Het Parool meldt dat de gymnasia opnieuw te maken hebben met overaanmelding.
================================================
“De vier categorale gymnasia – Barlaeus, Vossius, Ignatius en Het 4e Gymnasium – hebben twee volle brugklassen te veel. Vooral bij het Barlaeus (55 aanmeldingen te veel) en het Vossius (30 te veel) liep het dit jaar bij de eerste aanmeldingsronde voor nieuwe brugklassers weer storm.”
Voor het vervolg: klik hier.
Ik krijg zin om een
Ik krijg zin om een BON-gymnasium te stichten: Gymnasium BONum, het GOEDE Gymnasium…
Exigamus Gymnasium BONum,
Exigamus Gymnasium BONum, aere perennius! (Maar niet zo ontvreemdbaar…)
De intellectuele vlucht
Na de witte vlucht krijgen we nu de intellectuele vlucht. Wie vroeger nog tevreden was met atheneum of HBS denkt nu: misschien dat ze op een categoraal gymnasium nog wél wat leren.
Of zijn er tegenwoordig opeens zoveel kinderen klassiek angehaucht?
risico
Er is inderdaad een zeker risico dat, nu de gymnasia zo massaal bestormd worden, ook daar de terreur van de middelmaat het niveau aantast. Dit is al gaande aan de universiteiten. Maar vooralsnog heb ik er vertrouwen in dat de gymnasia hun cultuur zullen bewaken en kinderen die er niet op hun plaats zijn zullen doen vertrekken.
Een duidelijke vlucht..
..naar de paar scholen die aan ouders 100% garantie geven op goed onderwijs voor hun kinderen.
Werk voor het BON-Bestuur,
Wanneer krijgen de gymnasia…een BON-certificaat?
Certificaat of niet, that’s not the question
BON-certificaat of niet, wat mij betreft is het belangrijker dat er gewoon met gezond verstand wordt gewerkt aan Beter Onderwijs (in) Nederland…
BON-gymnasia en HNL-gymnasium
Opvallend in het bericht in het Parool vond ik dat de gymnasia in Amsterdam bestormd worden en dat veel leerlingen weggeloot moeten worden.
Er is één gymnasium dat niet het beoogde aantal leerlingen haalt: het Cygnus, 68 aanmeldingen voor 75 plaatsen. Als er dubbelopgaven zijn van ouders, komt die school tekort.
Het Cygnusgymnasium is nieuw, het is een HNL-school.
Cygnusgymnasium
Meer over dit nieuwe gymnasium
De succesoverhoring
Een citaat:
Al snel krijg je dan voor de verschillende vakken een overhoring. Dan regent het hoge cijfers. We noemen dit dan ook wel de succesoverhoring. Je krijgt dan het gevoel dat je het kunt en op de juiste plaats zit
Ze hebben een hoge dunk van de intelligentie van de leerlingen: Kijk jongens, jullie krijgen een overhoring, maar ik heb al een 9 voor iedereen ni mn agenda genoteerd. goed van jullie zeg! Ik wist wel dat jullie het goed zouden kunnen maken. Je bent hier echt op je plek.
Wat is er Keesje? Je was ziek tijdens de overhoring en je hebt toch ook een 9, hoe dat kan? Nou Kees. Gewoon omdat je hardstikke goed bent!
En we hebben er een nieuw woord bij: multiklassiek.
Natuurlijk is er ruime aandacht voor de klassieke wereld en de taal van de Grieken en Romeinen. Maar de wereld is groter dan (West-)Europa. Het Cygnus Gymnasium is multi-klassiek: ook andere wereldculturen, zoals de Aziatische, de Noord- en Zuid-Amerikaanse, de Arabische en de Afrikaanse culturen, horen een plaats te hebben in de culturele vorming van de wereldburgers-van-morgen
Zou men werkelijk niet weten wat de betekenis van het woord klassiek is?
