Aansluitend op de discussie ‘hoe gebonden zijn leerkrachten eigenlijk’ kwam ik op het idee voor een mogelijk concrete actie die door BON is uit te voeren.
Scholen, leerkrachten, ouders en leerlingen, hebben allemaal op dezelfde manier last van druk die er op ze wordt uitgeoefend. Aanbieders (uitgevers, projectgroepen, maar ook scholen zelf), doen naar afnemers (scholen, leerkrachten, ouders en leerlingen) meestal alsof datgene wat ze aanbieden, verplicht is.
“Om aan de nieuwe wet te voldoen moet u dit of dat kopen/veranderen/cursus volgen”. Of “Als u inschrijft moet u al dat moois natuurlijk wel betalen”.
Negen van de tien keer is dat gewoon niet waar. Dat is vrij eenvoudig te achterhalen als je je de vraag ‘Waar staat dat dan?’ stelt.
En als het niet waar is, dan is deze vorm van communiceren ter verkoop van de diensten, misleidend en dus verboden.
Ik heb deze weg al eens bewandeld bij de Reclame Code Commissie en gelijk gekregen.
Het enige wat ervoor nodig is, is een beetje zakelijke kijk op het onderwijs. Vergeet de goede bedoelingen en realiseer je dat zo’n projectgroep, uitgever of school, net als elke commerciele organisatie, gewoon zijn producten af wil zetten.
Vertrouw het onderwijs zoals je je ziektenkostenverzekeraar vertrouwt. Ook in belangrijke mate verplicht, ook vaak een stichting of vereniging, ook mede aangestuurd door de overheid en wetgeving, maar toch zakelijke belangen. Het is verstandig om niet alles van ze aan te nemen want dan ben je duur uit.
Neem bijvoorbeeld de discussie over POP.
De tekst die Bas citeert suggereert dat er iets nieuws moet van de wet. Om daaraan te voldoen kunnen scholen vanalles kopen bij de projectgroep. En als ze dat doen, dan zijn leerkrachten vanaf dat moment eeuwige leerlingen geworden die door hun baas hoogst persoonlijk in de ontwikkelaar gelegd worden. Dat is geen fijne positie.
Zie de wet waar men zich op beroept en je ziet dat de suggestie die gewekt wordt, domweg misleiding is. Men wil iets verkopen dat die wet helemaal niet verplicht stelt. Men doet maar alsof om te verkopen.
Ik zou zeggen: Aan de slag. Dien een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Dat is gratis en kan zonder advocaat. Is dat fabeltje ook weer uit de wereld.