Vandaag stond in Trouw het aanhangend artikeltje. Het idee is nieuw voor mij, en het lijkt mij zo gek nog niet. Toch? 😉
Zie ook hier.
22 Reacties
Vreemd! Ik lees op de startpagina van deze stek:
De kernpunten
* Geef de docent zijn vak terug.
* Organiseer goed onderwijs door hoogopgeleide docenten.
* Het grootste deel van het onderwijsbudget moet gaan naar het primaire proces.
* Het management moet in dienst staan van het primaire proces.
* Zeggenschap over de inrichting van het onderwijs binnen de instituten moet liggen bij leraren en docenten.
Desondanks is er niemand hier die iets in “Vrije schoolboeken” ziet?
Vreemd!
Best wel, maar Ik zie er zeker wel wat in, waarschijnlijk vele anderen ook. Die zijn dan nu op vakantie.
Mijn twijfel zit in het volgende: uitgeverijen worden van schoolboeken écht niet heel rijk. Het risico bestaat dat dit dan helemaal onaantrekkelijk wordt. Toch zijn de meeste boeken mooier (en goed geredigeerd!) dan de zelfgemaakte materialen. Psychologisch werkt dit naar leerlingen toe beter; ze nemen het serieuzer dan de ‘uitdraaien’.
Ik heb in mijn leven al enorm veel materiaal zelf gemaakt en zou best bereid zijn dit op het internet te zetten. Ik deel het sowieso al vaak uit aan collega’s die het misschien kunnen gebruiken. Het toetsmateriaal is natuurlijk een ander probleem. Dat kun je niet vrij toegankelijk op internet zetten.
Over vragen 1 .. 3
Meer informatie is te vinden onder Vrije schoolboeken:Kroniek overheid
De contacten met Annette Nijs moeten uit 2003/04 zijn getuige een linuxmail op internet. Op 4 juni 2004 overleefde Annette een spoeddebat [huichel huichel], om op 9 juni ontslag te nemen: het boterde niet tussen Van der Hoeven en ambtenaren. Mark werd de opvolger.
Ook Van Bijsterveldt wordt genoemd. Merk op hoe gretig ze in haar antwoord ingaat op het gratis kunnen verstrekken van lesmatriaal. Uiteraard ontbreekt ook de leerboekendrogrede niet…
Over vraag 4:
Zie reactie H.D. boven, ali 2.
Probeer in Open Cursus/Project Gutenberg een vrij leerboek op te halen en bekijk de lay-out…
Over vraag 5:
Je kunt natuurlijk altijd proberen of een andere beroepsgroep openstaat voor het wereldvreemde gedrag van een stelletje software-nerds. Of Cyntha haar stukjes nu ook geheel kosteloos en uit idealisme zal gaan schrijven…
boodschapper is boosdoener Aha, idee getorpedeerd vanwege de boodschapper 🙁
Dankzij het wereldvreemde gedrag van een stelletje software-nerds kun jij je meningen via dit medium kwijt 🙂
Waar zijn die mooie gratis on-line schoolboeken dan? Ook zonder boosdoende boodschapper mag best de vraag worden gesteld waarom er zo weinig voorbeelden zijn van scholen die met succes gratis gebruik maken van prachtige gratis on-line schoolboeken voor de meest gangbare vakken.
Ik verkeer in de veronderstelling dat BON hecht aan onderwijsverbeteringen waarvan de kwaliteit is beproefd. Het publiceren van gratis on-line schoolboeken is technisch al een klein decennium mogelijk. Als dat zoveel voordelen biedt, financieel en organisatorisch, waarom gebeurt dit dan nog niet op een enigszins interessante schaal?
Ik ondersteun je vraag van Ik ondersteun je vraag van harte!
Verschillende oorzaken en redenen zou ik kunnen bedenken, maar dat zijn gissingen.
