De feminisering van het onderwijs met alle nadelen van dien is al ettelijke keren onderwerp van discussie geweest op dit forum. Toch trof me een ingezonden brief van een zij-instromer in de Volkskrant van vandaag. Hij heeft na een jaar (!) een diploma gehaald. Van zijn overstap naar het onderwijs heeft hij geen moment spijt gehad, maar….
Hij liep aan tegen de feminisering van het onderwijs, ook op de docentenopleidingen.
Ik citeer:“De docentenopleiding is zo vormgegeven dat vrouwen er succesvoller zijn dan mannen. Studenten doen geen examen of tentamen. Het toetsmiddel om na te gaan of een student klaar is met zijn opleiding is een digitale portfolio. In die portfolio toont de student zelf aan of hij competent is op bepaalde terreinen. Maar dat is niet genoeg, dan volgt de reflectie van wat er is gedaan, dat is veel belangrijker. De student moet iets vinden van de opdrachten voordat de docentenopleiders tevreden zijn. Jongens worden daar ‘knettergek’ van, waardoor het aantal mannen op de opleidingen terugloopt. Ze vluchten.
Bij de Pabo, de opleiding voor docenten op de basisschool, is 10 procent van de studenten man. Na een half jaar is de helft weg.
Dat is teveel en daarom wordt her en der gedacht aan een aparte opleiding voor jongens.
Reacties vallen hem bij en wijzen erop dat vakkennis onmisbaar is. Goed nieuws lijkt te zijn dat alle tweedegraads lerarenopleidingen vlak voor de zomer voor een groot aantal opleidingen hebben afgesproken wat elke afgestudeerde leraar van zijn vak behoort te weten.”
Ondertussen wordt er in Den Haag wat afgekakeld over kenniseconomie. Dat lukt alleen door jongens te betrekken bij het onderwijs. Totdat de miljoenennota kwam, die stelde dat innovatie en toegepast onderzoek een van de 20 besparingsthema’s moesten worden. Dag kenniseconomie.
En wat de opleidingen betreft: dag jongens!
Het is hoog tijd voor een algehele reorganisatie met eisen, eisen, eisen.
En vanzelfsprekend, die jongens moeten terug in het onderwijs.
Dat lukt alleen als de nadruk terug komt te liggen op vakinhoud en leerprestatie.
Want weet wel, de masculine lijn wordt behalve door de jongens ook door de meisjes zeer op prijs gesteld.
Reacties zijn gesloten.
Allemaal wel leuk gevonden,
de realiteit is echter dat veel jongens al niet naar de PABO willen omdat die voor 90% door meisjes bevolkt wordt. Er toch aangemeld, sneuvelt weer ’n groot deel nadat ze in de praktijk stage zijn gaan lopen. Dan blijkt dat er gehakt van ze gemaakt wordt door kinderen van 4 tot 12. Dat er dan heel weinig “mannen” overblijven, bewijst de dagelijkse gang van zaken binnen het basisonderwijs. Meisjes hebben het wat gemakkelijker, die worden na ’n paar tropenjaren zwanger en gaan verder in deeltijd.
Lees de onderwijsenquete van de SP, daar staat de praktijk zwart op wit.
Ingezonden brief?
Het is geen ingezonden brief Hals, maar een column. Ferry Haan schrijft al een jaar iedere week een column in de Volkskrant over zijn ervaring als zij-instromer. Links naar al zijn columns staan hier op de BONsite.
Ook goed, Mark…
Je bewijst iedere keer opnieuw je onmisbaarheid:)