Collegegeld omhoog voor beter lerarensalaris

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs wil de komende jaren het collegegeld geleidelijk verhogen. Dat is volgens ingewijden een van de maatregelen waarmee hij geld wil vrijmaken om de lerarensalarissen op te trekken. Het kabinet beslist vrijdag over de voorstellen van Plasterk.
Het is nog niet duidelijk of alle studenten meer collegegeld gaan betalen of alleen de masterstudenten. Eerder overwoog Plasterk te snijden in de basisbeurs om voldoende geld bijeen te krijgen, maar dat plan is van de baan.
Plasterk wil in totaal circa 1 miljard euro uittrekken om de lerarensalarissen te verhogen. Hij volgt het advies van de commissie-Rinnooy Kan dat het beroep van leraar aantrekkelijker moet worden om te voorkomen dat er een tekort aan leerkrachten ontstaat.

(Bron: Volkskrant)

10 Reacties

  1. Erger nog: de bapo gaat
    er aan ten gunste van jongere leraren, maar tegelijk heet het dat Plasterk de oudere leraar voor het onderwijs wil behouden. Dan zal hij de bapo moeten handhaven. Ik ben benieuwd of de Aob op dit punt wel de poot stijf houdt.

    • Bapo
      De aanpassingen aan de Bapo is niet anders dan een bezuiniging, waarmee de salarisverhoging, via oa. verkorting van de schalen betaald kan worden. Leuk bedacht hoor, maar de Bapo was vooral ook bedoeld om het ziekteverzuim in de hand te houden. Hierdoor zouden de leraren langer voor het onderwijs behouden kunnen blijven en niet vroegtijdig afgekeurd worden. Ik heb het gevoel bij deze maatregelen dat wederom de generatie, geboren tussen 1955 en 1970 enorm ‘gepakt’ wordt. Na je academische studie wordt je eerst geconfronteerd met de Hos-nota, vervolgens mag je nog eens over dat lage salaris ( 1987) een doppremie betalen. Of dat alles nog niet onrechtvaardig genoeg is, heeft men het Fuwasysteem ingevoerd. Wederom worden eerstegraders/ academici benadeeld. Kennis en opleiding wordt niet langer gewaardeerd. De nieuwe plannen van Plasterk zijn vooral gunstig voor jongere docenten. De 40-ers zullen dus wederom de prijs ervoor betalen: langer doorwerken. Ik verwacht dat het ziekteverzuim daardoor de komende 10 jaar enorm zal toenemen. Maar daar weet men ook wel weer een ‘oplossing’ voor in de vorm van verhoging van de premies of verlaging van de ziekteuitkering. Een advies aan de Aob: ” Behoud de Bapo, wil men de seniordocenten in het ondewijs behouden”.

  2. ergens moet het geld vandaan komen.
    Tja, of dit nu de oplossing is? Ik pleit er nog steeds voor om studenten extra te laten betalen voor een tweede studie. Tegenwoordig kun je gratis twee of drie studies naast elkaar doen terwijl je wel gebruik maakt van de faciliteiten. Verder hoef je tegenwoordig ook niet extra te betalen wanneer je van MBO naar HBO of van HBO naar WO gaat. Sterker nog, ga je van MBO naar HBO, dan krijg je er zelfs vier jaar extra studiefinanciering bij. Deze regeling geldt weer niet voor studenten die van HBO naar WO gaan.
    Volgens mij zijn er meer mogelijkheden dan alleen de masterstudenten te straffen. En die gratis schoolboeken mogen van mij ook wel vertrekken. Oh ja, zorg gewoon dat de overheid die schoolboeken voor het basis -en voortgezet onderwijs regelt tegen een vast tarief. Wellicht zijn de kosten dan ook gelijk wat lager?
    Hersenspinsels, hersenspinsels.. Wat moet je ermee?

    Historia vitae magistra

    • Waar het geld vandaan moet komen en waar het blijft
      “Ergens moet het geld vandaan komen”.

