Gisteravond stond er korte tijd een bijdrage van een boze HBO-student op de BON-site.
In adominabel Nederlands verweet hij ‘de docenten’ hun gebrek aan werkijver en vakkennis.
Een paar uitspraken, in eigen woorden, voorzover ik ze heb onthouden:
“Als je ze een vraag stelt verdwijnen ze naar de bibliotheek en gaan daar zitten googelen”
“Ze leren je om een boek open te doen en dan mag je het verder zelf uitzoeken”
“Ga eens aan het werk en laat ons weer eens wat leren”
En daar zit hem nou net maar de kneep; daar zit de statusknop voor de nederlandse onderwijzers.
Hoe kunnen onderwijzers en leraren respect en status afdwingen als hun leerlingen zo over hen denken?
P.S. Aan de lesmethode kan het niet liggen want HNL werkt, ook in homeopathische verdunning.
P.P.S. De bijdrage van jdb staat nog steeds op de site het hbo is blij met de nieuwe methodes
Status
Als je steeds minder gaat doen(contacturen) en dit mindere laat doen door steeds minder bekwaam personeel en de ICT is verouderd en werkt vaak niet en het gebouw is te klein en zwaar verouderd en soms gewoon goor en het rooster is om te janken waar zou dat respect dan op gebaseerd moeten zijn?
En als je vindt dat de service afdelingen zoals de studentenadministratie de helft van de tijd dicht kan zijn en vaak de antwoorden niet weet etc. etc. waarom denk je dan dat je respect verdient?
Als je als student te horen krijgt wat je verdient en hoe de sfeer op de instellingen is waarom zou die dat dan ambiëren?
Wij zijn een productiebedrijf geworden en ons product is niet goed, sterker nog het wordt steeds slechter, en daarom ….
Denk er aan dat de onderwijssituatie voor HNL ook al niet goed was en helaas door HNL alleen maar veel slechter is geworden.
Corgi
Inderdaad, waar…
….hadden we dat gelezen?
Mooie klaagzang van een gedreven student.
Staat onder ‘HBO is blij met nieuwe methodes’.
Jawel, dit maakt nieuwsgierig
(werd het verwijderd?). Overigens zou ik die drie zinnen in grote letters schrijven en in de lucht achter de staart van een vliegtuigje hangen. Dat hoeft niet onder stoelen of banken gestoken te worden.
Nog even over Plasterk en de statusknop (mooie term). Plasterk heeft niet gezegd dat hij niets kan proberen te veranderen aan de status- hij heeft alleen gezegd dat hij de uitkomst niet kan garanderen. En dat is een belangrijk verschil. Hij is wel van plan om maatregelen te nemen. Dus let op: wat is precies de bedoeling van je argument/ betoog/ opmerking*.
Dit heeft ook zijn weerslag op de discussie in de draad [KLIK HIER NIET] over [KLIK HIER OOK NIET] autonome processen. Hier en daar lijkt de gedachte te leven dat Plasterk, omdat het autonome processen zijn, zich niet zal kunnen/hoeven* inspannen voor de docent. Maar dat heeft hij niet gezegd en bovendien volgt het er niet uit.
Hij heeft alleen gezegd dat zijn inspanning om het aanzien van de docent te verbeteren niet tot het gewenste resultaat hoeft te leiden. Jaja, een man van de wetenschap aan het woord (proeven kunnen ook mislukken): is even wennen voor onze politieke oren.
*alles doorhalen, ook als het niet van toepassing is.
Wij moeten onze status zelf bevechten
Plasterk kan ons geen status geven, zelfs niet als hij binnen vier of acht jaar afrekent met de managementcultuur en ons ons vak teruggeeft. De kiezers hebben er ook met de verkiezingsuitslag van 22 november jl. en het huidige kabinet opnieuw in meerderheid voor gekozen om niet substantieel meer waardering (uitgedrukt in geld) te geven aan het onderwijs en aan docenten.
Plasterk kán ons geen status geven: hij heeft er de middelen niet voor. Onze status zullen we alleen kunnen verwerven door er zelf voor te vechten. Door onszelf beter te organiseren en door er, op het geschikte moment, voor in actie te komen. Status krijg je niet cadeau; status dwing je af.
