De 10 geboden van BON volgens D66

De 10 Geboden van BON volgens D66
De vereniging Beter Onderwijs Nederland is in begin 2006 opgericht met als doelstelling:

het zo goed mogelijk tot bloei laten komen van de potenties van leerlingen en studenten door gedegen vakinhoudelijke en algemene vorming

1. Bestuur, beheer en inrichting van onderwijsinstellingen moeten in het teken staan van gedegen onderwijs door gekwalificeerde en inspirerende docenten. Het beschikbare budget van niet-universitaire onderwijsinstellingen moet primair besteed worden aan onderwijs en aan alles wat daartoe aantoonbaar bijdraagt.

Hier zijn wij het mee eens. D66 vindt dat slechts een klein deel van het budget aan overhead mag worden besteed; de rest van het budget moet naar het primaire proces. D66 wil vooral investeren in de professionele ontwikkeling van leraren en docenten en beloning koppelen aan opleidingsniveau en kwaliteit.

2. Directie- en beheersfuncties mogen niet exuberant beloond worden en moeten primair worden vervuld door mensen met onderwijservaring, die bij voorkeur naast hun bestuurs- of beheerswerkzaamheden zelf onderwijs verzorgen. Zeggenschap over de inrichting van het onderwijs binnen de instituten moet liggen bij leraren en docenten.

Ook mee eens. De directeur of manager hoeft niet per definitie meer te verdienen dan de leraar of docent. Directie- en beheersfuncties zouden door mensen met onderwijservaring moeten worden vervuld die het liefste zelf les geven. Alleen zo weet een directeur of manager wat er speelt in de klas of in de collegezaal.

3. De onderwijsinstelling biedt primair vakinhoudelijke en algemene vorming aan leerlingen en studenten en heeft alleen binnen die context ook een opvoedende taak. In het geval van nevenactiviteiten van de opleiding (brede school) is het onderwijsdeel
daarvan strikt gescheiden.
 

Mee eens. Het vak van leraar of docent is uniek en staat los van opvoedkundige taken. Daar zijn weer andere professionals voor. Wij willen daarom ook de nevenactiviteiten van docenten en leraren verminderen. 

4. Leerlingen van verschillende intelligentieniveaus, met verschillende vaardigheden en interesses, moeten na de basisschool in onderscheiden schooltypen lessen volgen met op hun capaciteiten toegesneden vormen van onderwijs.

Ook mee eens

5. Het verschil tussen (overwegend) theoretische en (overwegend) praktische opleidingen moet worden gehandhaafd, dan wel hersteld.

Mee eens. Te veel leerlingen komen op een theoretische opleiding terecht die geschikter zijn voor een praktische opleiding. Daarbij is aan vakmensen juist een groeiende behoefte.

6. Directe instructie en oefening onder leiding van een vakkundig docent, in overzichtelijke groepen met een royaal aantal contacturen per vak, is in beginsel de meest effectieve vorm van onderwijs, mits goed uitgevoerd door de docent en binnen de opleiding ondersteund.

Mee eens

7. Omdat gestreefd wordt naar het onderbrengen van leerlingen met ongeveer gelijke potenties in groepen of klassen, kan het onderwijs grotendeels klassikaal zijn; aan allen worden op hetzelfde moment, op dezelfde manier dezelfde eisen gesteld. Aandacht voor de individuele leerling is er, waar nodig of wenselijk, binnen de structuur van een gemeenschappelijk programma.

Mee eens. Wel vinden wij dat aan leerlingen met bijvoorbeeld dyslexie of dyscalculie extra aandacht moet worden besteed en hulpmiddelen ter beschikking moeten worden gesteld. Voor een diploma moeten dezelfde eisen worden gesteld.

8. Ernstige probleemleerlingen moeten worden verwezen naar op hun problematiek toegesneden vormen van speciaal onderwijs. Er moet niet minder maar juist meer onderscheid gemaakt worden tussen typen onderwijs, om kinderen in hun verscheidenheid tot hun recht te laten komen.

Ook mee eens. Dit is ook de reden geweest dat D66 tegen de bezuinigingen op speciaal onderwijs heeft gestemd wilde terugdraaien.

9. Bij het afnemen van eindexamens/afstuderen moet de overheid onafhankelijk en bij elke gelegenheid controle uitoefenen, om de kwaliteit van diploma’s te waarborgen.

Mee eens

10. De salariëring van leraren en docenten moet over de gehele linie worden verhoogd en gedifferentieerd naar gelang het schooltype waaraan ze les geven en hun niveau van opleiding. Vakinhoudelijke bijscholing moet worden gefaciliteerd en beloond.

Zie ons antwoord bij 1.

Auteur Hanneke van der Werf
D66-Voorlichting

9 Reacties

  1. Voor D66

    Voor D66 pleit ook het verhaal van Jos Verveen (Managen, wat een onzin) in Opinie & Debat (NRC, 11-8-2012).

    • Het verhaal van Jos is

      Het verhaal van Jos is trouwens één op één te vertalen naar onderwijskunde!

