Collega’s,
Zoals op de website www.iemanddoetiets.nlinmiddels is te lezen, eis ik drie dingen.
- Per schooljaar eis ik de in dat jaar gewerkte meeruren en overuren.
- Vanaf een bepaald punt eis ik een LC inschaling.
- Ik eis volledige uitbetaling in plaats van een gekort salaris wegens ziekte.
Voor ieder punt geldt een aparte onderbouwing. Punt 3 lijkt het simpelst, maar omdat ik inmiddels toch weer ziek ben verklaard, wordt het wat ingewikkelder. Waar ik op zal wijzen, is dat mijn re-integratie is stopgezet door school. In de CAO VO staat duidelijk, dat docenten die in het kader van re-integratie aan het werk zijn, voor die uren volledig betaald moeten worden. Er staat ook in de wet, dat een ziekmelding die veroorzaakt wordt door een conflict, recht geeft op volledige doorbetaling van salaris.
Aangezien er zwart op wit is gezet dat:
- Ik geen enkel aandeel in het arbeidsconflict heb.( dat was het doel van de eerste procedure)
- SCOL mij per brief meedeelt de re-integratie stop te zetten in verband met het aanwezige conflict
- Ik daar schriftelijk direct bezwaar tegen heb aangetekend omdat ik van mening was dat er meer dan genoeg voor mij te doen was zonder dat ik in aanraking kwam met iemand die mij niet pruimde
Meen ik voldoende bewijs te hebben om aanspraak te maken op volledige uitbetaling. Dat ingehouden deel van mijn salaris wil ik hebben.
De LC inschaling eis ik op, omdat er in diverse stukken staat dat elke LB docent in aanmerking komt voor die doorstroming. Er is te vinden dat alleen het aantoonbaar niet goed functioneren in je baan, als reden gebruikt mag worden om de doorstroming tegen te houden.
Uiteraard is er dan nog de discussie: per wanneer zou dat dan moeten.
Laat nu de locatiemanager mij een mail gestuurd hebben met de boodschap dat hij zich sterk gaat maken voor een LC bevordering. Dat heeft hij uiteindelijk niet gedaan, maar hij heeft duidelijk aangegeven het tijd te vinden dat het ging gebeuren.
Dus ik eis de inschaling vanaf het schooljaar volgend op de mail van de manager. Dat lijkt me netjes. Samen met de stukken waar SCOL zelf in opschrijft dat elke docent recht heeft op….
Met een mail van de MR waarin staat dat de bestuurder aangeeft geen LC door te voeren in verband met budgetproblemen, met een overzicht van de DUO website, waar duidelijk te lezen staat dat SCOL een apart bedrag voor die inschaling heeft ontvangen.
Over mijn inzet en expertise heb ik op de locatie zelf nooit enige discussie gehad en de poging die SCOL heeft gedaan mijn functioneren als onvoldoende te kwalificeren is slechts uitgemond in een rapport waarin mijn geschiktheid voor het werk geconstateerd wordt.
Tot slot de meeruren en overuren.( een meeruur is de tijd die een parttimer boven zijn aanstelling draait, maar wat niet boven een fulltime aanstelling uitkomt. Het is maar een naam)
De punten van discussie:
- zijn de uren gewerkt
- is er opdracht gegeven tot…
- zijn de normen die SCOL voor de taken gebruikt legaal of niet
SCOL heeft, als verdediging, al een paar scenario’s doorlopen. Mondeling is er verwoed geprobeerd mij te overtuigen van het feit dat het werk makkelijk in een duidelijk kleiner aantal uren had gepast dan welk ik nodig had. Daarvan staat weinig op papier. Elk verzoek van mij om dat op te schrijven werd genegeerd. Het verslag dat ik maakte van een gesprek met de manager werd niet erkend. “Hij nam afstand van mijn tekst”. Ik kon en kan zeggen dat ik het gesprek werkelijk zo letterlijk mogelijk heb weergegeven. Maar daar heeft de rechter niets aan.
De volgende poging was om mij ervan te overtuigen “dat het overal zo ging”. “Dat ik de enige was die haar werk niet af kreeg”. Etc. Ook hiervan is weinig te vinden, het meeste ging mondeling. Zodra ik aangaf niet meer met een persoon alleen te willen zitten vanwege leugens en andere onwaarheden, werd ik ( de eerste keer) naar huis gestuurd. Er waren collega’s die aanboden om bij het gesprek te komen zitten, maar de locatiemanager wilde niet.
Nu we de geestelijke strijd een beetje hebben gehad, gaan we naar de juridische.
