Beroemd

:: Bericht en comments door moderator verwijderd, want zie spelregel 1: “We willen een constructieve discussie: voorop staat de vraag hoe we het onderwijs beter kunnen maken.” Deze post was niet relevant. ::

19 Reacties

  1. re Beroemd
    Mediaroem en bekendheid zijn twee woorden voor hetzelfde en twee keer niks. Het levert een goedbelegde boterham op, maar dan heb je het over de geslaagden. En in die wereld krijg je alleen de geslaagden te zien. De niet-geslaagden zingen nog veertig jaar in bejaardentehuizen. TV kun je vergelijken met bekende toeristenplaatsen. Je moet er kennelijk naar toe want daar gebeurt het en je kunt over de hoofden lopen maar niemand weet precies waarom. Als je doorvraagt merk je dat niemand het wil weten, het hoort erbij.
    Je hebt ook echte beroemdheden, waartoe ik sportkampioenen reken. Maar zelfs die roem wordt vaak overwoekerd en eindeloos opgeblazen door de neproem van het bekende Nederlander-type en verliest dan zijn heldendom, schoonheid en tragedie. Zelfs Einstein zocht deze roem, later.
    Als Zalm mee gaat doen aan dat lachebekjesprogramma dan kan hij alleen nog maar mediabekend worden en dat is voor hem een stap achteruit. Waar ik me meer zorgen over maak is hoe Plasterk tegenover de media staat. Dat ging de laatste jaren niet zo goed. Op het laatst had hij, voortreffelijk wetenschapper, overal verstand van. Maar verstand en intelligentie zijn heel verschillende dingen.
    Willem Smit

    • Correctie
      Ook Einstein had last van media aandacht, maar hij kon er niet onderuit. Hij probeerde er nog wat van te maken; b.v. met zijn oproepen aan regeringshoofden en in de UN, o.a. samen met Russell.

  2. Jammer, beste moderator.
    Misschien hebt U niet tussen de regels door gelezen.
    Er zat een tweede lijn in die wel degelijk met het onderwijs te maken had.
    Over de mediacultuur, die onze scholieren zodanig beïnvloedt, dat zelfs onze gymnasiasten antwoorden op de vraag van Marcel Möring wat zij willen worden als ze groot zijn, alleen maar kunnen antwoorden:….beroemd.

    • Help
      Wat is een moderator?
      Ben ik dat, als twee kinderen ruzie maken en ik ’n knoop doorhak?
      Waar is de gebruiksaanwijzing? Liefst niet in het Fins.

      • Een moderator is een soort “Grote Broer”
        Een moderator is een soort “Grote Broer” die er op let of jij je wel aan de regeltjes houdt.
        Als GB vindt van niet, dan komt hij in actie door een bericht te verwijderen of te wijzigen zodat het wel aan de regeltjes voldoet.
        De regeltjes zijn te lezen na een klik op het woord Spelregels onderaan deze pagina.
        Misschien is het verstandig om persoonlijke ontboezemingen te doen in je blog.
        Ik neem aan dat de moderator daar niet modereert zolang je de fatsoensnormen in acht neemt. Maar ik ben hier niet zeker van.


        Het is dwaas iemands studie serieuzer te nemen dan hij/zij zelf doet.

    • Citaat
      Marcel Möring hield laatst een voordracht op een gymnasium.
      Hij vroeg de zesde klas wat ze wilde worden.
      En hij klaagt: Toen ik op school zat, wilden we schrijver worden, popmuzikant of kunstschilder. Maar ze zijn van de Idols-generatie, ze willen niet iets kunnen.
      Hun antwoord was namelijk: ‘Beroemd’.

      Jammer dat de setting nu ontbreekt.

      • @Hals: Is dat nu wel zo, Möring?
        Ik herken dit namelijk helemaal niet. Niet dat die leerlingen van mij nu allemaal zo braaf en leergierig zijn, maar in het algemeen zijn ze wel serieus. Ik hoor ze heel regelmatig in gesprek over wat ze willen gaan doen en dat klinkt heel anders dan wat Möring hier roept. Ik heb het dan over 6 VWO.
        Volgens mij is het genuanceerder.
        Toen ik destijds op de HBS zat, was er wel eens een grapje, om bij het gesprek met de decaan naar voren te brengen dat je vuilnisophaler of beroepsvoetballer (jaja, kinderen, opa vertelt: TOEN, op de HBS, vonden we dat om te lachen!) wilde worden.
        Ik kan me voorstellen dat die leerlingen Möring een beetje op stang hebben willen jagen en daarom iets gechargeerds hebben geroepen.
        Aan de andere kant ziet hij, net als iedere TV-kijker, de onbenulligheid en platheid die ontegenzeggelijk in het openbare leven oprukken. En dan combineert hij die twee dingen met elkaar. Wellicht speelt dit wat meer bij HAVO en VMBO, maar het zou mij verbazen als dat echt over de hele linie zo zou zijn.
        Zucht naar beroemdheid lijkt me eigenlijk meer een karaktereigenschap dan iets anders.

        • Mijn citaat…
          ….over Marcel Moring is een letterlijk citaat uit het zaterdagbijvoegsel van NRC/Handelsblad van vandaag van Warna Oosterbaan ‘Schouder aan schouder’.
          Wat M.M. daar verder mee bedoeld heeft, mag Joost weten.
          Paste mooi in mijn verhaal.

