BON rekenconferentie: een groot succes

De BON Rekenconferentie (kortweg BRON) is een prachtige dag geworden voor de 220 deelnemers. De drie inleiders en de werkgroepen boden ruime mogelijkheid om van gedachten te wisselen over de stand van zaken in het rekenonderwijs. Bij menig voorbeeld van de inleiders ging een zucht van herkenning door de zaal: velen wisten zich (eindelijk) gesteund in hun protest tegen de nadelen van de realistische rekenmethoden.

En het bleef niet bij (h)erkenning, er waren ook oplossingen; met name in de vorm van de BON Rekenwebsite, gemaakt door Liesbeth van der Plas.

Het was een mooie BON-dag die mensen – zoals Ad Verbrugge in zijn openingswoord aangaf – leerkrachten verenigde in hun streven naar Beter (Reken)Onderwijs.

Een verslag van de conferentie vindt u hier

Lange tijd werd verteld dat Nederlandse kinderen in vergelijking met andere landen heel erg goed konden rekenen. Dat kwam doordat Nederland voorloper was op het gebied van de rekendidactiek. PISA en PPON kwamen steeds met juichende berichten over het goede niveau. In Nederland was het realistisch rekenen uitgevonden en dat vormde het – bijna onbetwiste – uitgangspunt van elke fraai geïllustreerde rekenmethode en van elke rekenles op elke basisschool en op elke PABO.

Maar: wiskundeleraren in het voortgezet onderwijs merken dat ze in de brugklas nog niet met wiskunde kunnen beginnen, maar dat er éérst nog een achterstand op rekengebied moet worden ingehaald. Docenten Techniek en anderen klagen steen en been over het niveau van hun leerlingen. Voor ouders is het soms vreemd dat hun kind eenvoudige sommen op een ingewikkelde manier probeert op te lossen. Vaak wordt ouders ook verteld dat het beter is hun kind niet te helpen bij het rekenen. Dat zou de nieuwe aanpak kunnen doorkruisen.

Ook ervaren leerkrachten twijfelen soms. Wordt het voor de kinderen niet veel te verwarrend? Moeten ook de zwakke rekenaars werkelijk zelf ontdekken hoe dat delen eigenlijk gaat? Hebben ze niet meer behoefte aan duidelijkheid en één efficiënte methode? Gaat rekenen echt alleen over inzicht? Moet er niet stevig en intensief geoefend worden? Leerkrachten van kinderen met taalachterstanden hebben bezwaren tegen de taligheid van het moderne rekenen. Op veel basisscholen hebben leerkrachten, tegen de officiële leer van het realistisch rekenen in, met extra materiaal juist die kinderen kunnen helpen.

BON zegt niet alleen wat er mis is, BON zet zich ook graag in om beter rekenonderwijs te realiseren. Daarom organiseert BON op 22 november a.s. de conferentie Beter RekenOnderwijs Nederland (BRON). Het Instituut voor Autobranche en Management in Driebergen (een van de eerste vrienden van BON) verleent ons gastvrijheid en gratis onderdak. Aanvang is om 11:00 uur en we sluiten om 16:00 uur. Vanaf half elf is er koffie.

De conferentie begint met drie inleidingen: Dr. Kees van Putten over zijn onderzoek naar de daling van de rekenvaardigheid en de effectiviteit van rekenstrategieën, Professor Jan van de Craats komt met een analyse van de tekortkomingen van de hedendaagse rekendidactiek. Drs. Liesbeth van der Plas zal een brug slaan naar de mogelijke verbeteringen van de rekenpraktijk in de klas. Natuurlijk is er daarna volop ruimte om in werkgroepen dieper in te gaan op de problematiek en ervaringen uit te wisselen.

De basisschool is het fundament van het onderwijs. Daadwerkelijke verbeteringen zullen juist daar moeten beginnen. Daarom richten we ons bij deze conferentie speciaal op basisschoolleerkrachten en ouders, al zijn ook andere geïnteresseerden van harte welkom. Voor BON staat vast dat Beter Rekenonderwijs kan en moet!

De voorbereidingsgroep voor de conferentie bestaat uit Gerard Verhoef, Marten Hoffmann, Marion van Voorst en Mark Peletier als contactpersoon naar het bestuur. Per mail: rekenconferentie@beteronderwijs.org

Klik HIER om in te schrijven
Het PROGRAMMA en de ROUTEBESCHRIJVING vindt u in de bijlage bij dit bericht.

Het blijkt dat het gironummer voor de betaling niet door iedereen snel gevonden wordt. Vandaar deze mededeling,
Als u zich heeft ingeschreven kunt u betalen door storing van 15 Euro per persoon op rekeningnr 65.21.95.962 van Beter Onderwijs Nederland, graag met vermelding van “BRON” en het inschrijvingsnummer dat u per mail wordt toegezonden.

13 Reacties

  1. Verslag conferentie
    Er zijn gelukkig verslagleggers bij de conferentie geweest en hun verhalen zullen op eee mooie plaats op de BON site worden verzameld. Natuurlijk gaat daar enige tijd overheen.

