

51 Reacties

  1. Welkom Fruttenboel
    Welkom op de website van BON. Ik heb je verhaal over je ervaringen met de nieuwste school gelezen en het verbaast me eerlijk gezegd in het geheel niet. Dit is een extreem (of zuiver als je wilt) voorbeeld van het nieuwe leren.
    OP dit forum kom je meer verhalen tegen zoals jij meemaakt, maar ik herinner me geen verhaal uit de eerste hand van een betrokkene die in eerste instantie positief is, maar door de ervaringen duidelijk krijgt dat dit soort onderwijs geen onderwijs mag heten. Jouw verhaal is voor ons zeer waardevol. Inside informatie is belangrijk omdat er vanuit de officiele kanalen van dergelijke scholen altijd alleen maar positieve verhalen komen. In discussies met aanhangers van dergelijk onderwijs beweert men ook dat alles geweldig is. En omdat je het als buitenstaander moeilijk echt hard kunt maken dat dat niet waar kán zijn, is feitelijke informatie van binnen uit zeer welkom.

    NIVOZ is de organisatie van Luc Stevens: de goeroe achter het nieuwe leren. Inderdaad zoals je al opmerkte, verre van objectief.
    Meer infornmatie hierover kun je o.a hier op ons forum vinden

    Er zijn veel manieren om goed onderwijs te geven, maar als je je openlijk tegen de wetenschap uitspreekt en werkelijk denkt dat kinderen alles zelf moeten uitvinden, allemaal zelf gestuurd en zonder vakkundige docent, dan is het geen onderwijs, geen bezigheidstherapie, maar kindermishandeling

    • [ik herinner me geen verhaal
      [ik herinner me geen verhaal uit de eerste hand van een betrokkene die in eerste instantie positief is, maar door de ervaringen duidelijk krijgt dat dit soort onderwijs geen onderwijs mag heten.]

      Aanvankelijk hield ik een soort blog file bij op mijn eigen webspace over dit onderwerp. Daarin had ik wat meer emoties zitten. Na de dreiging met vervolging via politie, OMO en laster heb ik die pahina offline gehaald. De geraadpleegde jurist en politie officieren konden er echter niets laakbaars in terugvinden. Mogelijk zet ik de pagina’s (met voorbeelden van lesstof erin) wel weer online.

      [omdat er vanuit de officiele kanalen van dergelijke scholen altijd alleen maar positieve verhalen komen]

      De torren willen van ouders en leerlingen ook vooral positieve terugkoppeling. Ze willen vooral complimenten hebben. Maar van complimetenren is nog nooit iemand echt wijzer geworden.

      Wat vooral opvalt op DNS is dat de ouders meestal extreem gemotiveerd zijn voor de school en dat het kind (ook bij ons) als lijdend voorwerp worden gebruikt. De kinderen varen blind op ouders en school.

      Zoals gemeld in de andere mail: er zijn een tiental DNS spijtoptanten die door andere scholen in Tilburg opgenomen zijn. Mogelijk dat iemand via de receptor scholen een onderzoekje kan instellen. Een docent of decaan kan hier beroepshalve wat meer bereiken dan een voormalig kritisch ouder.

      Op DNS spreekt men zich niet openlijk uit tegen de wetenschap. Einstein hangt prominent in de hal. Men vergeet alleen dat Einstein toch een van de grootste charlatans van de 20e eeuw is. Sinds de scheiding van zijn (briljantere) vrouw is er bijna niks meer uit zijn handen gekomen. Maar dat is weer een ander verhaal.

      • De opmerkingen
        over Einstein neem ik je zeer kwalijk. Los van de persoonlijke eigenschappen van de man moet je na kennisneming van zijn werk concluderen dat hij uitermate belangrijke bijdragen aan de wetenschap heeft geleverd. Daarvoor verdient hij grote waardering.

  2. Beste jan Verhoeven
    Ik heb zojuist je verhaal gelezen. Ik vind dat je erg je best doet om objectief te blijven. Wat dat betreft ben je een ideale kritische ouder. Merkwaardig dat men je min of meer gedreigd heeft met de politie. Je hebt groot gelijk dat je hierover schrijft. .

    Wat me niet helemaal duidelijk is: viel de school die jullie dochter had uitgekozen, en waar men jullie nog al onvriendelijk bejegende, misschien onder het zelfde bestuur als de DNS?

    Bijzonder vind ik Marjannes receptie van het klassikale onderwijs:

    [Marjanne vertelde afgelopen weekeinde dat ze de laatste drie (eigenlijk zeven) weken meer kennis vergaard had dan in een jaar op DNS. Ze vind het klassikaal onderwijs ook veel leuker en de tijd gaat sneller. Het is afwisselender en de leraren zijn beter. Je krijgt zelfs antwoord als je een vraag stelt en als je vraagt om wat meer uitleg lijken de docenten dat zelfs te waarderen.]

    Een praktijk geval waaruit de zegeningen van het klassikale onderwijs blijken. -Klassikaal onderwijs voorstaan wil [dus] niet zeggen dat je terug wilt naar de jaren vijftig.

    Wat me hogelijk verbaast is dat de mensen op de nieuwe school zelf niet inzien dat een dergelijk experiment door iedereen met belangstelling wordt gevolgd: en dat je dus juist daar de beste docenten neerzet. Maar nee, het woord docent is in die kringen een scheldwoord!?

    Kortom, je verslag is verbijsterend. -Ik raad iedereen aan het te lezen!

    • Ervaring DNS
      [viel de school die jullie dochter had uitgekozen, en waar men jullie nog al onvriendelijk bejegende, misschien onder het zelfde bestuur als de DNS?]

