Wat is het doel van wiskunde B op het VWO? Ik dacht: voorbereiden op wetenschappelijke vervolgopleidingen. Maar steeds vaker hoor ik dat daar de grafische rekenmachine totaal overbodig en nutteloos is. Gebrek aan algebraïsche vaardigheden, dàt is wat ik hoor.
—
Waarom dan zo’n grote rol voor de grafische rekenmachine op het CE wiskunde B? Er was zelfs een opgave waar alleen iets moest worden ingetypt. De grootste uitdaging van het CE wiskunde B is het juist inschatten van het moment wanneer de grafische rekenmachine gebruikt moet worden.
—
Als ik mijn leerlingen teveel algebraïsche vaardigheden aanleer, zijn ze in het nadeel bij het CE. Veel leerlingen van mij hebben punten gemist omdat ze (ondanks vele waarschuwingen) opgaven algebraïsch probeerden op te lossen.
—
Aan de scholen dus de keuze: de leerlingen voor te bereiden op het CE, of op het wetenschappelijk onderwijs. Wat zou u doen als u directeur was?
—
Karin, lerares wiskunde
Het probleem van de
Het probleem van de discrepantie tussen wat en hoe een leraar volgens hemzelf zou moeten onderwijzen om zijn leerlingen voor te bereiden op verdere studie of het verdere leven en wat en hoe om hen te helpen bij het nemen van de horde van het eindexamen. zoals dat bij voorbeeld geldt bij Wiskunde B, is, anders dan wiskundedocente Karin schrijft, geen probleem dat door de directeur van de betreffende school moet worden opgelost maar bij de huidige falende overheid een probleem waarover vaksectie en ouders tezamen een beslissing moeten nemen. Als de ouders over de keuze die zij moeten maken verdeeld zijn zou een school moeten werken met voor het betreffende vak 2 parallelgroepen, één die zich volledig op het slagen voor het eindexamen concentreert en een ander op wat (bij slagen) daarna komt. De school is er immers voor de leerlingen. Directeuren en bestuursleden van scholen zijn tegenwoordig niet meer in de eerste plaats geïnteresseerd in de belangen van hun leerlingen maar in die van hun organisatie. We moeten proberen om hen zo min mogelijk te laten beslissen en zeker niet suggereren dat zij er de geschikte en wenselijke personen voor zijn.
Het doel van het voortgezet
Het doel van het voortgezet onderwijs is voorbereiden op het Centraal Examen. Daar wordt de school (en de leerling) immers op afgerekend. Een leerling heeft er niks aan om voorbereid te worden op de universiteit wanneer hij door slechte examenresultaten daar nooit terechtkomt.
Het is de plicht van de opstellers van het examen om te zorgen dat het Centraal Examen goed aansluit op de behoeften van het vervolgonderwijs (en de maatschappij). Het moge duidelijk zijn dat het College voor Examens (of hoe die instelling tegenwoordig ook mag heten) hierin al tenminste een decennium faalt.