De voorstanders van Nieuw Leren en vele andere vormen van gebakken lucht komen al heel erg lang met steeds maar dezelfde flut-argumenten, zoals 'De (Razendsnel) Veranderende Maatschappij' of 'Het Bedrijfsleven Dat Ergens Om Vraagt'. Deze flauwekul is soms zelfs al eeuwen oud (in elk geval werd die onzin al lang voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt om andere zaken die niet deugden te verdedigen) en is ook al eeuwen geleden weerlegd. Om ons tijd te besparen zouden we een kleine catalogus van deze standaard-bullshit kunnen aanleggen. Is die catalogus enigszins stabiel, dan zetten we bij elke drogreden de bijbehorende ontkrachting. Ik geef een voorzet:
1) De maatschappij verandert, dus………………
2) De …………… is echt niet meer van deze tijd.
3) De kenniseconomie vraagt om ………………..
4) We moeten …….., anders missen we de boot
5) Lifetime-employment bestaat niet meer, dus het onderwijs …………..
6) De globalisering vereist een anders opgeleide werknemer, dus ………………
7) In Amerika zijn ze al veel verder, daar ………
8) Onderzoek (niet nader genoemd) wijst uit, dat ………..
9) De zap-generatie is echt niet meer te boeien met ……….
10) Het onderwijs moet weer uitdagend worden.
11) De leerlingen moeten leren verbanden te zien, dus …………
12) Werkgevers zitten te springen om creatieve werknemers, dus het onderwijs…………….
Wie kent er nog meer flauwekul?
Ghee.. mooi idee
Dan kunnen we in het vervolg ook volstaan met referenties. Uw argumentatie gaat mank t.g.v. de regels DR1,3,6 en van DR8 sub b het tweede lid. Overeenkomstig dit gestelde concludeer ik REP A2 en C3.
Ik verheug me er nu al op S. Stevin!
Aanvullingen:
13) Leerlingen denken tegenwoordig heel anders hoor (generatie Einstein) dus…
14) Ze kunnen zich niet meer zo lang concentreren dus…..(zorgen wij voor de chaos waar ze zich zo prettig in lijken te voelen)
15) We moeten vooral leren communiceren en samenwerken.. dat is eigenlijk het echte leren, de rest kun je toch opzoeken.
Halwaardetijd kennis
16) De halfwaardetijd van kennis is …. (bv. 3 jaar volgens APS)
17) De multitask-generatie: (Ze kunnen tegelijkertijd hun huiswerk maken, msn’en en googlen). Het onderwijs moet zich daarop aanpassen.
18) Onderwijs moet aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen (en men laat ze zo niet kennismaken met andere ‘werelden’)
19) Toepassingen van de leerstof zien leerlingen nu overal, ook buiten school (alsof dat vroeger niet zo was)
20) Objectieve kennis bestaat niet
21) Bij vakoverstijgend onderwijs zien leerlingen beter verbanden (de prijs die men hiervoor betaalt is groter dan een eventuele opbrengst)
halfwaardetijd van kennis is drie jaar…..?
LAten we dat eens op een aantal schoolvakken gaan toepassen.
– Geschiedenis (die 2e wereldoorlog verandert elke 6 jaar, was ik er net aan gewend dat de duitsers de bad guys waren, blijkt nu dat in werkeljkheid churchill ons heeft bezet)
– wiskunde (dat wiskunde onderzoek verloopt ook in razend tempo tegenwoordig; heb ik net geleerd romeins te tellen moet het alwéér anders)
– Frans en Duits (blijkt die halve taal plotseling toch een hele taal te zijn, hadden die stomme fransozen dat niet meteen kunnen bedenken)
– techniek: ik begrijp nu pas dat een computer na 6 jaar gegarandeerd niet meer werkt omdat de electronen dan anders gaan lopen)
Oh.. maar dat bedoelen ze ziet. Ze bedoelen dat er elke 3 jaar wel een nieuwe versie van MS Office uitkomt. Crisis, misschien ios de halfwaardetijd van politici drie jaar, maar dan heb je het ook over …..