      DNS = De Nieuwste School = OMO school.

      Ik zou ook aangeklaagd worden bij de klachtencommissie van de OMO maar ik weet dat daar nooit een procedure tegen mij gelopen heeft. Ik was intimiderend bezig tegen ouders, leerlingen en personeel van DNS.

      De leraren op 2College Noord werken zeer efficient. Er is wel eens lesuitval maar de kinderen blijven op school om groepsgewijs taken te verrichten. De manier van lesgeven sluit goed aan bij de kinderen. En: onderbouw en bovenbouw zitten in aparte gebouwen waardoor de kinderen nog een paar jaar iets beslotener kunnen opgroeien. Iets wat zeer gewaardeerd wordt door de kinderen (en hun ouders) die ik ken uit de buurt.

      Ik heb een paar keer op DNS het woord ‘lerarenkamer’ laten vallen. Maar dan kijkt iedereen de andere kant op. Men WIL geen leraar zijn maar mentor, tutor, expert of stagiair.
      Eigenlijk maar beter ook want men KAN geen leraar zijn. Ze zijn te onervaren.

      Er zijn nu in totaal een stuk of 10 kinderen van DNS afgegaan. Alleen: de school doet er heel geheimzinnig over. Namen van spijtoptanten zijn moeilijk boven water te halen. Ze worden min of meer als afvalligen behandeld naar mijn mening.

      • Fruttenschool en OMO
        fruttenboel, ben je ervan op de hoogte dat staatssecretaris Van Bijsterveldt de grootschalige scholenorganisatie OMO niet als een probleem beschouwt? Ik was er in eigen persoon bij toen ze dit beweerde; ze zag het probleem van een organisatie als OMO niet in omdat deze kleinschaligheid zou faciliteren.

        Het aardige van staatssecretaris Van Bijsterveldt is dat ze nog wel eens de moeite wil nemen om een persoonlijke brief te lezen. Ook hier spreek ik uit eigen ervaring.

        Ik stuur je haar e-mailadres via je inbox (menu linksonderaan op deze website) en ik zou zeggen: stuur je ervaringen, en liefst ook die van je dochter (dus hoe ze het zelf ervaren heeft), naar haar toe.

        Kijk verder ook even naar de lijst met alle onderwijskamerleden op:
        www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2481
        Als je de moeite wilt nemen om er één of enkele partijen van je voorkeur uit te halen en de betreffende Kamerleden jouw ervaringen wilt toesturen, dan heel graag!

        Alleen als we ze continu blijven bestoken met de feiten, kunnen we deze strijd winnen.

        Welkom bij BON!

        • DNS en OMO
          Het enige waar ik door beangstigd ben, is dat OMO momenteel het monopolie heeft op middelbaar onderwijs in Noord Braband. De enige die hier iets aan kan doen is de NMa.
          Onze dochter ZAT op een OMO school en daar zit ze nu weer op. En ongeacht op welke school ze zou zitten: het zou ALTIJD een OMO school geweest zijn.

          Op zich is daar ook niet zoveel mis mee. Zolang de overkoepelende organisatie zich opstelt als belangenbehartiger. Du moment de organisatie zich als een religie danwel opperwezen gaat manifesteren wordt dat heel anders. En dan nog zouden we geen keuze hebben.

          [Het aardige van staatssecretaris Van Bijsterveldt is dat ze nog wel eens de moeite wil nemen om een persoonlijke brief te lezen. Ook hier spreek ik uit eigen ervaring.]

          Ook hier: DNS hoeft voor ons niet kapot. Het moet ANDERS. Als een chemisch proces niet loopt, dan moet de synthese herzien worden. Het eindproduct is duidelijk. Maar als er geen reacties verlopen dan zal je temperatuur, druk, deeltjesgrootte, oplosmiddel, reactievat of katalysator moeten aanpassen.
          Zo ook hier: wij denken dat DNS op de manier die wij ervaren hebben niet werkt. Dat is dan geen reden om DNS op te doeken. Maar het is alle reden om de synthese te herzien.
          Indirect is ons ter ore gekomen dat er nu ineens ‘bijlessen’ zijn en dat sommige vakken wel klassikaal worden uitgevoerd. “En dat dat zo ook voorzien was”. Maar toch is ons dat vorig jaar op ouderavonden nooit verteld. Maar dit is allemaal hear-say en dus niet erg betrouwbaar.

          • DNS hoeft niet weg?
            Waar het mij om gaat is dat ouders, die kinderen op dergelijke scholen doen, goed worden voorgelicht. Dat men weet dat er over de gebruikte pedagodiek en didactiek grote twijfel bestaat. Dat gebeurt bij medische experimentele therapieën ook, terwijl daar wel degelijk van te voren uitgebreid mee getest is. Dan nog is het zeer de vraag of een dergelijke school bekostigd zou moeten worden of zelfs toegestaan zou moeten worden, tenslotte hebben moeten ouders handelen in het werkelijke belang van hun kinderen. En als dat vertroebeld wordt door sektarisch onderwijs, dan kan de overheid hier wel degelijk een rol hebben, denk ik.
            Maar in eerste instantie moet het duidelijk zijn wat DNS doet. Keuzevrijheid voor ouders is en groot goed.

            Uit je verhaal hoor ik dat men niet alleen een experimenteel type onderwijs uitvoert, maar dat men daarover naar de ouders veel en veel te positief is. Men draait (het was voorzien…). Dat gedrag, halve waarheden en agressie tegenover critici, dat gedrag maakt de school voor mij onbetrouwbaar. Maakt de school voor mij te kwader trouw.

