“Hilversums gymnasium gaat Chinees examineren
(..) Als eerste school in Nederland gaat het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum Chinees als examenvak aanbieden. Staatsscretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft de school daarvoor toestemming gegeven.
In 2010 doen de eerste leerlingen examen met Chinees in het pakket. Hoeveel dat er zullen zijn, kon plaatsvervangend rector Hans Crum donderdag niet zeggen. ,,Maar momenteel zijn er zeventien leerlingen met Chinees bezig.”
Leerlingen hebben zelf het initiatief genomen om Chinees op het onderwijsprogramma te plaatsen. Crum: ,,Uit een conferentie kwam naar voren dat daar behoefte aan was. Zoals de leerlingen ook het gevoel hadden dat ze beter moeten worden voorbereid op de multi-culturele samenleving.”
Van Bijsterveldt heeft de school tevens toestemming verleend om het vak Chinees in de onderbouw als gelijkwaardig aan Frans of Duits aan te bieden. De school, die 710 leerlingen telt, beschouwt dit besluit als een erkenning van het belang van het vak Chinees in het Nederlandse onderwijsprogramma.
Anderhalf jaar geleden is de school begonnen met 25 leerlingen die voor het Chinees kozen. Zeven haakten er af. ,,Dat valt niet tegen”, zegt Crum. ,,Dat Chinees heel moeilijk is, ervaren de meeste scholieren niet zo.” Het gymnasium werkt samen met de Chen Jinglun Highschool in Peking. De samenwerking zal leiden tot een uitwisseling van leerlingen en docenten.”
Dit is zoals het wel hoort
Immers, een andere wereld -de wereld verandert- vereist misschien dat er hier en daar wat wordt veranderd aan het leerplan: je kunt er dan voor kiezen om andere vakken in te voeren.
Maar moet het gehele onderwijs op de schop omdat de wereld, die boze wereld, de hebbelijkheid heeft om te veranderen? Natuurlijk niet.
Overigens kun je altijd bezwaar maken tegen invoering van een dergelijk vak. Ik persoonlijk ben er wel voor- lijkt me niet slecht om een wereldtaal te onderwijzen. Maar over het leerplan kun je blijven diskutieren.
Een ding: die chinese leraar zal wel lekker ouderwets zijn. Ik zou die lessen wel eens willen zien. Ben er van overtuigd dat die kinderen hartstikke klassikaal gaan… maar dat kan niemand een zier schelen, de wetenschap dat er een bijzonder vak wordt gedoceerd vergoed veel, zo niet alles.
Sorry Simon 😉
Maar zo gemakkelijk ligt het natuurlijk niet. De wereld verandert. En snel ook. Vandaag Chinees, morgen Farsi.
Kijk maar.. de wereld heeft bijna 2000 jaar latijn geschreven. Toen een paar honderd jaar Frans. Sinds 1960 of zo, een paar decennia dus pas is het Engels en dan nu Chinees.
Die Chinezen zijn nu wellicht even interessant, maar over tien jaar is de aandacht van de wereld verlegd naar andere gebieden en die hebben dan ook hun 5 minutes of worldfame.
Ik merk dat je toch te veel hangt aan de trechter filosofie: kennis er in stampen en verplicht slikken. En dan over een paar jaar weer nieuwe kennis en in. Zo komen we er natuurlijk niet.
Als je die studenten nou eens zou leren leren…….
Bijna
Verdorie, ben nog niet helemaal wakker… Trapte ik er bijna in!
Leren leren
Kan dat niet gewoon worden opgevat als leren van de hoofdzaken om daarmee zelf de bijzaken te kunnen uitzoeken.
Gewoon nog even een lijstje met hoofdzaken en klaar is het onderwijs.
Lijkt me veel te inhoudelijk
Die hoofdzaken veranderen toch ook steeds. Het gaat om het proces. Weet je dan nou nog niet?
