De houding van sommige studenten

Het onderstaande bericht stond in de UniversiteitsKrant van de RijksUniversiteit Groningen van 8 februari 2007
=============================================

De evaluaties zijn goed. Toch heeft het vak Operations Management (OM) bij bedrijfskunde een schrikbarend laag slagingspercentage: 21 procent haalt het in één keer. 8 februari, is het weer zover.

Tristan Janssen doet het tentamen OM voor de vijfde keer. “Ik heb wel meer kansen gehad maar ik ben ook een aantal keren niet heen geweest.” Wat is er eigenlijk zo moeilijk aan het vak? “Het is lastige stof, je moet er op tijd mee beginnen. Ik ben wel naar alle colleges geweest en ik hoop dat ik het nu haal want ik ben een stuk eerder begonnen en ik heb het boek voor de eerste keer opengeslagen. Normaal leer ik alleen de syllabus.”
Student Remmelt Mulder heeft er minder vertrouwen in. Hij doet het voor de vierde keer. “Het wordt waarschijnlijk weer een groot succes”, zegt hij sarcastisch. Bij hem is het probleem dat hij het vak niet interessant vindt. “Ik vind het verschrikkelijke kutstof.”
Ook hij bestudeert vaak alleen de samenvatting. “En daarmee red je het bij andere vakken wel, maar bij OM niet.”
Sommige studenten gaan daardoor helemaal niet meer naar de tentamens van OM toe. Diederik Kok studeert sinds 2001 bedrijfskunde. Hij is een halfjaar gestopt geweest, maar had in 2002 al de kans om het tentamen te maken. Toch is hij er, nu het 2007 is, nog nooit heengeweest. Kok: “Ik had gehoord dat het zo’ n rotvak is.”

Docent Taco van der Vaart denkt dat het probleem dat veel studenten met OM hebben uit twee delen bestaat. “Het eerste is het analytisch denken dat voor dit vak nodig is. De stof moet begrepen en toegepast worden, niet alleen uit het hoofd geleerd. Ten tweede beginnen studenten te laat. Als ik een week voor het tentamen nog eens vragen in mijn mailbox krijg, is het gewoon te laat.” De oplossing is dus ook: “Op tijd beginnen met het actief bestuderen van de stof en aan de bel trekken als het niet lukt.”
Van der Vaart probeert wel wat aan de problematiek te doen. Vorig jaar heeft hij studenten die het tentamen zeven keer of vaker niet gehaald hadden, het tentamen in drie delen laten doen.
Over de onderwijskwaliteit hebben de studenten niets te klagen:”Het verbaast mij dat ik relatief goede beoordelingen krijg, terwijl ik weet dat de meeste studenten het vak niet echt leuk vinden.”
===========================================

10 Reacties

  1. Feest der herkenning 😉
    Feest der herkenning 😉 Nou ja, feest ?! 🙁
    Wel denk ik te kunnen waarnemen dat er aan dit aspect weinig aandacht besteed wordt, in ieder geval niet in de openbaarheid. Hoeveel is “sommige”?
    Van mij mag hier een gedegen ‘wetenschappelijk’ onderzoek naar gedaan worden.
    Of is dat al ergens en heb ik het gemist?


    Omdat veel forumdraden de neiging hebben langer te worden, verdient het aanbeveling het venster beschikbaar voor het forum, tot de rechter zijkant van het scherm te laten doorlopen.

