Deze keer in Trouw met als spreekbuis voor het management Ron Ritzen.
Het zal niet meevallen dit schrijfsel te beperken tot een stuk van leesbare lengte, want elke zin van de heer Ritzen schreeuwt om kritiek, maar ik ga een poging doen.
Er is van alle kanten (docenten, ouders, studenten, bedrijfsleven) veel kritiek op het huidige onderwijs en dat betreft zowel de organisatie als de inhoud. Daarbij worden heel veel feiten genoemd, zoals grote tekorten aan vakbekwame docenten, PABO-studenten die niet kunnen schrijven of rekenen, zakkenvullende managers, intimidatie, omkoping en examenfraude om er maar eens een paar te noemen. Met enige regelmaat komt in die kritieken ook het woord ‘kwaliteit’ aan de orde. In algemene zin is het begrip ‘kwaliteit’ enigszins ongrijpbaar, maar binnen de context van de betreffende kritieken hebben wij daar allemaal een beeld bij, behalve Ritzen blijkbaar, want hij wil het gedefinieerd zien.
Het begint al met de zin “Kritiek op het onderwijs lijkt nergens naar”. Dan hoef je het artikel eigenlijk al niet meer te lezen, want iemand die zo opent, terwijl heel Nederland over het onderwijs heen valt, kan slechts een marionet zijn van de onderwijsdictators.
Vervolgens wordt de aanval geopend. Alle kritiek wordt op een hoop gegooid en het gebruik van het woord ‘kwaliteit’ wordt aangepakt. In het kort: als je de term ‘kwaliteit’ niet kunt definiëren moet je je mond houden. Het komt steeds weer terug in zijn stukje en het blijft een beetje bij zeuren, want zelf doet hij ook geen poging om er enig licht op te werpen.
Bosjes PABO-studenten schrijven en rekenen slechter dan leerlingen van groep 8. Niet belangrijk, volgens Ritzen, want dat wordt gecompenseerd door een paar VWO-leerlingen die qua wiskundeniveau tot de wereldtop behoren. (Hij zal de kinderen bedoelen, die naar de Internationale Wiskunde Olympiade zijn geweest ;-).
Toch willen we dat onze kinderen straks goed leren schrijven en rekenen, en dat gaat niet lukken met PABO-studenten van deze ‘kwaliteit’. Dat is een feit op grond waarvan ik een aantal maatregelen zou willen treffen, maar dat kan niet volgens Ritzen, want “Feiten geven nu eenmaal nooit aan wat er moet gebeuren”.
Het gaat, beste lezer, echter vooral om de tweede helft van het stuk, waar Ritzen in een krampachtige verdediging schiet om het management te hulp te snellen. Het afbouwen van de onderwijsfabrieken wordt betiteld als “een blunder van de eerste orde” en Heertje wordt weggezet als een simplist. Het lijkt erop dat goed lezen, voldoende lezen en verbanden leggen niet de sterkste kant is van mijnheer Ritzen.
De commerciële onderwijsfabrieken moeten verdwijnen! Dat is goed voor de kwaliteit van het onderwijs. Kwaliteit in de zin van een betere sfeer, slagvaardiger kunnen werken, bezig kunnen zijn met het vak waarvoor je bent opgeleid, meer tijd voor de leerlingen en nog veel meer van die dingen waar wij het woordje kwaliteit bij plakken. Er komt een ongelooflijke hoeveelheid geld vrij, die we dan kunnen besteden aan het directe onderwijs en dat levert uiteindelijk beter opgeleide jongeren op. Kwaliteit dus.
Waarom fabrieken als Fontys moeten verdwijnen.
Er was een tijd, dat elke gemeente (van enige omvang) een of enkele onafhankelijke scholen voor hoger beroepsonderwijs binnen de grenzen had. Locatie en grootte van de gemeente (met omliggend verzorgingsgebied) was bepalend voor aantal en soort.
Een dergelijke school had een directeur, enkele administratieve krachten, ‘hulptroepen’ in de vorm van bijv. een conciërge en amanuensis, en vooral veel vakdocenten. Een beperkte en dus overzichtelijke groep mensen met een gevoel van onderlinge verbondenheid. Er heerste een sfeer van “onze school” met een eigen vlag, een eigen schoollied, een eigen schoolblad, kortom de schoolbevolking was trots op “onze school” en men had wat over voor “onze school”.