De huidige insteek van SCOL is: wij bepalen hoeveel tijd je hebt voor de diverse taken en alle tijd die je meer nodig hebt is je eigen probleem.
Dat zou verdedigbaar zijn, mits de gefaciliteerde tijd binnen de wettelijke kaders valt. En hier begint het gebekvecht. De kaders die de CAO aangeeft zijn summier en in het kader van de modernisering wordt dat alleen maar erger. De kaders die een onderwijsinstelling zelf hanteer zijn volslagen onduidelijk.
- Er is nergens te vinden, hoeveel tijd ik als docent zou moeten besteden aan nakijken en lesvoorbereiding. Elk verzoek, en dat waren er VEEL, voor cijfers ter controle van de gefaciliteerde tijd, is afgewezen. Op basis van de meest uiteenlopende redenen. ( smoezen klinkt zo kinderachtig)
- Het onderdeel van de normjaartaak, waar het nakijkwerk in zit, is steeds uitgebreid. In vergelijking met een paar jaar geleden is er een verschuiving van minimaal 150 uur per docent. Vrijwel onzichtbaar, maar met een vergrootglas is het te vinden.
- In de afgelopen jaren is ieder onderscheid qua gefaciliteerde tijd tussen de verschillende vakken afgeschaft. “het wordt anders te gecompliceerd”. Het gevolg is dat de functiegroep zo uitgerekt is, dat ik wil weten of alles nog binnen de wettelijkekaders valt. In het arbeidsrecht is makkelijk te vinden dat een werknemer, die te ver afwijkt van de norm, in een andere functiegroep valt. Als die er niet is, dan dient die groep gemaakt te worden.In de CAO staat duidelijk dat elk onderdeel dat in strijd blijkt met de wet, nietig is. Dat kun je lezen als: als het niet klopt moet je dat maar bewijzen.
De volgende vraag: Is er opdacht gegeven tot het werk?
Op dit onderdeel zijn al diverse voorgangers vastgelopen. HOE toon je aan, dat je het MOEST doen. Hier moet je als werknemer heel erg opletten en dat is in feite een schandaal. Er wordt van alles van je geëist, maar op papier “valt dat allemaal wel mee”.
Als een docent aangeeft voor een onderdeel geen tijd te hebben: Dan doet ze haar werk niet goed. Mondeling.
Als een docent vraagt welk onderdeel wegens tijdgebrek achterwege gelaten kan worden: Geen enkel. Mondeling.
Ik herhaal nog maar eens: hier heb je niks aan bij een rechter. Die wil bewijs. Daarom zijn schoolbesturen zo hardnekkig in hun pogingen alles mondeling te willen afhandelen. Niet omdat dat de sfeer verbetert maar omdat een docent dan geen poot heeft om op te staan. Wat kan je doen? Zoeken naar de dingen die wel op papier/internet staan.
Snipper voor snipper zoek je het mozaïek bij elkaar.
Ten aanzien van de toegepaste en geheim gehouden normen:
In de MR verslagen bleek een waslijst te staan aan opmerkingen over de kleine wijzigingen binnen het taakbeleid……..
- Dat taakbeleid is dus niet statisch en vervolgens gehandhaafd. Dat is voortdurend bijgeschaafd etc.
- Er staat minimaal twee keer dat de gefaciliteerde tijd voor bepaalde taken omlaag is gegaan.
- Er staat dat het mentoraat een zwaardere taak is geworden zonder dat daar compensatie voor gegeven is.
- er is te weinig geëvalueerd door commissie taakbeleid.
- ieder schoolbestuur maakt eigen normen, er is geen sprake van uniformiteit.
op www.iemanddoetiets.nlstaat de volledige lijst van verwijzingen, bij 2eprocedure; blad: dagvaarding. De MR verslagen staan onder hun eigen kopje.
De eerste en belangrijkste vraag die beantwoord moet worden: mogen de toegepaste normen als standaard gelden of kloppen ze niet en/of zijn ze te ontoereikend voor een dergelijk gemengde functiegroep.
Ten aanzien van wel of niet opdracht gekregen om het werk te doen:
In principe betwist SCOL helemaal niet dat ik alle taken uit moest voeren. Het is juridisch gezien niet handig om op hetzelfde moment te verklaren dat het werk niet zoveel tijd in beslag hoeft te nemen als dat deze docent nodig had EN te zeggen dat het werk niet verplicht was. Elke handeling van SCOL was erop gericht om te bewijzen dat het werk makkelijk af kon. Er is geen poging gedaan aan te voeren dat ik het ongevraagd deed. Tot de laatste maand. De nieuwe locatiemanager gebruikte dat argument wel en, jawel, het College van Bestuur nam het over. De situatie:
Zoals iedereen weet zijn er rekentoetsen ingevoerd. De uitkomst van die toetsen was niet geweldig. Naar aanleiding daarvan heeft de sectie wiskunde een noodkreet gestuurd naar het bestuur. Een harde noodkreet, ze waren ten einde raad en dat schreven ze duidelijk op.
