Bijna helft particuliere scholen wacht aangezegd

Achttien van de 49 particuliere scholen in Nederland gaan op korte termijn dicht, of moeten hun lesmethode drastisch wijzigen. De instellingen, waaronder een groot aantal Iederwijsscholen, voldoen niet aan de nieuwe criteria van de leerplichtwet. Ouders van leerlingen worden strafrechtelijk vervolgd, of krijgen een boete, omdat ze hun kind het recht op (goed) onderwijs ontzeggen. De Tweede Kamer stemt, zo bleek dinsdag, in meerderheid in met een wetswijziging die leerplichtambtenaren opdraagt het advies te volgen van de onderwijsinspectie. Op dit moment worden twee basisscholen en acht middelbare scholen, die een negatief oordeel van de inspectie kregen, door leerplichtambtenaren gedoogd. Ze zien om uiteenlopende redenen de misstanden door de vingers. Dat moet afgelopen zijn, vindt een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD. Nog eens acht andere basisscholen voldoen na de wijziging van de wet niet meer aan de nieuwe, strengere kwaliteitseisen.
Volgens CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk, initiatiefnemer van de wetswijziging, is de leerplicht de enige manier om het gebrekkige onderwijs op sommige privéscholen aan te pakken. ‘Omdat de scholen particulier worden gefinancierd ( door de ouders) kunnen we geen maatregelen opleggen via de bekostiging. We kunnen privéscholen alleen bereiken via de leerplichtwet.’
Het vervolgen van de ouders of het opleggen van een dwangsom zal in de praktijk leiden tot sluiting van de school, redeneert de Kamer.
Het aantal privéscholen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Waren er in 2002 nog vijftien particulier gefinancierde scholen, inmiddels zijn het er 49. In veel gevallen gaat het om Iederwijsscholen, waar kinderen kunnen leren wat ze willen, met wie ze willen en op welk moment ze willen.
Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs benadrukt dat de scholen ondanks de strengere kwaliteitseisen veel van hun vrijheid behouden. ‘De medezeggenschap, het jaarverslag en het aantal lesuren controleren we allemaal niet. We zijn voor pluriformiteit en innovatie, maar we moeten optreden als de kwaliteit in het geding is.’
De ChristenUnie, SGP en GroenLinks toonden zich kritisch over de strengere leerplichtwet. Volgens CU-fractieleider Arie Slob is de vrijheid van onderwijs in het geding. ‘Feitelijk wordt er een vergunningenstelsel geïntroduceerd. Naar eigen methode een school oprichten is er niet meer bij, want een week later staat de onderwijsinspectie op de stoep.’

(Bron: De Volkskrant, 28 maart)

5 Reacties

  1. Iederwijs Nederland..
    Iederwijs Nederland is een geheel andere mening toegedaan. Woordvoerster Miriam Schreurs: „De Kamerleden redeneren onjuist, en dat weten ze. Er is geen instantie in Nederland die een school kan sluiten, ook niet onder de nieuwe wetgeving.” Volgens Schreurs zal het ook onmogelijk blijken om ouders te vervolgen. „De overheid denkt de criteria voor goed onderwijs te kunnen bepalen. Maar dat houdt geen stand bij de rechter.”

    Zie verder hier

  2. Onderwijsinspectie op de stoep
    Die inspectie moet ook aangepakt worden in die zin dat ze niet meer iedere school waar frontaal les gegeven wordt zonder meer een gele kaart mogen geven zoals ze nu doen. Ze moeten naar behaalde resultaten kijken.

    Planeten Paultje

    • Helemaal mee eens PP,
      Op mijn school was alles goed, 100 procent contacturen, geen lesuitval, schoolwerkplan in orde en zelfs de eindexamenresultaten boven het landelijk gemiddelde.
      Toch een gele kaart…te weinig vernieuwing!

    • Nuanceren
      Ik ben het wel met de gedachte eens, maar wil graag: “dat ze niet meer iedere school waar frontaal lesgegeven wordt” nuanceren. Bij ons wordt gewoon frontaal lesgegeven, welliswaar met een deel van de les zelfstandig werken in het kader van het klassenmanagementsysteem LIV waarbij de instructietafel een belangrijke rol speelt. En daarnaast onderwijs leer gesprekken, dus gevarieerd lesgeven, zoals velen dat in de jaren 70 en 80 hebben geleerd. En wij hebben in 9 maanden tijd 2 keer een bezoek gehad. De eerste keer een diep onderzoek waarbij ook de financien werden doorgelicht. Toen liepen er 3 personen rond, waarvan 2 lessen bezochten, leerlingen spraken en docenten spraken. Er zijn toen enkele terechte puynten naar voren gebracht, maar geen één ervan had betrekking op het frontale lesgeven. de tweede keer was een follow up om te controleren, hoe de aanbevelingen waren overgenomen en hoe de tekorten waren weggewerkt.

      Binenn onze scholengroep wordt op 1 school het natuurlijk leren gebruikt, 1 een soort combi. Dit zijn beiden vmbo BKG scholen. De rest geeft redelijk frontaal les en geen één heeft een gele kaart gehad. Doe niet wat de tegenstander doet, nl alles over één kam scheren.

      • Nuance
        Dat klinkt zeer positief, Mac. De eerste keer dat ik een dergelijk geluid hoor. Op het gymnasium van mijn zuster kwam de inspectie langs en constateerde dat alles prima op orde was, op dat frontale lesgeven na; daar moest toch echt wat aan gedaan worden. Die school kan dat soort kritiek negeren omdat ze verder op alles goed scoren. Maar het wordt wel gezegd en niet alleen tegen die school.
        Misschien vond de inspectie dat op jouw school voldoende niet-frontaal werd les gegeven naar hun smaak, of er zijn verschillende clubs met verschillende opvattingen binnen de inspectie……

        Planeten Paultje

Reacties zijn gesloten.