            Ik ken een basisschool die een aantal jaren geleden in de zomervakantie om is gegaan naar HNL. Toen al heel snel bleek dat de leesresultaten van de kinderen heel sterk achteruitgingen (via de cito leestesten), werd in vergaderingen gesproken over “hoe verkopen we dit aan de ouders”. Het belangrijke onderwerp zou moeten zijn: hoe repareren we deze blunder. Maar dat was toch echt even minder belangrijk.

          • OMOnopoly
            Als u het wilt laten bij het delen van uw verhaal op uw website en hier op dit forum is dat natuurlijk uw goed recht; het is alleen wel jammer dat veel ouders en kinderen overal in Nederland tot in lengte van jaren hetzelfde kan blijven overkomen. Het voorkomen van dit soort situaties is immers beter dan genezen; voor zover je echt van genezen kunt spreken. Ook ik zou de schoolcarrière van mijn kind (ik heb overigens geen kinderen) natuurlijk niet op het spel zetten met een strijd tegen een monopoly, maar volgens mij kunnen we meer doen dan het voeren van deze discussie op dit forum.

            Ik stel voor dat ik binnenkort een voorbeeldbrief schrijf aan Kamerleden en die hier plaats, zodat andere forumlezers die kunnen kopiëren (soort van Amnesty-actie dus). Ook zal ik binnenkort wat tijdschriften en Dagblad De Pers wijzen op uw website en deze discussie; misschien kunnen ze er wat mee, of maakt het ze alvast meer gespitst op toekomstige, vergelijkbare zaken.

            En hoewel ze het zullen negeren, zal ik ook een voorbeeldbrief maken voor de NMa, met de contactgegevens van het NMa erbij.

            Iemand nog suggesties van mensen of organisaties die we ook nog kunnen benaderen? De Rekenkamer? DNS is immers ook een vorm van verkwisting van belastinggeld.

          • De pers
            Ik heb zeer slechte ervaringen met de schrijvende pers:

            • je geeft een interview
            • de journalist schrijft alles op of neemt het op op zijn miniDisc
            • enkele dagten later werkt hij het verslag uit
            • de delen die hij niet meer snapt, vult ie zelf in
            • ontbrekende delen worden vaak ter plekke verzonnen of opgeleukt
            • het gepubliceerde stuk lijkt slechts marginaal op wat in het interview besproken is
            • als je later reclameert valt alles on de ‘journalistieke vrijheid’
            • soms mag je via een ingezonden brief wat toelichten, maar die wordt dan vaak ingekort ‘om jurnalistieke redenen’ of omdat ie te lang is

            Ik geef toe: dit zijn vooral ervaringen met lokale media en een niet met name genoemd computertijdschrift dat met een ‘C’ begint.

          • Journalisten zijn vrij en gebonden
            Er zijn bij een journalistiek interview twee belangen: dat van de geïnterviewde die aandacht wil voor zijn zaak en zijn verhaal overtuigend wil zien weergegeven, en dat van de journalist die een goed verhaal wil en zich niet voor het karretje van de geïnterviewde laat spannen.

            Als geïnterviewde moet je van tevoren goede afspraken maken over hoe om te gaan met de spanning tussen deze twee belangen. Je kunt een veto vragen op publicatie, maar dat grijpt diep in op het belang van de journalist; maar weinig journalisten gaan ermee akkoord. Mogelijk is dan al hun werk voor niks.

            Je kunt ook eisen dat je het artikel voorgelegd krijgt voor commentaar. Dan kun je bepaalde inhouden of formuleringen aanvullen of bijstellen. Kwesties als ‘dat heb ik niet gezegd’ of ‘dat heb ik anders bedoeld’ kunnen dan worden onderhandeld of met gebruik van de memorecorder worden beslecht. Dat is niet optimaal voor het belang van de geïnterviewde, maar niet onredelijk gezien het belang van de journalist. Deze afspraak wordt vaak gemaakt, zeker bij ervaren geïnterviewden die weten dat ze een vinger in de pap moeten houden.

            Toch niet je hele puntenlijstje betreffen “slechte ervaringen”? De eerste drie zijn normaal. Het vierde punt is onontkoombaar. Als een journalist een uurtje praat met een artiest, leraar of directeur, kan hij echt niet alles snappen. Dus formuleert hij het zoals hij het zelf gesnapt meent te hebben, of althans zo dat de lezer er wijs uit wordt. Het vijfde punt is ernstiger; als jou verzinsels in de mond worden gelegd, moet je protesteren (vandaar vooraf inspraak bedingen). ‘Opleuken’ is niet verboden, maar heeft z’n grenzen. Het zesde punt is alleen aan de orde bij slechte journalisten en bij mijn weten geen regel.

            Inderdaad heeft journalistiek z’n vrijheden. Journalisten zijn geen klusjesmannen van de geïnterviewden. Wel zijn ze gebonden aan een explicete op schrift gestelde beroepsethiek.

      • Het is weer… tijd voor publiciteit!
        fruttenboel, wat zou je ervan vinden als we gaan proberen om je verhaal in de publiciteit te krijgen? Dit lijkt me prima materiaal voor in een tijdschrift, of misschien voor een soort van special in De Pers.

        Nu ben ik niet zo thuis in de tijdschriftenhoek, dus een vraag aan jullie allemaal: welke tijdschriften zouden we kunnen benaderen? Ik bedoel dus tijdschriften die zich speciaal richten op ouders; geen Elsevier en Vrij Nederland en zo.