Het hoofddoel werd nooit uit het oog verloren: het overdragen van kennis en vaardigheden aan de volgende generatie. Natuurlijk was het niet zo, dat geld in die tijd helemaal geen rol speelde, maar het was wel ondergeschikt aan (de kwaliteit van) het onderwijs.
Door de jaren is geld helaas een steeds belangrijker onderwerp van gesprek geworden en een ding is zeker; tegen de tijd dat het woord ‘geld’ in ongeveer élke discussie naar boven komt, liggen de zakkenvullers op de loer. Zij mengen zich in die discussie en maken ‘het geld’ nog belangrijker.
“De voordelen van fusies en schaalvergroting!” Slimme praatjes van zakkenvullers, die heel goed zien, dat ze te maken hebben met domme geldschieters. Een mooi staaltje van Hollandse koopmanskunst en misschien is dat precies wat JP bedoelde toen hij onlangs zei, dat we terug moeten naar de VOC-mentaliteit.
Wat heeft het ons gebracht . . . . . .?
Die trotse, onafhankelijke hogescholen zijn opgeslokt en op gegaan in geldverslindende bedrijven. Velen van u denken bij hoger beroepsonderwijs misschien nog steeds aan scholen, maar ik moet u uit de droom helpen. Het is ‘big business’. Fontys is een bedrijf, net zoals Ajax een bedrijf bleek te zijn en naar de beurs ging. (En wij maar denken, dat het een voetbalclub is.)
Fontys is een bedrijf, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, met een Raad van Bestuur, een staf, een administratie en allerlei bedrijfsonderdelen, zoals elk ander groot productiebedrijf in Nederland.
36 bedrijfsonderdelen van Fontys worden hogescholen genoemd. Dat waren die trotse, onafhankelijke hogescholen. Op de website van Fontys is te lezen, dat zij nog wel hun eigen directies hebben. Dus qua organisatiestructuur is er bij die onderdelen niet zo gek veel veranderd en loopt er in elk van die bedrijfsonderdelen bijvoorbeeld nog gewoon een directeur rond, die in schaal 14-15 wordt beloond net als vroeger. Ook de knechtjes van die directeuren zijn er nog, én de secretaresses, én de dame bij de receptie, én de man van de postkamer, én de . . . . . .
Er zijn ook bedrijfsonderdelen, waar u in het kader van onderwijs wellicht wat vreemd tegen aankijkt. Zo is er Fontys Actief. Een onderdeel dat “werkt aan een effectieve en duurzame arbeidsbemiddeling en maatschappelijke reïntegratie”. Of Fontys Bilan, dat adviseert op het gebied van archeologie, cultuurhistorie, ecologie en geo-informatie, en adverteert met lage onderzoekskosten. Of ILEC, het centrum voor zakelijke dienstverlening op het gebied van bedrijfskunde en logistiek. Ook wordt genoegzaam melding gemaakt van het Facilitair Bedrijf, bestaande uit 11 afdelingen, waarbinnen 800 medewerkers werkzaam zijn.
Zo’n bedrijf moet adequaat worden aangestuurd en daarvoor zijn heel wat mensen nodig.
Om te beginnen een Raad van Bestuur onder leiding van de heer Verbraak. De man is goed voor een salaris van pakweg 180.000 euro, maar als je echt alles meerekent komen de kosten voor zo’n persoon al snel in de buurt van een kwart miljoen. Zijn kornuiten in de RvB zullen daarvoor iets onderdoen, maar samen met het bestuurssecretariaat, bestaande uit 6 dames, is hier het eerste miljoen euro’s al ‘verstookt’.
Het bedrijf kent twee secretarissen (onze gemeente heeft er maar één ;-). Er is een speciale perswoordvoerder voor de RvB. Er is een afdeling ‘Control’ (5 personen) met dure boekhouders (doctorandus, register accountant). Een club ‘audit’ (3 personen, waarvan 2 drs.) Een algemeen manager zakelijke dienstverlening (ir.) en als klap op de vuurpijl een bestuursstaf van 12 personen met allerlei titels.
