Beste mensen,
Binnen afzienbare tijd geven we 39 weken les, zijn er vijf ( voor leerlingen roostervrije) ‘werkdagen’ verspreid over het schooljaar en leveren we een week vakantie in. De 39 lesweken zorgen voor een lestaak van ( 39*25*50/60) 812,5 klokuren. In onze cao is die lestaak gemaximaliseerd op 750 klokuren.
Bij wie van jullie is dit probleem op schoolniveau besproken en wat zijn de eventuele oplossingen?
Vlissingen19
Simpel
Je lestaak is 39*23*50/60=747,5 klokuur. Dus 23 lessen per week in plaats van 25.
Mark79 (wiskundige, geen VO leraar)
@Berekening Mark79
Nog voor die discussie over de 1040 uren gaapte er al een groot gat tussen leerlingen en leraren. Volgens de CAO werden leraren geacht 36 effectieve lesweken te hebben en leerlingen werden geacht 40 effectieve lesweken te hebben. Dat van die 36 weken klopte wel aardig. Die 40 weken waren rekenweken om aan die 1040 (eerst 1067) te komen. Later moesten die 40 weken ook bestaan uit 40 effectieve lesweken. Dat kon niet en als een soort compromis tussen werkelijkheid en stoer politieke praat is er 38 of 38,5 week uitgekomen. Nog steeds een gat van 2 à 2,5 week. Dat is toch een verschil van minstens 5%. Die 38,5 week moeten er dan wel effectief 25 wekelijkse lessen worden gegeven.
Er komt geen geld voor de scholen om het aantal lessen uit te breiden, maar er is nu wel de verplichting om dat te doen.
Daarom durf ik rustig de voorspelling aan, dat het eind van het liedje is dat leraren straks 25 wekelijkse lessen gaan geven gedurende 38,5 of 39 weken. Er komt vast een redenering dat dat geen werkdrukverhoging is, maar juist een werkdrukvermindering. Leraren kunnen zich in de media niet tegen die verhoging verzetten, want dan worden meteen die lange vakanties opgevoerd. Leraren kunnen zich ook niet via de vakbonden verzetten, want de organisatiegraad is bedroevend laag. Tot mijn stomme verbazing lees ik ook hier vaak dat lid zijn van een vakbond dom is. Dan ben je dus overgeleverd aan de heersende mening in Nederland dat leraren niet moeten zeuren, want ze hebben zo lang vakantie.
Klaas Wilms
niet zo simpel
Rekenkundig zeer voor de hand liggend maar was de oplossing daadwerkelijk maar zo simpel.
Klaas Wilms schetst het goed: eerst 36 lesweken van 25 lesuren, na de discussie over onderwijstijd ca 38 lesweken van 25 lesuren en straks 39 lesweken van 25 lesuren. Managers die wijzen op een gebrek aan geld, appelleren aan je verantwoordelijkheidsgevoel en dreigen met overvolle klassen. De bonden staan er bij en kijken er naar, het taakbeleid wordt immers op schoolniveau afgesproken. Niet voor niets dat de benodigde 2/3-meerderheid van het totale personeel om het taakbeleid te wijzigen de werkgevers nog steeds een doorn in het oog is. Een MR is veel makkelijker in te pakken dan het totale personeel.
Daarnaast is geld wel degelijk een issue; een overstap van 25 naar 23 lesuren betekent op een formatie van 100 FTE zo’n 8 FTE extra. Tel uit je verlies.
Vlissingen19
Wel zo simpel
De CAO is duidelijk over het maximum aantal uren te geven lessen per jaar. De CAO heeft kracht van wet, dus heeft de school zich daar maar aan te houden. Tenzij er natuurlijk ergens in de CAO een achterdeur is (zoals taakbeleid).
Ik ben het echter met je eens dat er waarschijnlijk een nieuwe CAO zal komen waarin dit maximum van 750 omhoog gaat of verdwijnt….
Mijn oplossing
Nog een paar maanden lesgeven. Dan ga ik wat anders doen.
750 uur? welnee, is al weer
750 uur? welnee, is al weer ‘onderhandelbaar’ gemaakt door de VO-raad, met uiteraard toestemming van de bond (die niets te vertellen heeft bij de CAO-onderhandelingen)
Wij maken al 28 lesuren a 50 minuten plus 3(!!!) mentoraten elk 26 leerlingen en dan nog sdraai je minder dan 1659 uur.
Keihard moet de CAO gaan zeggen: max 23 lesuren a 50 minuten. Heeft u toch een extra lesuur, dan MOET dat als overwerk worden uitbetaald, NIET laten opvullen met taken.
Alleen dát zal helpen!
Max. 750 uur staat gewoon in de geldende CAO
In de CAO-VO die tot 2010 geldt, lees ik bij ‘7.2 Werkdruk’, lid 3:
“Onverminderd de op instellingsniveau op 1 januari 2009 geldende afspraken m.b.t.
het taakbeleid en onverminderd het gestelde in artikel 7.1 lid 5 betreffende (wijziging van) het systeem van taakbeleid bedraagt de maximale lestaak 750 klokuren op jaarbasis.”
Als die maximale omvang van 750 uur in de algemeen verbindende CAO is opgenomen, dan is deze toch niet ‘onderhandelbaar gemaakt’ op instellingsniveau? En dan hebben de bonden daar toch niet in toegestemd?
Of lees ik over iets heen?
Ik zou maar eens navragen hoe jouw lestaak van 28 lesuren a 50 minuten gedurende (geschat) 36 lesweken zich verhoudt tot de CAO. Want mijn rekenmachine komt dan aan 840 klokuren les.