        • Ervaring DNS
          [wat zou je ervan vinden als we gaan proberen om je verhaal in de publiciteit te krijgen?]

          Voor mij hoeft DNS niet te verdwijnen. Ik voer geen kruistocht tegen deze school. Toen onze dochter er nog zat hebben we geprobeerd om van binnenuit veranderingen aan te kaarten. Dat is niet gelukt. Nu MJ er weg is, wil ik mijn ervaringen wel delen met de wereld, maar de wereld moet verder zelf maar zien wat ze ermee doen.

          Ik hoop van harte dat DNS zijn strategie en leerplan aanpast zodat de 200 kinderen die er nog zitten allemaal een fatsoenlijk certificaat mee naar huis krijgen.

          DNS is een methode die wel kans van slagen heeft, maar dan zal er op een totaal andere manier gewerkt moeten worden. Er worden zoveel tijd en kansen vergooid. Voorbeeldje:

          Ik kwam er tijdens een stadswacht ronde langs. We zagen PETflessen boven het dak uitkomen. Inderdaad: men had er een PETflessen lanceerinstallatie opgesteld. Flessen werden gevuld met water en lucht en dan werd de stop eruit getrokken.
          Sommige flessen kwamen hoog en andere heel hoog. Ik heb toen aan de kinderen gevraagd: houden jullie nu bij hoeveel water en lucht (volume en druk) erin gaat om een correlatie te maken met de bereikte hoogte? “Nee” was het antwoord, “we doen dit omdat het leuk is”.
          Terwijl je aan zo’n leuk experiment een hele smak wiskunde en natuurkunde kunt ophangen, die dan ook meteen praktisch nut krijgt en dus langer zal blijven hangen.

          Mijns inziens ligt de nadruk nu teveel op “Leuk”. En onze dochter heeft daar te weinig door geleerd.

          • Ik heb
            jarenlang op de manier natuurkunde les gegeven zoals u beschrijft. Met tabellen en berekeningen. Klassikaal en buiten want het moet wel een beetje zonnig weer zijn. Dank zij de vernieuwing mocht het niet meer, leerlingen moesten het zelf maar uitzoeken, competenties bleken belangrijker.

  3. Nieuw, nieuwer, nieuwst
    Interessant die gedetailleerde ervaringen door het jaar heen. Denk je dat je dochter ook bereid is iets van haar ervaringen voor ons in de computer te zetten? Een vader kijkt misschien toch weer anders dan een leergierig kind.

    Mij verbaast het geweldig dat een, zo op het oog, intelligente vader zo enthousiast kan worden voor zo’n frutschool. Je wilt toch ook dat een kind ergens terecht kan met haar slimmigheid, dat ze zich kan optrekken aan anderen en dat er hoge verwachtingen van haar zijn (de factor die mensen het meest aanleiding geeft om het beste uit zichzelf te halen).

    • marketing frutschool
      Ik begrijp het best dat je als vader kunt kiezen voor zo’n school. Het onderwijs heeft heel erg lang een goede naam gehad. Telkens werden er onderzoeken geproduceerd waaruit zou moeten blijken dat we op alle fronten voorop liepen. Wie gaat er van uit dat toonaangevende onderwijs ambtenaren met bergen werkelijke macht zich laten leiden door chakra’s? En het steeds genoemde argument: de maatschappij verandert, dus moet het onderwijs ook veranderen is natuurlijk onzin, maar het eerste deel: de maatschappij verandert, is wel degelijk heel erg waar. Ook veranderen nogal wat wat beroepen. Dat dat onderwijs dan ook wat gemoderniseerd kan worden is geen onnozele gedachte. Niemand had kunnen denken dat de verandering zulke absurde proporties zou kunnen aannemen.
      Als je een slim kind hebt, dat zichzelf allerlei vragen stelt, wiens kennisdrang niet te stuiten is, dan is een stimulerende leeromgeving helemaal geen gek idee, denk je.
      Je denkt wellicht helemaal niet na over de intrinsieke opbouw van mn exacte lesstof, en als je er al over nadenkt, dan ga je er toch van uit dat de school dat ook heeft gedaan. En een nieuwe school heeft in ieder geval de aantrekkingskracht van een enthousiast team dat voor deze onderwijsvorm heeft gekozen. En dat is (werkelijk) een voordeel ansich.
      En vergeet niet dat de open dagen erg handig zijn ingericht. Men is zeer wel in staat om het als een kennisparadijs voor te stellen.

      Kortom: ik kan me heel goed voorstellen dat een ouder er voor kiest. Daarom is het zo goed dat BON dr waarheid naar buiten brengt. Dat gebeurt door geen enkele andere instantie, BON is klokkenluider zonder risoco

    • Ervaring DNS
      Ik denk dat Marjanne hier wel wat meer over wil vertellen. Ook voor haar was dit een deconfiture. Ze komt er nu pas achter wat wij (Ria en ik) haar onthouden hebben door haar naar DNS te laten gaan. Ik zal het er zaterdag even over hebben.

      > Mij verbaast het geweldig dat een, zo op het oog, intelligente vader zo enthousiast kan worden
      > voor zo’n frutschool.

      Wij hadden de ‘open mind’ die je leert aannemen bij iets nieuws. Geleerd in 10 jaar Fuji en 3 jaar Ushio. We wilden het een kans geven en wij dachten eigenlijk: mogelijk dat de VMBO leerlingen zich wat OP kunnen trekken aan de VWO leerlingen. Maar het tegenovergestelde is gebeurd. Precies zoals allerhande mensen ons vertelden. Naderhand, want men wilde onze hooggespannen verwachtingen niet te zeer beschadigen.