1. Beschrijf je huidige competenties en voeg (portfolio!!!) daarvoor bewijzen toe
2. Formuleer je leervragen
3. Reflecteer alles tot een hoger abstractie niveau
4. Als je bij ZEN bent, stop, zoniet ga terug naar 1
Chinees
Als een school wil aansluiten op onze multiculturele samenleving ligt Arabisch of Turks veel meer voor de hand dan Chinees.
Er zijn inderdaad leerlingen voor wie zelfs een fikse gymnasiumopleiding nog te weinig uitdaging biedt. Voor hen is het aanbieden van extra vakken wel noodzakelijk en leuk. Ik vind het dus wel goed dat die uitdaging geboden wordt.
In de bovenbouw van het VWO kun je in de meeste gevallen slechts zeer beperkt extra vakken kiezen. Ik vind dat een kwestie van héél jammer. Waarom zou een echte Beta-leerling niet ook nog Frans, Duits en Latijn, Aardrijkskunde of geschiedenis erbij mogen doen. Waarom kan een echte Alfa niet ook nog Scheikunde en Biologie kiezen?: Dit gaat niet alleen op voor de leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, maar ook voor de leerlingen die zich graag breed algemeen willen ontwikkelen. Dat zouden we toch moeten toejuichen. Daar is een Middelbare School toch vooral voor bedoeld.
Arabisch of Turks?
Eerlijk gezegd denk ik dat Arabisch of Turks veel minder nuttig is dan Chinees. Als het om de Nederlandse samenleving gaat, dan zijn daar natuurlijk veel mensen met een Turkse of Arabische achtergrond. Ruim voldoende lijkt me om aan elke wens uit bedrijfsleven of overheid te voldoen. Daarbij zal een gymnasium leerling die geen Arabische of Turkse achtegrond heeft, nooit kunnen tippen aan het niveau van hen die dat wel hebben. Kortom: het staat op je CV niet direct als een geweldige keuze.
Om met allochtonen te communiceren is dat Arabisch of Turks helemaal niet nodig. Ik werk zelf met studenten uit alle mogelijke werelddelen (waaronder veel Marokkanen/Turken) en we spreken Nederlands tijdens de wiskunde lessen. Dat is voor hen noodzakelijk, want dat is wat ze moeten leren, het is de officiele taal hier in Nederland en het is ook de enige taal die we allemaal gemeenschappelijk hebben. Overigens spreek ik ook met de Chinesen gewoon Nederlands.
Chinees lijkt me wel aantrekkelijk. De economische activiteiten tussen NL en China zullen naar verwachting sterk groeien. Er zijn hier veel minder chinees sprekenden dan dat er Turken/Marokkanen zijn en ook cultureel lijkt het me interessanter. Gewoon omdat we hier eigenlijk een heleboel weten van Turkse en Marokkaanse cultuur. We weten veel en veel meer van de Islam dan van het Boedhisme of van de Jehova’s en als we meer willen weten dat barst het van de (culturele) instellingen waar je je kennis kunt halen (of gewoon op straat).
Eigenlijk zie ik geen enkele reden om Turks of Arabisch te promoten (behalve natuurlijk dat je het hartstikke interessant kan vinden), maar op school heeft het geen prioriteit. Liever nog Spaans.
Argumentatie
Het ging mij om de argumentatie voor het Chinees. Die werd onderbouwd met het argument dat men wilde inspelen op de multiculturele samenleving.
Die had ik gemist
Ik had de multiculturele overweging in de oorspronkelijke post gemist en interpreteerde je reactie daarom verkeerd.
Ik denk dat multiculturele overwegingen geen rol spelen om de ene of de andere taal te leren.
