Beste allemaal,
Ik ben een student aan de TU Delft en heb inmiddels mijn master graad in Industrieel Ontwerpen gehaald. Ik studeer nu verder aan een tweede master in innovatie management. Die keuze heb ik gemaakt omdat het me niet duidelijk werd wat ik nu wil worden/gaan doen in mijn toekomstige baan.
Na flink georienteerd te hebben en vele gesprekken met vrienden en familie ben ik ervan overtuigd dat ik juf wil worden in het basis onderwijs. Ik ben mijn hele leven al gegrepen door kinderen: van oppassen tot het ontwerpen van kinderspeelgoed op dit moment. Het liefst wil ik deze kinderen verder helpen door ze les te geven op de basisschool!
Het is geen logische stap na mijn wo opleidingen. Graag kom ik in contact met mensen die ervaring hebben met deze situatie of die iemand kennen die ook in deze situatie zitten. Ook ben ik op zoek naar adviezen en opinie’s over het ‘zij-instroom traject’ dat ik zou moeten doen. Zijn er kansen voor mij om een super juf te worden? Ik hoop het zo!
Groet,
Marlous
Mooi
Mooi dat je durft te kiezen voor wat je diep in jezelf voelt branden. Succes!
Superjuf…
Beste Marlous,
Een superjuf kan je alleen worden als je vakinhoudelijk en didactisch goed bent voorbereid. Dat zal een hele kluif worden met de huidige lerarenopleidingen.
Op dit forum komen de voors en tegens regelmatig langs.
Ik zou zeggen, lees die goed en als je er dan nog zin in hebt, neem dan ook je vriendje mee, want er is dringend behoefte aan jongens in het basisonderwijs.
Slimme leraren zijn nodig!
Slimme leraren in het basisonderwijs zijn heel hard nodig. Om superjuf te worden krijg je een superklus aan de opleiding. Ook de zij-instromersopleiding let niet op vakkwaliteiten, maar op zelfreflectie en andere flauwekul. Het wordt twee jaar doorbijten hoor. Je wordt beoordeeld op uiterst subjectieve kriteria en het is bijna onmogelijk om je daar tegen te verwerven (je gaat niet invoelend in op die ouders….???)
Toch: sterkte én veel plezier!
Haken en ogen (en van harte welkom op dit forum)
Beste Marlous,
Allereerst: van harte welkom op het beste onderwijsforum van Nederland. Dat klinkt als loze reclame, maar ik meen het oprecht. Hier is veel kennis bij elkaar: van basisonderwijs tot aan de universiteit.
Ik wil proberen je zo eerlijk mogelijk te beschrijven wat je mogelijk te wachten staat, dan kun je jezelf hopelijk een beeld vormen.
1. Je zult, om maar meteen met de deur in te huis vallen, op dit forum een redelijk kritisch publiek aantreffen. De gemiddelde forumschrijver, en ikzelf zeker, is erg ontevreden over de kwaliteit van het onderwijs, Ik denk dat we daar gelijk in hebben, maar we zijn natuurlijk niet van WC-eend. Er zijn ook anderen, die vinden dat het juist erg goed gaat met het onderwijs, er zijn mensen die vinden dat onderwijs er vooral voor is om kinderen op te voeden, er zijn mensen die vinden dat onderwijs er is om de wereldproblemen op te lossen. De gemiddelde forumbezoeker hier vindt dat onderwijs er is om kinderen dingen te leren. Liefst veel meer dan dat er nu geleerd wordt en liefst concreet: taal, rekenen, Franse literatuur en Engelse woordjes. Nu weet je uit welke hoek de wind waait.