      Het verhaal van de school, in 2005/6, was erg goed. Het sloot aan bij onze wens om nieuwe zaken een kans te geven. We wilden meeHELPEN. Ria wilde in de MR. Ik wilde meehelpen bij Technische dingen. Zie ook mijn site: fruttenboel.verhoeven272.nl
      Alleen: het werd niet gewaardeerd. Kritiek werd genegeerd. Wij hadden gehoopt dat we wel eens uitgenodigd zouden worden ‘om ons verhaal toe te lichten’. Is nooit gebeurd.

      Wij hebben onze dochter op tijd weggehaald. Maar wat moet er komen van die kinderen die daar nu nog zitten? Om een voorbeeld te noemen:

      Men probeerde wat over electriciteit te vertellen, zonder dat de kinderen bij wiskunde ook maar IETS aan het werken met variabelen deed. Probeer dan een wet van Ohm maar eens uit te leggen. In de ‘lessen’ ging het over enzymen en zwaar water, maar de kinderen hadden geen enkele mathematische basis om op te bouwen. In het stukje over kernenergie ging het over ‘de sterke afstoting tussen protonen en neutronen’. En een gloeidraad wordt warm ‘doordat de elektronen langs elkaar wrijven’.
      Dit ging dan alleen om de papieren die ik toevallig onder ogen kreeg. Het werd onverantwoord om haar daar te laten.

      • Terugkerend misverstand
        Toch is er wat mij betreft sprake van een steeds terugkerend misverstand. Een school is er om op een goed opgebouwde en systematische manier dingen te leren van iemand met verstand van zaken (zowel vakinhoudelijk als didactisch). De inhoud van dit curriculum is extern vastgelegd en het wordt (of je nu wel of niet intrinsieke belangstelling hebt) aangeleerd en getoetst. Dat doen we omdat er een maatschappelijke overeenstemming is over wat voor bepaalde niveaus nuttig en belangrijk is.

        Alle andere leuke experimentjes, onderzoekjes en manieren kunnen uiterst leerzaam zijn. Als het uit jezelf moet komen heb je DUS geen school nodig. Die doe je in de tijd buiten school. Ik kende vroeger aardig wat jongens die in hun vrije tijd aan scheikunde (in de kelder, inclusief de bijbehorende ongelukjes), natuurstudie, archeologie of sterrenkunde deden. Soms mocht dat trouwens zelfs op school, maar dan buiten schooltijd. Dat is nog nooit verboden geweest en er waren/zijn hele verenigingen voor.

      • Leuke grap om de dag mee te beginnen!
        Dit is inderdaad een goede grap. Het idee dat dit serieuse lesstof is, doet mijn sardonische inborst een groot genoegen. -Stuur dit maar snel door naar Plasterk.

        • Nog meer lesstof
          Dit is dus NIET door leerlingen gemaakt. Een 12 jarige met alleen bassisschool kan dit niet bj elkaar sprokkelen.

          Kernenergie : members.home.nl/jmr272/images/DNSles001.jpg

          Kinderen van 12 zonder enige voorkennis kunnen dit niet snappen of begrijpen. Ze kunnen het alleen van buiten leren. Maar daar gaat het niet om in de exacte vakken. En dan ook hier: wat er staat is nonsens. Het komt heel dicht bij een technische leugen.

          Informatica : members.home.nl/jmr272/images/DNSles002.jpg

          De pindakaasfbriek die van stal gehaald werd om ‘electriciteit’ uit te leggen heb ik niet bewaard.

          Een belgische vriend van me (HTS student) stoorde zich vooral aan het belabberde taalgebruik. Dat zou in zijn land voldoende zijn voor ontslag. Hier ligt dat anders.

          • %$#$^%$#$*@
            Niet alleen kinderen kunnen dit niet snappen of begrijpen. Ik (drs wiskunde en voor-kandidaats natuurkunde) kan dit niet begrijpen. Op de eerste plaats omdat het gewoonweg niet waar is. Het is fout, onzin, niet eens bij benadering min of meer een beetje goed. Maar ook omdat de taal zo mogelijk nog verschrikkelijker is dan de inhoud. Slechter is niet denkbaar.

            Ik neem mijn woorden van eerder op de dag terug, het leidt geen twijfel: DNS moet per direct verboden worden en de verantwoordelijken moeten strafrechterlijk worden vervolgd.

            Ik denk dat ouders hier een grote kans maken op een of andere vorm van compensatie als dit wordt aangekaart bij de rechter. Dat is een paar jaar geleden ook Karin Schaapman gelukt (bij een Amsterdamse montessori basisschool).

            In mn eerste reactie zei ik dat je ervaringen me niet verbaasde. Meestal wordt er op een HNL school simpelweg niets geleerd. Nu is er echter iets anders aan de hand: er wordt regelrechte onzin aangeleerd. Dat is nog veel erger. Ik ben verbijsterd.

          • Ongehoord.
            Zorg maar dat onze JL dit niet onder ogen krijgt: die heeft al genoeg te verduren gehad… 😉

            [berichtje onder de voetbalwedsrtijd: ‘ns kijken of er dan ook gemodereerd wordt… 😉 ].

          • Wat is er mis mee ?
            Simon, je leert het ook nooit.

            Hebben wij ooit met onze ogen een proton gezien ? Wie zijn wij dan om te beweren dat een proton na afgestoten te zijn niet uit elkaar kan spatten ?
            Ooit een electron gezien ? Waarom zouden ze niet langs elkaar wrijven en waarom zou dat niet de bron van warmte kunnen zijn ? Levert je zo de Frontier Award op.