Waarom slaan vrije schoolboeken (nog) niet aan? Ook voor mij is het giswerk voor een deel. Een parallel met software is goed te trekken: vrije software rukt op. Het is een mix van idealisme en bedrijfseconomische motieven: de een kan niet zonder de ander. De markt voor vrije schoolboeken moet nog ontgonnen worden terwijl die van vrije software al ruim 20 jaar oud is. Echter uitgevers die copyleft-materiaal uitgeven hebben er geen slechte boterham aan. O’Reilly is er zo een.
Auteursrecht is van origine bedoeld als middel om marktfalen tegen te gaan. Bij vrije schoolboeken zie je dat auteursrecht juist marktfalen veroorzaakt: het zijn slechts idealisten die om uiteenlopende redenen (onvrede, wereldverbetering, enz.) zelf in de pen klimmen. Een fraaie illustratie hiervan: Free digital texts begin to challenge costly college textbooks in California
De organisatiegraad van leerkrachten die in plaats van hun eigen aantekeningen gezamenlijk tot een ultieme inspanning komen is nihil: er is geen ‘community’.
Conservatisme werkt ook als een rem. Simpelweg niet geloven dat het mogelijk is. Om Wikipedia is vaak gelachen maar het is uitgegroeid tot ‘s-werelds grootste encyclopedie met pure vrije kennis. Er zijn tijden geweest dat mensen het een bespottelijk idee vonden dat er mensen op de maan zouden landen. Er zijn er zelfs die vandaag de dag die gebeurtenis ontkennen.
Tot slot is er natuurlijk niets op tegen als kundige krachten gewoon betaald (uurtje-factuurtje o.i.d.) een boek schrijven met een copyleft licentie. Smeer die kosten uit over de bulk aan schoolboeken en gooi ze online met een copyleft licentie. Zie vervolgens de maatschappelijke prijs van een boek als een plumpudding in elkaar zakken. Wel slecht voor de jaarcijfers van de uitgevers maar hun handel is niet verdampt.
Vakverenigingen Er is genoeg materiaal te vinden bij vakverenigingen:
Maar zo heb je nog geen boek/methode. Daar komt toch heel wat voor kijken. Te beginnen met een initiatief. Wie neemt dat ? Een vakvereniging ? Ik zie de discussie al voor me….: 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11
In Duitsland en Oostenrijk… Bij aankomst op SchulbuchWiki:Hauptseite van Albrecht Müller lijken de offene Schulbücher voor het oprapen…
Maar na enig onderzoek valt de opbrengst zwaar tegen. De site is vanaf 2007 in de lucht.
Bij het verhaal over ‘Wie soll es funktionieren?’ past maar een opmerking: Schuster, bleib bei deinem Leisten.
Kwaliteit In het prédigitale tijdperk heb ik veel zelfgemaakt materiaal onder ogen gehad. Het draagt vaak kenmerken van haast, slordigheid of soms zelfs van didactische ondoordachtheid. Kennelijk functioneert het materiaal dan prima voor de auteur zelf, maar de vraag is of het door anderen zó overgenomen kan worden.
Mijn absolute overtuiging is dat lesgeven een heel andere stiel is dan het ontwerpen van lesmethodes. Niet iedereen beheerst automatisch beide. Een goede redacteur is heel vaak onmisbaar.
Helemaal eens, maar … Hinke Douma schreef: “Mijn absolute overtuiging is dat lesgeven een heel andere stiel is dan het ontwerpen van lesmethodes. Niet iedereen beheerst automatisch beide. Een goede redacteur is heel vaak onmisbaar.”
Daar ben ik het helemaal mee eens.
Maar regelmatig lees ik o.a. hier dat (een aantal) onderwijzers bevlogen mensen (“nerds”) zijn. Daar zitten vast ook mensen bij die goed kunnen ontwerpen, redactie voeren
Is het dan niet denkbaar dat, naar analogie van de ontwikkeling van ‘open source’-programmatuur door ‘software nerds’, een aantal getalenteerde onderwijzers, ontwerpers, redacteurs, coordinatoren tot een vergelijkbare prestatie in staat is?
Tuurlijk, maar wie beslist? Tuurlijk is het denkbaar dat er getalenteerden onder ons zijn. Wie beslist dan wat in orde is?
inkoppertje Een manager? 😉
OS Bij de Spelen beslist de manager wie goud krijgt ?
