De Onderwijsraad heeft op 19 juni 2008 haar advies “Vreemde talen in het onderwijs” naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van de voorstellen is het invoeren van het Engels als instructietaal in het basisonderwijs.
Met zijn brief aan de Tweede Kamer van 19 november 2008 heeft minister Plasterk laten weten het onderhavige voorstel van de Onderwijsraad te willen onderzoeken. Hij schrijft ondermeer: “Ik wil het voor een beperkt aantal scholen voor primair onderwijs mogelijk maken om te experimenteren met Engels als deelvoertaal voor maximaal 15% van de onderwijstijd”.
De minister gaat voorbij aan het feit dat er, vooral in Rotterdam, al een groot aantal basisscholen bestaat waar op deze wijze les wordt gegeven.
Het is onbegrijpelijk dat de Minister met deze onderwijshervorming komt, nu er zoveel klachten zijn over het niveau van de kernvakken in het basisonderwijs en de vele ondoordachte onderwijshervormingen in het verleden. Zie ook het rapport van de Commissie Dijsselbloem.
Zonder in bijzonderheden te treden is het voor mij duidelijk dat deze hervorming ten koste zal gaan van het nu reeds te lage peil van de beheersing van de Nederlandse taal.
Mijn verzoek aan BON als belangenbehartiger van goed onderwijs is om zo snel mogelijk bij de Tweede Kamer aan te dringen op verwerping van deze onderwijshervorming en de Minister te dwingen om met dit experiment te stoppen.
Het onderwerp zou ook op de agenda van de eerstkomende jaarvergadering gezet kunnnen worden.
Volledigheidshalve vermeld ik nog dat de Algemene Onderwijsbond zich ook tegen dit experiment met tweetalig onderwijs op de basisschool verzet.
De vraag is, als altijd: Wie
De vraag is, als altijd: Wie moeten die Engelstalige lessen gaan geven? Welke schade gaan kinderen oplopen als ze jarenlang in slecht Engels les hebben gehad, zowel qua grammatica als qua uitspraak?
Ik heb het al eerder gezegd en ik herhaal het maar weer eens: Docenten Engels in het VO houden de kinderen in de EERSTE les al voor dat ze ALLES wat ze op de basisschool hebben ‘geleerd’ moeten VERGETEN.
Schande, zo veel dom anglicisme van een wetenschappelijk gekwalificeerde minister. Ik overweeg ernstig een brief hierover naar de Kamer te sturen.
de vraag en het antwoord
De vraag stellen is haar beantwoorden. Ik overweeg ook zo’n brief ; misschien nog liever naar de minister ?
maarten
Tsjonge,
dat is schrikken. Overigens gaat ’t eerder over overleven. Kinderaantallen. Welke basisschool trekt genoeg aanmeldingen. Profileren d.m.v. Engelstalige lessen, Leonardo achtige aanbiedingen. Dat is de toekomst.
Tragische basisonderwijstoekomst.
Inzake moedertaal
Meermalen heb ik op dit forum al geventileerd dat Nederland de zot van Europa is met zijn zelfhaat en zijn slijmerige, onderdanige voorkeur voor het Engels. Een land dat zijn eigen taal in het onderwijs wil afschaffen verdient ook eigenlijk door de Noordzee te worden verzwolgen.
Vandaag zag ik in de supermarkt op een deur met ‘push bar to open’ een keurige witte plakker met daarop de tekst ‘Dit kan ook in het Nederlands’. Een leuk, praktisch en goedkoop initiatief van iemand die zijn medemensen op die zelfhaat wil attenderen. Ik ga maar eens een stel van die plakkers op de kop tikken. Onderwijs? Dit kan ook in het Nederlands.
engels als instructietaal in de basis-school
ref : hierboven
Dat was een buitengewoon slecht advies van deze Onderwijs-raad, zeg maar Onwijsraad.
Niet omdat het idee verkeerd is, met een tweede taal al in het PO te beginnen (ref : mijn blog elders op dit forum, gisteren en vandaag). Het is namelijk wel een goed idee.
Slecht in het advies is :
[1]
dat de O-raadsleden niet begrijpen dat de juffen en meesters het engels niet machtig zijn (ja, wel het televisie-engels ; also can, yes we have no bananas, tokkie tokkie) ;
[2]
dat de soort docenten, die het wel kunnen, kwantitatief in NL niet op te trommelen zijn :
Maar het ergste :
[3]
dat het zo uiterst onbenullig spreekt (“instructie-taal”, “voertaal” zelfs) over invoering van engels. Sukkels.