            Gedenk de eerbiedwaardige woorden van Slagter:
            Er bestaat geen objectieve kennis. Kennis is polyvalent. Dus een isolator kan zowel de stroom doorlaten als tegenhouden, het hangt ervan af of je er westers of oosters tegenaan kijkt.

            En de Net-generatie bepaalt zelf wel wat de feiten zijn.

          • gebeurt dit echt?
            Ik verbaas me nogal over wat ik achter de links zie. Zijn dit zaken die in het echte leven als lesstof gebruikt worden in 2007? Los van de feitelijke onzin is het taalkundig ook inderdaad behoorlijk knullig (eufemisme). Welke type docent gebruikt deze spullen in zijn les, toch geen natuurkundige?

          • Lesstof DNS
            Ik heb het vandaag nog eens expliciet nagevraagd.

            De door mij gescande documenten zijn het resultaat van een leercirkel:

            • Een leercirkel werkt, onder begeleiding van een expert, aan een onderwerp
            • Na bepaalde tijd wordt door de cirkel, in samenspraak met de expert, een leerbrief gemaakt
            • Deze brief wordt dan als input gebruikt door de andere leerlingen

            Technisch gezien is deze lesstof dus gemaakt door leerlingen. Maar de expert die moet begeleiden heeft hier (minimaal impliciet) zijn goedkeuring gegeven aan het materiaal. Je zou dus ook kunnen zeggen dat de expert die (net als een hoofdredacteur) eindverantwoordelijkheid draagt, dit materiaal heeft uitgegeven, met hulp van wat leerlingen.

            Hoe dan ook: het was stof voor leerlingen om te leren. Van buiten te leren. En dat is een vies woord in de exacte vakken, vind ik, als chemical engineer.

          • Inderdaad
            Iets dergelijks had ik verwacht. Het is kennelijk meer gestructureerd dan ik in mijn eerdere post beschreef. Een expert die een en ander goedkeurt en begeleidt, een standaardvorm van een lesbrief, het expliciet en bewust doorgeven van deze “kennis”aan andere kinderen. Je zou zeggen dat ze een poging gedaan hebben om de kwaliteit van die lesbrieven door procedures min of meer veilig te stellen. Maar die pogingen werken averechts als de betreffende “experts” deze onzin, inclusief taalfouten doorlaten en doorgeven aan andere kinderen. Behalve een uitermate vreemd systeem (waarom zouden leerlingen werk van andere leerlingen als bron krijgen, terwijl er ook gewoon goede boeken te koop zijn), blijkt nu ook heel duidelijk dat het niveau van de experts zeer te wensen over laat.

            Kennelijk is het leerdoel niet de inhoud van de lesbrief, maar is het leerdoel enkel en alleen het proces van informatie verzamelen en doorgeven.
            Het treurige is dat ook dat verkeerd wordt aangeleerd. Bij informatie verzamelen hoort ook het waarderen en selecteren van informatie. Die houding wordt kinderen niet aangeleerd als je dergelijke onzin door laat gaan. Kinderen denken dat dat leren niets anders is dan knippen en plakken van internet of welke bron dan ook. Dat je kritisch moet zijn en moet nadenken is kennelijk niet relevant.

            Mijn oordeel over deze methode van werken blijft beneden nul. Maar het is wel volkomen zuiver in de leer van het evangelie van Luc Stevens.

          • Wat dan wel?
            Hier spreekt iemand zonder veel ervaring in de hogere geledingen van de basisschool, en die probeert te snappen wat hier gebeurt.

            Jullie zijn allemaal zeer verbolgen over deze voorbeelden. Ik zie zelf dat het taalkundig rammelt, en dat er een gekke selectie gemaakt is uit alle informatie over de onderwerpen (met soms zelfs fouten).

            Maar bij mij blijft de vraag: hoe moet je wel omgaan met bijvoorbeeld kernenergie in groep 8? Of moet je het helemaal niet over kernenergie willen hebben? Mensen met ervaring in groep 8: licht mij bij! Heeft iemand voorbeelden van hoe het dan wel moet?

          • Dat dacht ik …
            … ook inderdaad. Dan blijft de vraag van Mark alsnog overeind. Hoe dan ook, deze school maakt de keus deze stof te behandelen. Dan wil ik weer weten welke docent dit materiaal blijkbaar ‘in orde’ acht voor gebruik.

            Als een vakman deze zaken gebruikt, kan ik me voorstellen dat hier nog heel veel nuttigs mee kunt doen in de klas. Maar als de vakman er niet is, wat dan?

          • Kernenergie groep 8
            Ik weet vrijwel zeker dat men bij het ECN in Petten kant en klare folders danwel brochures heeft op dit terrein voor groep 8 BS.
            Hebben ze dat niet, dan kan je het nog steeds uitleggen, maar dan in grote lijnen:

            – net zoals er sommige mensen zijn die heetgebakerd zijn, zijn er ook soorten ijzer die snel ‘boos’ worden
            – een zo’n ijzersoort is Uranium
            – als Uranium zogezegd ‘boos’ wordt, spat het uit elkaar in twee helften plus twee kleine ‘kogeltjes’
            – als niet-boos Uranium door 1 zo’n kogeltje geraakt wordt, kan het ook ‘boos’ worden en uit elkaar spatten

            Als ze dit aan kunnen nemen dan kan je ze ook uitleggen dat 1 uiteengevallen Uranium twee andere Uraniums kan laten splijten. Hierbij komen dan dus 4 kogeltjes vrij. Reken dit maar eens voor (in een tabel) voor de eerste 6 splitsingen.
            De kinderen zullen zien dat het aantal kogeltjes dat vrijkomt snel oploopt.