Bron bij halfwaardetijd 3 jaar
Dat de halfwaardetijd van kennis 3 jaar is heb ik van niemand minder dan Ingrid Verheggen, directrice van het fameuze APS; bron www.rationelepolitiek.nl/alternatieven/rijnlands_onderwijsbeleid_inhoud_bron_sommer3.htm :
Ingrid Verheggen heeft het over de ‘halfwaardetijd’ van kennis, die vroeger dertig jaar was, en dankzij globalisering en computers nu nog maar drie jaar.
Je vergeet bij wiskunde de rekenliniaal: die heb ik vroeger moeten leren en die kennis is nu helemaal overbodig, zonde.
rekenliniaal
Ik gaf laatst bij eerste jaars economiestudenten onder het motto: “vandaag is de dag dat je logaritmen mag” les over logaritmen.
Ik noemde spontaan de rekenliniaal en alle studenten waren razend benieuwd naar dat ding (dat ik helaas al een fiks aantal jaren nergens meer in mn spullen heb kunnen ontdekken).
Overbodige kennis…? Niet wat mij betreft. Nog los van het werkelijke plezier dat ik beleef als ik, zoals tijdens die les, aan het ding terugdenk.
Grootste probleem: hoe houd je zo’n ding schoon. De sopjes die ik daarvoor gebruikte hadden een sterk slijtend effect op de schaalverdelingen. Maar ja.. de huidige GRM kan al helemaal niet tegen welk sopje dan ook.
Het oude rekenen
Ik heb helaas de rekenliniaal ook niet meer (ooit weggegeven, ik heb er nu spijt van). Ik heb het vroeger altijd een boeiend ding gevonden.
Nauwkeurigheid: 3 cijfers. De plaats van de komma moest je zelf bepalen, door te schatten.
In een klaslokaal van mijn VWO hing achteraan een levensgrote rekenliniaal tegen de muur. Mooi gezicht.
Optellen kon je niet met de rekenliniaal, maar daar bestond weer een ander mechanisch apparaatje voor. Werkte met een stokje; indien rood dan naar boven bewegen en ombuigen. Dat ombuigen zorgde ervoor dat het cijfer ernaast één omhoog ging. Schoonvegen (op 0 zetten) deed je door aan een hendel te trekken.
Heel primitief, maar toch bij boekhouden op de MULO heb ik hiermee flinke tijdwinst weten te realiseren. Het optelmachientje was streng verboden op school.
Deze apparatuur werkte zondere batterijtjes en ging een levenlang mee.
Ook werd toen voor rekenwerk vaak gebruik gemaakt van logaritme-tabellen, daar had men toen een tabellenboekje voor (stond op de boekenlijst): 4 cijfers nauwkeurig.
nostalgie, nostalgie
U maakt weer herinneringen aan mooie tijden wakker. De rekenliniaal, ik was in 3 Havo blijven zitten (1971/72) en de exacte vakken hadden, vanwege mijn interesse, in die klas geen geheimen meer. Mijn leraar heeft een groep uit die klas (overigens allemaal zittenblijvers) apart gezet, een rekenlineaal laten komen en ons daarmee laten werken, ik ben er nu wat roetig in, maar het lukt nog wel. In het zelfde jaar krgen wij voor het eerst facultatie computerkunde, programmeren in Ecol op schrap kaarten. mooi jaar, het klassiek en de toekomst gelijk geleerd. Optellen hadden wij op de lagere school uit het hoofd geleerd en inderdaad voor Log, Ln, wortels en machten hadden wij een tabellenboekje, wij beheersten de competentie van het opzoeken van gegevens.
Mooie tijd
meer nostalgie
Wij kregen nog extra Cijferen in de laatste klas van de lagere school. De meisjes kregen dan Handwerken, ook nuttig.
Op de HBS hadden we een hele goede natuur- en scheikundeleraar die ons tussendoor hoofdrekenen leerde. De handigheidjes daarbij dan.