        • Die combinatie…
          …heb ik ook gemaakt. Ik denk dat de moderator dat ontgaan is.
          Waarom mijn andere stukjes dan wel mochten, is mij een raadsel.
          Die waren van hetzelfde kaliber.

      • Mensen aansturen
        Eigenlijk vind ik het volgende antwoord op ‘wat wil je later worden’ mooier:

        Ik wil later mensen aansturen.

        Paar jaar geleden op de radio gehoord uit de mond van een leerling…..

        • Die horen we heel vaak en dan
          gecombineerd met de verzuchting “dit hoef ik dan toch niet allemaal zelf te kunnen?”. Waarop in elk geval in mijn vak (bedrijfseconomie) helder is aan te tonen dat je alleen door kennis van zaken de mensen die je gaat ‘aansturen’ kunt controleren. En dat is wel eens nodig, gezien de 23 miljoen Euro die een boekhouder enkele jaren geleden aan zjin werkgever, een kleine auto-importeur, wist te ontfutselen …….


          Marten
          IVA Driebergen

          • Baas zonder kennis van zaken
            Als je constateert dat je zonder materiekennis niet zinvol de baas over iemand kunt spelen (en met die constatering ben ik het helemaal eens), dan is de volgende vraag logisch en gerechtvaardigd.
            Hoe kunnen ministers, die vaak zonder enige vakkennis aan het hoofd van een departement worden geplaatst (bv. vanwege politieke ruilhandel) dan ooit op een zinvolle manier leiding geven? Misschien verklaart dat veel van de gigantische blunders die worden begaan.

          • Leuke vraag
            Volgens mij speelt er bij ministers nog veel meer dan vakkennis en wel vooral een goed politiek gevoel. Bovendien kan een minister steunen op een groot ambtenarenapparaat waar de deskundigheid wel te vinden is. En wat te denken van onze vorige minister van Onderwijs? Die heeft de kweekschool gedaan en heeft vervolgens 11 jaar in het onderwijs gewerkt. Wat vond je van haar ministerschap?


            Marten
            IVA Driebergen

          • Re: Maria vd H.
            Onder deze omstandigheden vond ik haar zwak. In een andere tijd was haar politiek om de onderwijsinstituten veel autonomie te laten, wijs geweest.
            Maar ik denk ook niet dat kennis van zaken een garantie voor goed bestuur is. Ik denk wel dat het de kans op succes aanzienlijk verhoogt.

          • Minister met of zonder kennis van het onderwijs
            Ik vind dat een minister van Economische zaken kennis van de economie moet hebben en een minister van Onderwijs, kennis van Onderwijs.
            Dat MvdH het ondanks die kennis zo slecht heeft gedaan komt door de volgende redenen:
            1 Haar kennis was beperkt
            2 Het onderwijs is volledig verkaveld in het “maatschappelijk middenveld”
            3 De invloed van dat middenveld (bonden, besturen) strekt zich al jaren uit binnen het ministerie.
            4 Het ministerie heeft naast ambtenaar-ambtenaren ook onderwijskundigen-ambtenaren en bestuurders-ambtenaren in dienst, maar geen wiskunde docenten-ambtenaren of docenten-timmeren-ambtenaren.
            5 De minster komt van het CDA en heeft (terecht of onterecht, dat maakt me niet uit) belang bij bijzonder onderwijs. Dat is een belang wat niet gerelateerd is aan de kwaliteit van het onderwijs, maar aan de geestelijke stroming. Dus een oneigenlijk belang, in de zin dat het een niet-onderwijskundig belang is.

            Een punt dat buiten de onderwijs visie valt en wellicht zelfs pleit voor een minister zonder onderwijskennis, is dat de minister er voor dient te zorgen dat er voldoende keuze is aan onderwijsvisies. Zowel voor ouders/leerlingen als voor docenten. Laat zei wat mij betreft toestaan dat er een aantal HNL scholen zijn, als ze ook maar garandeert dat er andere scholen zijn. Diversiteit dus. Maar dat is strijdig met de schaalvergroting. Diversiteit is bijna onmogelijk als je ook nog bijzonder onderwijs in stand wilt houden en je dus moet zorgen voor Katholieke HNL scholen, en katholieke HOL scholen en Protestante HNL en HOL scholen en … In grote steden lukt dat nog wel (als de megafusies ongedaan worden gemaakt), maar in kleinere plaatsen is dat onmogelijk.

  3. Was een soort…
    …column, Lex, keurig als altijd en zeker constructief.
    De reden van het verwijderen ontgaat me dan ook volledig.

    • mij ook
      Het is mij ook niet duidelijk.
      En dat terwijl ik de moderator net een complimentje gegeven had voor zijn beheerste ingrijpen.
      Dat is het vervelende van modereren, soms lijkt het ingrijpen gebaseerd op willekeur.
      Wat ik hier zwak vind in de ‘Spelregels’, is dat de moderator geen uitleg behoeft te geven waarom hij ingrijpt.

      NB voor de moderator. In de Spelregels wordt het woord ‘motivatie’ gebruikt in de betekenis van ‘motivering’.
      Of begrijp ik de context niet goed?


      Het is dwaas iemands studie serieuzer te nemen dan hij/zij zelf doet.

      • re Mij ook
        Het is zonder motiveren al een grote klus, dat modereren. Ik vind dat we er niet moeilijk over moeten doen. Het is waar dat een moderator zich wel eens vergist. Moet kunnen. BON is wat deftiger geworden, even wennen?
        Willem Smit

Reacties zijn gesloten.