Column Leo Lenssen

cbeacademica.nl/myacademica/2012/10/10/column-leo-lenssen-het-nederlandse-onderwijsbestel-mag-geen-taboeonderwerp-meer-zijn/

We lezen:

Eindelijk…het verband tussen onderwijssysteem en leerlingprestaties aangetoond.

Volstrekt onduidelijk waarop deze conclusie gebaseerd is, maar schuiven zal het best:

Het schuiven laten gebeuren?

Geld zat om te borrelen bij de CBEgroep:

Borrelpraat

Ondertussen:

www.telegraaf.nl/binnenland/13080060/___Onderwijs_in_geldnood___.html

Leo heeft het over zijn proefschrift:

www.leolenssen.nl/Dissertatie_01.htm

Ook interessant: 

De website van de 2 na laatste FI-directeur

En kijk hier eens:

www.vo-raad.nl/userfiles/bestanden/Over%20de%20VO-raad/VO-magazine/WT_VO-magazine-1.pdf

Make shift happen, ja ze waren er weer allemaal. Lees ook verder hier:

www.beteronderwijsnederland.nl/content/huub-philippens-en-joost-hulshof-op-skepsis-congres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Reacties

  1. keuze voor de minder slechte

    Als ik wat betreft het middelbaar onderwijs zou moeten kiezen tussen 2 systemen, te weten een school met inhomogene klassen waarin leerlingen zelfstandig op hun eigen niveau werken, waar geen frontaal les gevende leraar een noemenswaardige taak heeft en waar een coach rondloopt om vragen van individuele leerlingen of kleine groepjes te beantwoorden en de vooruitgang van elke leerling te controleren (middenschool, passend onderwijs over de basisschool heengetild) of een cafetariaschool  waarin elk leervak op 4 niveaux voor frontaal klassikaal onderwijs wordt aangeboden en het karakter van een vak aangepast kan worden aan het niveau-nummer (bij voorbeeld Euklidische Meetkunde op niveau  1 van de Wiskunde) kies ik voor de cafetariaschool. Maar ik wil die keuze niet hoeven te maken.

    Seger Weehuizen

  2. Het ongelijk van Leo Lenssen

    Het ongelijk van Leo Lenssen

    Natuurlijk is het verband tussen onderwijssysteem en leerlingprestaties aangetoond maar wel tegengesteld aan wat Leo Lenssen op de website van CBE beweert onder verwijzing naar Europees onderzoek.

    Als klassikaal onderwijs wordt vervangen door zelfstandig werkende leerlingen, kelderen de prestaties van de meeste leerlingen.

    Kijk naar Almere. Dat is de gemeente met de meeste zwakke en zeer zwakke scholen in Nederland, al jaren. De Onderwijsinspectie spreekt van de slechts presterende onderwijsregio van Nederland. Binnenlands Bestuur besteedde er vorig jaar een special aan (Alarmfase 1 voor Onderwijs Almere, 10 juni 2011). De slechte schoolprestaties blijken niet verklaard te kunnen worden uit bijzondere omstandigheden of kenmerken van ouders/leerlingen. Almere is gewoon doorsnee. Resteert het Nieuwe Leren dat onder regie van een monopolistisch schoolbestuur op de scholen is ingevoerd.

    Geheel naar idee van de heer Leo Lenssen wordt de tere kinderziel op de Almeerse scholen niet blootgesteld aan klassikaal onderwijs. De leerlingen worden hier geschoold in zelfstandig werken.  De gemeente Almere investeert inmiddels miljoenen uit de gemeentekas om het tij te keren. Maar zelfs met al die extra gelden verbetert er weinig.

    En dat Europese onderzoek waar Lensen  naar verwijst ? Tja, dat onderzoek krijgt ook veel kritiek, zoals vanuit de nieuwe aan de top presterende landen in zuidoost Azie.  Daar gaat  Leo Lenssen gewoon aan voorbij.

    • Almere

      Almere had ruim 10 jaar geleden een groot probleem: er waren te weinig leerkrachten, zo weinig dat er zelfs werd gedacht aan vierdaagse schoolweken. Vandaar dat er een aantal zaken in gang zijn gezet: er is een pabo gestart, er is zwaar ingezet op zij-instromers en onderwijsassistenten en er is vanuit een inderdaad monopolistisch schoolbestuur volop ingezet op NIeuwe Leren achtige  onderwijsvormen. Dat laatste in samenwerking met de pabo die vanaf de start een Nieuwe Leren onderwijsvisie had.

