Door het hele land zijn vandaag scholierenacties uitgebroken.

Door het hele land zijn vandaag scholierenacties uitgebroken. De scholieren van het voortgezet onderwijs protesteerden tegen de hoge werkdruk en het aantal lesuren van 1.040 per jaar. In sommige steden liepen de acties uit de hand, in totaal zijn zeker twintig arrestaties verricht.
In sommige steden werden vernielingen verricht, gooiden scholieren eieren naar de politie en staken ze vuurwerk af. In Middelburg hanteerde de politie de wapenstok. Er zijn zeker drie arrestaties verricht. Een politiewoordvoerder liet weten dat alles in het begin rustig verliep. ‘Maar daarna werden de scholieren baldadig en was er sprake van openbare ordeverstoring. Toen moesten wij als politie ingrijpen.’
Ook bij verschillende protesten van scholieren in Noord-Brabant zijn aanhoudingen verricht. Drie 15-jarige scholieren van het Dongemond College in Raamsdonksveer werden door de politie gearresteerd wegens openlijke geweldpleging. Het drietal zou tijdens een schoolstaking een bus hebben vernield. In Eindhoven werden twee scholieren opgepakt voor het gooien met eieren en het afsteken van vuurwerk, vertelden woordvoerders van de politie. In Drenthe zijn zeven arrestaties verricht. In Assen zijn zes leerlingen aangehouden en in Hoogeveen één. Zij gooiden met eieren.
De politie heeft in Purmerend twee scholieren opgepakt bij de vandaag uitgebroken protestacties. Het tweetal luisterde niet naar de politie, zo maakte een woordvoerder vanmiddag bekend.
Een cameraman van SBS6 is door een scholier mishandeld tijdens de protestacties in Amsterdam. De cameraman heeft bij de politie aangifte gedaan van de mishandeling, zo liet hij weten. Het slachtoffer was aan het filmen in de Pieter de Hoochstraat toen hij een harde klap op zijn hoofd kreeg. Hij hield er onder andere een scheur in zijn oor aan over. De dader is volgens hem door een fotograaf vastgelegd. De foto is aan de politie overhandigd.
Scholieren hebben rond het Museumplein in Amsterdam ruiten van auto’s vernield tijdens hun protestactie. Op het plein kwamen zeker duizend actievoerders bijeen. De politie is aanwezig maar had rond half twee nog geen arrestaties verricht. De leerlingen scandeerden leuzen en maakten herrie.
Op het Leidseplein, waar enkele honderden scholieren waren samengekomen, gooiden actievoerders met grote schaakstukken naar trams en winkels. De schaakstukken zijn afkomstig van het grote schaakbord in het trottoir op het Max Euweplein. Ook op het Leidseplein waren rond half twee nog geen aanhoudingen verricht door de politie.
‘Scholieren die zich bij protesten tegen de lesurennorm misdragen, plaatsen zich buiten de discussie’, zei staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs in een reactie op de scholierenacties. Ze vindt het wel goed dat scholieren willen meepraten over de kwaliteit van het onderwijs. ‘Maar het gooien van eieren en het trappen van rotzooi is geen constructieve bijdrage.’
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren LAKS wijst de rellen af. Dat geldt ook voor bestuurslid Max Patelski van LAKS in Limburg. ‘Maar een eitje moet kunnen’, zei hij vanmiddag.
In Roosendaal zijn scholieren van het Norbertus College naar het Stadskantoor van de gemeente gegaan en hebben de centrale hal overhoop gehaald. Dat zei een woordvoerster van de gemeente. ‘De situatie was voor de medewerkers best bedreigend’, vertelde ze.
Volgens haar ging het om een hele grote groep scholieren die stoelen en tafels omver gooiden. Ook werden informatiefolders uit rekken gehaald en op de vloer gestrooid. De actievoerders werden uiteindelijk met zachte hand door de bodes naar buiten gewerkt. Een klein groepje van de leerlingen bleef achter. ‘Ze waren duidelijk overdonderd en hebben zelf de rommel opgeruimd’, aldus de woordvoerster.
Via msn-messenger, vriendennetwerk Hyves en e-mail en sms stuurden scholieren massaal berichten naar elkaar door. De berichten gingen al sinds gisteravond als een lopend vuurtje rond, wat ervoor zorgde dat de staking massaal navolging kreeg, zo zeiden verschillende scholieren op het Museumplein. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de berichten.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) eist dat het minimumaantal lesuren van 1.040 per jaar wordt teruggebracht tot 960. De scholierenbond vindt verder dat de loze uren tussen lessen tot een minimum moeten worden beperkt. Nu zitten scholieren veel zinloze uren hun tijd uit op school.
In de afgelopen weken werd ook gestaakt, maar op verschillende plekken en op verschillende dagen. Toen kwam het onder meer in Groningen het tot ongeregeldheden.