DO “didactische ondoordachtheid”
synoniem voor onderwijs vernieuwing ?
Een heel andere ervaring Ik heb héél héél lang geleden aan de TUE (toen THE) gestudeerd. In de onderebouw werden uitstekende beknopte Nederlandstalige syllabi gebruikt. Goed te begrijpen als je goed nadacht en zonder zwamverhalen. En goedkoop aan te schaffen. Maar het vervaardigen zal wel kostbaar geweest zijn omdat alles met een ouderwetse typemachine getypt moest worden. De leerboeken op het gymnasium waren toen nog gewoon zwart-wit en ik geloof er niets van dat het studeren uit die boeken veel moeilijker of saaier was dan het studeren uit kletspraatboeken vol met overbodige toevoegingen. Het is mijn ABSOLUTE OVERTUIGING dat een docent die goed kan lesgeven ook een goed leerboek kan schrijven!
Seger Weehuizen
ABSOLUTE OVERTUIGING Het is mijn ABSOLUTE OVERTUIGING dat een docent die een goed leerboek wil schrijven goed moet kunnen lesgeven!
Vraagje Even nog een vraagje: écht gratis? De tijd die een leraar gewerkt heeft aan een lesboek of werkvorm is ook geld waard. Da’s dus nog steeds niet echt gratis.
Volgend vraagje Als je het zo stelt, zou elke geleefde tijdsperiode geld waard zijn. Dan is niets gratis.
Er zijn mensen die beweren dat ze aan werk verslaafd zijn. Ze bedoelen meestal ‘betaald werk’.
En zo kan de volgende vraag gesteld worden: wat is werk?
Tijd en geld voor schoolboekschrijvers Lex M. schreef: ” Als je het zo stelt, zou elke geleefde tijdsperiode geld waard zijn.”
Dat is ook zo, mits de belever van die tijdsperiode besluit dat hij daar geen geld voor vraagt. Dat is een economische wet. Wandelingetje in het park: geen geld. Boodschappen doen bij de DirkVdBroek: geen geld. Bejaarden een toetje bezorgen: geen geld. Fietsen naar je werk: geen geld. Samen een filmpje pakken: geen geld.
Maar auto’s wassen kan geld kosten, afhankelijk van de vraag of het je eigen auto is of die van een ander. Juridisch advies geven kost gewoonlijk geld, tenzij je op een verjaardagfeestje je neefje vrijblijvend verwijst naar een Bureau voor rechtsbijstand. En schoolboeken schrijven kan ook geld kosten, afhankelijk van de vraag of je materiaal schrijft voor je eigen of andermans kinderen. Afhankelijk ook van de vraag of je meer verdient met schoolboeken schrijven of met lesgeven dan wel bijles geven dan wel in de CEVO zitten dan wel HTML-programmeren dan wel auto’s wassen.
Kwestie van vraag en aanbod. Als scholen dolgraag een on-line gratis leergang willen, mag dat en wens ik hen met dat gratis on-line materiaal veel succes. Maar als scholen een leergang willen waar vijf verstandige mensen drie jaar lang samen intensief over hebben nagedacht en die een papieren vorm heeft aangenomen, wens ik hun daarbij ook veel succes.
Onder ‘Besluit’ de uitleg voor de vragende vorm: Het geringe succes van open courseware initiatieven kan mijns inziens verklaard worden door de volgende factoren:
· probleem van open standaarden
· drempelvrees bij leerkrachten
· organisatorische problemen zoals coördinatie en financiering
Verder veel links!
Waar blijven nou toch al die gratis schoolboeken op het web? Omdat de door Eva Simon genoemde verklaringsgronden geput zijn uit het ‘Besluit’ van haar dissertatie, neem ik aan dat ze ontsproten zijn aan de fantasie van de jonge doctor, en niet als conclusie volgden uit haar promotieonderzoek. Dat maakt de genoemde verklaringsgronden wellicht het overwegen waard, maar zijn ze verder even ongegrond als jouw en mijn fantasie over het antwoord op de vraag waarom open-source schoolboeken toch maar steeds zo’n lage vlucht blijven nemen.