De trouwe lezer weet, dat het voor mij niet moeilijk is om een probleem door te lichten, daar een oplossing voor aan te dragen en zo nodig ook uit te voeren. Mijn collega’s hadden hun handen vol en ik was aan het re-integreren: Ik nam de rekentoetsen 2eklassen onder mijn vleugels. Analyseerde ze en schreef conclusies op. EN ik schreef een planning om de rekenlessen en de wiskunde lessen zo rendabel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.
Ik ontving een brief waarin staat dat dat werk ongewenst en ongevraagd is. Dat ik veel te ver ging in mijn werkzaamheden. Terwijl er een sectie van 27 docenten een brandbrief stuurt………… En ik qua aanleg en beschikbare tijd de meest geschikte persoon ben om het probleem op te lossen.
De periode waarin dit speelt valt weliswaar niet onder de overuren die ik opvoer; het maakt duidelijk in welke positie je als docent wordt geplaatst. Er worden stukken vol geschreven over de plichten van de docenten en de verwachtingen waaraan ze moeten voldoen. Er wordt overal en nergens melding gemaakt dat er van de talenten van de individuele docenten gebruik moet worden gemaakt. Er wordt naar ouders alinea’s vol geschreven over de persoonlijke en intensieve begeleiding waar hun kind recht op heeft. Maar als een docent het DOET, wordt ze verketterd. Op papier.
In een ander verslag staat dat leerlingen extra examentraining krijgen. Als ik die uren op wil voeren “is er niet om gevraagd”. Er was toch niemand anders die opdracht kreeg de belofte aan de ouders waar te maken.
Individuele plannen van aanpak voor elke leerling met een onvoldoende voor je vak. Geen minuut gefaciliteerd.
20 sectorwerkstukken begeleiden: dat valt onder je mentoraat.
Voor elk puntje geldt dat ik schriftelijk bewijs heb. Alle stukken waar ik naar verwijs staan of komen te staan op www.iemanddoetiets.nl. Zoals ik schreef: de volledige lijst met verwijzingen staat bij de dagvaarding. Die lijst is goed leesbaar, daar verdwaal je niet in.
Mijn homepagina krijgt over een paar dagen een ander gezicht: zodra ik een voor mobiel verkeer geschikte website heb stem ik ze op elkaar af.
Denise
Even over die LC inschaling.
Even over die LC inschaling. Ja, je school heeft daar een apart bedrag voor gekregen. Scholen konden kiezen: alle docenten in LB laten zitten en geen extra geld krijgen, of docenten wél laten doorstromen naar LC en LD, en wél extra geld krijgen. Een inkopper zou je zeggen: het geld opstrijken en doorschuiven naar je docenten, zodat je én blijere docenten hebt, én als school beter kunt concurreren op de arbeidsmarkt.
Het probleem is alleen geworden: scholen hebben weliswaar geld gekregen, maar naar nu blijkt, op mijn school maar naar ik vermoed ook op andere scholen: te weinig geld om door te gaan op de ingeslagen weg. Zo komen scholen die voor promotie naar LC/LD gekozen hebben, in de problemen, want je moest wél aan bepaalde ondergrenzen voldoen (voldoende percentages docenten in LC/LD), anders had je geen recht op dat geld.
Nu er eenmaal mensen bevorderd zijn, blijken scholen niet genoeg geld te krijgen. En wat gaan scholen dan doen: stoppen met bevorderen, simpelweg omdat het geld er niet meer is; het enige alternatief zou nog zijn om docenten nog meer uren les te laten geven / te laten werken voor hetzelfde salaris, maar over die trucs hoef ik jou niets te vertellen. Het enige wat scholen wél alvast kunnen doen, is mensen beoordelen, zodat ze de schaal meteen kunnen toekennen vanaf het moment dat het geld er wél weer is. Zelfs op mijn school, die zeer weinig kwijt is aan overhead en dus minder snel in de problemen komt dan andere scholen, gaat het nu zo: er zijn momenteel geen bevorderingen naar hogere schalen, én er moet worden bezuinigd (op bijvoorbeeld taken of zelfs lesuren – de urennorm is niet heilig meer). En het wrange is: de scholen die niet voor opschaling naar LC/LD kozen, en hun docenten lieten gaarkoken in LB, hebben dat specifieke financiële probleem nu niet.