Nog steeds heb ik daarvan veel profijt. In winkels. En als je 285 x €5.85 uit moet rekenen, wat vaak voorkomt, en indruk op je omgeving wilt maken.
Dank u, meneer Bos.
willem smit
Rekenlineaal
Zie hier en hier. De tweede link geeft toegang tot een hele collectie.
Handeltje!.
Meer zelfontdekkend leren
Rationalisatie
Ik denk wel eens dat dit soort uitingen rationalisaties zijn voor de hekel aan beta-vakken.
En eigenlijk druk ik me dan nog erg aardig uit.
De halfwaardetijd van kennis. Godallemachtig.
Verloren meetkunde
Op de MULO bestond een apart vak meetkunde.
De inhoud hiervan is na de Mammoetwet voor het grootste gedeelte verloren gegaan.
Deze meetkunde was gebaseerd op Euclides (2300 jaar geleden).
Het werd op een axiomatische manier behandeld, alles vanuit ‘first principles’ (geen coördinaten of vectoren).
De opgaven bestonden uit bewijzen, berekeningen en constructies.
Wij moesten heel precieze bewijzen leveren, het moest heel overzichtelijk opgeschreven worden, strakke logica.
Systematisch werden de stellingen over evenwijdige lijnen bewezen, zonder cirkelredeneringen.
Men moest b.v. formules kunnen afleiden voor de lengten van hoogtelijnen, zwaartelijnen, deellijnen etc. als de lengten van de zijden gegeven zijn en exact kunnen bewijzen dat deze lijnen door één punt gaan.
Veel ingewikkelde meetkunde-configuraties werden behandeld.
Voor bewijsopgaven moest men eerst een tekening maken en dan goed nadenken hoe men een en ander ging aanpakken.
Zelfs de opgaven van Wiskunde II op 5, 6 VWO konden niet tippen aan de meetkunde-opgaven van de MULO.
Het is jammer dat deze meetkunde verloren gegaan is. Dit had culturele waarde.
Twee aanvullinkjes
Ik mis nog eentje die heel vaak opduikt:
– Iedere leerling leert anders. Het is dus niet mogelijk om een hele klas tegelijkertijd op dezelfde manier te laten denken. Dat doet die verschillende leerstijlen geen recht.
En een nabijgelegen variant:
– Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen maar 10 procent van wat ze horen, onthouden. Wat ze lezen 20 procent, wat ze zelf doen 50 procent en wat ze zelf doen 150 procent.
(de procenten die ik hier noem variëren per spreker).
Daarom zeg ik vaak in mijn klassen: “ik ben pas 45 minuten tegen jullie aan het praten en nu al worden jullie onrustig.”
H. Philippens ex-vakdidacticus aan UVA, Erasmus en VU. Nu docent Emmauscollege Rotterdam, bestuurslid SKK van twee scholen havo/vwo
procenten
Beste heer Philippens,
Inderdaad kon je vanaf 1998 dikwijls horen dat je van een hoorcollege maar ~5% onthield. Met die woorden excuseerde de omineuze Visser ’t Hooft (vice-voorzitter van het toenmalige ProcesManagement VO) zich eens tijdens een lezing over HNL voor diezelfde lezing. De hele zaal zat vol onderwijsvernieuwers en bij die woorden knikten ze elkaar instemmend toe.
Het domme zit hem niet in de quasi-harde kwantificering, waarbij ik nooit een bron heb gevonden of hoorde, maar in het gegeven dat ze niet eens wist dat je van een college niets hoeft te onthouden. Wat je wilt onthouden schrijf je op.
willem smit
nog dommer
alle geweldige verhalen over HNL (zoals kennelijk ook de door u beschreven lezing van ’t Hooft) worden in de vorm van de saaist denkbare hoorcolleges (liefs met slaapverwekkende PowerPoints waarop puntsgewijs staat wat de spreker voorleest) vertoond.
Ik heb me dat altijd afgevraagd: in (hoor)college/presentatie vorm zeggen dat je maar 5% van een (hoor)college/presentatie onthoudt.