(Bron: Volkskrant van vandaag)

17 Reacties

  1. Van Bijsterveldt tuint er niet in…
    …en zegt op het 6 uur journaal vast te zullen houden aan de 1040 uren-norm, die in het parlement voldoende is uitgediscussiëerd.

  2. Ik vind hun woede
    heel begrijpelijk. Als ik zie hoe krankzinnig veel huiswerk leerlingen opkrijgen op de school van mijn zoon, dan denk ik: jullie hebben geen flauw benul hoe je kinderen belast. Ik ben van plan binnenkort hetzelfde huiswerk te gaan maken en te gaan bijhouden hoeveel tijd mij dit kost. Want als ik alleen al het maakwerk zie op een gemiddelde dag, denk ik: mm, daar zou ik tot ’s avonds laat mee bezig zijn. Aangezien ik een universitaire studie achter de rug heb, zegt dat toch wel iets. De werkdruk is op school niet bespreekbaar: discussie hierover aangaan wordt onmiddellijk als brutaal gezien en de kop in gedrukt. Dan moet je niet verbaasd zijn als je nu de mestkar over je uitgekieperd krijgt.

    • @Fritzi
      Is het niet zo dat scholieren zo veel huiswerk krijgen omdat er zo veel uren”zelfstandig werken” is in te vullen, met zijn allen bij elkaar en met niet veel toezicht nodigt dat al snel uit tot veel “zelfstandig”en weinig “werken”. Wat ik de scholier niet kwalijk kan nemen. Ik ben ook scholier geweest en mij moesten ze ook geen 4 uur na elkaar zelfstandig laten werken. Maar ja wat je niet op school doet moet je thuis doen. Ook is het veel huiswerk geven een fantastische manier van de incompetente en on(der) bevoegde coach om zijn gezag en orde te handhaven. In de hele 1040-norm discussie heb ik op radio en tv welgeteld 1 manager zijn mening horen verkondigen. De bestuurderen hebben veel boter op het hoofd, heel veel, je hoort ze niet want ze zijn te druk met uit te kienen hoe ze dat 1,1 miljard onder hun moeten gaan verdelen

    • Dat verschilt nogal per
      Dat verschilt nogal per leerling. Degenen die het niveau maar net aankunnen zitten inderdaad flink aan hun tax. Maar de rest heeft, ook in de drukke vijfde (VWO) met allerlei praktische opdrachten en dergelijke, toch gewoon tijd voor sportclub, muziekles, bijbaantje, sociaal leven, en buitenschoolse activiteiten (schooltoneel, musical, debatclub).
      Ik heb in mijn mentorklas wel leerlingen die echt veel voor school aan het werk zijn, maar voor zeker driekwart is het allemaal prima te doen. Die andere 25% bestaat uit een paar leerlingen die op hun tenen moeten lopen, en een paar ambitieuze meisjes die graag zien dat al hun cijfers boven de 8 zijn.

      • Mijn verhaal heeft betrekking
        op onderbouw: dan moeten gauw al die feiten worden geleerd, waar men in het studiehuis geen aandacht meer aan besteedt. Verder denk ik dat een en ander inderdaad verband houdt met de versnippering, het zelfstandig werken, ordeproblemen en slecht opgeleide docenten.

    • Dan moet Fritzi’s zoon op een bijzondere school zitten
      Mijn kinderen zijn nog maar zeer kort geleden van het Middelbaar Onderwijs afgekomen. De oudste (gymnasium) had aardig wat werk, maar het was ook weer niet overvraagd. De jongste (VWO) heb ik zelden lang aan haar huiswerk gezien. Ze kon alles wel in of tussen de lessen maken. Deze verhalen hoor ik van vele ouders, ook nu nog.

      Fritzi, óf het onderwijs is in het laatste jaar radicaal veranderd (was het maar waar) óf jouw zoon gebruikt zijn tijd op school niet goed, óf jouw zoon werkt extreem langzaam, óf jouw zoon zit wel op een heel bijzondere school.

  3. LAKS…
    …gaat, op advies van de politie zelf, aangifte (1) doen wegens buitensporig politieoptreden.
    2. Woensdag spoeddebat.
    3. Als dat niet goed afloopt, gaan er echte grote acties komen.

