Eerste Kamer: afronding operatie gratis schoolboeken…

… vindt plaats op de middag en avond van dinsdag 27 mei 2008.

Allen die rond 23:40 aan de luidspreker gekluisterd zaten hebben kunnen horen hoe de PvdA opnieuw voor enige spanning zorgde door vlak voor de stemming schorsing van de vergadering te vragen. Het blijven twijfelaars! Ook in de Eerste Kamer! Maar ondanks de ongelijkwaardige behandeling van de mbo-er en met de toezegging dat de docent bepaalt en eventuele proceskosten worden betaald, stemde de groep op een lid na voor de wet: 37 voor en 29 tegen.

Een quick scan:

Dupuis (VVD)
Na memorie van antwoord blijft dit wetsontwerp in hoge mate ongewenst, want onuitvoerbaar is en bovendien overbodig. Vele signalen uit de samenleving ondersteunen onze kritiek: Raad van State, VO-raad, MBO-raad, schoolleiders, lerarenorganisaties, organisaties van ouders, de boekenbranch.

De Boer (CU)
Heel aandoenlijk via een historische beschouwing over Artikel 23 lid 7.
Zelfs ulo mulo avmo avho opleiding voor onderwijzers en passificatiecommissie uit 1914 komen langs!
De Europese aanbesteding verdween even van het toneel.

Schouw (D66 + PvdD)
Volgens de lijst van wetgevingskriteria onlangs medeopgesteld door CDA, zou deze wet geen schijn van kans maken.
Over het punt marktwerking uit de memorie van antwoord:
vraag de NMa om advies om de concurerende werking van schoolboekenmarkt te onderzoeken en verbindt daar een stevige conclusie aan zodat daar op dat punt beleid kan worden gemaakt. Daar is allemaal niet goed naar gekeken.
Zijn de invoeringskosten van bijna 20% niet uitzonderlijk hoog?

Ten Horn (SP)
Warm voorstander van gratis leerboeken, want te veel kinderen zonder schoolboeken. Maar niet op deze manier.
Dit voorstel zal de marktwerking niet veranderen. Wat zijn de signalen van Europese aanbestedingen uit Malta, Cyprus en Finland?
Verder mag de mbo-leerling niet uitgesloten worden.

Essers (CDA)
In de de eerste plaats gaat het om het bieden van een tegemoetkoming in de schoolkosten die ouders voor hun kinderen in het voortgezet onderwijs moeten maken. Voorts gaat het erom te komen tot een betere marktwerking op de educatieve boekenmarkt.

Thissen (GL)
Over het succes: Zal het gratis schoolboek niet hetzelfde lot ondergaan als de gratis kinderopvang?
Waarom niet via WTOS? Dat die vergoeding niet altijd wordt gebruikt voor de bekostiging van de schoolboeken gebeurt maar zeer beperkt.
Hebben we geen slapende honden wakker gemaakt: alle scholen die gewerkt hebben met een boekenfonds hadden Europees moeten anbesteden.

Een nieuw argument van de staatssecretaris met nogal wat overkill: door de gratis verstrekking kunnen nu alle kinderen in ieder geval MET boeken naar school.

Let wel in het Rotterdamse gaat het dan om gemidd. 7 leerlingen per school… als we de beantwoording van de schriftelijke vragen van de heer M. Çelik over de prijzen van schoolboeken mogen geloven:

Vraag 1:
Is bij u bekend hoeveel leerlingen in Rotterdam deels of helemaal geen boeken hebben?

Antwoord:
In februari 2006 heeft JOS aan alle scholen voor voortgezet onderwijs binnen Rotterdam de volgende vragen voorgelegd:
– Hoe duur is het schoolboekenpakket voor uw leerlingen gemiddeld?
– Maakt uw school gebruik van een systeem van huur of kopen de leerlingen hun boeken?
– Hoeveel leerlingen hadden per 1 september c.q. 1 januari het schoolboekengeld nog niet betaald?