Waarom Spaans
Aangezien er nog steeds niet voldoende docenten Spaans zijn om op alle VO scholen onderwijs in het Spaans te geven, lijkt het me niet logisch om voor deze Romaanse taal te kiezen. Sinds jaar en dag wordt Frans onderwezen op de middelbare school en ik zie niet in waarom daar plotseling een eind aan zou moeten komen. In alle Germaanse landen om ons heen hebben ze het goed begrepen: je hebt kennis van een Romaanse taal nodig als je je economie op niveau of vooruit wilt helpen. Dat je in eerste instantie Frans op de middelbare school leert is geen probleem, door de kennis die je daar hebt opgedaan pak je later gemakkelijker een andere Romaanse taal op.
zie vervolg
vervolg Waarom spaans
Overigens is er in Frankrijk of andere Frans-talige landen genoeg om handel mee te drijven, maar komen we vaak niet zover omdat we de taal niet of onvoldoende meester zijn.
Nu we in de tweede generatie zitten van leerlingen die de keuze hebben gehad om Frans te kiezen, is Frans ook gedegadeerd tot een ‘moeilijk’ vak. Ouders kunnen (willen) hun kinderen niet helpen, omdat ze het zelf ook al zo moeilijk vonden en het daarom niet hebben gekozen. Echter de leerling die er echt moeite voor heeft willen doen of Frans te leren en die de structuren van de taal heeft willen herkennen, is van mening dat deze taal eigenlijk gemakkelijker is dan …………….. zelfs Engels.
Of het Chinees wel zo gemakkelijk is als elders in dit draadje wordt beweerd, is maar zeer de vraag, namelijk Chinees is een klanktaal, dit betekent dat wanneer je de klemtoon in een woord verkeerd legt, de betekenis verandert. Hoe vaak overkomt het ons niet in onze eigen taal dat we in een zin de klemtoon verkeerd leggen, waardoor de eigenlijke bedoeling van een zin verloren gaat. Hoe zal het dan gaan als je bij ieder woord moet oppassen dat je de klemtoon goed legt?
Dan zouden we de Chinese taal nodig hebben om handel te drijven? Zou best kunnen, waarschijnlijk heeft dat te maken met het prijskaartje dat nu nog aan de Chinese producten hangt, echter, zodra de Chinezen westerse prijzen gaan hanteren wordt China als handelsland een stuk minder interessant. Willen we dan met z’n allen weer Frans leren?
Spaans is na Chinees en
Spaans is na Chinees en Engels de derde wereldtaal, en het belang van Spaans is groeiende, vooral in de Verenigde Staten. Spaans is geen 100% Romaanse taal; zo’n 30% van alle woorden stamt, sinds de Moorse overheersing, uit het Arabisch. De structuren van Engels zijn zeer moeilijk (met name de woordvolgorde) maar het Frans is toch nog altijd moeilijker, vooral door het actieve gebruik van de subjonctif, waarvan het equivalent aanvoegende wijs vrijwel geheel uit ons taaltje is verdwenen. Kortom, Spaans is zo gek nog niet, al vind ik Frans ook schitterend hoor ;-).
Het gaat niet om
Het gaat niet om wereldtalen, het gaat erom wat voor ons land handig en economisch verantwoord is. we laten veel in Frankrijk liggen, omdat we de taal niet (meer) spreken.
Als we het toch over etymologie hebben: het Frans kent veel leenwoorden uit het Nederlands, Duits, Engels, Scandinavisch. Volgens mij ligt dat dichter bij onze taal dan het Moors. Wat betreft de subjonctif: dat leren de leerlingen al lang niet meer: veel te moeilijk, ze weten nauwelijks wat een werkwoord is, dus hoe kunnen ze dan weten wat ze moeten vervoegen??
De structuren van het Engels zijn niet alleen moeilijk, maar de uitspraak is onlogisch. We denken met z’n allen dat we deze taal goed spreken maar de term Nederengels is niet voor niets ontstaan en bij tijden is het om je dood te lachen wat je soms hoort bij zeer officiële gelegenheden en dat na soms meer dan 8 jaar les in het Engels.