Wél weer een nieuwe school
Als deze school ook alweer nieuw is, waarom lukt het ‘hullie’ dan wel en óns nooit om een nieuwe school te stichten? Laat dit niet voorbijgaan, wéér een nieuwe school en wij zouden niet mogen…
Omdat de school is opgericht
als verzelfstandiging van een gymnasiumafdeling van een al bestaande school. Klik hier voor meer informatie.
gymnasia in amsterdam
Ik ben vorig jaar op de open avond van het Cygnus geweest en vond het allemaal maar vaag. Kritische vragen gesteld over hoe dat allemaal dan zou gaan vormkrijgen, maar kreeg niet echt een bevredigend antwoord. Van een kind hoorde ik dat die strandde en uiteindelijk het advies kreeg naar 2 Havo te gaan (die ouders hebben hun kind naar een andere school gestuurd, waar hij nu de brugklas Havo/VWO overdoet).
Van een ander kind in het oude 3 Gymnasium wat nog aan het Pieter Nieuwland verbonden is, en waar nog de oude stijl, met lesroosters etc heerst, weet ik dat die het goed doet, en het er prima naar de zin heeft.
Het zou dus best kunnen zijn dat ouders vooral zoeken naar een degelijk gymnasium waar HNL nog niet heeft postgevat. (Merk op dat het Montessorilyceum, een populaire witte school, alleen overaanmeldingen had bij het VMBO-T). De gemeente Amsterdam heeft jarenlang zelfstandige “ouderwetse” gymnasia, eh, het leven nu niet bepaald gemakkelijker gemaakt. Totdat de uitstroom van kinderen naar scholen buiten de stad niet langer te ontkennen viel, en zich niet liet “managen”.
In het stadsdeel waar ik woon worden ouders van kinderen uit groep 7 en 8 uitgenodigd op ouderavonden waar de vertegenwoordigers van de stadsdeelraad voorlichting geven over hoe belangrijk het is in het eigen stadsdeel naar de VO school te gaan. (in ons stadsdeel zijn in het geheel geen gymnasia, niet zelfstandig en niet aan een scholengemeenschap).
in het eigen stadsdeel naar school?
Waarom is dat zo belangrijk? Voor wie is dat zo belangrijk? Voor het kind zelf of voor de politiek maatschappelijke doelstellingen van de stadsdeelraad? Dat laatste is natuurlijk legitiem, als ze maar toegeven dat dat ook het doel is.
Ik vind het trouwens wel vreemd dat dezelfde mensen die vinden dat je vooral in je eigen wijk naar school moet in het algemeen voor open grenzen en wereldburgerschap zijn. Trek de wijde wereld in, maar stuur je kinderen vooral om de hoek naar school.
Er is..
eem braindrain gaande in ons stadsdeel. 40% van de leerlingen van groep 8 en van hen daaronder die een Havo/VWO advies gekregen hebben zelfs 60%, gaat naar een VO school buiten het stadsdeel. Dit leidt tot Niels Stensen scenario’s. Een VO scholengemeenschap heeft al van alles geprobeerd, gratis boekenpakketten verloten, ouderbijdrage afschaffen, nu gaan ze starten met tweetalig onderwijs en met dans, kunst en cultuurklassen. Toch blijft het aantal leerlingen afnemen, en schrijft de onderwijsinspectie zorgelijke rapporten. De andere VO school is een voortzetting van een expirimentele middenschool, als je een voluit VWO advies hebt, kun je daar beter niet heengaan. Drie jaar in een gemengde brugklas doet de leergierigheid opdrogen. Maar ook de leerlingen met LWOO advies gaan veelal naar een school buiten de stad.
De stadsdeelraad eet echter liever haar tenen op dan zich af te vragen of al die ouders en kinderen misschien ook een goede reden hebben om het stadsdeel te mijden. Dat zou toegeven zijn dat ze in haar politieke doelstelling gefaald heeft.
In sommige stadsdelen heb je ook wel te maken
met moeilijk publiek. Het is niet makkelijk om daar op in te spelen.