    (Bron: Pauw & Witteman van hedenavond)

  4. “We moeten vechten voor onze rechten!”
    De media berichten voornamelijk over de teloorgang en de daling van de kwaliteit van het onderwijs, de incompetentie van onbevoegde docenten, de onderwijsmanagers die als criminelen graaien, de politiek die met ondoordachte onderwijsvernieuwingen het onderwijs bedreigt etc. Het onderwijzend personeel slikt(e) dit als zoete koek, want staken is niet aan de orde.
    Voor nuance is geen plaats. Neem alleen al de berichtgeving over het hbo: niemand zakt meer (Truijens), bijna de helft van de docenten in het hbo heeft niet eens een hbo-opleiding genoten (Heertje), het is een ravage (Bergen & Verbrugge) etc. Zo wist een bozebrievenschrijver te melden dat Fontys leerlingen zonder diploma toelaat. Dat het daarbij in 2005 en 2006 om 147 leerlingen ging, was kennelijk niet vermeldenswaardig.
    In januari van dit jaar wees ik al op het gevaar dat door deze kritiek het onderwijs niet meer – of steeds minder – serieus genomen wordt. Met de aanhoudende en vaak ongenuanceerde kritiek creëer je een voedingsbodem voor dit soort acties. Wat platter gezegd: als het inderdaad allemaal zo bar en boos is, dan worden leerlingen bedonderd. De rechtvaardiging voor dit soort acties (vernielingen, bekogelen van de school en politie met eieren) is dan snel gevonden. “We moeten vechten voor onze rechten”, aldus een scholiere. Hiermee is uiteraard het causale verband niet aangetoond, maar gezocht is dit verband evenmin.
    (Het punt is, dat het lang niet evident is dat het niveau daalt. Zelfs Van der Werf komt uiteindelijk toch niet veel verder als een ‘mijn indruk is…’. Dat is alles zou moeten nopen tot enige terughoudendheid, lijkt me.)

    • Genuanceerd?
      Ik kan niet voor anderen praten. Ik weet alleen dat we hier op dit forum buitengewoon positief afsteken ten opzichte van welk ander forum dan ook. Dat hier zo langzamerhand een fikse verzameling met referenties en oorspronkelijk materiaal is waarin beweringen onderbouwd of tegengesproken worden. Dat we door de beleefdheid en eruditie van de deelnemers met daarbovenop nog een moderatie procedure een buitengewoon net forum hebben.
      Ik bestrijd dat er hier sprake zou zijn van ongenuanceerde kritiek.

      Misschien nog even kijken in welke wereld we leven Hr. Ritzen. Kijken hoe kritiek in Nederland in het openbaar tegenwoordig geuit wordt. Politici (ook Balkenende en Bos) die elkaar voor leugenaar uitmaken, terwijl ze weten dat het genuanceerder ligt. Rutte die het heeft over een geur van ontbinding. En dan heb ik het niet eens over de extremere uitingen in onze 2e kamer. In de media wordt over letterlijk elk ander geschilpunt harder en ongenuanceerder bericht dan dat wij hier doen op het forum.

      De scholierenprotesten zijn door LAKS in nauw overleg met de VO raad en vaak met expliciete goedkeuring van de schooldirecties opgezet en georganiseerd. Ik heb dat hier eerder omschreven als dat de VO raad de kinderen voor hun karretje spant.

      Ik weet niet of u BON danwel dit forum expliciet aanspreekt met uw bewering, maar eerlijk gezegd vind ik dat bijzonder slecht onderbouwd.

      Uit de beelden van het parlementair onderzoek kunt u trouwens ook duidelijk zien hoe destijds door de stuurgroep 2e fase en het PMVO met genuanceerde kritiek werd omgegaan. Immelmans wetenschappelijke en relevante rapport werd een publicatieverbod opgelegd (dát is genuanceerd!), naar de kritiek van de rector van een van de testscholen is niet geluisterd.

      Tenslotte heeft de “laten we maar niet kritisch zijn voor tbv de beeldvorming” methode herhaaldelijk bij elk onderwerp opnieuw bewezen simpelweg contraproductief te zijn.

      • Hand in eigen boezem
        Ach, 1945: tegenwoordig zijn we een nette vereniging. Maar in de begintijd echt niet , hoor. Toen hebben we R.Ritzen behoorlijk de mantel uitgeveegd, laten we eerlijk zijn. Ik zelf behoorde niet altijd tot de mensen die even keurig reageerde en heb dingen gezegd die niet door de beugel konden (daar heb ik aan Ritzen destijds ook mijn verontschuldigingen voor aangeboden). En ik was niet de enige.

        Dat wij niet ongenuanceerd zijn, is nu wel waar- maar Ritzen spreekt over een langere tijdsspanne. Zijn kritiek snijdt dit maal wel hout.

        Ik ben het echter niet met de kritiek eens, in die zin dat ik nog steeds een behoorlijk negatief beeld heb van het huidige onderwijs. Dat de kinderen staken zie ik als een uitwas van echt bestaande ellende. Is het glas halfvol of halfleeg?

        • tegenwoordig zijn we een nette vereniging
          Dat is precies de zin die aangeeft dat het verwijt van ritzen onterecht is. We zijn niet langdurig ongenuanceerd kritiek aan het spuien.