Ik ben benieuwd wat voor vreemds we krijgen als er straks Chinees wordt geleerd. De doorsnee Nederlandse leerling wil er toch niet al te veel energie in steken, dus binnenkort kennen we een nieuwe taal: “Nederchinees”.
Maar ach, wat maakt het uit: il n’y a rien à la main en we gaan gewoon notre corridor.
Geen subjonctif???
Meen je dit? Ook niet in vwo-klassen???
Nee hoor, echt niet. Het
Nee hoor, echt niet. Het wordt receptief aangeboden, maar actief hoeven ze het niet te kennen.
Dit kan ik niet volgen
Als wij het vroeger konden leren, moeten ze het nu toch ook kunnen? Dus dat betekent dat als je Frans wilt gaan studeren, je ook beter niet naar België kunt gaan, want het niveau sluit ook dan niet aan.
Nee Fritzi, dass war einmal
Nee Fritzi, dass war einmal en als we doorgaan zoals we nu bezig zijn, dann kommt das nie wieder.
Tegenwoordig moet je een leerling in VWO-4 taal- en redekundig leren ontleden. Grammatica leren ze niet meer. Helaas heb je grammatica nodig om een vreemde taal te kunnen leren.
Natuurlijk kun je ook een taal leren zonder kennis van dit alles, maar dan is een volledige onderdompeling nodig. Met 2 tot 3 uur wekelijkse les, kun je bepaald niet spreken van een onderdompeling.
Hadden wij vroeger meer uren?
Ik ben dat kwijt. Mijn stelling is dat we te laat zijn met ontleden. Dit moet je volgens mij voor je twaalfde al leren, zodat de benodigde neurale verbindingen worden gelegd. Wij doen er op school heel veel aan om de achterstand weg te werken, maar ze blijken het toch niet meer goed in te kunnen halen. Dat moet ergens aan liggen. Ik denk dat we voorbij de gevoelige leeftijd zijn. Thuis heb ik het mijn zoon zelf geleerd toen hij in groep 7 en 8 zat; hij heeft er weinig moeite mee.
China en handel
lêve-toi, je schrijft:
“Dan zouden we de Chinese taal nodig hebben om handel te drijven? Zou best kunnen, waarschijnlijk heeft dat te maken met het prijskaartje dat nu nog aan de Chinese producten hangt, echter, zodra de Chinezen westerse prijzen gaan hanteren wordt China als handelsland een stuk minder interessant”
Even als kleine aanvulling: de meeste handel op de wereld wordt juist gedreven tussen welvarende landen: rijk-rijk dus (of: noord-noord). Tussen rijke landen enerzijds en minder rijke of arme landen anderzijds (noord-zuid) wordt juist veel minder handel gedreven, zeker als je het uitdrukt in geld. Handel neemt dus juist toe met een stijgend welvaartsniveau, en dat effect zal zich zeker sterk doen voelen bij een land als China (1,3 miljard inwoners; 10x zoveel als Japan). In hoeverre zich dat in Nederland uit in de vraag naar mensen die goed Chineens kunnen lezen/schrijven/spreken: geen idee. De Chinezen zijn zelf nogal gek op het leren van Engels.
een reclamestunt en meer niet
Volgens mij staat het als een paal boven dat China bezig is een welvarend land te worden en daarvoor hebben ze handel nodig met de rijke landen (dat levert namelijk het meeste op).
Met je laatste 2 zinnen geef je in antwoord op de vraag, waarom Nederlandse leerlingen nu zo nodig Chinees moeten leren. Inderdaad het is gewoon een reclamestunt en meer niet!
