Afgelopen zomer, augustus 2013, is er een artikel verschenen in de Trouw met als titel ‘Huiswerk bevordert sociale ongelijkheid’.
‘’De Duitse onderwijskundige Jutta Allmendinger pleit voor het afschaffen van huiswerk. Huiswerk, en vooral de ouderlijke bemoeienis, bevordert volgens Allmendinger, sociale ongelijkheid.
Hoog opgeleide ouders investeren veel energie in het huiswerk van hun kinderen, wat deze kinderen een voorsprong op school oplevert. Kinderen uit lagere milieus moeten zelf hun huiswerk maken en hebben soms geen eigen kamer waar ze in alle rust kunnen leren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet geholpen worden bij hun huiswerk een achterstand op school oplopen. Allmendinger wil dat scholen de lesdag anders inrichten. Leerlingen moeten de stof in kleine groepjes verwerken. Om lessen en huiswerk te kunnen combineren moet de schooldag verlengd worden zodat er genoeg tijd is voor het leren en verwerken van de lesstof’’.
Het ideaalbeeld van een meritocratie baseert zich op gelijke startkansen voor iedereen. Door het geven van huiswerk wordt er sociale ongelijkheid gecreëerd. Hiermee voldoet het dus niet aan het beeld van de meritocratie.
Rawls staat sociale ongelijkheid toe op voorwaarde dat het verschil ten goede komt aan de minder bedeelden. Maar het verschil wat ontstaat door huiswerk opgeven, komt niet ten goede aan de minder bedeelden. Onder minder bedeelden worden leerlingen verstaan die problemen ervaren in huiswerk maken en hun studie.
‘’Zou het afschaffen van huiswerk de sociale ongelijkheid in de Nederlandse samenleving verminderen?’’
Het is natuurlijk niet zo dat
Het is natuurlijk niet zo dat iedereen gelijke startkansen heeft; "nurture" daar kun je wat aan doen, maar "nature" niet.
De vraag is hoever je wilt gaan in "nurture" gelijk maken. Allmendinger wil blijkbaar een verplichte langere schooldag: dus ouders voor een nog groter deel de opvoeding van hun kinderen afhandig maken. Het uiterste hiervan is natuurlijk volledige staatsopvoeding. Mijn vraag aan Allmendinger: is zij voorstander van volledige staatsopvoeding?
Als iets voor één groep
Als iets voor één groep minder gunstig uitvalt, hoef je het toch niet voor iederéén ongunstig te maken.
Ik ben een voorstander van huiswerk. Als het thuis maken daarvan voor sommigen een probleem is, moet hen elders een mogelijkheid worden geboden.
Van huiswerk leer je niet alleen vakinhoud; je leert ook dat moeite doen en iets opofferen resultaat oplevert. Oefenen, proberen, herhalen, concentreren; je moet het toch ergens leren.In klassen is het al vaak zo onrustig; huiswerk moet in alle rust. Ouders moeten zich daarvan bewust worden.
Er zijn veel -agogenen -logen
Ik ben er niet helemaal zeker
Ik ben er niet helemaal zeker van dat hoogopgeleide ouders zoveel meer energie steken in het hun kinderen laten uitvoeren van huiswerk dan lager opgeleide ouders. Een enorm veel belangrijker verschil tussen kinderen als het gaat om het doen van huiswerk, lijkt me het zelforganiserend vermogen, inclusief de zelfdiscipline van kinderen. Ik kan me zelfs voorstellen dat veel hoogopgeleiden (en dan vooral zij die werkzaam zijn in de communicatie/managementsector) het al zo goed hebben, dat ze het doen van grote leerinspanningen steeds meer zijn gaan zien als iets overbodige rompslomp. Terwijl laagopgeleiden de ellende van dreigend of daadwerkelijk geldgebrek goed kennen en onderwijs, inclusief het je best doen en huiswerk doen, zien als uitweg daaruit.
Een foute visie van Jutta
Een foute visie van Jutta Allmendinger. Het streven in het onderwijs zou moeten zijn een optimale ontwikkeling van ieder kind en niet een gelijkgeschakelde maatschappij. En er zijn ook leerlingen uit (min of meer) bevoorrechte milieus die het helemaal niet zo goed doen op school. Waarom zou je die leerlingen de hulp van hun ouders willen ontnemen en verplicht laten voortmodderen in een groepje op school, met alle gevolgen van dien? Ik gun ieder kind de extra begeleiding die het nodig heeft, en er zijn ook wel (gratis) mogelijkheden voor kinderen die geen ouders hebben die dat kunnen bieden, zoals “School is cool” en Stuka in de Schilderswijk in Den Haag.
huis werk is “helemaal niet
huis werk is "helemaal niet leuk", dus afschaffen die hap. Onderwijs "moet"leuk zijn, toch??
Jutta wil gewoon Beter
Jutta wil gewoon Beter Onderwijs.
Het lijkt me dat
Het lijkt me dat hoogopgeleide (beter verdienende) ouders zullen ook eerder naar iets als een duur huiserkinstituut grijpen. Niks zelfdiscipline, maar ook geen verlengde van school: onder strikt toezicht in kleine aantallen je individueel aan het vereiste werk zetten.