Van de website “Informatica in het voortgezet onderwijs”:
“Tijdens de landelijke conferentie “inhetonderwijskanhetwel.nl” op 29 mei in Rotterdam zullen politici, leraren en professoren een gezamenlijke onderwijsparagraaf samenstellen voor de nieuwe coalitie. In een debat onder leiding van Prem Radhakishun, zullen de verschillen helder worden. Enkele items zijn: perfectioneren we het huidige systeem of krijgen nieuwe initiatieven een kans? is het onderwijs van de leraar of van de politiek? moet er geld bij of af? worden boeken gratis of niet? is onderwijs meer dan rekenen en taal? talenten of toetsen? Maar de ultieme opbrengst van de middag is een verklaring waar tweehonderd vertegenwoordigers uit het onderwijs en de verschillende politici allemaal hun handtekening onder zetten. De Rotterdamse bestuursvoorzitter Rald Visser en directeur van de Baak Harry Starren debatteren met o.a. Alexander Pechtold, Jasper van Dijk, Jesse Klaver, Yesim Candan, Jan Jacob van Dijk, Nebahat Albayrak, Ineke Dezentjé Hamming, Arie Slob en de voorzitters van de PO-Raad, VO-Raad en MBO-Raad. De gezamenlijke onderwijsparagraaf voor het nieuwe regeerakkoord wordt aan de media aangeboden, ten behoeve van de nieuwe coalitiepartijen ten tijde van de formatie. ”
En van de pdf op de website:
“De landelijke conferentie is voor mensen verbonden aan het onderwijs. Mensen die zelf het verschil willen maken. Die succesvolle voorbeelden van anderen naar hun eigen situatie willen vertalen. Die iedere dag al een bijdrage leveren aan de toekomst van onze kinderen. In de theaterschool van Rotterdam zal burgemeester Ahmed Aboutaleb openen. Daarna voltrekt zich de conferentie “in het onderwijs kan het wel”. In een pallet (? wordt dat binnengebracht met een heftruck? red. geschiedenisleraar) van goede voorbeelden en behulpzame theorieën wordt zicht- en voelbaar dat het onderwijs aantrekkelijk kan zijn voor leerlingen en leraren. Succesvol onderwijs kent vele gezichten. Op het podium verschijnen: directeur van het Nivoz Prof. dr. Luc Stevens, Prof. dr. Rob Martens van het Ruud de Moor Centrum, Prof. dr. Fred Korthagen van de Vrije Universiteit, onderwijsadviseur Alex van Emst en leerkrachten, kinderen, directeuren, en succesvolle ondernemers. De conferentie wordt geleid door Marcel van Herpen, directeur van het expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen. ”
Zie ook
www.informaticavo.nl/archive/4829-In+het+Onderwijs+kan+het+wel+!
en
www.inhetonderwijskanhetwel.nl/
Duurzaam opvoeden,
wat is dat nu weer? Ruik ik daar al de eerste gebakken lucht?
Alweer ’teuge’? Ik denk het wel: als een leraar met zijn vak bezig mag zijn, in een pluriform onderwijsveld, heeft het weinig zin om met z’n allen te gaan confereren. Het zijn toch vooral de mee-etenden uit de onderwijspot die zich middels conferenties willen laten gelden. De man voor de klas moet nog schriften nakijken en twee lessen voorbereiden.
Wat is duurzaam opvoeden?
www.duoo.org/ .
Marcel van Herpen (leider van deze conferentie) is projectleider bij Expertisecentrum DuOO (Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen), onderdeel van PABO Eindhoven.
“Duurzaam opvoeden en ontwikkelen is het antwoord op uitval, ontkoppeling, desinteresse en delinquentie.
Duurzaam opvoeden en ontwikkelen betekent zo vroeg mogelijk beginnen en zo laat mogelijk eindigen: Een Leven Lang Leren!
Het centrum verbindt onderwijs, bedrijfsleven, overheid en politie/justitie op basis van ecologische inzichten en veelzijdige expertise.
Duurzaam opvoeden en ontwikkelen kiest niet voor links of rechts, niet voor vóór of tegen, niet voor vraag of aanbod, niet voor één van de twee, maar handelt op basis van ecologische inzichten. Geen politiek compromis, maar koppelingen die hoge waarden praktiseren. Een aanpak die niet uitsluit, maar verbindt! ”
ecologisch opvoeden
Duurzaam opvoeden is dus opvoeden volgens de ecologische dogma’s van de linkse kerk. Daar bedank ik voor. Ik zadel de kinderen niet op met de schuldgevoelens waarmee de ecologische kerk ons opzadelt. En dat is mijn goed recht.
Ik zie weer een verlangen naar een soort gelijkschakeling in het onderwijsveld, maar nu naar het ‘groene denken’.
Nog een reden niet mee te willen doen met deze verkopers van holle frasen. Holle frasen klinken het hardst.
Ecologisch
Het is maar de vraag of het ‘ecologisch’ van deze onderwijsgoeroe iets met ‘groen’ te maken heeft. Waarschijnlijk evenveel als ‘natuurlijk leren’ met de natuur te maken heeft.
