Blijkbaar willen de werkgevers het onderste uit de kan.
Lees en huiver, wel wordt hierdoor duidelijk dat de invoering van het CGO een besparing van 10,3% van de loonkosten moet opbrengen. (tenminste zo lees ik het). Wie durft nu nog te beweren dat het CGO geen ordinaire bezuinigingmaatregel betreft.
www.aob.nl/kixtart/nm/articlefiles/6320-bijlagecaobveonderhandelingen.doc
De werkgevers, bijeen in de MBO-raad vinden dat er meer “regelruimte” moet komen in de cao. Ook moet worden gestreefd naar het vrijmaken van middelen om “noodzakelijke investeringen in personeel, professionaliteit en duurzame inzetbaarheid” te kunnen bekostigen. Dit alles in het kader van “herontwerp van de beroepsopleidingen”, lees “verplichtte invoering van het CGO” en het creëren van optimale “bedrijfsvoering” en “duurzame inzetbaarheid”.
Om dit alles te bewerkstelligen willen de werkgevers lees: de bestuurderen en managers van het onderwijs. Het volgende:
– Opheffen rechtspositionele verschillen tussen OP en OBP. Dat zou kunnen betekenen dat de ondersteuner gepromoveerd wordt tot instructeur, annex leraar. Natuurlijk zonder dat het loon van de ondersteuner hierdoor stijgt.
– Schrappen van 166 uur deskundigheidsbevordering. Volgens de werkgevers is dat waarschijnlijk “nutteloze ruimte”. Een docent die een beetje in een boekje leest is geen deskundigheidsbevordering. Als deze 166 uur deskundigheidsbevordering geschrapt kan worden snijdt het mes natuurlijk aan twee kanten. Docenten op jaarbasis 166 uur meer inzetten en de goed afgevulde scholingspotten kunnen dan “vrij gebruikt worden” naar goeddunken van de bestuurder.
– Afschaffen van de bapo regeling. Waarschijnlijk te duur voor de bovenonsgestelden. Vraag is natuurlijk of dit wel een goed idee is voor wat betreft “duurzame inzetbaarheid”. Er zijn niet zoveel leraren die hun pensioen halen binnen het onderwijs.
– Afschaffen van het taakbeleid. Het is een onding waar elke leraar naar kan verwijzen als zijn taak voor hem te zwaar wordt. De manager maakt wel uit wanneer de taak te zwaar is. Dit moet dan geschieden in een structureel overleg tussen manager en docent.
Dank zij deze regelingen “het leegmaken van de cao” komt er 10,3% van de loonruimte vrij om vrijelijk te gebruiken door de managers, bestuurders enz….
Ik ben van mening dat dit het definitieve einde van goed onderwijs inluidt. De vernieuwers halen hun slag thuis en er ontstaat een onherstelbare beschadiging aan de rechtspositie van de leraar. De werkgevers genereren een “vrij beschikbaar budget” dat 10,3% hoger ligt dan nu het geval is, en stellen daar niet meer voor in de plaats dan kretologie.
S.O.S. dus
Hallo Jeronimoon,
Zo’n plan lijkt wel veel op zeer dreigend onheil. Misschien moet je een brief naar de vakbond sturen om te vragen wat men hiertegen denkt te doen. In het Onderwijsblad worden dit soort zaken meestal ook makkelijk opgenomen.
Ik vraag me wel af of er aanknopingspunten zijn voor de BON.
CGO als breekijzer
Het is mijn bescheiden mening dat de invoering van het CGO gebruikt wordt als breekijzer om van een algemeen verbindende CAO af te komen. Liefst gaat men per instelling met de MR rond de tafel zitten om arbeidsvoorwaarden af te spreken. “verdeel en heers”is de opvatting van de werkgevers. Een “uitgekleedde CAO” is alleen interessant voor werkgevers die hun “bedrijfsvoering” lees winst willen verbeteren.
Vakbonden die dit niet doorzien, zijn geen knip voor de neus waard en weten niet wat er op de werkvloer werkelijk gebeurt.
BON kan zich alleen blijven verzetten tegen de CGO-plannen zoals die er liggen. Geen invoering van CGO betekent automatisch geen noodzaak om de CAO uit te kleden. Dan valt de grond onder de plannetjes van de werkgevers weg. Wat hun niet zal beletten om op termijn een andere basis te zoeken. Misschien is ‘de stijging van de zeespiegel’ een idee om de CAO uit te kleden.
