Symboolpolitiek?

Symboolpolitiek?

Onze minister van onderwijs wil het positieve in ons Nederlands onderwijs benadrukken en voert het certificaat ‘de excellente school’ in. Een jury van (oude) wijze mannen zal waarschijnlijk in analogie met de ‘scholenlijst van Trouw’ de certificaten uitreiken aan de scholen die ‘excellent’ hebben gepresteerd. Welke de criteria zijn waar de ‘excellente school’ aan zal moeten voldoen is in nevelen gehuld. Als het goed is zal zich daar wel een of andere commissie met duurbetaalde adviseurs zich een tijdje over gaan buigen. Als het geld uit het commissiepotje dan helemaal opgesoupeerd is moet er een kant-en-klaar afvinklijstje voor de juryleden klaar liggen. Sjoerd en consorten hebben al een lobbyploegje in elkaar gestoken om er voor te zorgen dat het certificaat van de excellente school gepaard gaat met een excellente financiële injectie. “De excellente school”, symboolpolitiek?

Tien miljoen heeft onze minister uitgetrokken voor een cursus boekhouden. Nee, niet voor de mensen op haar departement maar voor de managers van de scholen. Veel te veel scholen kwamen de laatste jaren in de financiële problemen, en al die scholen klaagden steen en been bij de minister. Er moest meer geld bij, geld voor nieuwe gebouwen, digiborden, nieuwe computers met de allernieuwste programmatuur, duurzame klimaatbeheersingtechnieken, auto’s met chauffeur voor de leden van de directies, bonussen, afvloeiingsregelingen en meer van die belangrijke zaken in het Nederlandse Onderwijs. Maar aangezien iedereen in deze barre tijden een beetje op de centjes moet letten heeft onze minister tien miljoen over voor een cursus ‘op de centjes letten’ alsof dat zoden aan de dijk zal zetten. Symboolpolitiek?

Het passend onderwijs zal beheerd worden door de samenwerkingsverbanden, nu nog de samenwerkingsverbanden weer samen naar school en straks dus de samenwerkingverbanden passend onderwijs. Met dit verschil dat de nieuwe samenwerkingsverbanden niet meer alleen het basisonderwijs zal bedienen maar ook het voortgezet onderwijs en het mbo. Het allerkleinste kind weet nu al dat het een lieve duit zal kosten, waarmee komt onze overheid? Met een ‘sheriff’ die goed in de gaten moet houden of het samenwerkingverband niet al te veel bureaucratie in het leven zal roepen want bureaucratie is er alleen maar om zichzelf in stand te houden en dat kost een lieve duit. Als we bedenken dat PO raad, VO raad en MBO raad heel wat ervaring hebben in het optuigen van bureaucratische kerstbomen, hou ik mijn hart en portemonnee vast. De ‘sheriff’, symboolpolitiek?

Een voorstel van Jasper van Dijk werd door de tweede kamer omarmd en daar zijn de bestuurderen niet blij mee. Het voorstel om falende onderwijsbestuurderen te kunnen ontslaan werd bijna met gejuich en een staande ovatie ontvangen. Eindelijk, eindelijk, eindelijk iemand die niet alleen de falende docent wil ontslaan maar ook de falende geldverslindende bestuurder. Symboolpolitiek? Hangt er een beetje vanaf. Het zal zaak worden om niet alleen goed vast te leggen wanneer er sprake is van een falende bestuurder, denken we hierbij aan diplomafraude, reorganisatie wegens financiële malversatie met bonnetjes, graaibonussen ten koste van het primaire proces, wegtreiteren van dure docenten, kortweg: of falen op onderwijszaken, of falen op financiële zaken, of falen op personeelszaken en er dan rekening mee houden dat de voorzitter van de raad van bestuur eindverantwoordelijke is. Altijd!

Lief van Jasper, een hoeraatje of drie voor Jasper, iedere docent moet hier blij mee zijn. Maar om het geen symboolpolitiek te laten worden breng ik Jasper graag in herinnering wat er van zijn voorstel betreffende de scholenfusies is geworden. Die wordt namelijk omzeild door een besturenfusie. De gevolgen voor de man of vrouw voor de klas zijn hetzelfde, een reorganisatie en vertrekken maar. Trouwens voor de bestuurder is het ook lood om oud ijzer, een besturenfusie of een scholenfusie, ze brengen namelijk allebei een even hoge loonsverhoging op.

Jesse Jeronimoon