Overigens is het zo’n 25 jaar geleden, dat ik in een krant las, dat Nederlands overal ter wereld werd geleerd, ook in China (en dat laatste stond er nadrukkelijk bij).
voor de destijds zo bloeiende
restaurant business was een beetje nederlands wel nodig
Nou, ik ben de Chinese
Nou, ik ben de Chinese kindertjes nog niet vergeten, waarvan papa een restaurant begon. Drie zusjes kersvers uit China en ze spraken geen woord Nederlands, ze kregen ook geen extra lessen. Na 3 maanden waren ze weer verdwenen. Het restaurant is er nog steeds! Zullen de meisjes ooit Nederlands hebben geleerd?
welvaart
Het staat nog te bezien hoe China zich zal ontwikkelen. De huidige boom gaat over de ruggen van velen en ten koste van het milieu. Wij horen maar heel weinig van de sociale spanningen die er ongetwijfeld zijn. Op een gegeven moment is ook daar het schip niet meer te keren en zal de bevolking betere rechten opeisen. Dat zal de ontwikkeling van de economie afremmen.
Ik denk dat het heel goed is wanneer we in ieder geval meer kennis krijgen van dit enorme land. Overigens heeft mijn broer een tijd sinologie gevolgd als bijvak: het bleek razend moeilijk en kostte hem te veel tijd. Dus als we het belangrijk vinden dat we kunnen volgen wat er gebeurt, kun je het beter zo jong mogelijk leren.
Dus het kost veel tijd
Dus het kost veel tijd (willen onze leerlingen die tijd er in steken?), het is moeilijk (zijn onze leerlingen niet te gemakzuchtig?), maar er zijn ook nog verschillende Chinese talen (niet eens dialecten). Het ene deel van Cina verstaat het andere deel niet eens. Dus als je Chinees leert, leer je dan wel het Chinees dat je in de praktijk nodig hebt?
Om deze reden
gaan de vier profielen meen ik ook weer op de schop en komt er weer gewoon een alfa- en bètastroom, waarbinnen dan wel twee pakketten zijn te kiezen.
Vraag aan andere docenten Frans
Is het algemeen ‘goed’ geworden om de subjonctif niet meer te behandelen? Ik schrik hiervan.
De subjonctif is in België verplichte stof
en al in de tweede graad van het ASO (algemeen secondair onderwijs, ons vwo, klas 3 en 4).
Deze grammatica stelt de overheid verplicht in het leerplan: “(…)
– La phrase affirmative, négative, interrogative, exclamative, impérative et le discours indirect
– Les articles
– Le nom
– L’adjectif qualificatif
– Le pronom personnel (sujet; C.O.D.; C.O.I.; forme tonique) & y / en
– La préposition
– Le pronom relatif
– L’adjectif possessif Le pronom possessif
– L’adjectif démonstratif Le pronom démonstratif
– L’adjectif interrogatif Le pronom interrogatif
– L’adjectif indéfini Le pronom indéfini
– L’adverbe
– L’adjectif numéral cardinal / ordinal
– Le verbe:
– les verbes réguliers et irréguliers à / au
– l’indicatif présent & passé composé
– l’imparfait & plus-que-parfait
– futur proche
– futur simple & futur antérieur
– passé récent
– l’impératif
– participe présent
– conditionnel présent & conditionnel passé
– subjonctif présent & subjonctif passé
– L’emploi des temps et des modes
– La concordance des temps (overeenkomst van de tijden / wijzen)
– La voix active / passive
– L’emploi du gérondif
– Les verbes impersonnels
– Les verbes pronominaux
– L’accord du participe passé et l’accord du participe passé des verbes pronominaux:”
www.ond.vlaanderen.be/secundair/examencommissie/afdeling1/leerplannen/2de-graad/ASO/wetenschappen.doc
??
Is dit het lesprogramma voor Walen of voor Vlamingen?
pas de réponse
Je krijgt geen antwoord Fritzi.
Docenten Frans hebben het op hun eigen forum er alleen maar over hoe ze hun lessen kunnen opleuken.
Op inhoudelijke vragen, zoals bijvoorbeeld de ontheffingsregeling die met de nieuwe 2e fase ingaat, hebben ze geen antwoord.
Voor Vlamingen
Vreselijk, dat opleuken … Dit lijkt me veel wezenlijker.