Een vreemde taal leren zou toch, zeker in het PO, op pedagogisch inzicht moeten berusten. Goed gedoseerd en ge-timed, kan het eerste vaardigheid in vreemde talen al vroeg bij PO leerlingen aanleggen, in synergie met NL taal en rekenen. Interessant is dat dit met veel minder inspanning gepaard gaat dan nu (VO, 11-12-13 jaar) moeizaam gespendeerd moet worden – papa fume une pipe (maar papa is metr roken gestopt). Met nog het significante voordeel dat de vervolgfase van talen (ja, meer dan één) in het VO zoveel efficienter verlopen zal.
Conclusie : deze O-raadsleden zijn kortzichtig georienteerd ; uitsluitend utilitair bezig. Het uitgangspunt is fout : handel, spiegeltjes, kralen. Ze begrijpen het probleem niet. Geen benul van de mogelijkheden van ontwikkelingspedagogie ; en vast besloten dat buiten beschouwing te laten.
maarten
Moedertaal éérst!
Zolang het moedertaalonderwijs nog zulke slechte resultaten afwerpt wordt er geen Engels gegeven. Dat zou de taalprostitutie ten top zijn.
Je kunt aan de betere leerlingen altijd extra Engels geven om hen uit te dagen. Dan moeten er wel goed gekwalificeerde docenten dit kunnen geven. Dat verwacht ik niet van de normale basisschoolleerkrachten.
Engels bij basisschooldocenten: absolute ramp
Ondank de foolproof lesmethoden is Engels op de basisschool een absolute ramp. De leerkrachten spreken de taal nauwelijks, maken vreselijk veel fouten en de uitspraak is allerbelabberdst.
Dat bedoel ik niet als diskwalificatie van die leerkrachten, maar in hun hele vooropleiding heben de hooguit Havo Engels gehad. Wat er in de pabo bijkomt is simpelweg NUL (alleen didactiek en dan meestal alleen nog didactische spelletjes. Hoeveel kwartetspellen ik de revue heb zien passeren als goed onderwijs Engels, je wilt het niet weten)
Gezond verstand
Hier word ik dus zo oneindig moedeloos van: het volslagen gebrek aan gezond verstand bij dit soort lieden. Terwijl zich in het Nederlands onderwijs een complete ramp aan het voltrekken is, komt nota bene de Onderwijsraad met dit soort plannen om het nog erger te maken. Wat we nodig hebben is een onderwijs-deltaplan, allereerst gericht op goed basisonderwijs dat gaat over de essenties, zonder franje. Zou daar nu eens echt voortvarend aan gewerkt kunnen worden?
Minister Plasterk, zou u misschien zo vriendelijk willen zijn om zelf het roer ter hand te nemen? Tuurlijk, dat wetenschappelijk onderwijs en onderzoek zijn best belangrijk, maar de prioriteiten liggen nu echt bij het basis- en voortgezet onderwijs: daar ligt de oorzaak van de ramp! Neem uw verantwoordelijkheid, toon daadkracht; uw collega Bos wil u vast wel vertellen hoe je dat doet. Uw speelkwartier is echt voorbij!
Plasterk krijgt de smaak te pakken.
Sneeuwballen op de pool met Maxima. Leuk toch. Voor ’t moeilijkere werk heeft hij twee dames ingehuurd.
Hij speelt in op de toenemende segregatie binnen ’t PO(en ook VO). Niet te remmen. Artikel 23 is onaantastbaar, dus de tweedeling (plus inclusief onderwijs) vreet en rot gestadig verder. Basisschooldirecties en besturen maken zich maar druk over eigenlijk een ding. Voldoende kinderen (is formatie/geld).
Dus PR! Engels/tweetalig basisonderwijs trekt leerlingen. Leonardo onderwijs ook. Niet bedoeld voor alle basisscholen, slechts voor ’n klein deel. Waarschijnlijk vooral witte. Zo schrijdt de segregatie onverdroten verder. Lijkt wel ’n Molochje in de Moloch. Ook op lapmiddelen c.q. polderen, maar meer op prutsen.
Voortvarend werken aan ’t basisonderwijs, kan natuurlijk wel. Bijvoorbeeld door te beginnen met ’t afschaffen van wsns. (dram dram)
mopper mopper mopper
Niet zo mopperen jongens, da’s steeds een herhaling van zetten!
gezond verstand, op sterk water
Beste Ger,
De minister zit op sterk water, niet de soort uit de fles maar de bevroren soort, met pinguins (en modeshows). Dat Is Belangrijk. En nou niet zeuren over de Onwijsraad, die zijn onderkoeld en oververhit techeleikurteid.
Denk liever aan mynheer Droogstoppel, Last & Co., makelaars in koffi, Lauriersgracht no. 37 ; die zich aan de Lange Leidsedwarsstraat, tweede trap op, derde portaal achter, bij juffrouw Sjaalman aandiende :
“Ïk zei dat Sjaalman maar eens komen zou, maar dat hy niet moest schellen, want dit is zoo lastig voor de meid. Als hy wat wachtte, zei ik, zou de deur wel eens opengaan, als er iemand uit moest.”
maarten