Sinds 1995 (toen de Mosaic browser werd vervangen door Internet Explorer 1.0 dat als Plus! bij het wereldwijd succesvolle Windows95 werd geleverd) wordt er al van tijd tot tijd geroepen dat schoolboeken nu wel binnen de kortste keren gratis-en-voor-niks op Internet zullen staan.
Nee dus. Het is allang mogelijk, maar het komt er maar niet van, in weerwil van de vrome wensen.
Wat de genoemde drie verklaringsgronden betreft: 1. er is de facto allang een open standaard (PDF of HTML), 2. er is geen reden waarom ‘ drempelvrees’ die in 2002 niet verdween, in 2010 zomaar wél verdwijnt, of het moet de aanstormende generatie Google-leraren zijn, en 3. wie meent dat met het massaal invoeren van ICT in het onderwijs ‘problemen zoals coordinatie en fianciering’ spontaan verdwijnen of zelfs maar afnemen, heeft kennelijk nog nooit met de praktische invoering van ICT in het onderwijs te maken gehad.
Wat zou dat nou kosten, het ICT-beheer en de voorzieningen op een gemiddelde vo-school? Verre van ‘ gratis’.
Kortom, het zou me niks verbazen als leerlingen over tien jaar nog steeds met papieren schoolboeken werken. Eventueel zie ik ze gebruik maken van digitaal lesmateriaal in een XTML 10.4 versie, te lezen vanaf een handzaam leestablet (dat, omdat het tegen een stootje moet kunnen, in epoxyhars is gegoten). Dat zal ook de tijd zijn dat BON-aanhangers hevig terugverlangen naar het goede, oude, papieren schoolboek. Dat qua kosten-per-gebruiksuur toch eigenlijk bijna te geef was.
Reacties zijn gesloten.
Copyright & kopiëren; 2025|WordPress thema door MH Themes
Vreemd!
Ik lees op de startpagina van deze stek:
De kernpunten
* Geef de docent zijn vak terug.
* Organiseer goed onderwijs door hoogopgeleide docenten.
* Het grootste deel van het onderwijsbudget moet gaan naar het primaire proces.
* Het management moet in dienst staan van het primaire proces.
* Zeggenschap over de inrichting van het onderwijs binnen de instituten moet liggen bij leraren en docenten.
Desondanks is er niemand hier die iets in “Vrije schoolboeken” ziet?
Vreemd!
Best wel, maar
Ik zie er zeker wel wat in, waarschijnlijk vele anderen ook. Die zijn dan nu op vakantie.
Mijn twijfel zit in het volgende: uitgeverijen worden van schoolboeken écht niet heel rijk. Het risico bestaat dat dit dan helemaal onaantrekkelijk wordt. Toch zijn de meeste boeken mooier (en goed geredigeerd!) dan de zelfgemaakte materialen. Psychologisch werkt dit naar leerlingen toe beter; ze nemen het serieuzer dan de ‘uitdraaien’.
Ik heb in mijn leven al enorm veel materiaal zelf gemaakt en zou best bereid zijn dit op het internet te zetten. Ik deel het sowieso al vaak uit aan collega’s die het misschien kunnen gebruiken. Het toetsmateriaal is natuurlijk een ander probleem. Dat kun je niet vrij toegankelijk op internet zetten.
Van kerncentrales tot ambtelijke vijgenbroodjes…
… Cyntha van Gorp kwebbelt er lustig op los, dus ook over het vrije schoolboek.
Over vragen 1 .. 3
Meer informatie is te vinden onder Vrije schoolboeken:Kroniek overheid
De contacten met Annette Nijs moeten uit 2003/04 zijn getuige een linuxmail op internet. Op 4 juni 2004 overleefde Annette een spoeddebat [huichel huichel], om op 9 juni ontslag te nemen: het boterde niet tussen Van der Hoeven en ambtenaren. Mark werd de opvolger.