          Overigens ben ik buitengewoon trots op de begintijd van BON. Inhoudelijk en de manier waarop. Ik maak dan ook bezwaar tegen een mogelijke implicatie dat we in het begin onnodig grievend en onnodig ongenuanceerd zijn geweest. Kijk naar jezelf, je hebt zelfs je verontschuldigingen aangeboden. Ik heb dat bij het parlementair onderzoek nog niet meegemaakt.

          Als het werkelijk zo is, en daar lijkt het nu wel degelijk op, dat vooral dankzij BON het onderwijs weer de goede kant op gaat, dan vind ik enkele eventueel te grievende woorden een bijzonder kleine prijs die daarvoor betaald is.
          Uit het steunpunt intimidatie weten we dat er door bestuurders op geheel andere manier wordt gereageerd ten opzichte van mensen die het niet men hen eens zijn.

    • Re:r.ritzen: Géén nuance!
      In tijden van verandering is er inderdaad voor nuance geen plaats.
      Daarmee zouden de problemen worden afgezwakt en het hoognodige veranderingsproces gefrustreerd.
      Nu dienen de zaken helder gesteld.
      Alle kritiek is legitiem en verweer U niet met de toon van het debat, maar liever met feiten.

  5. Opstaan, Nu!
    Als de leraren nu niet opstand komen zijn ze doof en blind en verdienen ze hun lot.
    Willem Smit

  6. scholieren kunnen alvast zelf iets doen
    Even een reactie op twee opmerkingen van een protesterende scholier.
    1) 1040 uren veel te veel
    2) kwaliteit van het onderwijs gaat achteruit.

    Ik hoorde de scholier zeggen dat die uren opgevuld worden met vage opdrachten, – m.a.w freewheelen.
    Het lijkt mij krachtiger en meer in het belang van scholieren om te eisen dat docenten ervoor dienen te zorgen dat er gedegen opdrachten gegeven worden. Het aantal uren doet m.i niet ter zake. Vage opdrachten duiken niet pas op bij een lesrooster van 1040 uur per jaar. Vage opdrachten kunnen er ook zijn bij een lesrooster van zeg maar 800 uur per jaar. Op dit punt vind ik dat de scholieren in eerste instantie niet meteen bij de minister of op een veldje moeten protesteren. Scholieren moeten ter plekke, dus in het leslokaal de docent aanpakken. Daarvoor hoeven zij niet de straat op. Zij kunnen dus direct in het leslokaal iets doen aan hun punt van kritiek. Ze komen geloofwaardiger over en laten zien dat zij het menen wanneer zij om goed onderwijs schreeuwen.

    Binnen het geheel van zaken die niet pluis zijn in het onderwijs stoor ik mij verreweg het meest aan al die onbevoegde/onbekwame/ongemotiveerde docenten: de bezigheidstherapeuten!
    Ik zie hen als een ware plaag in het onderwijs. Zij hollen het beroep van docent uit, doen de kwaliteit van het onderwijs teniet, plegen roofbouw op de toekomst van kinderen.
    Trouwens ook de mollen, docenten die zich in kamertjes schuil houden met allerlei verzonnen softe functies, zijn mij een doorn in het oog. Ik ben ervan overtuigd dat als deze mollen ingezet worden om gewoon voor de klas te gaan staan, er op een enkele school geen sprake zal zijn van lerarentekort!
    Wat mij betreft, wordt er eerst afgerekend met de bezigheidstherapeuten en de mollen voordat een salarisverhoging wordt doorgevoerd.

    • Vage uren
      zijn bijvoorbeeld ook van die zogenaamde zelfstudie-uren waarbij ca honderd leerlingen in de aula gedrongen worden om daar huiswerk te maken. Wie in zo’n omgeving huiswerk kan maken, mag van mij meteen een mooi cijfer op het rapport: dan kan je meer dan menig leraar.
      Verder worden er ter tijdvulling zinloze projectweken georganiseerd met excursies naar instellingen waar de meeste leerlingen al x keer geweest zijn en een beetje vaag lopen rond te rennen; of film kijken en daar dan een verslag over moeten schrijven en dergelijke ongein. Best nuttig één keer per jaar maar niet in één week bij verschillende vakken. Ik geef de leerlingen volkomen gelijk. Het zou me niet verbazen als ze tegen de zin van het LAKS maandag gewoon weer demonstreren. En ik wens van harte dat ze ermee doorgaan, tot die idiote norm die nergens in Europa geldt, van de baan is.
      Het is alleen mooie sier maken van Van Bijsterveldt tegenover klagende ouders. Het geheim zit niet in kwantiteit. Het zit in kwaliteit van docenten en schoolleiders.

Reacties zijn gesloten.