Het persbericht over deze leerstoel, getiteld ‘Leraren opleiden binnen de school. Bijzondere leerstoel Ons Middelbaar Onderwijs in Tilburg’ is hier te lezen.
Reacties zijn gesloten.
Het persbericht over deze leerstoel, getiteld ‘Leraren opleiden binnen de school. Bijzondere leerstoel Ons Middelbaar Onderwijs in Tilburg’ is hier te lezen.
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
En de uitkomst staat al vast….
De OMO hoogleraar moet het volgende leveren:
“een onafhankelijke wetenschappelijke onderbouwing van schoolgebonden opleiden”.
Maar wat nu als deze persoon ontdekt dat schoolgebonden opleiden slechter is dan niet-schoolgebonden opleiden?
je denkt te beperkt
Binnen het concept van subjectieve kennis is dit natuurlijk wel degelijk goed mogelijk. Sterker nog, dit bevestigt de superieuriteit van HNL.
Wat willen ze nog meer
Ze willen niet alleen hun eigen vlees keuren maar nu dus ook hun eigen slagers opleiden. Wie heeft er straks nog grip op dit soort instellingen?
Corgi
de verwarring ten top
het persbericht maakt duidelijk dat Schoolgebonden Opleiden -doel van dit gedoe- strikt genomen Buitenschools Opleiden is. 1945 heeft helemaal gelijk.
Over de gebreken van buitenschools leren plaatste ik eerder wat op deze site: [Hier dus]
Schoolgebonden opleiden heeft nadelige effecten op zowel de vakinhoudelijke kennis als de didactische vaardigheden van deze “leraar in stage”. Behalve als deze nadelen als voordelen worden aangemerkt, wat met zekerheid zal gebeuren.
Schoolgebonden Opleiden biedt de vernieuwers wel de gelegenheid out-of-field teaching eindelijk eens de aandacht te geven die dit concept verdient. Een historicus moet aardrijkskunde geven want dat is beter a. omdat de kennis snel verandert en tegenwoordig over oude grenzen tussen vakgebieden kookt; b. je zo die vervelende vaklui kunt lozen, die het altijd beter weten; c. er meerwaarde (synergie) wordt geboekt in de orde van 2 + 2 = 5.
Willem Smit
Reacties uit een andere hoek
Nieuwsgierig naar de reacties heb ik het bericht over de OMO-leerstoel ook geplaatst in de Usenet-nieuwsgroep nl.onderwijs.algemeen, vergezeld van de sceptische vraag van Mark79 (met dank voor het lenen). Daarop kwam een naar mijn idee interessante reactie van iemand die zelf bij OMO werkt.
=================
Hoe koud kan water worden? Ofwel: erger dan erg kan denkelijk niet. Het moet maar eens met naam en toenaam worden vermeld, dat Fontys in Tilburg van een dergelijk ongehoorde slechte kwaliteit is dat mijn baas heeft besloten het initiatief terecht naar zich toe te trekken. Leerlingen, herstel: stagiaires, die wel 5 uur in de week daadwerkelijk les krijgen in het vak waarin ze over een aantal jaren full-time mee bezig moeten zijn. Dit aantal wordt niet eens gehaald in hogere studiejaren, met als gevolg, ik heb het hier eerder al opgemerkt, dat je studenten over de vloer krijgt, meestentijds oud-havisten, die geboeid luisteren naar wat je in 5 en 6 VWO allemaal te berde brengt. (Aantoonbaar, want, zo ijdel zijn we ook weer: vastgelegd) commentaar van veel studenten was dat ze eindelijk (sic!) eens iets leerden, in plaats van eindeloos geoudeprostitueer over kringgesprekken hier, interactie-observatie daar. Bij ons worden al, o.a. bij wiskunde, studenten door onze collegae zelf opgeleid, en ook daar hoor ik uitsluitend positieve geluiden. Wat niet wegneemt, dat het best wel eens mis kan gaan, maar dan heb je binnen OMO tenminste nog de keuze uit een veertigtal andere scholen. Gaat het bij Fontys mis, dan zijn voor jou de rapen gaar, want dan rest nog, tja, wat? Rotterdam wellicht, of Utrecht, Amsterdam. Kunnen uitstekende alternatieven zijn, maar wel een stuk lastiger bereisbaar vanuit het zuiden. Voorlopig (tot wellicht, wat ik niet hoop, JOUW scepsis terecht blijkt) heeft deze constructie dus mijn zegen, en werk ik er zelfs aktief aan mee.
=================
Het is dus – zoals zo vaak – maar net hoe je naar de zaken kijkt.
—
Marten
Zwarte pieten
Ik begrijp van hbo- instellingen dat zij een extra jaar willen vanwege de lage kwaliteit van de instroom zijnde de uitstroom van o.a. de OMO-scholen. Ik begrijp nu dat de OMO-scholen dan de output van de hbo- instelling(Fontys) weer te laag van kwaliteit vinden om bij hen leraar te kunnen zijn.
Mooi om te zien dat de zelfverzekerdheid plaats begint te maken voor het grote zwarte-pieten-spel.
Corgi
Niet wat ik bedoelde
Beste Marten,
Zoals jij het op usenet zette is het niet hoe ik het bedoelde. Ik bekeek het meer van de kant van de universiteit (zie de titel). Deze hoogleraar gaat ‘onderzoek’ doen waarvan de uitkomst al vaststaat. Hier zou een universiteit zich niet voor moeten lenen. De vraag of leraren opleiden binnen de school beter is of slechter kan best onderzocht worden, maar de uitkomst hoort niet bij voorbaat vast te staan.
De OMO’er die Marten citeert heeft waarschijnlijk gelijk waar hij zegt dat de Fontys Tilburg lerarenopleiding rampzalig is (dat heb ik vaker gehoord), maar gaat de mist in waar hij het heeft over het feit dat er nog 40 andere OMO scholen zijn. Die worden heel rap gelijkgeschakeld lijkt het (en dan is er nog maar 1 middelbare school in heel Noord-Brabant).