      Het zou leuk zijn als alle Nederlanders maandelijks een tientje lapten voor Beter Onderwijs. Dan had het onderwijs niet een, maar zelfs twee miljard meer te besteden. Daarmee zouden we nog niet op een gemiddeld OESO-niveau voor onderwijsuitgaven belanden, maar het ging dan in ieder geval de goede kant op.

      Helaas is Nederland niet bereid tot extra investeringen in het onderwijs. Wel als je het ze rechtstreeks vraagt, maar niet in verkiezingstijd. Liever smijt de Nederlander 10 miljard euro aan overheidsgeld weg aan de hypotheekrenteaftrek, geld dat voor het grootste deel neerkomt bij de best verdienenden, en dat zorgt voor gigantisch gestegen huizenprijzen, zodat jonge getalenteerde hbo-ers en academici er wel voor oppassen om hun salaris in het onderwijs te verdienen.

      • gemiste kans
        Er is één groep leraren wat steeds de klos is. De groep leraren die nu ongeveer 50 jaar zijn.
        Deze groep ondervindt maximaal de nadelen van de babyboom. HOSNOTA volledig tegen gehad, lage aanvangssalarissen. Fuwa tegen gehad je loopt tegen je max aan en de uitloop naar de hogere schaal wordt niet gerealiseerd. Bapo kom je later in van 52,5 naar 55. 20 jaar lang achterstand op salaris gehad t.o.v. de marktconforme beroepen. Maximale werkdruk; grote klassen en veel lesuren (OESO rapporten)

        Wat is het antwoord van Plassterk: Langer werken en beginsalarissen omhoog.

        Dank je wel! Ik hoor niets over werkdruk vermindering of bapo in stand houden. Of het normaal is dat je op deze manier tot je 67 kunt werken. Ik ken nu heel weinig docenten die door gaan tot 65. Dit heeft toch ook een reden!!!!

        Alle partijen in de kamer vinden onderwijs belangrijk, we lezen en horen niet anders dan opmerkingen daar moeten ze op de scholen meer aandacht aanbesteden. Maar geld er bij! Ho maar!

        • Groep leraren van om en nabij 45 en ouder
          Altijd de pineut – en toch nog blij:

          -Na de hos: dus een laag beginsal.

          -Een X aantal jaren aan het werk: de beginsal. worden opgetrokken. De midden sal. blijven gelijk. (Wel geprofiteerd van lesvermidering). Hier profiteer je niet van. (De haat tegen de bonden begint te groeien: ben persoonlijk langsgeweest: wordt glashard ontkend dat er iets fout zou zijn met het loongebouw.)

          -Ondertussen studiehuis, en nog tweeduizend veranderingen: je mag niet meer lesgeven zoals je wilde (boehoe!)

          -Fuwa.

          -Plasterk: de schalen worden korter: maar je zit inmiddels al aan het einde van je schaal: je profiteert dus niet.

          Knap hoor, hoe je alles steeds bent misgelopen.

          -Bapo afgeschaft, pesioenleeftijd omhoog: of je langer wilt doorwerken zometeen.

          Ik zeg maar een ding: wij, eerste graders van bouwjaar 1960-1970, zijn de Calimero generatie! -Zielig, want jullie hebben geluk en wij dragen de pijn. Enne jullie zo groot, enne wij zo klein!

          • 45 tot 55 ‘er kom in actie
            Simon ik ben het volledig met je eens.
            Wij zijn de groep die volledig worden vergeten.
            Maximaal alle bezuinigingen van 4-5 kabinetten gevoeld.
            En nu de reparatie komt staan we weer in de kou!!!
            Dit vraagt om actie.

      • Geen geld kunnen uitgeven is geen keuzes willen maken
        Iedereen weet allang dat aan het Nederlandse onderwijs veel te weinig uitgegeven wordt. Een regering moet keuzes durven maken. Ze geven het liever in de vorm van subsidie aan bedrijven en bedrijventerreinen, handhaving van de pensioenvoordelen van de beterbetaalden, handhaving van de hypotheekrenteaftrek van de duurdere woningen. Uiteindelijk hebben we hier nog steeds een regering met het CDA; een CDA die de laatste jaren uit het handje van de VVD heeft gegeten.

Reacties zijn gesloten.