    • Maar als je een heel klein

      Maar als je een heel klein beetje dieper graaft dan zie je iets anders Joe. Deze Jos Verveen is mede-oprichter van Keesie (en werkte daar van 2000 tot en met 2008). Dat "advies- en communicatiebureau gespecialiseerd in het bereiken van de jeugd" schreef in 2007 een 'rapport' over CGO in het MBO. Zie bijvoorbeeld mijn blog item uit die tijd en de vakwerk van April 2007. Ook bijvoorbeeld de term 'Generatie Einstein' komt van dat bureau Keesie. 

       

      Deze Jos Verveen lijkt mij gewoon een handige jongen die mensen vertelt wat ze willen horen. Nu verdient hij zijn geld toevallig met management bashen.

       

      Typisch D66.

  2. d66 en bon

    Misschien is het goed om D66 eraan te herinneren dat zij niet zo heel erg lang geleden in Rotterdam als voorzitter van hun partij de toenmalige collegevoorzitter van Inholland Jos Elbers hadden gekozen.  Meneer Elbers, die de teloorgang van Inholland had ingezet door alle macht naar zich toe te trekken, bleef op de payroll van Inholland voor "advieswerk " nadat hij was vervangen door Geert Dales en haalde uitgebreid het nieuws door malversaties in het hoger onderwijs. 

    De punten van BON hebben hun relevantie aan figuren zoals hij te danken.

    Zijn aftreden als voorzitter D66 Rotterdam hield geen verband met wat op het Forum onderwijsbashen wordt genoemd.

    Hebben we iets gemist  D66?

     

     

  3. Seger en zijn returns

    Seger, kijk je wel eens naar de voorbeeld versie voor je op "plaatsen" drukt?

    • Meer dan eens Lonesomejoe

      Meer dan eens Lonesomejoe

      Ik vond het na mijn laatste bewerking er goed uitzien. De geboden van BON staan met volledige regelbreedte vermeld en de reacties van D66 met halve regelbreedte. Zo voorkom je vergissingen.

       

      Toevoeging:

      De lay-out die ik nu bij "De 10 geboden van BON volgens D66" zie is beslist superieur aan wat ik er laatstelijk van gemaakt had. Ik beloof serieuze pogingen tot beterschap.

  4. D66

    D66 was de eerste die reageerde op

    www.beteronderwijsnederland.nl/forum/de-partijen-wie-volgt-na-pvda-en-pvv-en-de-10-punten-van-bon

    Hopelijk is de lay-out snel echt in orde (nog 32 harde returns te veel). Waar blijven CDA en VVD?

     

    D66 is het helemaal met ons eens. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

    Een vraag om ook aan D66 te stellen: hoe denkt men om te gaan met clubjes als CBEgroup en APS?

    www.beteronderwijsnederland.nl/forum/httpnlcbe-groupcomblog-het-kwade-spoor

    Voor D66 pleit de motie over de rekenmachine, zie 

    www.beteronderwijsnederland.nl/forum/polyas-10-geboden

    • Cognitive dissonance of the

      Cognitive dissonance of the rank and file

      Al  vanaf de oprichting van BON waren haar leden door de hooggeleerde heer Heertje gewaarschuwd: Het onderwijs is in handen gekomen van mensen die met elkaar samenwerken zoals in een organisatie met maffiose kenmerken. De geloofwaardigheid van deze kijk op het onderwijs is door de discussie op het BON-forum steeds toegenomen.  Toch probeert in strijd met deze kijk het BONbestuur steeds de verloedering van het onderijs een halt toe te roependoor hooggeplaatsten in de onderwijswereld met rationele argumententen te bewegen om besluiten te herroepen. Maar als de voorstelling van een Maffia die het onderwijs ten eigen bate exploiteert correct is betekent dat dat hooggeplaatsten óf niet de macht hebben om het onderwijs te saneren óf er geen belang bij hebben en beide kan ook nog het geval zijn. Heeft het bij voorbeeld zin om minister van Bijsterveldt te overtuigen dat zij verkeerde besluiten neemt en genomen heeft?  Niet als de mensen die in het CDA over onderwijs gaan om de hen moverende redenen niet naar haar willen luisteren en mogelijk onderwijs als een handig uitruilobject bij een kabinetsformatie zien.

      Als voorbeeld gelde het verzoek aan minister van Bijsterveldt om het gebruik van de rekenmachine in het onderwijs sterk terug te dringen. Eind 2011 dienden D66 en de SGP in de Tweede Kamer een motie in om het gebruik van de rekenmachine bij toetsen en examens te beperken. Er werden adviezen ingewonnen bij College voor Examens en het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling SLO. Toen een rekentoets voor het voortgezet onderwijs verplicht werd bleek uit de bijlage van het SLO-rapport blijkt, zowel de vereniging Beter Onderwijs Nederland als de Stichting Goed Rekenonderwijs het advies van SLO afkeurden. Tegen deze afspraak in blijkt nu uit de bijlage dat toch ruim 80% van de vragen met een rekenmachinemag worden opgelost. Overtuigen van van Bijsterveldt lijkt zo een zinloze weg.

Reacties zijn gesloten.