Ook Van Bijsterveldt wordt genoemd. Merk op hoe gretig ze in haar antwoord ingaat op het gratis kunnen verstrekken van lesmatriaal. Uiteraard ontbreekt ook de leerboekendrogrede niet…
In de Linuxmail staan nog de links naar Vrijschrift, Open Cursus en Project Gutenberg.
Over vraag 4:
Zie reactie H.D. boven, ali 2.
Probeer in Open Cursus/Project Gutenberg een vrij leerboek op te halen en bekijk de lay-out…
Over vraag 5:
Je kunt natuurlijk altijd proberen of een andere beroepsgroep openstaat voor het wereldvreemde gedrag van een stelletje software-nerds. Of Cyntha haar stukjes nu ook geheel kosteloos en uit idealisme zal gaan schrijven…
boodschapper is boosdoener
Aha, idee getorpedeerd vanwege de boodschapper 🙁
Dankzij het wereldvreemde gedrag van een stelletje software-nerds kun jij je meningen via dit medium kwijt 🙂
Waar zijn die mooie gratis on-line schoolboeken dan?
Ook zonder boosdoende boodschapper mag best de vraag worden gesteld waarom er zo weinig voorbeelden zijn van scholen die met succes gratis gebruik maken van prachtige gratis on-line schoolboeken voor de meest gangbare vakken.
Ik verkeer in de veronderstelling dat BON hecht aan onderwijsverbeteringen waarvan de kwaliteit is beproefd. Het publiceren van gratis on-line schoolboeken is technisch al een klein decennium mogelijk. Als dat zoveel voordelen biedt, financieel en organisatorisch, waarom gebeurt dit dan nog niet op een enigszins interessante schaal?
Ik ondersteun je vraag van
Ik ondersteun je vraag van harte!
Verschillende oorzaken en redenen zou ik kunnen bedenken, maar dat zijn gissingen.
Waarom slaan vrije schoolboeken (nog) niet aan?
Ook voor mij is het giswerk voor een deel. Een parallel met software is goed te trekken: vrije software rukt op. Het is een mix van idealisme en bedrijfseconomische motieven: de een kan niet zonder de ander. De markt voor vrije schoolboeken moet nog ontgonnen worden terwijl die van vrije software al ruim 20 jaar oud is. Echter uitgevers die copyleft-materiaal uitgeven hebben er geen slechte boterham aan. O’Reilly is er zo een.
Auteursrecht is van origine bedoeld als middel om marktfalen tegen te gaan. Bij vrije schoolboeken zie je dat auteursrecht juist marktfalen veroorzaakt: het zijn slechts idealisten die om uiteenlopende redenen (onvrede, wereldverbetering, enz.) zelf in de pen klimmen. Een fraaie illustratie hiervan: Free digital texts begin to challenge costly college textbooks in California
De organisatiegraad van leerkrachten die in plaats van hun eigen aantekeningen gezamenlijk tot een ultieme inspanning komen is nihil: er is geen ‘community’.
Conservatisme werkt ook als een rem. Simpelweg niet geloven dat het mogelijk is. Om Wikipedia is vaak gelachen maar het is uitgegroeid tot ‘s-werelds grootste encyclopedie met pure vrije kennis. Er zijn tijden geweest dat mensen het een bespottelijk idee vonden dat er mensen op de maan zouden landen. Er zijn er zelfs die vandaag de dag die gebeurtenis ontkennen.
Tot slot is er natuurlijk niets op tegen als kundige krachten gewoon betaald (uurtje-factuurtje o.i.d.) een boek schrijven met een copyleft licentie. Smeer die kosten uit over de bulk aan schoolboeken en gooi ze online met een copyleft licentie. Zie vervolgens de maatschappelijke prijs van een boek als een plumpudding in elkaar zakken. Wel slecht voor de jaarcijfers van de uitgevers maar hun handel is niet verdampt.
Vakverenigingen
Er is genoeg materiaal te vinden bij vakverenigingen:
Maar zo heb je nog geen boek/methode. Daar komt toch heel wat voor kijken. Te beginnen met een initiatief. Wie neemt dat ? Een vakvereniging ? Ik zie de discussie al voor me….:
1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11
*Adios*
In Duitsland en Oostenrijk…
Bij aankomst op SchulbuchWiki:Hauptseite van Albrecht Müller lijken de offene Schulbücher voor het oprapen…
Maar na enig onderzoek valt de opbrengst zwaar tegen. De site is vanaf 2007 in de lucht.
