Handreiking ‘Competent Communiceren’

De *MBO-Raad*:

“Er verschijnen nogal eens wat ongenuanceerde berichten in de media over de competentiegerichte kwalificatiestructuur. Communicatie richting leerlingen, ouders en leerbedrijven is daarom van wezenlijk belang.”

De ‘Handreiking Competent Communiceren’, een uitgave van het procesmanagement MBO 2010, bevat praktische tips.

Uit de ‘Handreiking Competent Communiceren’ (zie bijlage):

  • Presenteer de vernieuwing niet als van boven opgelegde verplichting.
  • Vermijd in alle communicatie-uitingen het typische vernieuwingsjargon.
    Dus geen woorden als contextrijke omgeving, loopbaancoach, beroepshouding, deelnemer.

  • Benadruk niet het revolutionaire karakter van de vernieuwing.
    Geef aan dat er sprake is van een geleidelijke vernieuwing.

  • Kies niet voor een verdedigende toon.
    Leg uit dat de vernieuwing een wens is van werkgevers en van leerlingen en hoe de school deze vernieuwing gebruikt om tot nog beter onderwijs te komen.

  • Kies de terminologie die bij de school hoort.
    Dus niet ‘Competentiegericht Onderwijs’ maar b.v. ‘Praktijkgericht Onderwijs’.

  • Maak duidelijk wat de vernieuwing betekent voor de rol van de docent en de leerling.
    Gebruik geen populaire termen als ‘docent als coach’ en ‘student als regisseur van zijn loopbaan’, maar maak wel duidelijk dat de taak van de docent breder is dan vroeger en dat in het nieuwe onderwijs een passieve houding van de leerling niet past.

  • Laat anderen het verhaal vertellen.
  • Ouders maken zich vooral zorgen over de eigen verantwoordelijkheid van leerlingen.
    Leg uit dat leerlingen niet aan hun lot worden overgelaten.

  • Maak duidelijk dat theorie belangrijk blijft.
  • Vooral geen ‘jongerentaal’ gebruiken. Veel termen en uitroepen waarvan wij, volwassenen, denken dat ze ‘in’ zijn bij jongeren zijn hopeloos achterhaald.
  • Hou het simpel, maar onderschat de jongeren niet.

9 Reacties

  1. Gefeliciteerd JL
    Het legt ongenadig bloot hoe het CGO er bij de massa ingemasseerd moet worden. Alle termen die de onderwijsvernieuwers jarenlang bedacht hebben en over onze hoofden hebben uitgegoten moeten nu worden verzwegen. Het ergste van dit alles is dat het snel groeiende gezwel van managers, leidinggevenden, bestuurderen en andere door-de-strot-duwers eigenlijk te dom zijn om uit te leggen wat het CGO nu eigenlijk is. Daarom moet een overkoepelend orgaan een flyer in elkaar flansen zodat de hersenloze heren en dames kunnen papegaaien. Het beste vind ik nog de voorbeeldbrief, hilarisch en dieptriest te gelijk, een voorbeeldbrief voor de leiders van het onderwijs. Arm volk, waar hebben we dit aan verdiend.

  2. Altijd informatie voor de leerling
    Gelukkig kunnen leerlingen altijd vragen stellen ……. aan hun medeleerlingen:

    ‘Ik zie mijn dochter zelden huiswerk maken.
    Hoe zit dat?’

    Leerlingen krijgen voor alle vakken opdrachten. Zij
    bepalen voor een groot deel zelf waar en wanneer
    zij werken aan opdrachten. Veel mbo’ers doen dat
    op ROC . Wij beschikken over moderne
    werkruimtes die van alle gemakken zijn voorzien.
    Handig, als leerlingen in een groepje moeten werken.
    Heeft een leerling een vraag, dan kan hij die
    altijd stellen aan een medeleerling. Of aan een
    docent. Er is altijd een begeleider aanwezig om
    hen op weg of verder te helpen.

  3. Voor het nageslacht
    Ik heb het document op de BONsite gezet, we willen toch niet dat wanneer de MBO-raad dit pareltje van haar website afhaalt het voor het nageslacht verloren gaat…

  4. Reclame Code Commissie
    De situatie is nu dus zo dat het (MBO)onderwijs is uitbesteed aan één aanbieder, de MBO raad, met vestigingen in het hele land die als monopolist zijn eigen reclamefoldertjes laat maken. Er is noch een “tucht van de markt”, noch een overheid die toeziet op de kwaliteit van het onderwijs en zelfs geen reclamecodecommissie die toeziet op al te leugenachtige reclame.

    Ondertussen heeft één van de vestigingen van de MBO-raad, het Horizon college te Alkmaar in zijn strategische plannen opgenomen dat docenten worden vervangen door ouderejaars leerlingen die de jongere leerlingen kunnen begeleiden, af en toe een ingehuurde kracht van het bevriende bedrijfsleven en natuurlijk een blik managers die alles moeten managen. Dat lege blik op de voorkant van de folder zal wel het blik zijn waar de managers uit zijn gekomen.

    Managers die, het is inderdaad crimineel treurig, een serie voorbeeldbrieven nodig hebben om te communiceren met belanghebbenden. Oh ja, datzelfde Horizon College is als een razende en zeer tegen de zin van de politiek in, aan het fuseren met het Regio College, je weet maar nooit of die fusietoets er onverhoopt daadwerkelijk toch zou komen
    Denken die would be bankdirecteurtjes nu werkelijk dat we idioot zijn? Nee, ik denk het niet, maar ze weten dat ze alles in alle openbaarheid kunnen flikken, want men heeft al lang alle macht in handen.

  5. Geleidelijke vernieuwing
    Ik citeer: ‘Geef aan dat er sprake is van geleidelijke vernieuwing’.
    Vandaag kwam mijn buurjongen op bezoek, die MBO op ROC Zadkine doet. Daar is de vernieuwing zó geleidelijk dat de leiding (openlijk? In elk geval is het bekend) voornemens is om iedereen in het eerste jaar te laten overgaan, ongeacht prestaties of gedrag. Héél geleidelijk, die vernieuwing.

  6. Praktijkonderwijs
    Ik val vooral over de vervanging van de term CGO door Praktijkonderwijs; alsof dat hetzelfde is. Ik ben er echt van overtuigd dat de oude MBO-opleidingen nuttiger waren voor de praktijk dan de nieuwe: praktijk (stage of werk) in de echte praktijk van de werkvloer, theorie op de school. Ieder doet waar hij het beste in is en de beste faciliteiten voor heeft.

  7. wees nou eens positief!
    Jullie zijn ten onrechte zo negatief. Ik vind het een uitstekend college over het thema “Hoe houd ik een grote en divers samengestelde groep mensen voor de gek”
    Seger Weehuizen

  8. {{Anmerkungen}}
    “DE AFGELOPEN JAREN HEBBEN WE ALLERLEI ONDERDELEN VAN MODERN BEROEPSONDERWIJS UITGETEST”. {{Daar zou je wel wat meer van willen weten. Vooral of er een contrôlegroep was waarmee betrouwbaar vergeleken kon worden}}. Die periode is inmiddels afgesloten: we zijn volop bezig met de invoering. “WE STREVEN ERNAAR AUGUSTUS 2010 EEN FLINK EIND OP WEG TE ZIJN. OOK DAARNA BLIJVEN DE VERNIEUWING EN VERBETERING DOORGAAN! {{Hier is gecamoufleerd dat de verplichte invoering opgeschort is}}
    Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.