Heilige huisjes worden omver geblazen !
Als redelijke nieuwkomer in het onderwijs verbaas ik me al een aantal jaren
over de manier hoe het personeelsbeleid is ingericht binnen het MBO onderwijs.
Nu is het naar mijn idee de bedoeling van de MBO raad in te zetten op wat
meer bedrijfsmatige inzet van de docenten, wat gebeurt er iedereen komt in verweer.
Wij als docenten moeten professionaliseren en flexibeler worden.
De deelnemers veranderen dus wij moeten mee veranderen en de invoering van CGO is een goed moment
om tot inkeer te komen. De deelnemers, de bedrijven en de maatschappij hebben recht
op professioneel en flexibel (beroeps)onderwijs.
Wat de MBO raad en de overheid niet moeten vergeten dat hiervoor meer geld benodigd is
dan nu beschikbaar wordt gesteld. De docent als professional moet ook een salaris verdienen
als professional. Hij of zij moeten ook kunnen werken in een professionele omgeving gebaseerd op
de eisen vanuit het bedrijfsleven. Hij of zij moeten ook tijd krijgen zich op de hoogte te houden van de nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied waar hij of zij les ingeeft.
Wat ik verder mee wil geven aan de MBO-raad om ook eens te kijken of het mogelijk is
docenten een aantal malen in zijn carriere stage te laten lopen in het beroepenveld.
Zomaar een paar vragen …
Zomaar een paar vragen over m4you’s verhaal:
CITAAT: Nu is het naar mijn idee de bedoeling van de MBO raad in te zetten op wat meer bedrijfsmatige inzet van de docenten, wat gebeurt er iedereen komt in verweer.
Elke dag prijs ik mij gelukkig dat wij dit soort malligheden niet meemaken, maar ik begrijp dat er op menig MBO-opleiding met de docenten gesold wordt onder het mom van ‘professionalisering’. Dus vind je het gek dat mensen in het verweer komen? Ze vragen zich af wat ze er beter van worden en kennelijk is daar nog geen duidelijk antwoord op. Daarnaast: hoe ziet die ‘meer bedrijfsmatige inzet’ er eigenlijk uit?
CITAAT: De deelnemers veranderen dus wij moeten mee veranderen en de invoering van CGO is een goed moment om tot inkeer te komen.
– HOE veranderen de deelnemers?
– HOE moeten docenten dan veranderen?
– Tot welke ‘inkeer’ moeten docenten komen i.v.m. invoering van CGO?
CITAAT: Wat ik verder mee wil geven aan de MBO-raad om ook eens te kijken of het mogelijk is docenten een aantal malen in zijn carriere stage te laten lopen in het beroepenveld.
Dat zou zeker nuttig zijn. Zelf kom ik uit ‘het bedrijfsleven’ en daar is het aantal docenten dat stage komt lopen minimaal. Dat komt deels doordat zo’n stage nu naast de normale werkzaamheden moet worden uitgevoerd. Tegelijk beluister ik bij menig bedrijf de verzuchting “je nodigt ze uit maar niemand komt”. Oftewel: de waarheid zal wel ergens in het midden liggen – bedrijfsstages op zichzelf zijn zeker erg zinvol.
Marten
cao-bve
een dag voorde voorjaarsvakantie ontvingen alle medewerkers van het ROC van Amsterdam een brief van de voorzitter van de Raad van Bestuur, de heer E. de Jager. Inhoud: de onderhandelingen over de CAO-BVE waren vastgelopen, maar de werknemers moeten toch echt inzien, dat de eisen van de werkgevers zeer redelijk zijn en dat het er toch uiteindelijk van zal komen. Redenen: toenemende marktwerking, vergrijzing, de invoering van het CGO. Inmiddels heeft men bij het ROC reeds afspraken gemaakt met de CMR over de werkverdeling volgens het vrije model! Geen woord over salarisaanbod van 1,75%, geen woord over het eigen riante salaris plus de bonus die men zichzelf als lid van de Raad van Bestuur ieder jaar toekent.