    • Ervaring in het HBO
      Hier staan mijn ervaringen in het HBO. Volgens mij wordt dit probleem zeer onderschat en zou er veel meer aandacht aan moeten worden besteed. Ik ben blij (nou ja, wat heet …) dat er nu wel aandacht voor komt. Het probleem bij dit soort zaken is dat de goede, welwillende studenten vaak reageren of ten voorbeeld worden gesteld. Maar over die 30 % heb ik het niet. Het gaat mij vooral over de 40 % “meelopers”, die de laatste 30 % steun geven in hun geklaag. En dan heb je als opleiding of als individuele docent 70 % niet meewerkende studenten. Alleen bij een accreditatie hoor je die niet. En als bij evaluaties blijkt dat studenten je een zware onvoldoende geven heb jij een probleem, terwijl zo’n enquete vaak meer zegt over de invullers dan over het onderwijs dat ze nauwelijks gevolgd hebben (40 % aanwezigheid in de les, 90 % respons op de enquete)

      • 40% aanwezig, 90% heeft een mening
        Beste GPB,
        Het is fout gegaan toen de student klant werd en de outputfinanciering geïntroduceerd werd. Beide versterkte de houding van consument bij de student. Een docent moet ook correctief kunnen optreden en dat wordt zo feitelijk onmogelijk. Feitelijk wil men hier zwak personeelsbeleid, of beter de afwezigheid van personeelsbeleid, vervangen door belangentegenstellingen te creëren waarbij de student de docent corrigeert.
        Corgi

          • Voor mij wel
            Voor mij wel, ik lig er niet wakker van. Maar je moet collega’s en vooral de leidinggevenden eens horen (of niet horen, achter je rug om, dat is nog erger). Want elke collega vindt het fijn als hij/zij goede evaluaties krijgt. Ik zal wel jaloers zijn….

        • Helemaal mee eens
          Helemaal mee eens, Corgi. Studenten hebben mij wel eens gezegd: dat gaat jullie geld kosten, als er weer eens 60 % een onvoldoende hadden. Overigens is de jarenlange discrepantie tussen het bekostigingssyteem en de studiefinanciering ook een boosdoener geweest: als je studenten niet na 4,4 jaar een diploma bezorgd had werd je gekort (onderwijsvraagfactor!!!), maar de studenten hadden recht op 6 jaar studiefinanciering. Zij gingen aan het eind van hun studie op kosten van de gemeenschap nog even een wereldreis maken, en wij er maar achterheen zitten om ze op tijd (onze tijd!) te laten afstuderen. Dat is nu wel recht getrokken, maar welke opleiding heeft haar bindend studieadvies zodanig op orde dat er daarna geen problemen meer ontstaan ? Als dat al zou kunnen ?

  2. Vanmiddag gebabbeld met …
    Vanmiddag gebabbeld met een (echt serieuze HBO-) studente Facility Management. Zij besteedt zo’n 20 uur per week aan de studie. Op mijn veronderstelling dat ook voor studenten de werklast per week begroot is op 40 uren, reageerde zij uitermate verbaasd. Heb ik dat fout, is dat een achterhaalde gedachte?
    Het positieve van de opleiding zag zij vooral in het feit dat zij veel beter leerden te presenteren, mensen te overtuigen, conficten te hanteren, e.d. dan studenten van de opleiding HBO-V. Ook was zij er van overtuigd dat studenten zelf heel goed kunnen bepalen wat goed voor hen is.
    Ik ben bang dat het niet zal lukken veel studenten te overtuigen van de superioriteit van een Bon-gecertificeerde opleiding 😉


    Omdat veel forumdraden de neiging hebben langer te worden, verdient het aanbeveling het venster beschikbaar voor het forum, tot de rechter zijkant van het scherm te laten doorlopen.

    • Facility Management
      Ik weet wel wat we bij ons het facilitair bedrijf noemen. Dat is dat deel van de school dat de gebouwen enzo regelt.
      Misschien is facility management wel de opleiding tot manager gebouwen in zo’n organisatie.

      Ik wil niet denigrerend doen, maar het lijkt me bij uistek een opleiding met nauwelijks een theoretische component. Minder nog dan lassen, lijkt me. Bij uitstek iets wat je in de praktijk zou moeten leren dus. Is het HBO? Tsja… tegenwoordig vast wel

Reacties zijn gesloten.