Deze week in Intermediair: “Een baan hebben de meeste hbo’ers zo gevonden. Toch klagen zowel studenten als werkgevers over de kwaliteit van de opleiding. ‘Vakdocenten worden ingewisseld voor Google.’ ” Lees het artikel.
Reacties zijn gesloten.
Deze week in Intermediair: “Een baan hebben de meeste hbo’ers zo gevonden. Toch klagen zowel studenten als werkgevers over de kwaliteit van de opleiding. ‘Vakdocenten worden ingewisseld voor Google.’ ” Lees het artikel.
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
helder.. en nu?
Laat ik het positief bekijken. Opnieuw het zoveelste artikel dat aangeeft wat er mis is in het onderwijs. HBO deze keer, maar feitelijk kan het worden ingewisseld voor elk ander soort onderwijs.
Hopelijk betekent dit dat we de inhoudelijke slag hebben gewonnen. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat de veranderde woorden van de bestuurders ook in veranderde daden zullen blijken. Kennelijk is er of duidelijke wetgeving en controle van de overheid nodig of een blijvende waakzaamheid van de maatschappij als geheel. Waakzaamheid van enkel docenten heeft in het verleden niet geholpen. Men is ruimschoots gewaarschuwd voor de gevolgen van het gevoerde beleid.
En waakzaamheid van de maatschappij is een illusie. Het is al buitengewoon goed dat we ruim anderhalf jaar de staat van het onderwijs op de agenda hebben weten te houden, dan gaat onherroepelijk een keer minder worden. Zeker zodra men het idee krijgt dat er overeenstemming is tussen de bestuurders en (bv) BON. Dan ebt de belangstelling ongetwijfeld weer weg.
Volgende stap moet het bestendigen zijn van de (verwoorde) veranderingen. Ik vrees dat dat enkel met duidelijke wetgeving en werkelijke controle kan.
Professionaliseer de bestuurders!
In mijn commentaar op de Intermediair-site heb ik het ook aangegeven: verdere professionalisering is natuurlijk nooit verkeerd, maar Terpstra wijst wel naar de verkeerde groep. De huidige problemen zijn niet aan de docenten te wijten, maar aan van de onderwijspraktijk vervreemde bestuurders. Professionalisering van hogeschoolbestuurders lijkt mij dan ook hard nodig.
Een eerste en absoluut noodzakelijke eis lijkt mij dat bestuurders aantoonbare ervaring in, affiniteit met en liefde moeten hebben voor het onderwijs dat zij bestieren. En als het aan mij lag, dan zou iedere coördinator, iedere afdelings-, instituuts-, of faculteitsdirecteur en ieder CvB-lid voor een kwart tot een derde van zijn/haar weektaak daadwerkelijk onderwijs verzorgen. Dat houdt bestuurders met beide benen stevig op de grond en heeft als bijkomend voordeel dat diezelfde bestuurders op de werkvloer aan geloofwaardigheid winnen. Er blijft wat minder tijd over om te managen; of dat een voor- of een nadeel is, zal per manager verschillen…
Zeg niet dat het niet kan: zelf heb ik tien jaar op deze wijze aan het hoofd van een BI-opleiding gestaan en in het MT van een HEAO gezeten. Wat toen kon, moet nu ook kunnen: een kwestie van prioriteiten stellen, zowel in Den Haag als in de HBO-raad als in de hogescholen zelf. Stoppen met universiteitje en bedrijfsleven willen spelen, concentreren op de echte kerntaken, schaalverkleining in plaats van -vergroting geven een hoop ruimte.
kwaliteit van onderzoek, journalistiek en berichtgeving
Elke keer weer sta ik versteld van de onvoorstelbaar slechte kwaliteit van het niveau van het debat over het onderwijs, i.h.b. over het hbo. Het lijkt erop dat elke methodologische eis van onderzoek terzijde geschoven mag (moet?) worden als het gaat om een oordeel over onderwijs. In het meest recente rapport van de onderwijsraad wordt onderzoek zelfs ondersteboven uitgevoerd. De ironie is dat een student in het (kennelijk zo slechte) hbo hierop zakt en dat een raad (die oordeelt over de kwaliteit van diezelfde student) hiervoor betaald wordt. En de voorpagina van menig krant haalt.
Discussies over methodologie etc. zijn saai en vereisen inspanning en studie. En zijn dus bijgevolg niet interessant genoeg voor de media. De schrijvers van het stuk in Intermediair treft in die zin dan ook weinig of geen blaam, maar van de onderwijsraad mag je toch wat meer verwachten.