Concurreren bestaat bij het ROCvA o.a. uit het bouwen en exploiteren van een 5-sterren Hotel en prachtig verbouwde restaurants voor de Horeca Opleidingen , een Beauty Center voor de Opleidingen Schoonheidsverzorging en het aanbieden van een opleiding binnen de Johan Cruyff Acacemie en de Frank Sanders Academie, volgens de Raad van Bestuur de pareltjes genoemd. Wel pareltjes die verlies draaien, waarvoor de andere opleidingen opdraaien.
Hoort het bij de kerntaken van het onderwijs een 5-sterren Hotel te exploiteren? Voor de bouw is een lening afgesloten, de exploitatie moet het ROC opbrengen.
AOB doet er wat aan
De onderwijsvakbond probeert hier wel iets aan te doen. Er gaat nu een ‘rode kaarten’ actie draaien. Alle werknemers in de BVE krijgen 2 rode kaarten om op te sturen naar de bond en de werkgever. Hopelijk doet iedereen mee en zijn de arbeidsvoorwaarden nu eindelijk eens een reden om in actie te komen in plaats van altijd alleen maar te kankeren. Als ik ergens ziek van word is dat eeuwige geklaag het wel.
Het wordt een hete lente
Deze week was ik aanwezig bij één van de door de 4 bonden georganiseerde informatiebijeenkomst over de snode plannen met onze CAO. Er waren veel mensen en ze zijn kwaad. De gemoederen worden rijp gemaakt voor een grote actie tégen de afbraak van de (toch al niet zo royale) voorzieningen in het MBO. Onder het mom van marktwerking moeten de salarissen, de BAPO en de bovenwettelijke werkloosheidsregeling van de BVE-docenten eraan geloven. Natuurlijk blijven de hoge salarissen van het College van Bestuur (mannen met een dubbel JP-salaris) en de royale overhead buiten schot.
Ik hoop echt dat er eindelijk weer eens een ouderwetse actie komt om onze rechten te verdedigen! Begin met het sturen van een rode kaart aan je CVB!!! Als je geen bondslid bent bestel ze dan bij de AOB via de website.
zo hoor ik het graag
Actie mannen, harde actie. Willen we naar de dam, dan gaan we naar de dam!!!
bijeenkomsten
Heeft iedereen gelezen waar bijeenkomsten zijn georganiseerd? Hopelijk kunnen we rekenen op een grote opkomst!
zie: www.aob.nl/i.aspx?a=6335
Collega’s?
Hebben jullie je collega’s al gepeild? Bij mij was het redelijk lou loene.
Toch staat er veel op het spel. Vooral het afschaffen van de bovenwettelijke uitkeringen zit mij erg hoog. Heb ik jarenlang allerlei kortingen gehad omdat wij zo’n goede rechtspositie hadden. Nu blijkt dat ze ons bij werkloosheid na 3 jaar in de bijstand willen schoppen. Vergelijkbaar verhaal geldt ook voor arbeidsongeschiktheid etc.
CAO
Ja, ik heb de mening van collega’s gepeild en tracht keer op keer discussie uit te lokken. Helaas: veel oudere collega’s willen alleen nog maar hun tijd uitzitten, de jongere docenten zijn of vaak nog niet bevoegd, en/of hebben nog een vaste aanstelling of snappen er helemaal niets van of begrijpen het spel wel en lonken naar een management-baantje. Dit laatste geldt speciaal voor mensen, die uit het bedrijfsleven komen, de 1-jarige BVE-cursus gedaan hebben, dan bevoegd zijn en snel hogerop komen. In het land der blinden is eenoog koning.
Cao-bve: weer in gesprek, akkoord lijkt ver weg.
Akkoord lijkt ver weg. Toch lees ik geen commentaar op het taakbeleid (www.aob.nl/i.aspx?p=nws&a=6450).
Onmiddelijk na 40 weken 40 uur/week staat :”Grootste knelpunt is dat de werkgevers alle bestaande regelingen op 1 augustus 2008 willen laten vervallen. Wij zijn van mening dat deze pas vervallen indien de meerderheid van het betrokken personeel ingestemd heeft met een nieuwe regeling.” Gaan de bonden ons straks weer wijsmaken dat als ze niets hadden gedaan (lees toegegeven) dan was het veel slechter geweest? Het lijkt erop dat de bonden ons voorbereiden op het (ongunstige)akkoord.
Mochten de bonden akkoord gaan met dit slecht taakbeleid dan moeten alle leden hun abonnement opzeggen. Hopelijk is dat een signaal dat door de bonden wel wordt begrepen.