Dat hangt allemaal bóven die school met nog steeds een eigen directie en dus die eigen ‘overheadkosten’. Het moet uit de lengte of uit de breedte mijnheer Ritzen, maar mogelijk is rekenen bij u ook geen sterke kant.
het panorama van Fontys
Hartelijk dank, heer Ras, voor dit vergezicht, dat bij mij een hevig verlangen naar sterke drank losmaakt.
willem smit
Trabantjes
Bedankt Ruud.
Zo is het voor iedereen duidelijk waarom studenten tegenwoordig als een soort Trabantjes van de band rollen. Het management vult zijn zakken, dus blijft er te weinig geld over om echte vakmensen op de werkvloer te zetten, die een goed product kunnen maken.
En het gekke is, het maakt blijkbaar niet uit. De betalende ‘klant’ (onze overheid) staat net zo juigend op zijn Trabantje te wachten als die Oostblokker van toen. Zolang het maar een beetje op een auto lijkt :-).
Trabantjes
Een treffend vergelijk beste Mad. Treffend omdat er net zoals toen in de DDR geen keus was in auto’s, dat nu is voor de studenten en de werkgevers t.a.v. onderwijs. Tevens treffend vanwege de overeenkomst in kwaliteit van de Trabant t.o.v. de in West- Duitsland geproduceerde auto’s. Onze studenten als Trabantjes in de mondiale economie. Wat is er gebeurd toen de grenzen open gingen?
Juist de Trabant verdween. Wordt de Nederlandse afgestudeerde dadelijk dan ook weggeconcurreerd door zijn Belgische of Indiase collega? Of is dat al aan de gang?
Kijk eens naar de nationaliteiten op bijvoorbeeld de Technische Universiteiten. Hoeveel plaatsen worden daar al door buitenlanders bezet omdat er geen Nederlanders meer gevonden worden die de norm halen?
Corgi
collector’s item
Mijn advies: conserveren en opbergen!
Over een jaar of 30 zijn die ing.’s weer geld waard als collector’s item, mits natuurlijk in oorspronkelijke staat en met de originele papieren.
het onderwijssysteem wordt
het onderwijssysteem wordt in stand gehouden en bijgewerkt door er nieuw beleid overheen te leggen als het lek is.
verder kijkt men niet. dat hoeft ook niet want niemand is tot nog toe in staat geweest een echte bedreiging te vormen voor dit systeem.
er werken hoofdzakelijk mensen die er goed zijn om dat systeem in stand te houden, temeer het over hun inkomen gaat.
we moeten dus niet de illusie hebben dat dit systeem enig belang heeft bij de individuen die zich binnen dit systeem bevinden.
ze zijn dus bij voorbaat oost-indisch doof, als het gaat om signalen van de basis van ouders en leerkrachten, maar ook voor de conclusies van de talloze wetenschappelijke onderzoeken. zelfs de wet omzeilen ze, als iemand aan het systeem wil gaan zagen. als ze zeggen het niet te vatten wat er gaande is, moeten we ze de laan uit sturen. maar kunnen wij toe laten dat onze kinderen/leerlingen de dupe van dat alles worden?
je vergeet instituut 52 …
Dan is er ook nog instituut 52, een soort Penitentiaire Inrichting waarin uitstekende vakdocenten samen met gesjeesde managers en hun slachtoffers dagelijks gelucht worden.
Instituut 52
Wat moeten we ons hierbij voorstellen?
Corgi
Dat weet je toch ook wel …
In de tijd van Winterlied werd je toegevoegd aan het facilitair bedrijf als je opvattingen niet pasten binnen het heersende beleid; vervolgens mocht je als docent daar reiskostendeclaraties controleren. Dit komt niet zo vaak meer voor.
Als een manager het zo verbruid heeft dat zijn positie onhoudbaar is geworden dan komt hij nu in instituut 52 terecht en wordt er een mooie brief gecomponeerd dat meneer xx belast is met yy, waarin yy een verzonnen kostenveroorzakende inhoudsloze taak is. Dit voorkomt ongewenste publiciteit en vervelende procedures. Dat het vet geld kost … dat is een detail.