Acabadabra
Zou BON moeten meedoen aan een Poolse Landdag? Wat moet ik mij voorstellen bij de zin “perfectioneren we het huidige systeem of krijgen nieuwe initiatieven een kans?”. Perfectioneren is een groot woord; dat zeg je van iets dat in aanleg goed bevonden is. Die vraag moet dus maar eens eerst beantwoord worden. Zeker lijkt mij dat het slechts selectief toelaten van nieuwe initiatieven (impliceert het woord initiatief overigens taalkundig niet dat een initiatief altijd nieuw is?) aangeeft dat het systeem door en door rot is. En waarom mag verdomme het onderwijs ook niet een beetje van de leerling en zijn ouders zijn? Ik wil graag dat onderwijs meer is dan rekenen en taal maar ik zou wel graag willen dat ik over dat meer voor mijn kinderen wat in de melk te brokkelen heb. Niet die onzin die de politici willen. En als dat extra’s door laagopgeleide leraren gebracht moet worden heb ik er ook geen hoge verwachting van. Vanuit het taalgebruik en vanwege een aantal twijfelachtige deelnemers lijkt het mij uitgesloten dat er een slottekst kan worden samengesteld waaronder het BON-bestuur zijn handtekeneing wil zetten. Maar misschien moet BON er toch maar iemand naartoe sturen zodat BON dat laatste opvallend onder de aandacht kan brengen.
Seger Weehuizen
Stunten met een tegenparagraaf
Het zou fijn zijn als het BON-bestuur direct na dat weekeind met een eigen onderwijsparagraaph zou komen. Daarin zou moeten staan dat de politiek, net zoals recentelijk bij de gezondheidszorg vastgesteld is, een keuze moet maken tussen onderwijs onder direct gezag van het Ministerie van Onderwijs (oude toestand) en volledig vrij gegeven onderwijs met door het ministerie vastgestelde en via de leerlingenresultaten gecontroleerde doelstellingen. In het tweede geval moeten doelstellingen zoals “leren samenwerken” waarvan de resultaten oncontrioleerbaar, dwz slecht meetbaar, zijn, achterwege blijven. In het eerste geval moet men er op bedacht zijn niet alsmaar te proberen om leerlingen dingen bij te brengen die ze al lang onder de knie hebben.
Seger Weehuizen
‘Onderwijskritiek sinds een jaar geluwd’
Opbrengst van de conferentie ‘In het onderwijs kan het wel’, www.inhetonderwijskanhetwel.nl/video/video4.htm .
Het onverantwoordelijke kwalijke en leugenachtige gedrag van een klein aantal onderwijscritici is eindelijk geluwd. Zelfs de Volkskrant schrijft weer positief over onderwijsvernieuwingen. Aldus Rob Martens.
Martens heeft ook een aanvulling op Jelle Jolles.
‘Jongens kunnen uitstekend plannen, maar hebben moeite met een strak gareel van veel opdrachten en saaie verplichtingen met weinig ruimte voor eigen exploratie. ‘
‘We discussiëren over nog meer kennistoetsen terwijl over een paar jaar iedere leerling alle kennis van de hele wereld permanent mobiel bij zich heeft. Het e-book wordt al snel goedkoper dan het gewone boek.’
Marcel van Herpen wist te vertellen dat iedereen op de conferentie het er over eens is dat we uit moeten gaan van het talent van het kind en minder gewicht moeten toekennen aan het curriculum.
Een boze Luc Stevens:
‘Een vwo-leerling zegt tegen de rector dat hij stopt met de studie. Reden: ik run in het weekend een bezinestation. Ik ben verantwoordelijk voor tevreden klanten, de kas moet kloppen, het moet schoon moet zijn en ik heb de regie. Dan kom ik op school en moet ik in de bank gaan zitten en naar de leraar luisteren, naar wat hij denkt dat belangrijk is. Ik heb hier niets te doen.’
Kennis en informatie
Rob Martens noemt Beter Onderwijs Nederland ook nog eens expliciet.
Martens blijkt overigens het verschil tussen kennis en informatie niet te begrijpen. Dat iets in je e-book staat is niet veel behulpzamer dan dat het ergens in een boek in een bibliotheek staat.
Ik krijg er de kriebels van
Ik krijg er de kriebels van als ik dit lees.
Wat bezielt die mensen toch?
Iedereen die een beetje hoogopgeleid is beseft toch hoe belangrijk het is om parate kennis te hebben? Je kan niet redeneren zonder parate kennis, weinig kennis overdragen houdt dus in dat de leerling ook minder goed leert te redeneren.
Je bent heel wat minder tijd kwijt wanneer je kennis paraat hebt dan wanneer je elke keer weer die kennis moet opzoeken. Stel je voor dat je op de unief nog steeds al die basisformules voor wiskunde moet opzoeken zoals de wortelformule, de regels van Simpson en de regels voor het integeren. Dat kost een zee van tijd en zogauw de oefening wat moeilijker wordt zie je door de bomen het bos niet meer.
Stel je voor dat je als arts alles op jouw computer moet opzoeken. Je zoekt op basis van een symptoom wat je herkent op je PC naar een differentiaaldiagnose. Uiteraard is de patiënt reeds weg op het moment dat je het goed gelezen hebt en dan kan je niet meer nagaan ofdat een bepaald symptoom bij de patiënt aanwezig is. Stel je voor dat je als advocaat voor de rechter of een jury spreek. Tegen de tijd dat je iets hebt opgezocht is je kans voorbij.
Als hoogopgeleide heb je parate kennis nodig om te kunnen redeneren, om te voorkomen dat je steeds maar weer een hoop tijd verspilt aan van alles op te zoeken en om er voor te zorgen dat je kennis kan inzetten op het moment dat het van pas komt en niet later.
Ik pleit er voor dat BON eens uitlegt aan de rest van het volk en aan de bestuurders wat het verschil is tussen kennis en parate kennis en waarom parate kennis zo belangrijk is. Ongetwijfeld zijn er hier mensen die dat veel beter kunnen dan ik.