Beste ouders, ik wil u een probleem voorleggen dat mij als ouder bezighoudt: de toetsgekte in het VO en de volstrekt willekeurige, om niet te zeggen anarchistische manier waarop de school de eigen regels hanteert.
Keer op keer ervaren wij dat de school zich niet houdt aan eigen afspraken over huiswerk en toetsing. Ik heb meer malen aan de bel getrokken bij de mentor en de afdelingsleider, omdat er twee repetities op een dag stonden gepland of er in sommige weken iedere dag twee of meer so’s op het programma stonden, terwijl er in de week erna nauwelijks huiswerk werd gemaakt. De afgelopen week stond er een toets gepland op een uitgeroosterde middag. Dat was bij uitzondering een vergissing in het voordeel van de leerling. Er is binnenkort een proefwerkweek en de week hieraan voorafgaande, mogen er geen proefwerken worden afgenomen. En ja hoor, er staat DUS een proefwerk gepland. Welke proefwerken er aankomen, is voor de meeste vakken nog niet bekend.
Het lijkt er wel op of de school de leerlingen opzettelijk in de wielen wil rijden en wil voorkomen dat leerlingen hun toetsen goed voorbereid gaan maken. Wat staat de school bij deze aanpak voor ogen, zo vraag ik me af. Wil men toetsen om te weten of de leerling de stof beheerst? Of is het toetsen vooral een selectiemiddel, waarbij je de omstandigheden zo onzeker en ongunstig mogelijk maakt? Want dat laatste lijkt haast het geval.
Kortom: de organisatie is zwak en willekeurig. Wat mij aan deze chaos stoort, is dat de school aan de ene kant terecht van de leerlingen discipline verwacht, terwijl ze deze discipline ten aanzien van de eigen regels niet zelf respecteert en voorleeft. Als je wilt dat leerlingen leren plannen, moet je zelf ook goed plannen. Overal gaat natuurlijk wel eens iets mis. Wat ik signaleer zijn echter structurele problemen die we ook op een vorige school tegenkwamen. Het vervelende is bovendien dat de leerling hierdoor soms in een lastige positie terecht komt. Goed plannen wordt zo immers bijzonder lastig?
Wie herkent dit? En wat eraan te doen?
Reacties zijn gesloten.
Zeer herkenbaar
Op de school die mijn werkgever is, speelt voor een deel hetzelfde probleem. Ik geloof niet, dat de leerlingen bij ons zo overladen worden met toetsen. Maar wat ik zeker herken is het met voeten treden van de eigen regels.
De oorzaak is eenvoudig te vinden: falende en incompetente leiding.
Oorspronkelijk had onze school voor een aantal eeuwenoude problemen simpele, en min of meer doeltreffende oplossingen. Nu er een moderne schoolleiding is aangetreden voldoen die simpele oplossingen opeens niet meer; althans, dat vindt de schoolleiding. Hadden we eerst drie rapporten; nu zijn het er zes. Hadden we eerst drie toetsweken, nu wel een stuk of zeven. Hadden we eerst één administratrice, nu hebben we er een stuk of vier. Er komt steeds meer niet-onderwijzend personeel, en wie wat moet doen is niet duidelijk. Onze organisatie, die vroeger met éénderde van het huidige administratieve personeel gesmeerd liep, is met de verdrievoudiging daarvan in een grote chaos ontaard.
Vakken worden niet gedoceerd, rapporten niet op tijd uitgereikt, toetsen vervallen of worden een dag van te voren aangekondigd.
Wat is de remedie: vervangen van de evident incompetente schoolleiding door één functionaris. Die functionaris moet interesse hebben in efficiënte oplossingen, moet beschikken over realiteitszin en moet absoluut niet modegevoelig zijn. Die functionaris mag beslist niet naar conferenties en seminars gaan. Hij/zij mag niet te vaak met vergelijkbare functionarissen op andere scholen overleggen. Die functionaris mag alleen met grote terughoudendheid vergaderen, en dan alleen nog met hooguit twee of drie andere mensen. Die functionaris moet vrijwel de gehele dag op school aanwezig zijn en zeker 2½ uur per dag beschikbaar zijn voor contacten met de werkvloer. En tenslotte moet die functionaris zeker een uur of zes per week voor de klas staan.
Gebeurt dit allemaal, dan kan de grote opruiming beginnen.
Zoek voor Uw kind…
..een BON-school!
Als dat zou kunnen …
Ik heb ze hier nog niet kunnen ontdekken.
Fritzi,
Heeft jullie school geen ouderraad?
Daar zou je dat moeten kunnen aankaarten.
Gelukkig niet
Nee ik herken dat gelukkig niet. Wij werken met een proefwerkrooster. Aan het begin van het schooljaar moeten alle secties hn voorkeuren invullen op een wekenrooster. De regels zijn simpel. per week maximaal 3 proefwerken en niet meer dan 1 per dag. Nu zijn er een paar uitzonderingen en dat is in de derde klas in de periode dat er uitwisseling is met het buitenland, dan kunnen er in de weken voor/na de uitwisseling 4 toetsen gegeven worden. Uitzondering hierop is 3 gymnasium die indien het niet anders kan soms 4 toetsen per week hebben en in de uitwisselingsperiode kan het zijn dat in een week 5 toetsen zitten.