BLIJFT WAAKZAAM!
Inderdaad Polleke. De bond heeft net gedaan alsof ze hun tanden lieten zien, maar nu er niemand meer oplet in deze drukke tijd van het jaar zul je zien dat er akkoorden worden gesloten waar geen docent op zit te wachten. DUS LATEN WE WAKKER EN WAAKZAAM BLIJVEN MET ELKAAR!
secudaire arbeidsvoorwaarden
Bij ons op school krijgt het MT een gratis parkeerkaart. Het ‘gewone’ Personeel moet hiervoor ruim 30 euro per maand betalen.
Het MT krijgt internet vergoeding van zo’n 15 euro per maand. Het ‘gewone’ personeel 0,00 euro.
Ongetwijfeld zijn er meer gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden die alleen voor het MT gelden maar niet voor het ‘gewone’ … volk.
Is dit op andere scholen ook zo geregeld?
Maar natuurlijk
Het valt niet mee om op de internationale markt voor de creme de la creme van de managers te moeten concurreren.
Weet je wel wat de managers bij IBM en Microsoft verdienen? Of de baas van de UvA. Die mensen houd je echt niet vast hoor, zonder gratis parkeerkaart. Zouden we dan willen dat jouw school tweede en derde garnituur managers aanstelt? Lieden die over zich laten lopen? Die nog in een LB schaal en zonder parkeerkaart willen werken? Het is te genant om aan te denken. Wat moeten de leerlingen en niet te vergeten de ouders wel iet denken als het EMTIE niet vrij in en uit kan chaufferen.
I rest my case.
reageren op de informatie s.v.p.
De AOb wil de leden niet alleen informeren, maar ook om een reactie vragen op het totale pakket, zoals dat nu voorligt (zie: www.aob.nl/i.aspx?p=b&m=&a=6495). Nadrukkelijk gaat het daarbij dus ook om de waarde c.q het belang dat u hecht aan hetgeen bereikt is op de dossiers scholing/loopbaanbeleid, reiskosten woon-/werkverkeer en sociale zekerheid en niet alleen om de salarisparagraaf.
U kunt uw reactie per e-mail sturen naar info@aob.nl Wel graag vóór 28 juni a.s., want alleen dan kan de Aob uw reactie nog meenemen in de voorbereiding van het verdere overleg.
Kenniscentra
Dit gaat niet over de algemene CAO voor de BVE-sector, maar alleen over de CAO voor kenniscentra. Ik weet niet wat die te maken heeft met de CAO BVE, maar we moeten de AOb natuurlijk wel scherp houden, en er rekening mee houden dat de standpunten van de bond in verschillende CAO’s van elkaar overgenomen worden. Iets om inde gaten te houden: De AOb zegt: “Investeren in scholing is een belangrijk instrument om werkloosheid te voorkomen. Daarmee kan het gebruik van zowel wettelijke als boven- en nawettelijke uitkeringsregelingen verminderen”. Scholing is natuurlijk prima, althans als het ergens over gaat… Er moet goed op gelet worden dat, terwijl er steeds mooiere woorden geventileerd worden over het nut van scholing, de werkgevers intussen in de BVE-sector gaan knabbelen aan de 10% tijd die hiervoor beschikbaar is. En het behoud van werk voor zijn leden zal voor de bond toch aanzienlijk hogere prioriteit moeten hebben dan de kosten van bovenwettelijke uitkeringen, sterker nog: de bond moet zich juist sterk maken voor het behoud van deze uitkeringen, waar de werkgevers hieraan trachte te tornen. Maar de beste manier om mensen aan het werk te houden is: mensen aan het werk houden! Immers, voorkomen is beter dan genezen. De middelen daartoe: a: een degelijke ontslagbescherming, en b: een goede, vooral niet te kortdurende uitkering die deels door de werkgever opgebracht moet worden. Hierdoor zal een werkgever niet lichtvaardig dure, oudere werknemers ontslaan om te vervangen door goedkope, volgzame, competentiegerichte jongeren. Een oudere werknemer, hoe hoe hoog opgeleid en bijgeschoold ook, komt namelijk erg moeilijk opnieuw aan het werk. Zeker in de BVE-sector, waar een officiële, na lang studeren behaalde bevoegdheid tegenwoordig niet meer waard is dan een vodje papier.
En
zo is het ook nog eens een keer