Ik werd geattendeerd op de Volkskrant van vandaag. Op blz 40/41 staat een stuk over de nieuwe landskampioen voetbal: AZ.
Vooral het laatste deel is voor ons interessant:
Interessant in AZ’s jeugdopleiding is de zogenoemde 10.000-uren-regel, gebaseerd op een onderzoek van de psycholoog K. Anders Ericsson. Zijn bevindingen wezen uit dat natuurtalent niet bestaat. Degenen die de echte top halen, onderscheiden zich in welke discipline ook door ongemeen hard te werken.
‘Het beeld dat naar voren komt is, dat er tienduizend uur oefenen nodig is om het niveau van beheersing te bereiken dat we verbinden aan expertise van wereldklasse’, schrijft de neuroloog Daniel Levitin in zijn dissertatie. ‘10.000 uur komt neer op zo’n drie uur per dag of 20 uur per week oefenen gedurende 10 jaar. Het schijnt dat de hersenen deze tijd nodig hebben om alles te assimileren wat voor werkelijke beheersing vereist is. Dat geldt ook voor mensen die we als wonderkinderen beschouwen.’
Waar in de moderne leertheorieën kom ik dit inzicht tegen? In hoeverre is dit inzicht gebruikt bij het opzetten van het competentiegericht onderwijs dat uitgaat van de zelfsturing van de leerling, die al poppend en pappend zijn leerdoelen bepaalt?
Maar… we zullen ons wel vergissen. AZ is dan weliswaar kampioen geworden, maar ze zouden vast nog veel beter zijn geweest als de voetballertjes hun eigen leerdoelen hadden kunnen omschrijven en daar over hadden kunnen reflecteren. Groot voordeel ook, dan zouden we geen uitval-voetballertjes hebben gehad en was iedereen in staat om in het eerste elftal van AZ kampioen te worden.
Nóg beter ware het geweest als er realistisch gevoetbald zou zijn. Niet alleen maar die domme oefeningen, maar betekenisvol leren. Het concept van de bal eerst van alle kanten belichten. De pingpongbal, de handbal, de rugbybal (is dat eigenlijk wel een bal?). Waar komt de bal voor? Misschien een project over Afrika, waarbij kinderen met een bal rondjes rennen, gesponsord door ooms en tantes. En dan ook een discussie over hoe de bal gemaakt wordt, komt daar kinderarbeid aan te pas? Wordt er wel gebruik gemaakt van klimaatneutrale grondstoffen?
Kortom: voordat dat domme oefenen met de bal begint zouden we de leerlingen de bal in zijn context moeten laten verkennen. Dan kunnen ze hun eigen bal-werkelijkheid betekenisvol en sociaal construeren.
AZ komt er nog wel achter dat ze vreselijk achterlopen op voetbal gebied.
Oh .. u zei dat de kampioen zijn geworden? Dat zegt toch helemaal niks, dat betekent toch helemaal niet dat ze het werkelijk begrepen hebben! Scorebordjournalistiek!
Gladwell
Het boek ‘outliers’ van Malcolm Gladwell gaat over hetzelfde fenomeen.
Overdracht
De discipline die topsporters moeten opbrengen voor een goede beheersing van hun sport straalt ook door in andere activiteiten. Stijn Schaars, de aanvoerder van AZ, was ook in de klas een echte doorbijter.
Overigens is er niets nieuws onder de zon: Oefening baart kunst; behalve bij onderwijsvernieuwlers.
Kletskoek…
“Zijn bevindingen wezen uit dat natuurtalent niet bestaat. Degenen die de echte top halen, onderscheiden zich in welke discipline ook door ongemeen hard te werken.”
Natuurlijk bestaat toptalent wel.
Dat weet iedereen die in een klas gezeten heeft.
Dat van toptalent zonder hard te werken weinig overblijft, is een andere zaak.
Natuurtalent…
…..idem.
Waar komen al die mensen met die idiote ideeën toch vandaan?
Inzake talent
Hals heeft helemaal gelijk, al speelt mijn maag wel even op bij de kreet toptalent in plaats van talent. Ik zie regelmatig de resultaten van leerlingen die hard werken voor mijn vak en er toch niets van bakken. Waarom? Geen talent. Oefening baart alleen kunst als er ook talent is.
Thomas Alva Edison
“Genius is one per cent inspiration, ninety-nine per cent perspiration.” (Thomas Alva Edison)
Eenvoudig en waar
Onderwijs wordt onnodig ingewikkeld gemaakt.
Mooi stukje waar ik het roerend mee eens ben.
Tja,
hoe maak je ’t eenvoudiger?
Waar het schort?
Slimmere juffen?
Kleinere klassen?
Meer geld?
Kleinere scholen?
Meer managers?
Deskundigen?
Adviesbureaus?
Andere minister?
Wie weet ’n antwoord, kort
en liefst kant en klaar?
zoek een bruikbare domino-steen
Helaas is de goede vraag niet wat het beste zou zijn maar wat het beste van de haalbare zaken is. Gelukkig kan een haalbare oplossing soms zoals een dominosteen andere dominostenen die onoverbrugbare hindernissen representeren omver smijten.
Seger Weehuizen
Helemaal mee eens.
Zo zou ’t afschaffen van wsns nog ’n aantal andere stenen omver kunnen gooien.
Juffen krijgen leerlingen waar ze mee aan de slag kunnen, zonder alsmaar gefrustreerd te worden door so kinderen en rugzakjes. Meer plezier in ’t werk en meesters komen terug. Meer maatschappelijk aanzien voor ’t vak van onderwijzer/es en dus ook voor dat van leraar/es. Eisen om aan de instroom van nieuwe leerkrachten te stellen gaan vanzelf omhoog, inclusief salarisschalen.
Leuk spel, dat domino.
kort en kant en klaar antwoord aan Leo
Kleine scholen,
dan komt de rest vanzelf (nou jah, met veel moeite maar toch – -) weer terecht (al zal dat wel ff duren ‘;-) .
maarten