      Onderwijsassistenten werden voor een groot deel zelfstandig voor de klas gezet, de zij-introom leverde net als elders weinig op en met het Nieuwe Leren is op allerlei manieren reclame gemaakt, maar de resultaten waren erbarmelijk.

      Interessant om de resultaten in Almere eens te vergelijken met vergelijkbare steden

      Het kán in Almere 😉

      • lange- en korte-termijn doelstellingen

        Als je je realiseert dat de uitspraak “But the Florida Department of Education said the goals recognize that not every group is starting from the same point and are meant to be ambitious but realistic” bedoeld is voor een doelstelling die in 2018 gerealiseerd moet zijn gaat het om een aanvaardbare realistische doelstelling. Als je er van uit mag gaan date er in gemiddeld en in spreading van aanleg (erfelijkheid) geen verschil is tussen de doelgroepen moet de doelstelling op langere termijn voor alle doelgroepen hetzelfde zijn.

        De gegevens voor de huidige situatie bevestigt het verschijnsel dat in de USA de prestaties van ZO-Aziaten in de exacte vakken  meer naar boven afwijkt dan in de talen. De oorzaak dáárvan hoeft niet in IQ-verschillen gezocht te worden.

        Verder is niet zonder meer duidelijk waarom de groepsindeling op basis van ras plaats vindt

  3. “De studie laat zien dat het

    “De studie laat zien dat het Nederlandse onderwijs wellicht wel pro forma maar zelden de facto rekening houdt met de belangen van de onderwijsvrager. Het Nederlandse onderwijs dient vooral de belangen van maatschappelijke partijen en is als zodanig voortdurend inzet van een machtsstrijd om het bezit van de instituties inhet publieke domein” staat in het persbericht van de Universiteit van Tilburg op 28-02-2011 betreffende de dissertatie van Leo Lenssen  genaamd “Hoe sterk is de eenzame fietser”.

    Ook als ouder heb ik de ervaring dat als ik voor de belangen van mijn kinderen opkom niets in de onderwijsmelk te brokkelen heb.

  4. Dat gepraat over

    Dat gepraat over achterstandsmilieus die tekort worden gedaan, is wel enorm 19-de eeuws aan het worden. Gratis basisonderwijs maakt dat alle onderwijs al decennia voor die milieus volledig toegankelijk is geworden. We beschikken over talloze voorbeelden waarbij kinderfn zich wisten op te werken, dankzij die gratis voorzieningen die destijds nog degelijk waren qua opbouw en vereiste discipline. Tallozen wisten een HBS-diploma te behalen ondanks hun milieu dat kennelijk een voorbestemming had.

    Wie anno 2012 nog over zulke achterstanden praat, verlakt de boel. De kansen zijn optimaal voor iedereen en die waren dat zeker toen het onderwijs eisen mocht stellen en discipline mocht verwachten.

    Juist dat vernieuwen, dat elk kind wil laten aanmodderen op 'eigen niveau' en in de 'eigen' belevingswereld, ontneemt die kinderen die ooit die kansen hadden, deze juist weer! Het vernieuwde onderwijs laat kinderen aanmodderen binnen eigen kleine wereldjes en heeft daarmee vele kansen helemaal laten liggen. Een schande van de eerste orde!

    Koim nu niet alweer met die 'milieus' aanzetten die kansloos zouden zijn, want dat is een ordinaire leugen. Natuurlijk baren zwakbegaafde ouders zelden hoogbegaafde kinderen: fact of life. Maar ga niet pretenderen dat vernieuwd onderwijs betere kansen biedt voor de zwakkere leerlingen. De praktijk toonde aan dat het traditionele onderwijs veel meer uit die zwakkere leerlingen wist te halen en daarmee hun kansen wist te vergroten.

    Vernieuwd onderwijs heeft eigenlijk slechts maar een middel om leerlingen meer 'kansen' te bieden, en dat is de diploma-inflatie. Verlaag de eisen en velen meer kunnen voldoen aan die lage eisen. Zo wordt een hele natie belazerd.