De wekenlijst wordt door de roostermaker vertaald naar een proefwerkrooster. Indien er een roosterwijisiging is, dan verandert het moment van de toets mee (indien mogelijk) anders wordt de toets bij een ander vak afgenomen. Voor het aantal toetsen per vak per periode zijn ook afspraken. een 2 uurs vak 5 toetsen per jaar, een 3- en 4-uurs vak 9 (met zeer goede argumenten wordt er voor een enkele sectie van afgeweken). Alleen aan het eind van het schooljaar hebben we proefwerkweek en dan kunnen ook grotere toetsen gegeven worden die langer dan één lesuur duren.
Het systeem werkt goed en de leerlingen hebben dus aan het begin van de periode een overzicht in welke week voor welk vak ze een toets hebben en de inhoud van de toets staat over het algemeen vermeld in de werkwijzer.
Overigens staan beiden op de website van de school, zodat de ouders ook altijd een overzicht hebben.
Persoonlijk vind ik het een redelijk goed systeem. De docent wordt eigenlijk verplicht om vooraf een goede jaarplanning te maken en de leiding wordt verplicht om vooraf een jaaragenda aan alle docenten te doen toekomen.
Dit is bij jullie duidelijk veel beter geregeld.
Zo weten leerlingen waar ze aan toe zijn. Ik voel me een ontzettende zeurouder dat ik iedere keer moet klagen over de vaagheid en het late aankondigen en wijzigen. Met een duidelijke organisatie voorkom je dat. Het treurige vind ik dat de meeste ouders gewoon lijken te denken dat het zo hoort.
toetsen/overgang en organisatie daarvan.
Dat laatste is bij gebrek aan kennis, Fritzi. Ik proef nog bij de oudere generatie de tendens “dat de school (oude bovenmeester) het allemaal wel zal weten.” Ik herken wel wat je beschrijft, mijn zoon zit in de leerlingenraad en ik in de ouderraad dus we horen nogal eens wat. Zo vertelde mijn zoon gisteren verontwaardigd dat met ingang van volgend jaar, de nieuwe 2e fase wordt dan ingevoerd, de herkansingen geheel afgeschaft zouden worden. Dat zou velen hun overgang naar een volgende klas of zelfs hun einddiploma kunnen kosten. Res: meer afstromers naar lager niveau en/of meer zittenblijvers.
Uiteraard ben ik geen voorstander van eindeloze herkansingen en oppimpen van schoolexamencijfers. Maar een bestaand systeem verander je niet zomaar en zeker niet als leerlingen rekenen op hun bestaande rechten.
Daarnaast is mijn ervaring dat dergelijke “kaasschaafmaatregelen”meestal niet leiden tot inhoudelijke verbeteringen van het onderwijs zelf. Halen EN brengen zogezegd. Moeten de kinderen bij wie het niet vanzelf gaat dan straks allemaal naar het Luzac ?
rechten
Huidige 4havo, 4vwo en 5vwo leerlingen hebben hun PTA al. Die rechten blijven.
Leerlingen uit klas 3 hebben nog geen PTA, dus ook geen rechten. Hooguit verwachtingen.
Maar er is al heel lang bekend dat met ingang van 2007 het systeem aan een revisie toe is. (Waar BONners dankbaar gebruik van kunnen maken!)
Waarmee je dus bevestigt..
.. dat er een tweedeling zal ontstaan, de oudere lichting van voor de herziening. En die van erna, die hebben het nakijken. Hebben wel de jaren ervoor slecht onderwijs gehad, en zijn mogelijk niet toegerust voor de 2e Fase zonder herkansingen. Ik zou zo graag willen geloven dat het echt een verbetering was, maar ik geloof er niets van. Want het blijkt te gaan om het terugdringen van lesuitval. Mevr v d Hoeven zat scholen op de huid over het aantal uren les wat er daadwerkelijk werd gegeven, gedreigd werd met korting op de subsidie. Nu vinden die herkansingen plaats onder lestijd en die moeten er dus uitgesneden worden om aan voldoende lesuren te komen. Dat het samenvalt met de nieuwe 2e Fase waarin scholen zelf meer autonomie krijgen, komt erg goed uit.
Voor scholen waar het verschil tussen SE cijfers en de CSE cijfers te groot is, kan het afschaffen van herkansingen wel nuttig zijn. Maar onze school had juist geen verschil, sterker de SE cijfers waren gemiddeld LAGER dan de CSE cijfers. En wie zegt me dat er dan geen mogelijkheden zijn om met groepswerkstukken de SE resultaten op te pimpen ? Nee, dit heeft niets met kwaliteitsverbetering te maken, maar met voldoen aan een administratieve verplichting.
combineer met staatsexamen
Een oplossing zou kunnen zijn dat leerlingen die voor een bepaald vak slechte resultaten behalen voor het schoolonderzoek in dat vak mogen meedoen daarmee vergelijkbare deel van het staatsexamen. De school wordt zo bevrijd van de last van de herkansingen en de leerling hoeft niet te blijven zitten vanwege slechte resultaten bij schoolonderzoek want hij krijgt zo toch een herkansing over dat gedeelte bij zijn eindexamen. Schoolonderzoeken zouden zo het karakter kunnen krijgen van het verwerven van vrijstellingen voor het eindexamen.