    Tot we een en ander geordend en geredigeerd hebben zal ik op deze plaats de afzonderlijke documenten plaatsen.

    De inleiding van Jan van de Craats kun je vinden op zijn homepage: staff.science.uva.nl/~craats/

  2. Kop even veranderen
    Misschien kan de kop van dit artikel nu veranderd worden in iets als:
    De eerste rekenconferentie van BON op 22 november was een groot succes. Binnenkort verschijnen op deze website de inleidingen en de verslagen van de werkgroepen alsmede de foto’s die op deze dag genomen zijn.

  3. Persoonlijk verslag
    Voordat de ‘officiele’ verslagen er zijn zal ik mijn persoonlijke verslag delen.

    In verband met de sneeuwval vertrok ik voor de zekerheid maar vroeg vanuit het huis van mijn ouders (waar ik de dag tevoren uit Engeland met behoorlijke vertraging door het weer aangekomen was). Toen ik aankwam had ik dus nog een ruime keuze waar in de Spykerzaal plaats te nemen voor de plenaire lezingen. Aangezien mijn favoriete plaats die van ‘vlieg aan de muur’ is had een plaatsje uitgezocht aan de zijkant vooraan. Dit bleek achteraf een interessante keuze: het Freudenthal Instituut had een aantal spionnen gestuurd en die hadden ook een voorkeur voor deze ‘vlieg aan de muur’ plaats. Ik was dus een beetje spion tussen de spionnen. Het ’tuttuttut’, ‘dat is helemaal niet waar’ en ‘dat is wel erg kort door de bocht’ was meerdere malen te horen.

    Tijdens de keuzewerkgroep zat ik in dezelfde werkgroep als Piet Terpstra, 1 van de auteurs van ‘De Nieuwe Rekenmethode’. Interessant om hem en de reacties die hij kreeg te horen. Een andere deelnemer had een folder meegenomen van ‘pluspunt’ (1 van de realistiche methoden) waaruit duidelijk wordt dat zij gedeeltelijk overstag gaan.

    De voedertoggen zijn verplaatst en de uitgevers passen zich razendsnel aan.

    • Een groot compliment voor de
      Een groot compliment voor de organisatie. Het is geen sinecure om zo’n dag met 250 belangstellenden goed te organiseren, en ik vond dat het vlekkeloos verliep.

      Zelf mocht ik de Freudenthalers toehoren terwijl ze buiten stonden te roken, en ook daar hoorde ik besmuikt mopperen over de kritiek die ze over zichzelf heben afgeroepen.

      De lezingen brachten niet veel nieuws wanneer je je al in het een en ander had ingelezen (bijvoorbeeld door het boek: De gelukkige rekenklas), maar de workshop en de gesprekken met de overige deelnemers vond ik uiterst nuttig.

      • Dank …
        … voor de complimenten. Het was ons een eer en een waar genoegen om deze conferentie te organiseren.

        Grappig om nu te lezen dat er kennelijk een aantal forumschrijvers heeft rondgelopen die wij – omdat ze er onder eigen/echte naam liepen – niet als zodanig hebben herkend. Of toch wel …. ?

        • Pseudoniem
          lijkt mij duidelijk, een jaar geleden zat ik in Hilversum bij 1Vandaag om de wantoestanden in het onderwijs op de TV te brengen.

          Helaas, het item kon geen doorgang vinden, ik was de enige die in beeld wilde spreken over de chaos in het onderwijs, anderen waren of bang of hadden reeds een spreekverbod !!

          Dus een speudoniem is meer dan verantwoord, net zoals Multatuli, dat is ook wel van toepassing op het onderwijs…………………….

          Maar chapeau voor het IVA !!

  4. Hulde ……………….
    aan een ieder die deze dag tot een succes heeft mogen maken.

    Ik vond het een leerzame dag, door ervaring wijs geworden was een en ander natuurlijk al bekend, maar de warme ontvangst en presentatie heeft mij weer de motivatie gegeven om er keihard tegen aan te gaan.

    Ik hoorde van collega’s en ouders dat inmiddels al ruim bekend is dat het huidige rekenen onder vuur staat.

    Dus misschien is de victorie gestart in Driebergen !!

    Zoals traditioneel op een rapport wordt geschreven:

    GA ZO DOOR !!!!

    • Inzake CPS-werving
      Het CPS schrijft Bovenschoolse managers die in het primaire proces geïnteresseerd zijn, zijn ook welkom.
      Ja, ook in CPS-kringen vindt men die interesse uitzonderlijk. Hij zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar complete desinteresse is waarschijnlijker.
      Vervolgens produceren ze deze mysterieuze zin:
      Speciale aandacht wordt besteed aan rekenonderwijs aan jonge risicoleerlingen.
      Intrigerend woordgebruik; wat zou dat zijn, een jonge risicoleerling? Iemand die onwel kan worden van rekenen, of leren? Een hooligan?

      • wie zou dat kunnen zijn?
        Een bovenschoolse manager die in het primaire proces geinteresseerd is en daarom wordt er aandacht geschonken aan hem/haar (de jonge risicoleerling) 🙂
        Pure zorg dus!

Reacties zijn gesloten.