            Onder ons: dit is de chain reaction, de kettingreactie.

            Wil je Uranium gebruiken in een bom, dan laat je de kettingreactie doorlopen en binnen 20 splijtingen zit je op een enorm getal voor de kogeltjes (ca 1 miljard). Hiermee is het proces uit onbeheerst en volgt er een explosie.
            Wil je Uranium gebruiken in een centrale, dan is het de kunst om de kogeltjes beheerst (engels: controlled) af te vangen. Als je de kogeltjes stroom kunt regelen, heb je dus een soort gaspedaal. In een bom staat iemand met volle voet op dat pedaal. In een centrale zijn er mensen en computers die dat gaspedaal precies diep genoeg indrukken.

            Hier zou ik het dan bij laten.

            Ik verzin dit even snel, maar mogelijk dat je zelf een betere analogie kunt verzinnen. Als ik er de tijd voor neem dan kan ik misschien ook iets verzinnen zonder kogeltjes.

          • Niet boos
            Ik zou een analogie alleen gebruiken als je er niet onderuit kunt. Je verhaal van het uiteenvallen van kogeltjes (deeltjes, zou ik zeggen), heeft die boosheid niet nodig en ik zou het ook niet gebruiken.

          • Zeer boos!
            Ik daarentegen vind het geweldig: kostelijk, de uranium is boos. Volgens mij was de het vraag hoe je dergelijke stof zou kunnen opdienen aan leerlingen van groep 8 en/of brugklas. Dit gaat er in als koek. -Komen ze straks in de bovenbouw, dan weten ze het nog.

          • boos
            Beste Fruttenboel,
            – als Uranium zogezegd ‘boos’ wordt, spat het uit elkaar in twee helften plus twee kleine ‘kogeltjes’
            – als niet-boos Uranium door 1 zo’n kogeltje geraakt wordt, kan het ook ‘boos’ worden en uit elkaar spatten
            12 jarige interpretaties:
            Zijn die twee helften nu ook boos? En als mijn vader boos wordt spat die dan ook uit elkaar en wordt mijn moeder dan geraakt en spat die dan ook uit elkaar? En bij maatschappijleer hebben we gehad dat je tolerant moet zijn en mensen en dingen niet boos moet maken maar nu begrijp ik dat boos maken ook heel nuttig kan zijn. En als voetbalsupporters in een stadion gaan vechten kun je daar dan het stadion mee verwarmen?
            Collegiaal:
            En wat is het doel nu want omdat de bom erbij komt lijkt het alsof het leerdoel is wat het verschil is tussen beheerste en onbeheerste processen c.q. of het gaat over domino-effecten?.
            Naar de betreffende docenten:
            En hardware is wat ik kan zien bij een computer?(stoffelijk) En dan ineens blijkt de eerste programmeur een vrouw.(waarom staat dit erbij?)

            Beeldspraak is goed om abstracte zaken te kunnen overbrengen maar de waarheid moet hierbij onaangetast blijven. Voorbeelden of beeldspraken dienen te bestaan uit bekende feiten, je verduidelijkt het onbekende vanuit het bekende.

            Corgi

          • Loop ik achter
            Een brugklasser kan toch nog 12 jaar zijn en krijgen ze geen maatschappijleer meer dan of hoe dat nu ook mogen heten?
            Corgi

          • Wanneer maatschappijleer
            In elk geval in havo en vwo komt maatschappijleer pas aan de orde in de tweede fase. En op mijn school daarin zo laat mogelijk.

          • Corgi’s pikante commentaar
            Beste Corgi,

            Dank voor je toelichting en levensbeschouwelijke vragen. Ik had hier in mijn naiiteit niet aan gedacht.

            Inderdaad, door mijn metafoor zouden kinderen van gescheiden oiuders op de idee kunnen komen dat hun beider ouders, die als deeltjes uit een uiteengespat huwelijk nu vrijelijk ronddolen, ook boos zouden kunnen zijn. Slimme kinderen zouden hieruit zelfs kunnen destilleren dat ZIJ de kogeltjes zijn! Die zo meteen ieder andert huwelijk zouden kunnen torpederen enkel en alleen door hun aanwezigheid daar.

            Mijn denkraam is te beperkt voor dit soort analyses. Mijn oprechte dank voor de aanvulling.

      • Van, voor en door leerlingen: peer-teaching
        Dit voorbeeld is zo absurd, dat ik me niet kan indenken dat het lesmateriaal is dat door een leraar gemaakt is. Wat voor leraar dan ook, ook een gymleraar doet dit honderd keer beter. Ik heb niets tegen gymleraren natuurlijk, mn bedoeling zal duidelijk zijn.

        Ik denk, maar verbeter me ajb als ik het mis heb, dat dit voorbeeld is van leerlingenwerk, dat leerlingen aan elkaar presenteren om te laten zien wat ze hebben geleerd en hoe ze hebben samengewerkt. Ik heb op een school gewerkt waar het er net zo aan toe ging. Leerlingen werken in groepjes aan een project en na een bepaalde tijd werden al die zaken aan elkaar gepresenteerd. Je kreeg dan inderdaad dat ze elkaar onzin vertelden.

