7 Reacties

  1. Pleidooi voor de middenschool?
    Alexander Rinnooy Kan schrijft in zijn NRC stuk:

    Het creeren van meer mogelijkheden voor zwakkere leerlingen om zich aan sterkere klasgenoten op te trekken hoeft de prestaties van de betere leerlingen niet aan te tasten.

    Natuurlijk hoeft dat niet, maar in de meeste gevallen zal dit wel het geval zijn.

    • pleidooi voor kinderarbeid
      Als bij het optrekken van zwakke leerlingen door betere (merkwaardig dat hier zwak en beter antonymen zijn) leerlingen de prestaties van laatstgenoemde niet omlaagggetrokken worden maar de tijd die laatstgnoemden aan werkzaamheden voor de school besteden wel toeneemt pleit Rinnooy Kan niet slechts voor hoger rendement in het onderwijs voor zwakke leerlingen maar ook voor kinderarbeid uit te voeren door de betere leerlingen ter vervanging van de werkzaamheden die door een docent voor een salaris dienen te worden uitgevoerd.

    • Hernieuwd pleidooi voor de Middenschool
      ‘Herkansingsroutes die in Nederland nog bestonden, zoals mavo en lts, zijn zo systematisch afgebouwd, ten nadele van vele laatbloeiers. De stelling is dan ook verdedigbaar dat het Nederlandse probleem voor een belangrijk deel te verklaren is door de onbezonnen wijze waarop wij het debat over de destijds zo gretig verketterde middenschool hebben gevoerd.
      Daarnaast moeten de zogeheten dakpanklassen bevorderd worden, waarbij atheneum-, havo- en vmbo-leerlingen in ieder geval tijdens de eerste jaren van het voortgezet onderwijs in sommige vakken samen les krijgen en waar ze elkaar tegenkomen in gemeenschappelijke ruimtes.’

      Dit is een onverhuld pleidooi is voor het weer van stal halen van de zo gehate Middenschool.
      Hij weet niet dat in gemengde klassen het niveau eerder bepaald wordt door de zwakkeren, die niet mee kunnen, die dikwijls sociaal vaardiger en ver in de meerderheid zijn en dat de betere kinderen in de klas daar altijd weer het slachtoffer van worden.

      Alexander Rinnooy Kan is lid van D66.

      • toptalent opofferen voor de middelmaat
        Het opwaarderen van de HBS tot voorbereidingsschool voor de universiteit was een meesterzet om getalenteerde jongens uit de lagere sociale standen (en een enkele keer ook een meisje) op de plaats te krijgen waar ze op grond van hun intelligentie thuishoorden. Het hoofd der school, een man van grote algemene ontwikkeling want hij had hoofdakte en hij was meester van de zesde klas, kon zonder cito-toets de slimmere jongetjes er uit te pikken. Die jongetjes waren er trots op dat ze naar die moeilijke HBS mochten en piekerden er niet over die buitenkans door laksheid te laten lopen. De HBS heeft er voor gezorgd dat Nederland relatief veel Nobelprijsdragers heeft voortgebracht. De invoering van het onbenullige programma van de basivorming was een aanslag op het talent van deze jongens uit lager milieu die het wat eruditie en cultuur immers van de school moesten hebben. Nu we net de basisvorming hebben afgeschaft wil Rinnooy Kan deze jongens (en nu ook hun vrouwelijke evenknieën) afschuiven naar inhomogene klassen waar de simpelen van geest de toon en het niveau bepalen. Wil Rinnooy Kan zo de schaarste aan toptalent bestrijden? Gemengde klassen zijn verstoken van elk intellectueel aroma en academische pretentie en bevoordelen daardoor de leerlingen uit de hogere kringen die dat immers vaak van huis uit meekrijgen.

        • HBS
          De hbs werd ingevoerd bij de Wet op het middelbaar onderwijs uit 1863. Er bestonden twee soorten, namelijk de driejarige en de vijfjarige hbs. Bij beide lag de nadruk op het onderwijs in wiskunde, exacte vakken en moderne talen. Terwijl de bestaande middelbare scholen, de gymnasia vooral in de grote steden stonden en door de gemeenten onderhouden werden, stichtte het Rijk in kleinere plaatsen in de uithoeken van het land hbs’en, bijvoorbeeld in Ter Apel en Zierikzee. *Lees verder*

  2. We gaan toch niet wéér hervormen?
    ‘Het falen van het Nederlandse onderwijs als schepper van gelijke kansen vraagt om een herbezinning op de uitgangspunten van ons systeem.’

    • herbezinnen op uitgangspunten is hoognodig
      Niet dat er erg lang nagedacht behoeft te worden bij dat herbezinnen, maar het lijkt mij uitstekend dat als uitgangspunt van ons onderwijs systeem zou worden genomen dat de school er is om kinderen dingen te leren die ze niet of moeizaam thuis kunnen leren.
      Concreet betekent dat:
      – Aandacht voor de primaire vakken.
      – Minder aandacht voor elgemene competenties als “leren samenwerken”, “goed burgerschap”, “lief zijn voor bomen”. Opvoeden is de taak van de ouders, onderwijzen de taak van de school.

      Als dat herbezinnen bepaalde hervormingen eist, dan moet dat maar. Waarom het VMBO in stand houden als LTS-MAVO een beter alternatief is. Dat is overigens nauwelijks een sprong in het onbekende: we hebben nogal wat ervaring met dat systeem natuurlijk.
      Als herbezinnen leidt tot de conclusie dat we van allerlei verplichte werkstukken afmoeten en er weer les gegeven moet worden, met objectieve toetsen, dan lijkt me dat ook geen wilde hervorming. Maar allemaal in mijn ogen zeer noodzakelijk. Elk jaar dat daar mee gewacht wordt levert een nieuwe lading kinderen af op een lager niveau dan zou kunnen.

      Overigens zijn alle hervormingen in het verleden ALTIJD dezelfde richting op gegaan en hebben diezelfde hervormingen telkens opnieuw niet gebracht wat men pretendeerde. Sterker nog, in plaats van beter werd het steeds opnieuw slechter.
      Kennelijk telkens de verkeerde kant op gestuurd, denk ik dan. Hoe dom kun je wezen?
      Laten we maar snel terugsturen voordat er ergere ongelukken komen.

Reacties zijn gesloten.