Stadsdeelraden afschaffen..een nuttige schaalvergroting
Opvallend hoe selectief beleid soms is. In het onderwijs is jarenlang schaalvergroting bijna verplicht geweest, terwijl dezelfde politici zich altijd hebben verzet tegen afschaffen van die idiote stadsdeelraden. Zou het mischien iets met de eigen posities te maken hebben?
Ja afschaffen
had eigenlijk al gisteren moeten gebeuren.
Idealisten in de praktijk
En wat vooral zo interessant is: wat doen al die goedbedoelende en bevlogen raadgevers in de praktijk met hun eigen kroost?
Laat u niet voor de gek houden: de mensen doen overal hetzelfde, ondanks alle Postbussen 51 en andere reclamecampagnes.
Cygnus
staat in Amsterdam-Oost. De school zit in een oud gebouw waar een nieuw gebouw voor in de plaats komt. Ik kan me voorstellen dat deze school niet snel vol komt door een samenspel van deze factoren: de school is nog te jong om zijn naam te hebben gevestigd, de populatie van scholen in Amsterdam-Oost, de rommelige omgeving die nog een aantal jaren zal duren (want zo’n school staat er niet meteen) en het experimentele karakter.
Cygnus en Phaëtoon: Cygnus
Cygnus en Phaëtoon: Cygnus spreidde roerende devotie ten toon nadat zijn dikke vriend Phaëtoon was omgekomen terwijl hij op overmoedige wijze de Zonnewagen bestuurde. Hij verzamelde Phaëtoons gebeente om hem een fatsoenlijke begrafenis te geven.
Een allegorie voor devotie voor HNL? HNL als levensgevaarlijk experiment, te vergelijken met het besturen van de Zonnewagen?
Ik roep het Gymnasium Cygnus op het gebeente van HNL te begraven, zijn schim naar de Hades te excorteren en Pluto zelf op het hart te drukken HNL nooit meer vrij te laten.
Marketing
Ik kan me voorstellen dat als je in Amsterdam, waar al een aantal jaren sprake is van overaanmelding bij de bestaande gymnasia, een nieuw gymnasium opricht, je niet de vergaarbak wil worden voor kinderen die elders zijn uitgeloot. Wel een gemiste kans dat ze hun speerpunten aan HNL hebben ontleend.
Toch ben ik vóór…
…verschillende invalshoeken binnen één bepaalde categorie.
Amsterdam heeft al een paar traditionele gymnasia, dus als deze nieuwe school voor iets anders kiest om zich te profileren, is daar niets mis mee.
Wel vreemd, maar dat is míjn mening, dat ze perspectief zien in de combinatie van gymnasiumstudie en HNL.
Voor óns een mogelijkheid om de eindscore tussen beide schooltypen in één stad straks te kunnen vergelijken.
We houden ze in de gaten!
Dus ook niet in je eigen wijk naar school,..
…maar lekker fietsen in de wind naar de school waarvoor je hebt gekozen.
Ze hadden ook kunnen kiezen
voor accent op techniek of it. Ik ben ook op een open dag geweest en ik vond het net als konijn erg vaag.
Categoriaal atheneum?
Misschien een stomme vraag, maar waarom bestaat er eigenlijk niet zoiets als een “categoriaal atheneum”?
Re: categoriaal atheneum
Bestaat wel (precies 1 voorzover ik weet): College Hageveld.
categoriaal
atheneum, het Amsterdamslyceum is een combinatie van gymnasium en atheneum. Categoriaal VWO dus. Naast de 5 categoriale gymnasia die Amsterdam al heeft.
correctie/aanvulling
..2 van die 5 zelfstandige gymnasia zijn in werkelijkheid onderdeel van een scholengemeenschap, maar opereren onder een eigen naam en zitten in eigen gebouw. Zal wel een voor de gem Amsterdam aanvaardbare oplossing zijn geweest. Onder wethouder Oudkerk en zijn voorganger mochten er eigenlijk geen zelfstandige gymnasia bijkomen
Aboutaleb wilde het ook niet
maar de scholen hebben zich gelukkig onafhankelijk opgesteld. Overigens zou volgens mij een zelfstandig atheneum in Amsterdam ook zo vol getekend zijn.