Volgens mijn rector zit er wel weer wat geld aan te komen, en er zou ook een berichtje over staan ergens weggestopt op de website van de VO-raad (geen idee waar, maar het beschikbaar gekomen geld zou te maken hebben met het akkoord tussen het Paarse kabinet en CU/SGP/D66). Weggestopt, omdat meer geld voor het onderwijs andere sectoren jaloers zou maken in tijden van crisis en bezuinigingen, zoiets. Zucht.
Even, wellicht bot gezegd,
Even, wellicht bot gezegd, dat is mijn probleem niet.
Ik accepteer niet dat elk financieel probleem en/of lucifer op het ijs bij mij wordt neergelegd. Als er zaken niet kloppen, dan stel ik voor dat het bestuur haar echte werk eens gaat doen: zich dienstbaar maken voor de docenten. Het lijkt wel normaal om elk probleem op te lossen via het taakbeleid. Het is tijd dat er voor deze dingen en andere zaken ook eens naar andere manieren wordt gekeken.
Ik begrijp dat je het niet
Ik begrijp dat je het niet jouw probleem vindt, bovendien kan het ook nog eens zo zijn dat het bestuur best in de overhead kan snijden om meer docenten LC/LD te geven dan ze nu doen, maar houd er rekening mee dat ze ook kunnen zeggen: "We krijgen er niet genoeg geld voor, en dat is een probleem dat speelt in het hele VO, dus dit is voor ons een kwestie van overmacht."
overmacht is een term die
overmacht is een term die juridisch gezien pas aan de orde is als er sprake is van de keuze: de school ter plekke failliet of niet.
Tot die tijd geldt: wat waren de mogelijke keuzes en wat hebt u onderzocht of ondernemen.
Neem me niet kwalijk dat ik het zeg, maar dit soort uitlatingen zijn een voorbeeld van de conditionering waar je je in bevindt.
De smoezen die tegenover het personeel gebruikt worden, dienen in een rechtszaal onderbouwd.
Overmacht is een term die bijna niet te bewijzen wordt geacht. Ik wens ze veel succes.
Ik snap je gedachtengang overigens wel. Maar ik vind het gewoon tijd dat er een einde komt aan de vanzelfsprekendheid van de manier van oplossen.
waar ik later nog uitgebreid
waar ik later nog uitgebreid op terug kom: in de lijst verdwijningen 2e procedure op www.iemanddoetiets.nl/dagvaarding valt te zien dat alleen al bij SCOL in verschillende jaren geld van personeel hetzij naar de algemene reserve hetzij naar het begrotingstekort op de materiele zaken is gegaan.
De beredenering die em70 schreef kan kloppen, het is niet gebaseerd op de volledig informatie. Er is niet alle informatie gegeven. Alleen die, die goed uitkwam. Zo heb ik nog een andere lijst van verwijzingen, die nu niet relevantie was, met meerdere verzoeken van de MR om onderbouwing. Die niet 1 keer normaal wordt aangeleverd. De tijd verstrijkt……er wordt drie keer om gevraagd. En daarna is er weer een ander probleem.
Dit soort dingen gaat opzettelijk. Het is geen foutje. Het is beleid van bestuur en directie.
Nou, ik hóóp dat je gelijk
Nou, ik hóóp dat je gelijk hebt, en krijgt, en ik kan niet goed beoordelen of ik geconditioneerd ben. Ik neem je niets kwalijk hoor; ik ben allang blij dat je overal fel bovenop zit. Wat ik mijn eigen schoolbestuur wel eens verwijt, ook openlijk, is dat ze te afwachtend zijn richting hun geldverschaffer, de overheid, en dat ze te weinig samen met andere scholen optrekken om verzet te organiseren. Mij is het wat al te makkelijk om als schoolbestuur alleen een doorgeefluik te zijn voor wanbeleid van de overheid. Maar wie weet is het net zo moeilijk om andere scholen te porren om in verzet te komen, als het voor docenten is om hun collega's tot weerwerk te bewegen. Maar zolang er niemand begint, blijft alles dus zoals het is.
Ik heb geen kennis over hoe het juridisch met overmacht zit, maar ik zou met m'n gewone, niet per sé juridische, gezonde verstand zeggen: een schoolbestuur heeft de verantwoordelijkheid om op veilige afstand van een mogelijk failissement te blijven, en het dus niet te laten aankomen op balanceren op de rand van de afgrond. Ik draag mijn reacties op jouw redenering hier maar aan, omdat ik liever heb dat je nu met bepaalde tegenwerpingen geconfronteerd wordt, dan dat je er door verrast wordt in de rechtszaal.