In principe kan plasterk de
In principe kan plasterk de docenten wel degelijk helpen om hun vroegere status te hervinden. Als hij de schoolbesturen dwingt om de docenten een betere rechtspositie te geven waaronde een groot stuk eigen verantwoordelijkheid voor de invulling van de lessen zijn de voorwaarden geschapen waaropnder de docent zijn status kan heroveren. Maar hij zal moeten beginnen met een oorlogsverklaring aan de schoolbesturen en bovendien liggen zijn verantwoordelijkheden al gedeeltelijk bij zijn staatssecretaris.
Zoals de regering door het delegeren van de verantwoordelijkheden aan de schoolbesturen zich zwak gemaakt heeft zo wordt hij verzwakt omdat hij een staatssecretaris naast zich moet dulden.
En vergeet niet dat het
En vergeet niet dat het dictatorschap wettelijk geregeld blijkt te zijn, zoals ik dankzij een posting gisteren tot mijn ongenoegen ontdekte. De schoolbesturen zijn onaantastbaar.
Nee, de leden van de schoolbesturen kun je
niet zomaar wegzenden. Ze staan stuk voor stuk met de voeten in een als van beton gegoten wettelijk te eerbiedigen stelsel van rechten- kost je handenvol geld aan advocaten om dat los te bikken. Je kunt echter wel hun werkzaamheden en bevoegdheden beperken.
Ik ben al dik tevreden als ik weer gewoon les kan geven zonder dat ik allerlei dwaze en onzinnige scholingscursussen hoef te volgen- kortom, als ik zo kan lesgeven dat ik niet merk dat er een bestuur bestaat.
Randvoorwaarden
Maar de schoolbesturen werken binnen de randvoorwaarden die via wetgeving en arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd.
De landelijke politiek kan iets doen aan opleidingseisen en wettelijk vastgelegde arbeidsnormen.
De bonden en de minister moeten de arbeidsvoorwaarden en salarissen tegen het licht houden.
De parlementaire enquete moet de willekeur van het stukloon uit het taakbelastingscircus onderzoeken.
En de besturen kunnen onder vuur genomen worden door ouders, werknemers en leerlingen.
Over status en wat Plasterk wel en niet kan
Seger, je hebt gelijk als je zegt dat het teruggeven van de verantwoordelijkheid over het lesgeven de status van de docent weer voor een deel kan verhogen; daarover zijn we het eens. Of een “oorlogsverklaring” politiek de meest effectieve strategie is om dat doel te bereiken: ik weet het niet.
Maar zaken als substantieel hogere salarissen, betere vooropleidingen voor docenten, meer lesvoorbereidingstijd, kleinere klassen, leerlingen met gedragsproblemen weer naar het speciaal onderwijs, dat zijn allemaal zaken die óók moeten gebeuren om onze machteloosheid en vernedering (en dus status-verlaging) de wereld uit te helpen. Zolang we met gebrek aan kennis les moeten blijven geven aan te veel (onhandelbare) leerlingen tegelijkertijd, blijven wij docenten verschoppelingen en kunnen we onze “status” nooit terugkrijgen, ook niet als de managers vertrokken zouden zijn.
Ik ken de getallen niet, en weet dus onder meer ook niet hoeveel onze BON-wensen kosten, maar ik heb het vermoeden dat het verdwijnen van al het overbodige ge-manage, nog lang niet genoeg geld oplevert voor wat er allemaal moet gebeuren. Misschien is het iets voor Vakwerk om de financiële kant eens uit te spitten.
Of Plasterk het kan weet ik niet
maar het speciaal onderwijs in ere herstellen, zou een prachtige eerste stap zijn. Want:
Het zou veel onderwijzers (BO) ’n groot stuk plezier teruggeven.
Plezier in je werk is het belangrijkste. (naast gezondheid)
De sfeer in veel groepen zou aangenamer worden en rustiger.
Veel managers zouden overbodig worden op dit gebied.
Wij ons werk (BO), zij hun werk (SO). Ieder waar hij/zij voor is opgeleid.
Plasterk, doe uw werk! (alsjeblieft)
Speelt ook…
…in het voortgezet onderwijs, Leo.
Van de Moloch
Leo, dit kan echt niet.