Slechts 7 van de 34 aangeschreven scholen hebben gereageerd.
In de helft van de gevallen werden de boeken gehuurd en waren de leerlingen wel in het bezit van de schoolboeken. Slechts in het geval de boeken rechtstreeks gekocht worden bij de boekhandel doet zich het gesignaleerde probleem voor. Binnen de genoemde 7 scholen gaat het structureel om ongeveer 50 leerlingen. Het is zeer de vraag of dit cijfer representatief zijn voor alle scholen voor voortgezet onderwijs

Los van de wat merkwaardige verwerking, mag je niet al te harde conclusies verbinden aan dit onderzoek.
Maar wat wil je als de staats bij één prachtig aanbestedingsresultaat (Raayland College in Venlo) meent het gelijk aan haar zijde te zien. Margret Ortstein van de Grundschule Schönforst (Aken) zal daar na ervaringen uit 2006 iets genuanceerder over denken.

Voor Kamerlid Dupuis (VVD) om radeloos van te worden van zoveel kortzichtigheid:
Als dit debat morgen in de media verslagen wordt, staat de Kamer voor aap!

Nu gaat de stormram erin met de mbo-er aan de zijlijn terwijl alles met wat plakband om de nog jonge WTOS (2001) opgelost had kunnen worden.

Lees het verslag [EK31 – 1258] maar.

2 Reacties

  1. Gratis schoolboeken wordt een drama
    Dupuis vindt het onbegrijpelijk dat een regering dit de scholen aan wil doen: “Er is weinig voor en bijzonder veel tegen dit wetsvoorstel. Dit màg gewoon niet gebeuren. Mijns inziens wordt het een drama, als dit door zou gaan. We moeten ophouden het primaire proces in het onderwijs te ondermijnen met dit soort randzaken.”
    Er zijn voldoende argumenten om tegen dit voorstel te stemmen.
    * Ten eerste krijgen de scholen door dit voorstel er een zware administratieve belasting bij. Ook de Raad van State heeft hierop gewezen en om deze en andere redenen geadviseerd het wetsvoorstel in te trekken.
    * De aanbesteding is juridisch risicovol, want bijzonder lastig. Er is bovendien nog geen ervaring mee, omdat Nederland – opnieuw – weer ver voor de muziek uit loopt.
    * De kosten van de Europese aanbesteding kunnen oplopen tot 30.000 euro per school per jaar.
    * Door de aanbesteding is het straks niet meer vanzelfsprekend dat de docenten centraal staan bij de keuze van lesmateriaal.
    * De Commissie Dijsselbloem heeft aangegeven dat te veel en te vaak “ondoordachte systeemwijzigingen zijn doorgevoerd in het onderwijs”. Dit is er weer zo één.
    * Er is geen draagvlak bij de schoolleidingen voor deze zaak; het is wéér meer werk en op een vlak dat niet tot het primaire proces behoort.
    “Daarnaast zijn er nog diverse andere pijnpunten. Om te beginnen het gegeven dat MBO-leerlingen niet onder deze wet vallen, terwijl zij wel dezelfde leeftijd hebben als VWO- leerlingen in de hogere klassen”, aldus Dupuis. “Verder is het zeer de vraag of de schoolboeken op termijn goedkoper zullen worden.”

    • Competent = Kansen grijpen
      Het betalen van de leerboeken door de school wordt alleen maar een drama als de schoolbesturen zo incompetent of kliekgebonden zijn dat ze de mogelijkheden die de wet hen geeft niet gebruiken. Ze moeten geen boeken kopen maar geestelijk eigendom of copyright. Ze kunnen ook eigen leraren inzetten die beter zijn in het schrijven van studieboeken dan lesgeven. Drukken en binden moeten aparte odrachten zijn, m.b.t. elkaar alsook m.b.t. het samenstellen van de inhoud (tekst en typografie). De opdeling van de bibliogenese in 4 apart gecontracteerde phasen biedt zeer veel mogelijkheden om geld te besparen en buiten de reikwijdte van de Europese aanbestedingsregels te blijven.
      Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.