2. Een ander persoonlijk uitgangspunt van mij is dat de baan van onderwijzer zo’n beetje de belangrijkste baan is die er bestaat. Het verschil tussen de ene leraar die 40 jaar uitstekend onderwijs geeft aan duizenden kinderen en een andere die dat 40 jaar matig of slecht doet, dat verschil is ongelooflijk. Jij, de basisschoolleerkracht, bepaalt, naast de ouders, zo’n beetje de toekomst van de kinderen die aan je zijn toevertrouwd. Als je je dat goed realiseert, dan durf je bijna niet meer voor de klas, de verantwoordelijkheid is vele malen groter dan die van en 747 gezagvoerder of zelfs van een bankdirecteur. Een beroep met meer voldoening is bijna niet te vinden
3. Er zit ook een andere kant aan de medaille van punt 2, want als je zo tegen het beroep kijkt als dat ik doe, dan zul je moeilijk kunnen leven met opdrachten van “boven” die je aanzetten tot het geven van onderwijs waar je zelf niet achter staat. Je zult moeilijk kunnen leven met collega’s die zelf slecht schrijven en rekenen, die zelf weinig van de maatschappij weten. Jij hebt een universitaire achtergrond: veel van je jonge collega’s komen via VMBO en MBO en een Pabo in het onderwijs terecht. Het zijn de meiden die je vroeger op de basisschool al snel achter je liet, die je op het VWO nooit meer tegenkwam. Geweldige meiden overigens, werken hard, zijn practisch en hebben veel voor de kinderen over, maar weten helaas vaak te weinig en hebben vaak andere ideeën van onderwijs dan jij wellicht (in ieder geval anders dan mijn ideeën). Concreet zul je je hele leven werken met collega’s die aanzienlijk minder slim zijn dan jezelf wellicht bent, maar waar je toch in mee moet gaan: want het team (of het management) besluit hoe er onderwezen wordt, dat doe je niet zelf.
4. Afhankelijk van op welke school je terecht komt, zul je met heel verschillende kinderen en ouders te maken hebben. Die confrontaties kunnen hard zijn of juist inspirerend, dat lig er maar aan wat jij kunt, zowel individueel als leerkracht als als onderdeel van een school.
5. De salarissen zijn laag: niet gek voor leraren die zelf een VMBO achtergrond hebben, maar niet te vergelijken met salarissen van mensen die VWO en zeker universiteit hebben (al zijn ook daar enorme verschillen).
6. Ik weet niet of er nog veel zij-instromer plaatsen zijn. Ik vrees van niet, want het lerarentekort blijkt, als je solliciteert, vaak minder groot dan je denkt. Een baan op een school naar je zin is verre van gegarandeerd. De opleiding die je als zij instromer moet volgen is op dit moment vaak competentiegericht. Om het voorzichtig te zeggen: daar moet je van houden.
Een aardige reeks artikelen over zij-instromers staat in de Volkskrant. Ons geacht forumlid Mark79 heeft die op zijn weblog bij elkaar gezet. Daar gaat het om Voortgezet onderwijs en dat is best (erg) anders, maar beslist het lezen waard.
Juf
Tsja, u noemt die term superjuf…ik zou gewoon eens beginnen met juf, beide benen op de grond en vooraf eens praten met juffen die het al zijn. Op dit forum kom je die maar weinig tegen. Ik denk dat het overheersende gevoel hier wel is dat er vooral veel lesgegeven moet worden en iets minder geïnnoveerd.
meelopen!
Welkom op dit forum Marlous! Het is fijn om te zien dat mensen die aanvankelijk voor een heel andere richting kozen overwegen voor ons mooie beroep te kiezen. De belangrijkste tip die ik je kan geven is: loop mee! Zoek contact met een paar mensen die nu op een basisschool werken, liefst een paar mensen, op een paar verschillende basisscholen. Praat met ze over hun werk, vraag of je een dagje mag meelopen. Je krijgt zo een beeld van de beroepspraktijk.
Zonder je te willen ontmoedigen wil ik toch even eerlijk vermelden dat mijn zus, die eenzelfde stap overwoog, daar toch van heeft afgezien. Zij heeft met hoge cijfers gymnasium gehaald en daarna een WO-opleiding gedaan. Ze is een erg praktisch en nuchter iemand, type ‘handen uit de mouwen’ en gaat fantastisch met kinderen om. Ik denk dat het basisonderwijs erg gebaat zou zijn bij iemand als zij. Maar ik betwijfel of mijn zus er zelf gebaat bij zou zijn en die conclusie heeft ze zelf ook getrokken. Dat ze er flink op achteruit zou gaan in salaris was daarin niet de belangrijkste factor, wel het feit dat ze verwacht zich niet thuis te zullen voelen bij haar toekomstige collega’s. Als er in het basisonderwijs meer mannen zouden werken, en meer mensen met een VWO-achtergrond, had ze waarschijnlijk de stap wel gezet.
Jouw overwegingen kunnen heel anders zijn, maar het is wel goed je te realiseren wat het betekent om met een WO-achtergrond het basisonderwijs in te gaan. Je krijgt natuurlijk pas echt een goed beeld als je meeloopt, dus dat advies herhaal ik nog maar eens. Veel succes met je keuze!