Stel je voor dat je trainer bent van een voetbalclub en er komt een jongetje met één been en een rugzakje dat wil meevoetballen. Dat weiger je toch ook niet? Dat zou zielig zijn voor het jongetje en dat is discriminatie van gehandicapten.
We zullen een voetbalassistent vrijmaken die het jongetje kan helpen bij de looptraining en verder kan hij gewoon meedoen aan alle oefeningen. Ook vinden wij dat hij gewoon moet worden opgesteld bij de wedstrijden. Wij hebben aan de universiteiten leerstoelen voor trainingskunde waar bekwame trainingsdeskundigen worden opgeleid. Die hebben een nieuwe trainingsleer ontworpen waarmee ook dit soort jongetjes volledig tot hun recht komen. Daar kun je worden bijgeschoold in de nieuwe trainingsleer en voor verdere vragen kun je je wenden tot voetbalbegeleidingscentra en de trainingsdeskundigen van de commerciele trainingsbureau’s. Denk verder ook eens aan de mooie competenties die zijn medespelers ontwikkelen door hem op te nemen in hun team.
En mochten de resultaten van je elftal tegenvallen dan kan dat niet aan de nieuwe trainingsleer liggen. Dan betwijfelen we of je wel geschikt bent voor je werk. Bovendien moet je begrip hebben voor het feit dat we over beperkte middelen beschikken en dat we ons uiterste best doen om via de eerdergenoemde ondersteuningsstructuren je werk zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Verder zijn we van plan om meer van deze jongetjes toe te laten tot de voetbalwereld. We hebben immers in Lissabon de verplichting op ons genomen om over tien jaar 43,73 procent van onze jeugd tot professionele voetballers op te leiden. En met de bestaande trainingsmethodieken lukt dat niet.
Dus Leo, doe je best en maak er wat van.
Doen we.
Daar de bal te zwaar en te hard is, spelen we voortaan met foamballen en de doelen worden verbreed tot 20 meter.
Mea culpa.
Goed zo Leo
Jij hebt ons tenminste goed begrepen en we zijn blij met je steun.
Je weet, ons trainingsplan is bedacht door trainer Netelborst en die heeft vroeger zelf een balletje getrapt bij de amateurs. Als er iemand deskundig is dan is hij het wel. Bovendien is het plan uitgebreid besproken in ons parlement en goedgekeurd door de regering. En je weet die zijn ook heel bekwaam. Denk maar eens aan de maatregelen die ze genomen hebben na de grote watersnoodramp.
Toch nog even twee dingen.
Er zijn nogal wat ouderwetse trainers die lopen te mopperen dat de nieuwe trainingsleer niet goed is voor ons voetbal. Dat is dus allemaal onzin. Want ons nationale voetbal staat er op de internationale ranglijsten heel goed voor. Van dat gemopper hoef je je dus niets aan te trekken. Bovendien gaan die trainers binnenkort met pensioen en dan zijn we van hun gezeur verlost.
Die foamballen en dat doel zijn voortreffelijke trainingsvernieuwingen, we zijn blij met je grote creativiteit. We kunnen niet zelf alle kosten daarvoor dragen dus je moet proberen om ook andere takken van sport te interesseren en hen om een bijdrage vragen. En anders ben je vast wel zo gedreven dat je een deel van je eigen salaris investeert.
Vergeet verder niet dat we de echte wedstrijden met een harde bal en een normaal doel spelen.
Veel plezier bij de training en succes bij de wedstrijd.
Ach Em70,
natuurlijk heb je gelijk.
Wij docenten zouden een mooi kostuum moeten aantrekken, in de gemeentepolitiek moeten gaan, boeken moeten schrijven, onze caravan verkopen en in een goed hotel op vakantie moeten gaan. We zouden ons met meneer of mevrouw moeten laten aanspreken en niet meer moeten luisteren naar wat de directie zegt. Want wij zijn machtig door ons getal.
Maar helaas wordt status in dit landje vertaald in een dikke portemonnee en daar heeft Plasterk wél invloed op en daarom onderteken ik de Amersfoortse actie voor méér salaris in het basisonderwijs.