Nooit ook maar enig inspirerend college daarover bijgewoond. Daarentegen vele uitermate intrigerende colleges bijgewoond van mensen die bijna onleesbaar krabbelend op (het glasoppervlak van een) overhead projector en in alle chaos een prachtig verhaal hielden.
Een aanvullinkje
24) (Philippens gaf 22) en 23))
Onderwijs boeit pas als men uitgaat van de vraag van de leerling, vraaggestuurd leren.
(Een leerling kan vaak vooraf niet weten of een onderwerp boeiend is, daarvoor moet hij eerst een tijd met dat onderwerp bezig zijn.
Voor veel vakken is een systematische behandeling de beste)
s.v.p. de nummering van uw kulargument
goed bijhouden, dan kan ik ze mooi bundelen.
Kulargument 23
Wilt U dan wel in de bundel de tweede keer “doen” veranderen in “ontdekken”?
Overigens bedoel ik met die 150% dat ze dan in zoveel niet ter zake doende informatie verzanden dat ze het zicht op het werkelijke probleem kwijt zijn.
De drogredenen-catalogus wordt opgesteld
Er komen geen nieuwe reacties meer binnen, dus ik ga dit weekeinde beginnen met het bundelen van deze mooie catalogus.
Bezichtig uw geliefde drogreden!
Beste forumbezoekers,
eind vorig jaar ben ik een forumdraad gestart met als doel, zoveel mogelijk vernieuwers-humbug te verzamelen, dit te bundelen en het eens en voor altijd de grond in te boren. Dit onder het hoofdje ‘catalogus van drogredenen’.
Inmiddels is het, min of meer, gereed gekomen.
De catalogus is hier te vinden en zal vermoedelijk over enige tijd worden toegevoegd aan Willem Smit’s Mythes en Waarheden.
Als uw adrenaline weer eens aan het opspelen is, neemt u dan eens een kijkje en kom tot rust in de wondere wereld van de drogredenen.
Kritiek is welkom en zal, waar voor de hand liggend, worden meegenomen.
S. Stevin
Prachtige! Zal het ook werken?
Beste S. Stevin,
Wat een heerlijk initiatief.
De enige domper die ik kan bedenken, is dat soortgelijke initiatieven (Flaubert, Karel van het Reve) volgens mij geen verandering hebben gebracht. Alleen die mensen, die toch al de gave van de twijfel hadden, lezen zulke boekjes grijnzend. De rest heeft er, vrees ik, geen boodschap aan.
Maar dat neemt niet weg dat het een prachtige opsomming is.
Vriendelijke groet,
Paul Sprangers
Re: Twijfelende mensen
Mensen die twijfelen hebben (om vaak prijzenswaardige redenen) nog wel eens de neiging om secundair te reageren, en dan is het vaak al weer te laat.
De catalogus verschaft ammunitie aan die mensen; niet omdat ze te stom zijn om zelf tegenwerpingen te verzinnen, maar om ze een beetje op tempo te helpen.
Bedankt voor uw stimulerende woorden.
In 1863 schreef J.J. Cremer,
prozaschrijver en schilder het vlammend betoog ‘Fabriekskinderen’, te lezen op: cf.hum.uva.nl/dsp/ljc/cremer/fabriekskinderen.html. Dit leidde tot een debat in de kamer en uiteindelijk tot instelling van het zogenaamde kinderwetje van Van Houten in 1874. En er is natuurlijk het Franse voorbeeld van Zola en zijn J’accuse. Dus de aanhouder wint en geschriften kunnen gewicht in de schaal leggen.
Leuk…
..en complimenten, S.Stevin.
Blijven we volgen.
Mooi
Fantastisch. Wordt het ook in enige vorm (BON-blad?) gepubliceerd?
Re: drogredenen
Prachtig S.Stevin! Maar moet iedere zin perse op een nieuwe regel beginnen?
Prachtig initiatief
Ik ga het op een ander tijdstip nog eens grondig doorlezen, maar alvast grote dank.