Bij het verhaal over ‘Wie soll es funktionieren?’ past maar een opmerking: Schuster, bleib bei deinem Leisten.
Kwaliteit
In het prédigitale tijdperk heb ik veel zelfgemaakt materiaal onder ogen gehad. Het draagt vaak kenmerken van haast, slordigheid of soms zelfs van didactische ondoordachtheid. Kennelijk functioneert het materiaal dan prima voor de auteur zelf, maar de vraag is of het door anderen zó overgenomen kan worden.
Mijn absolute overtuiging is dat lesgeven een heel andere stiel is dan het ontwerpen van lesmethodes. Niet iedereen beheerst automatisch beide. Een goede redacteur is heel vaak onmisbaar.
Helemaal eens, maar …
Hinke Douma schreef: “Mijn absolute overtuiging is dat lesgeven een heel andere stiel is dan het ontwerpen van lesmethodes. Niet iedereen beheerst automatisch beide. Een goede redacteur is heel vaak onmisbaar.”
Daar ben ik het helemaal mee eens.
Maar regelmatig lees ik o.a. hier dat (een aantal) onderwijzers bevlogen mensen (“nerds”) zijn. Daar zitten vast ook mensen bij die goed kunnen ontwerpen, redactie voeren
Is het dan niet denkbaar dat, naar analogie van de ontwikkeling van ‘open source’-programmatuur door ‘software nerds’, een aantal getalenteerde onderwijzers, ontwerpers, redacteurs, coordinatoren tot een vergelijkbare prestatie in staat is?
Tuurlijk, maar wie beslist?
Tuurlijk is het denkbaar dat er getalenteerden onder ons zijn. Wie beslist dan wat in orde is?
inkoppertje
Een manager? 😉
OS
Bij de Spelen beslist de manager wie goud krijgt ?
DO
“didactische ondoordachtheid”
synoniem voor onderwijs vernieuwing ?
Een heel andere ervaring
Ik heb héél héél lang geleden aan de TUE (toen THE) gestudeerd. In de onderebouw werden uitstekende beknopte Nederlandstalige syllabi gebruikt. Goed te begrijpen als je goed nadacht en zonder zwamverhalen. En goedkoop aan te schaffen. Maar het vervaardigen zal wel kostbaar geweest zijn omdat alles met een ouderwetse typemachine getypt moest worden. De leerboeken op het gymnasium waren toen nog gewoon zwart-wit en ik geloof er niets van dat het studeren uit die boeken veel moeilijker of saaier was dan het studeren uit kletspraatboeken vol met overbodige toevoegingen. Het is mijn ABSOLUTE OVERTUIGING dat een docent die goed kan lesgeven ook een goed leerboek kan schrijven!
Seger Weehuizen
ABSOLUTE OVERTUIGING
Het is mijn ABSOLUTE OVERTUIGING dat een docent die een goed leerboek wil schrijven goed moet kunnen lesgeven!
*Adios*
Vraagje
Even nog een vraagje: écht gratis? De tijd die een leraar gewerkt heeft aan een lesboek of werkvorm is ook geld waard. Da’s dus nog steeds niet echt gratis.
Volgend vraagje
Als je het zo stelt, zou elke geleefde tijdsperiode geld waard zijn. Dan is niets gratis.
Er zijn mensen die beweren dat ze aan werk verslaafd zijn. Ze bedoelen meestal ‘betaald werk’.
En zo kan de volgende vraag gesteld worden: wat is werk?
Tijd en geld voor schoolboekschrijvers
Lex M. schreef: ” Als je het zo stelt, zou elke geleefde tijdsperiode geld waard zijn.”