…maar in actie krijg je ze nauwelijks
Ach Hals, die beweert dat we machtig zijn door ons getal. Vergeet het maar! Docenten willen alles krijgen zonder inspanningen en risico’s. Actievergaderingen (zoals de bonden die nu bij de ROC’s voeren) worden slechts door een klein deel van de docenten bezocht. Staken: eigenlijk veel te lastig en riskant. Met een beroep op de leerlingen zijn ze stuk voor stuk te benauwd om er energie in te steken.
Zou onze status niet aanzienlijk stijgen
als we ook in de nieuwste auto’s konden komen voorrijden? Ik pleit voor lease-auto’s.:D )
Nog meer status krijg je als
je ministerieel op de fiets, met aktentas, fietsbellend voor komt rijden en de concierge je fiets laat stallen.
simon en hals
Ik heb de correctie al aangebracht onder mijn stukje.
Het kan ook zijn dat onze student zijn verhaal naar een andere categorie heeft overgebracht.
Het is zelfs mogelijk dat ik zelf niet goed heb gekeken.
Ik laat het zo staan omdat anders de opzet helemaal moet worden herschreven.
Hier
Hier.
De boze HBO-student bleek
naar eigen zeggen uit Duitsland afkomstig: vandaar zijn niet vlekkeloze Nederlands. Dus dat mogen we hem niet zo euvel duiden als een in Nederland opgeleide student.
Nee, juist als je weet dat je de taal
niet beheerst, moet je alles nog eens laten nalezen. Ik ben het echt niet met je eens. Als ik een vreemde taal gebruik dan laat ik een brief juist nakijken door anderen. -Neen, dan vind ik dit bericht getuigen van weinig respect- zowel voor ons als voor onze taal.
Misschien had hij daar in zijn boosheid
het geduld niet voor. Ik viel er ook over in eerste instantie. Ik was zelfs geneigd te denken: ga jij eerst maar eens foutloos Nederlands leren schrijven. Mijn boodschap was ook dat we het hem wel euvel mogen duiden, maar misschien ook enig begrip moeten tonen.
Jij bent de wijste
en dus heb je gelijk. -Zo moeilijk is het nou ook weer niet om iets door de vingers te zien. Per slot van rekening is de kracht van de brief nu juist de manier waarop hij gesteld is. En dat hij boos is, dat kun je wel merken: wat dat betreft beheerst hij de taal voortreffelijk!
Wir deuten es ihm nicht
Wir deuten es ihm nicht übel dass er unser bestehendes Ausbildungssystem kritisiert hat, sondern wir danken ihm dafür dass er unsere Standpunkte in der Öffentlichkeit vertreten hat. Is dat aardig Duits, collega’s? Ik werd geïnspireerd door Fritzi’s ‘euvel duiden’.
Dat ik al
Hij schrijf 2. in plaats van 2e. Als ik mijn middelbare school Duits goed herinner, dan is dat wat Duitsers doen.
@Fritzi
Hoe weet jij toch zoveel? Maar zijn Duitse achtergrond verklaart eens te meer het gebrek aan Tüchtigkeit en Ordnung in ons onderwijs.
Kwestie van een
mailtje sturen…
Hoor en wederhoor
Wat mij opvalt is dat er direkt zo partij voor de student wordt gekozen. We hebben ook zo’n eenzijdigheid bij de discussie over het SO Economie van het Barlaeus gehad. Tot de docente zelf aan het woord kwam, en toen klaarde de zaak behoorlijk op. Ik zou hier ook graag wat reacties van docenten van deze boze HBO-student willen horen. Nu blijft het toch veel van “als dit en als dat…”
Daar heb je een goed punt
en ik moet je helemaal gelijk geven. Het zou ook wel aardig zijn als ze zouden willen reageren.
Overigens, dat er partij wordt getrokken voor de leerling is een soort atavisme dat er bij docenten niet uit te branden is- zelfs al zijn ze zich er zeer van bewust dat hun eigen gedrag de leerling te veel op een voetstuk plaatst.
{Wil je dit bericht nog eens lezen? Klik dan [Klik hier!] op [Klik hier!]}
Welke school betreft het hier?
Welke school betreft het hier?
Corgi
Het gaat om het plaatje gp61
…de docent die van het Nieuwe Leren geen les meer mag geven, gedegradeerd is tot richtingaanwijzer en hopeloos de weg kwijt is.
Zo ken ik er nog wel eentje
Misschien heeft hij het wel over mij.