    • Hier is geen woord chinees

      Hier is geen woord chinees bij Moby!

      Het wachten is op de onderwijs-'wetenschappers' en -vernieuwlers die deze waarheden als nieuwe paradigmashift gaan uitbuiten. Ik blijf hopen. De partij van inspraak en democratisering houdt nu ook in het geheim kabinetsbesprekingen; ze hebben kennelijk de buik vol van alle inspraakgekwaak.

      • Geen chinees, Hendrikush,

        Geen chinees, Hendrikush, maar aan toch aan dovemansoren gericht richting vele ouders. Want ouders die mogen zien hoe hun talentloze, luie en minder begaafde zoon toch een HAVO-diploma kan halen, zullen echt niet gaan klagen. Die ouders kijken naar de naam van het diploma en of de waarde ervan nu zwaar aan waardevermindeing onderhevig is geweest, dat zal de meeste van hen werkelijk een rotzorg zijn. Vernieuwers (en in hun kielzog de politici die de kiezer wensen te behagen) spiegelen die ouders goedkope HAVO-diploma's voor en als die vernieuwers dan ook nog eens academische geschoold zijn, is de gemiddelde ouder al erg snel tevreden.

        Aldus kan de leraar die bezorgd is over de inhoud van de aangeboden kennis, toch gewoon het onderspit delven. Als er gemakkelijk kan worden gescoord, hebben de meeste ouders dat namelijk veel liever. Een goed diploma behaald op een koopje komt ook tegemoet aan hun wensen! Vergeet dat niet.

        De vakman kan jammeren en zuchten: de gemiddelde ouder (en daarmee  ook zoon- of docherlief) gaat niet mopperen als met de geringste inspanning een hoog diploma kan worden verkregen. Waarmee vernieuwers de wind in de zeilen hebben. Vernieuwers zijn populisten optima forma.

         

        • ja maar…..

          Niet alle ouders van kinderen die tot het VWO of de HAVO zijn toegelaten zijn ouders die blij zijn dat de HAVO- en de VWO-opleidingen zo gemakkelijk geworden zijn dat hun talentloze, luie en minder begaafde zoon toch het eindexamen van zo’n school met goed gevolg kan afleggen. Sommige ouders hebbem ijverige, leergierige kinderen. Mijn natte vinger zegt dat zo’n 1 op de 3 ouders het jammer vindt dat hun kind zo veel tijd op school verdoet. Het is mij onduidelijk waarom die zich niet roeren. Misschien hebben zij BON nodig om de activeringsenergie te leveren die hun Brownse bewegingen kunnen stoppen en van hen bij elkaar een solide klomp weerstand kan maken. Sommige ouders merken al in de basisschool dat het onderwijs hun kinderen tekort doet. Hun in die school slecht presterend kind kan door een goede bijlesleraar in korte tijd van zeer slecht in rekenen of taal in zeer goed daarin veranderen. Deze ouders zullen ook het secundair onderwijs wantrouwen en je zou daarom verwachten dat ze actiebereid zijn.

          Ik denk overigens dat de ouders niet moeten strijden voor verbetering van het bestaande VWO. Zie de niveaux van de verschillende schooltypen als étages van een flatgebouw dat in een heel diep moeras gebouwd is en daarin langzaam wegzakt. Om de bestaande niveauverdeling en de bestaande niveaux in stand te houden moet bovenop elke 10 jaar een nieuwe verdieping gebouwd worden en moeten de bewoners van elke verdieping naar één etage hoger dan waar ze waren verhuizen. (met de namen gebeurt dat ook: LBO > MBO; MBO > HBO; HTS > TH; TH >TU; onderwijzer > leraar; lector > professor; soms HTS-leraar > Lector). Voor de te scheppen nieuwe hoogste vorm van het secundair moet nog de inhoud vastgesteld en een naam bedacht worden. VWO was sowieso een mesjoche naam want het betekent wetenschappelijk onderwijs dat ergens op voorbereid. We weten dat het voorbereid op de universiteiten maar vinden het zelf bepaald geen wetenschappelijk onderwijs!

Reacties zijn gesloten.