Docenten en andere medewerkers die volgens het management dwars zijn of een slechte past performance gekregen hebben (bijvoorbeeld betrapt worden op het bezit van een krijtje) lopen het risico hun voormalige meerdere daar tegen te komen.
Er is dus toch echt vooruitgang!
Gelukkig, er zijn toch dingen in de wereld die verbeteren!
Stalin had zijn gekkenhuizen en zijn Goelag-archipel, Mao had zijn opvoedingskampen….nee, dan wij!
Moet je zien hoe mild en menselijk Fontys met zijn personeel omgaat in zo’n Instituut 52 (leuke naam overigens!). Kan iemand daar niet eens een mooie documentaire over maken?
Fontys Bilan
Wat gebeurt er nu als bijvoorbeeld Fontys Bilan verlies draait? Waarom hebben ze eigenlijk zo’n afdeling?
Het antwoord op de eerste vraag luidt dat ze dat dan gewoon weghalen bij het onderwijs. Hiervoor verhogen ze een of ander intern tarief en dat probleem is, budgettair, weer uit de wereld. De onderwijsmanager kan dan niet anders dan de inzetnormen aanpassen. Hij vervangt een klassikale les door een college en de docent krijgt hier dezelfde uren voor. Had hij drie klassen en dus drie docentenuren aan kosten dan brengt hij dat nu terug tot een. Onderwijskundig onverantwoord maar budgettair gezien logisch.
Wie houdt dhr. Verbraak tegen als hij zijn stafdienst wil uitbreiden? Niemand dus. En waar komt het geld vandaan voor dit extra staflid? Juist weer uit het onderwijs.
Al de risico’s die instellingen nemen en alle overhead komen dus ten laste van het onderwijs. Zo heeft een instelling een nieuw gebouw gezet wat 5 miljoen duurder uitviel dan geraamd. Gevolg een bezuiniging van 10 FTE op het onderwijs.
Beste student, hoeveel les krijgt U nog en hoe groot zijn uw groepen? Hoe vakbekwaam is uw docent nog? Met hoeveel vragen wordt U niet meer geholpen? Maar ook, hoe mooi is de bestuurskamer?
Corgi
HS als marktpartij
Bij deze wil ik de overwegingen in het artikel `HS als marktpartij` nog eens onder de aandacht brengen. Dit kunt U vinden in mijn blog.
Waar en hoe houdt dit verschijnsel op?
Corgi
Alles onder controle
De armsten van geest én portemonee zijn het makkelijkste te ‘bespelen’.
De uitspraak: “Houd jij ze maar dom, dan houd ik ze wel arm” is al heel oud. Niemand weet meer precies, wie dat tegen wie gezegd zou hebben, maar het speelde 100 jaar geleden al en het speelt blijkbaar nog steeds.
2 ton euro voor 1 fte
Dank aan Ruud om dit eens goed onder de aandacht te brengen!!!!
Mijn vraag is: hoeveel van dat soort onderwijsfabrieken zijn er eigenlijk?
Ik ken Inholland en HAN, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op.
en ze jagen er per jaar makkelijk 270.000.000 en 165.000.000 doorheen. Euro’s hè, geen centen.
Overigens als je de jaarverslagen van die twee leest, nou dat liegt er ook niet om. Het zijn echte miljoenenbedrijven. Op de balans van die toko’s kom je bedragen tegen van 223.000.000 en 144.000.000 (beetje afgerond
Vergeet de baasjes niet.
Marcel Wintels, inkomen 176.000, totale kosten 245.000. Alleen al de autokosten van die man (28.000) daar moet een gewoon mens een heel jaar voor werken.
Of Jos Elbers. Goed voor een inkomen van 223.000. Met alle kosten erbij haalt ie makkelijk de 3 ton. Onbegrijpelijk dat die mensen niet ziek worden van zichzelf.
Denk er maar eens over na, want het grootste deel betalen jullie. Jullie ja, want ik ben er mee gestopt. Ik betaal geen belasting meer. Mijn inkomen is te laag :-).
Geny