Dat is ook zo, mits de belever van die tijdsperiode besluit dat hij daar geen geld voor vraagt. Dat is een economische wet. Wandelingetje in het park: geen geld. Boodschappen doen bij de DirkVdBroek: geen geld. Bejaarden een toetje bezorgen: geen geld. Fietsen naar je werk: geen geld. Samen een filmpje pakken: geen geld.
Maar auto’s wassen kan geld kosten, afhankelijk van de vraag of het je eigen auto is of die van een ander. Juridisch advies geven kost gewoonlijk geld, tenzij je op een verjaardagfeestje je neefje vrijblijvend verwijst naar een Bureau voor rechtsbijstand. En schoolboeken schrijven kan ook geld kosten, afhankelijk van de vraag of je materiaal schrijft voor je eigen of andermans kinderen. Afhankelijk ook van de vraag of je meer verdient met schoolboeken schrijven of met lesgeven dan wel bijles geven dan wel in de CEVO zitten dan wel HTML-programmeren dan wel auto’s wassen.
Kwestie van vraag en aanbod. Als scholen dolgraag een on-line gratis leergang willen, mag dat en wens ik hen met dat gratis on-line materiaal veel succes. Maar als scholen een leergang willen waar vijf verstandige mensen drie jaar lang samen intensief over hebben nagedacht en die een papieren vorm heeft aangenomen, wens ik hun daarbij ook veel succes.
Ik billijk dat de markt het laatste woord heeft.
Naar een open source aanpak van cursusmateriaal?
… is de titel van een promotieonderzoek van Eva Simon uit 2004.
Onder ‘Besluit’ de uitleg voor de vragende vorm:
Het geringe succes van open courseware initiatieven kan mijns inziens verklaard worden door de volgende factoren:
· probleem van open standaarden
· drempelvrees bij leerkrachten
· organisatorische problemen zoals coördinatie en financiering
Verder veel links!
Waar blijven nou toch al die gratis schoolboeken op het web?
Omdat de door Eva Simon genoemde verklaringsgronden geput zijn uit het ‘Besluit’ van haar dissertatie, neem ik aan dat ze ontsproten zijn aan de fantasie van de jonge doctor, en niet als conclusie volgden uit haar promotieonderzoek. Dat maakt de genoemde verklaringsgronden wellicht het overwegen waard, maar zijn ze verder even ongegrond als jouw en mijn fantasie over het antwoord op de vraag waarom open-source schoolboeken toch maar steeds zo’n lage vlucht blijven nemen.
Sinds 1995 (toen de Mosaic browser werd vervangen door Internet Explorer 1.0 dat als Plus! bij het wereldwijd succesvolle Windows95 werd geleverd) wordt er al van tijd tot tijd geroepen dat schoolboeken nu wel binnen de kortste keren gratis-en-voor-niks op Internet zullen staan.
Nee dus. Het is allang mogelijk, maar het komt er maar niet van, in weerwil van de vrome wensen.
Wat de genoemde drie verklaringsgronden betreft: 1. er is de facto allang een open standaard (PDF of HTML), 2. er is geen reden waarom ‘ drempelvrees’ die in 2002 niet verdween, in 2010 zomaar wél verdwijnt, of het moet de aanstormende generatie Google-leraren zijn, en 3. wie meent dat met het massaal invoeren van ICT in het onderwijs ‘problemen zoals coordinatie en fianciering’ spontaan verdwijnen of zelfs maar afnemen, heeft kennelijk nog nooit met de praktische invoering van ICT in het onderwijs te maken gehad.
Wat zou dat nou kosten, het ICT-beheer en de voorzieningen op een gemiddelde vo-school? Verre van ‘ gratis’.
Kortom, het zou me niks verbazen als leerlingen over tien jaar nog steeds met papieren schoolboeken werken. Eventueel zie ik ze gebruik maken van digitaal lesmateriaal in een XTML 10.4 versie, te lezen vanaf een handzaam leestablet (dat, omdat het tegen een stootje moet kunnen, in epoxyhars is gegoten). Dat zal ook de tijd zijn dat BON-aanhangers hevig terugverlangen naar het goede, oude, papieren schoolboek. Dat qua kosten-per-gebruiksuur toch eigenlijk bijna te geef was.