Vernieuwende ideeën van leerkrachten gehonoreerd
12 maart 2009
Vijftien ideeën van leerkrachten om het onderwijs te vernieuwen, zijn vandaag geselecteerd om te worden uitgevoerd. Voor elk idee is 5000 euro en begeleiding beschikbaar om het te realiseren. Dat geld komt van OnderwijsPioniers, een nieuw initiatief van de Stichting Nederland Kennisland en het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt.
Onder de geselecteerde voorstellen bevinden zich een digitale oplossing voor leerlingenzorg, een denktank van docenten en een experiment met flexibele onderwijstijden. De ideeën worden gerealiseerd op verschillende basisscholen van vijf schoolbesturen, waaronder Conexus in Nijmegen en de Stichting Klasse in Gouda en omgeving.
‘Wat zou jij veranderen aan jouw onderwijsomgeving als je schoolbestuurder of minister was?’. Dat was de vraag die de leerkrachten van 15 basisscholen, verspreid door Nederland, voorgelegd kregen. Nederland Kennisland en het SBO zijn van mening dat leerkrachten vaak zelf uitstekend weten hoe de school slimmer kan werken. ‘Zij zijn de potentiële vernieuwers. Als een school die gedachtegang honoreert, zijn er drie voordelen. Het onderwijs verbetert, de leerkracht werkt met meer plezier en de werkdruk neemt af’, aldus een persbericht van Nederland Kennisland en het SBO.
Het doel van hun initiatief OnderwijsPioniers is docenten de kans te geven zelf een rol te spelen bij het ontwikkelen en verbeteren van hun school. De vijftien uitgewerkte ideeën worden verspreid.
Veertig ideeën
Aan de prijsvraag konden alle leerkrachten van de vijftien geselecteerde basisscholen meedoen. Zij hebben via www.onderwijspioniers.nl veertig ideeën ingestuurd. Die hadden vooral te maken met digitale oplossingen, het inzetten van ongebruikte talenten netwerken en materialen, effectiever organiseren en creatieve leermethoden.
De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van Stichting Kennisnet, de Algemene Onderwijsbond, SBL en de PO-Raad, heeft zich over de 40 inzendingen gebogen en 15 projectideeën geselecteerd. De Stichting Klasse en Conexus kunnen nu elk drie ideeën gaan uitwerken. Die variëren van een open leercentrum met flexibele leertijden (obs De Buut in Nijmegen) tot het werken in ‘doe-ateliers door doeners’ (obs de Waldhoorn in Zegveld van de Stichting Klasse).
Het project loopt tot de zomer en is te volgen via www.onderwijspioniers.nl
Jonge Woudlopers
Beste Onderwijs Pioniers,
Ik heb niet het idee dat mijn plannen
1 Laten we de kinderen zoveel mogelijk gewoon les geven, met name in taal, rekenen en de zaakvakken,
2 Laten we alle franje zoveel mogelijk beperken zolang de resultaten niet aantoonbaar beter zijn, en
3 Laten we ons concentreren op de drie R’en: Rust, Reinheid en Regelmaat
op veel bijval zullen kunnen rekenen, ondanks het feit dat wij leerkrachten geacht worden zelf heel goed te weten hoe het onderwijs moet worden ingericht.
In het onderwijs is de laatste 40 jaar al heel wat afgepionierd, zonder veel succes. Dus, nee, dank u, deze keer maar even niet. Ik ben al heel lang lid van de Jonge Woudlopers en daar houd ik het maar bij.
Aangevuld met
een vleugje
4. Tucht en Discipline.
En 5 natuurlijk,
stoppen met dinges, chips, hoe heet dat ook al weer?
Vernieuwingen zijn niks!
Beste Salima,
Het is van geen enkel belang dat onderwijs vernieuwd wordt. Het is van het allergrootste belang dat onderwijs verbeterd wordt.
goed les = vernieuwend
Als we zo de organisaties zien die de jury vertegenwoordigen, dan word ik al droef te moede. En dan kijk ik daarna waarop ingezet wordt: ict en flexibilisering, dan geef ik op. Weet je wat vernieuwend is dezer dagen? Een goed opgeleide docent die de leerlingen op gestructureerde wijze les geeft over taal en rekenen. Die de leerlingen laat zien hoe de geschiedenis verliep (of dat nu via de 10 tijdvakken gaat of via de canon doet niet ter zake), die de leerlingen leert welke provincies we in Nederland hebben en wat de hoofdsteden van de Europese landen zijn. Deze docent mag dat doen met een smartboard, een plaat van Isings of een met een krijtje en een schoolbord. Maar hij doet dat in een lokaal zonder buitengeluiden, op vaste tijden en met verstand van zaken. Dát lijkt me een echte vernieuwing, na jaren van gedonderjaag met het onderwijs. Ik denk niet dat kennisnet en po-raad hierop zitten te wachten.
Dank voor jullie
Dank voor jullie reacties.
Uit jullie reacties haal ik een soort van teleurstelling over de vernieuwingen die jullie hebben meegemaakt met al die onderwijsvernieuwingen van de afgelopen jaren. Ik deel deze mening volledig. Ik heb zelf indertijd de tweede fase meegemaakt als leerling op 5 VWO en het was zeker geen verbetering, meer een achteruitgang.
Ben toen later naar het Volwassenen Onderwijs gegaan om mijn VWO te halen en daar ben ik helemaal opgebloeid. Je had daar als leerling en als docent veel meer vrijheid dan ik gewend was op mijn reguliere onderwijs. Ook waren de vakken interdisciplinair. Zo waren er jaarlijkse projecten met een thema. We hadden als project ‘de verlichting’ en alle alfa vakken (engels, duits, tekenen, frans, geschiedenis) deden mee aan dit project en gaven les over dit onderwerp. We bezochten theater stukken, gingen naar de bioscoop, gingen op reis naar Parijs en bezochten allerlei plekjes uit deze periode, begeleid door tekenleraar, geschiedenisleraar etc.
De impact van dit interdisciplinaire en persoonlijke uitwisseling met de leraren hebben op mij tot op de dag van vandaag indruk gemaakt.
Dit in tegenstelling tot het grijze onderwijs dat ik hiervoor kreeg, waarbij ik geen persoonlijke contact met de leraren had en ik als een machine van bel na bel les kreeg in stof waar ik niks mee had.