Onderwijs, σχολη (scholè), otium of vrije tijd(sbesteding) waar je wat van opstak waarmee je je geest verrijkte was vroeger slechts weggelegd voor de welgestelden en hun kroost. Voor hun kroost was dat niet direct productieve studēre ook een weg naar eenzelfde sociale status en minder vrijblijvend een route naar een minstens gelijke beroepsstatus. De sociaaldemokraten wilden dat zulk onderwijs ook voor de arbeiderskinderen mogelijk zou worden. Daarbij dachten sommige zelfs dat dat het voor alle arbeiderskinderen mogelijk moest zijn om naar het Gymnasium en vervolgens naar de universiteit te gaan. Zij meenden dat niet alleen de maatschappij maar ook de individuele intelligentie maakbaar zou zijn. Ze zagen niet dat er ook kinderen van de maatschappelijke bovenlaag waren die niet op het Gymnasium konden meekomen en dachten dat de ontdekkingen van Darwin voor het menselijk soort niet van toepassing waren.
De sociaaldemokraten lieten vervolgens de bovenlaag mee betalen om hetzelfde onderwijs dat haar kinderen volgden voor de onderlaag open te stellen. Maar omdat na een kleine banjir waarbij de HBS een grote rol speelde begon de stroom van arbeiderskinderen naar het Gymnasium en HBS af te nemen tot een klein stroompje en begonnen de teleurgestelde maakbaarheidsfanaten zich te gedragen als de katholieke conquistadores in de 15-de eeuw in Mexico en Peru. Zij stalen het onderwijs van de bovenlaag zoal de conquistadores het goud van de indianen en smolten het om tot utilitair klatergoud, zoals de middenschool en de basisvorming en passend onderwijs voor hun “gelijkwaardigen” die allemaal heel getalenteerd (kleine Einsteintjes) zouden zijn.
Marxisten proberen als minderheid de macht te grijpen om vervolgens de meerderheid onder dwang op te voeden en haar hun mores te leren.
Sociaaldemokraten zijn voor een demokratische onderdrukking. Zij proberen een meerderheid te krijgen om daarna iedereen te onderwerpen aan hun cultuur van gelijkheid en oppervlakkigheid.
Laten wij proberen de tegenstanders van de sociaaldemokraten zo ver te krijgen dat zij de democratie in de eerste plaats zien als een staatsvorm die nastreeft aan ieder individu zo veel mogelijk vrijheid te geven met inbegrip het recht om hun kinderen naar eigen inzicht te scholen en op te voeden en die slechts meerderheidsbesluiten oplegt als dat nodig is. Dan komen er misschien ooit weer scholen die het vreemde talen onderwijs weer een literair en intellectueel karakter geven (o.a. met behulp van vertalen) en die Gymnasiasten kennis laten maken met de big bang van de wiskunde en het bewijzen door logisch redeneren waarvoor Euklidès zorgde en de grote sprong voorwaarts in de logica zelf waarvan Aristotelès de vader was.
To pursue is een woord dat in de Amerikaanse grondwet staat in de betekenis van streven naar. “Pursue of Happiness staat er als grondrecht vermeld.”. Pursue wordt ook als mogelijke vertaling van het Latijns woord studēre gegeven. Een Nederlandse grondvertaling van studēre iszich toeleggen op. Cicero noemde de tijd die hem ter beschikking kwam toen hij als politicus uitgerangeerd was otium en een bekende Nederlandse expoliticus op een invloedrijke post in het onderwijs zou Cicero als voorbeeld kunnen nemen. Wie weet? Nederland heeft geen liberale partijen meer maar als er ooit weer een komt wordt een leerling die dat wil misschien weer toegestaan in zijn σχολη kennis en inzicht te studēre in plaats van zich te onderwerpen aan de dressuur die Reuzemoller en zijn valse profeten voor hem in petto hebben.
Toen ik een halve eeuw
Toen ik een halve eeuw geleden naar de middelbare school ging, bestond het ideaal van gelijke kansen. Daarvoor was een stelsel opgetuigd van studiebeurzen. Wie naar internaten gingen, kregen meervoudig kinderbijslag. Van mijn klasgenoten op de basisschool zijn er later verschillende gaan studeren, ook uit gezinnen met bescheiden financiële middelen. Van deze gelijke kansen ben ik altijd voorstander geweest. Het gelijkheidsideaal van Jantje die niet hoger mag reiken dan Pietje, is echter proletarisch. Het gunt niemand door gedrag en ijver iets te bereiken. En als het arbeiderskind zich dan door uren studie per dag (onder toezicht) had opgewerkt, kon het jaloerse sneren krijgen, als “verwend gymnasiastje”. Is dat het restant van het mooie ideaal van gelijke kansen? Een perversie!
Eens met neker en laat
Eens met neker en laat
De lagere school was dermate geschoeid op degelijk onderwijs dat ook kinderen uit de zogenaamde zwakke milieus de beste opleiding kregen die voor hun niveau mogelijk was.
De (M)ULO : idem dito.
De HBS was een prachtig instituut voor alle burgers (niet alleen de hogere), want, aansluitend op die degelijke lagere school (waar kansarmen goed en degelijk onderwijs kregen + bijlessen voor die HBS) was het diezelfde kansarmen toegestaan gratis een zeer degelijke VWO-opleiding te volgen!
Het hoogst merkwaardige feit doet zich voor dat de strevers naar 'gelijke kansen' die grote kansen van het het voormalige degelijke onderwijs hebben willen verwerpen! Zulke 'vernieuwers' hadden andere gedachten over 'gelijke kansen'. Gedachten die neerkwamen op alle afschaffing van elk verschil-makend voordeel (door inspanning of geboorte).
"Gelijke kansen" ging betekenen dat normeringen moesten wegvallen. Dat iedereen 'er mocht zijn' en dat iedereen 'een hoog diploma verdiende' ongeacht prestaties. Ik noem dat een perfide invulling van de idee van de 'gelijke kansen'.
Het oude systeem haalde veel meer uit de leerlingen. En uiteraard geeft dat grotere verschillen tussen leerlingen. Maar de nieuwe idee van 'gelijke kansen' wilde geen grote verschillen meer. En dat werd de vloek voor het onderwijs. Dat betekende de totale vervlakking op weg naar een totale gelijkschakeling.