        In de oorspronkelijke opzet van HNL zijn deze presentaties niet bedoeld dat de leerlingen elkaar inhoudelijke zaken bijbrengen. Als je werkelijk iets over elektriciteit zou kunnen leren dor een powerpoint van 15 minuten, gegeven door een groepje medeleerlingen, dan is dat kennelijk een buitengewoon effectieve methode en moeten we razendsnel naar de hoorcollege-only werkvorm,
        Maar de leerlingen denken daar anders over, zij nemen deze “kennis” serieus. Deze presentaties worden onderling doorgegeven en gebruikt voor verdere p[presentaties. Er wordt een hele parallelle kenniswereld opgebouwd van een niveau dat veel lager ligt dan het onbetrouwbare internet. Hier wordt werkelijk subjectief nieuwe kennis gecreëerd.

        En, zo is mijn ervaring, mijn collega docenten meenden ook dat leerlingen werkelijk inhoudelijk iets van die presentaties leerden. Soms probeert men nog wel om het verkeerde beeld te verbeteren, maar in een serie van dergelijke presentaties kun je nooit rechtzetten wat de leerlingen hebben veroorzaakt.

  4. OMO sticht De Nieuwste School
    OMO sticht De Nieuwste School (2005):

    Minister Van der Hoeven steunt de oprichting van De Nieuwste School (DNS) in Tilburg. Ze heeft dat aan het schoolbestuur OMO laten weten. De heer R. Kraakman, voorzitter van de raad van bestuur van OMO, verkeerde gisteren in een uitgelaten stemming. „Ik heb de minister meteen een bloemetje gestuurd. Ze praat niet alleen over het belang van onderwijsvernieuwing, ze voegt nu de daad bij het woord“.

    De steun bestaat er uit dat OMO gedurende een periode van zeven jaar op een aantal onderdelen van bestaande regels mag afwijken. Dat geeft de mogelijkheid tot experimenteren.
    De bekostiging (financiering) van DNS door het ministerie is ook geregeld.

    De Nieuwste School wil onderwijs bieden op een manier die leerlingen beter motiveert. De leerlingen stippelen zelf hun leerproces uit, de docenten zijn de begeleiders. Er komen stamgroepen van 15 leerlingen, die onderdeel zijn van ’huizen’ van 150 leerlingen. Het is een school voor vmbo, havo en vwo, die in augustus 2005 haar deuren opent.

  5. Brochure van OMO en APS over De Nieuwste School
    Brochure (2007)

    R. Kraakman:
    “Op De Nieuwste School wordt dag in dag uit aangetoond dat leerlingen er heel veel leren, en wellicht heel veel meer dan wat in een curriculum staat. Leren met behulp van de hier ontwikkelde denkcirkel
    doet een beroep op het volledige intelligentiebereik dat bij leren kan worden aangeboord.
    Wat mij in dit proces bijzonder verheugt, is dat niet alleen uitgebreid beschreven wordt wat leerlingen iedere dag opnieuw doen, maar ook waaróm ze daarmee bezig zijn. Gebrek aan verantwoording afleggen over wat er op school gebeurt, is wel het laatste wat je De Nieuwste School kunt verwijten.”

    • Smartlappenfestival
      Hier in Utrecht is het smartlappenfestival aan de gang: laten wij een lang lied voordragen over het nieuwe onderwijs. Een van de strofe’s wordt gewijd aan de De Nieuwste School.

      (…)
      O zoete stille Maaike, nee die wist t niet.
      Lieve stille Maaike had zo veel verdriet.
      ’t Hulploos kind, tot ’t nieuwe leren bekeerd,
      had in al die lange jaren niets geleerd…

      • melodie suggestie?
        Lijkt me een prachtig plan.

        Eerlijk gezegd (niet verder vertellen, dit blijft onder ons) vind ik het kleine cafe van vader Abraham een prachtig lied. Het zou aardig zijn om met welke melodie dan ook, een meezing lied te maken.

        • déjà vu
          In een eigen brochure van Slash21 is onder andere te lezen:
          Hoewel het experiment
          nadrukkelijk uitgaat van zelfsturing en vraagsturing,
          en zich juist afzet tegen een uniform
          leerstof aanbod, neemt in het inspectierapport
          het kwaliteitsaspect ‘leerstofaanbod’ een
          prominente rol in. Opmerkelijk is dat de
          inspectie vervolgens van mening is dat het
          leerstofaanbod onvoldoende is afgestemd op
          de onderwijsbehoeften van individuele leerlingen,
          terwijl het kiezen van individuele
          leerroutes juist één van de kenmerken is van
          de Slash 21-aanpak.
          Ook leerlingen maken zich zorgen over de
          adequaatheid van de leerstof die ze zich eigen
          hebben gemaakt. Zeker in de aanloop naar de
          overstap naar de bovenbouw ontstaat de bezorgdheid
          of zij wel voldoende ‘geleerd’ hebben
          om in de nieuwe school mee te kunnen.
          Leerlingen die de overstap naar het Marianum
          al gemaakt hebben, voelen de druk van cijfers
          en het moeten bewijzen dat zij goed genoeg
          zijn om de vakken van de bovenbouw te kunnen
          volgen.

    • Inloggen
      Je kan hun website bezoeken.
      Het leerlingenforum loopt via ’thedepartment.nl’ (een forum gehost in de webspace van een medewerker).
      De rest gaat via ‘N@TSCHOOL’

      Beide sites kunnen alleen betreden worden met een geldige user/password combinatie.
      Het is goed beveiligd, zoals het hoort.

      Als jullie daar willen inbreken dan zou ik het op prijs stellen om dat niet via deze topic te bespreken.

      • Inbreken
        Het is zeker niet de bedoeling om in te breken. Mijn idee is dat DNS zelf of een van de leerlingen of ouders wat werk etc. wil laten zien zodat we beter kunnen begrijpen wat daar gebeurt.
        Corgi

Reacties zijn gesloten.