Tellen
ophokuren mee als “echte” lesuren of zijn er andere creatieve definities van toepassing?
Een volle baan is eh, vol
Volgens de CAO is een baan met 750 klokuren les vol. Vol betekent dat er niets meer bij kan. Dus een leraar die 750 klokuren lesgeeft, en zijn verdere verplichtingen nakomt (voor- en nawerk, vergaderingen, scholing, cijferadministratie, oudercontacten, surveillance, niet-lesactiviteiten en nog zo wat grut) kan er geen ophok- of andere uren bij krijgen. Zelfs al zouden die niet onder de definitie van ‘lesuur’ vallen.
Malle MR trouwens, die akkoord gaat met het aanmerken van ophokuren als niet-lesuren. Ook zulke uren ‘begeleid huiswerkmaken’ doen een beroep op docentcapaciteiten (anders lieten ze het de conciërge of een paar werklozen wel doen). Als er geen voor- en nawerk aan vastzit, kan er een verrekening plaatsvinden met de opslagfactor (die dan voor de ophokuren niet geldt).
Erg veel zoden zet dat niet aan de dijk. Als een docent van zijn 750 klokuren er 30 mag/moet besteden aan ophokuren, met een (voor die lessen niet geldende) opslagfactor 0.30, dan kan hij in het hele jaar dus slechts 9 uur extra worden ingezet. Nou nou. Daar lossen we het lerarentekort wel mee op hoor – not.
Die 9 uren kunnen dan *niet binnen* de voltijdse 1,0 aanstelling aan lesgeven worden besteed. Want de max. 750 klokuren zijn al vol.
Omdat de CAO het maximum op 750 klokuren stelt, zijn alle lesuren (serieus of ophok) daarboven overwerk.
Een uitruil met andere taken is bezwaarlijk, want met die 750 uren plus alle bijkomende taken zit de jaartaak van 1659 uur helemaal vol. En we gaan het toch niet meemaken dat een schoolleiding met instemming van de MR zegt: “Weet je, Piet, ga jij je dit maar niet bijscholen, dat vinden we niet nodig; jij gaat die 160 uur besteden aan lesgeven”.
Die bovengrens van 750 uur geldt natuurlijk niet voor part-timers. Maar ook hun aanstelling heeft een bovengrens (aantal klokuren les naar rato). Ook zij kunnen niet zomaar les- of ophokuren bijgeschoven krijgen, dunkt me.
750 uur
Voor het veranderen van een geldend taakbeleid is een 2/3-meerderheid van het personeel nodig ( niet van de MR). Managers kunnen wat ‘ritselen’ door creatief tijdschrijven maar dat heeft grenzen. 28 lesuren plus 3 mentoraten lijkt me daar wat overheen.
750 uur?
Simpel te
750 uur?
Simpel te voorkomen: lage opslag, dus docent die 750 klokuren draait moet 400 taakuren draaien. Die zijn er niet, dus krijgt hij extra lesuren.
Mentoruur: is gewoon taakuur, terwijl deze op je rooster staat!
Ophokuur: ook taakuur, staat ook op je rooster.
Management verdient dus héél simpel: taken vrijwel niet belonen, waardoor je uren overhoudt, lesuren niet als zodanig aanmerken én open uren invullen met lessen.
2/3e meerderheid geen probleem…MR durft niets, dus laat rector epistel schrijven met stemformulier erbij. Verloren zaak. Oh ja: school maakt mega-veel winst natuurlijk nu.
Dat mag niet!
Nee, dat mag echt niet.
Die 750 uur is echt het maximum. Minder opslag kan wel leiden tot taakverzwaring in de vorm van andere extra taken, maar het is pertinent in strijd met de cao om die tijd bij gebrek aan andere taken in te vullen met lessen.
Het enige addertje onder het gras is dat scholen die al eerder een maximum hoger dan 750 uur hadden afgesproken er onderuit kunnen. Zie hier , blz. 34 en 35. Maar ook die zijn gebonden aan een (eigen) absoluut maximum.
Niet goedschiks
Lijkt mij ook. Zoals gezegd: een volle baan telt volgens de CAO 750 klokuren les en niet meer. Ook niet via de minimale-opslag-truc die Whome hier noemt. In een normale volle baan passen in ieder geval:
1. lesgebonden uren (lessen, voor- en nawerk);
2. tijd voor de noodzakelijk aan je vaklessen gekoppelde activiteiten (vergaderen, oudercontacten, cijferadministratie)
3. tijd voor professionalisering (bijhouden vak en beroep).
Daarmee zijn de 1659 uur al voor verreweg het grootste deel gevuld. Wat een schoolleiding daarnaast nog verzint aan verplichte ’taken’ (surveillance, werkweekbegeleiding, deelname aan ontwikkelclubjes etc.) zal omgekeerd evenredig zijn aan welke vergoeding in uren je krijgt voor bovenstaande categorieën 2. en 3. Het opblazen van de ’taken’ doet afbreuk aan het concept ‘volle baan’ en herdefinieert het leraarschap tot ver in een onbekend grijs gebied, waarin het voor schoolleidingen dus prettig manipuleren is.
Hierin zullen ongetwijfeld verschillen zijn tussen scholen (lees: schoolbesturen). Als docent moet je je dus kritisch opstellen bij de keuze van een werkgever. En als zelfs de MR of personeelsraad te slap is om een manipulatief bestuur te weerstaan, tja, dan zou ik niet tegen de bierkaai vechten. Er zijn wel meer werkgevers die jou willen hebben.
Dat is nou net een van de (weinige) voordelen van het lerarentekort.