Sjoerd gaat er voor.

Sjoerd gaat er voor.

Wat is de overeenkomst tussen Sjoerd Slagter, de enige en échte voorzitter van de VO-raad en Prof. Luc Stevens, de enige en échte bedenker van “het nieuwe leren”? Geen van beide is interessant genoeg voor een vermelding, laat staan een eigen pagina op “wikipedia”. Maar Sjoerd timmert hard aan de weg. Hij gaat er voor en doet het voor niet minder dan voor het ambt van minister van onderwijs, want die heeft wel een “wiki-pagina”. Niets is Sjoerd te zwaar, te heet, te moeilijk of te krom om de “wiki-status”te bereiken. Een eerste aanzet is zijn eigen weblog op de site van de VO-raad. In geuren en kleuren beschrijft de voorzitter die alle andere voorzitters overbodig maakt, zijn belevenissen en gedachtenspinsels. Wie hij waar en wanneer ontmoet heeft, aan welke onderhandelingstafel hij mocht aanschuiven, door welke universiteit hij uitgenodigd is om zijn visie over modern onderwijs te geven, wat hij zelf denkt over Dijsselbloem, Beter Onderwijs Nederland, de minister en de staatsecretaresses van onderwijs, het adaptief, competentiegericht en nieuwe leren.

Sjoerd wordt graag in één naam genoemd met dé voortrekker van de onderwijsvernieuwingen, Prof. Luc Stevens, van huis uit een orthopedagoog en bedenker van “iederwijs”. Iederwijs is een onderwijsvorm waarin de kinderen zelfstandig hun eigen leerprogramma samenstellen. Geen zin om Nederlands te leren of te rekenen of zich te verdiepen in geschiedenis of aardrijkskunde, dan hoeft dat ook niet, dat is slecht voor de tere kinderziel, dingen doen tegen je zin. Al die onzinnige kennis in die arme hoofdjes, niet doen, als het moet komt het vanzelf wel. Zoiets als de heilige geest die nederdaalt. Wat die kinderen dan de hele dag uitspoken? Simpel, “kompjoeteren”, hutten bouwen, kuilen graven en vooral veel niets. Daarbij leren ze als vanzelf zichzelf presenteren, verantwoordelijkheidszin, samenwerken, zweefliegen, milieubescherming en meer van die zaken die hoog aangeschreven staan in de maatschappelijke omgang met anderen.

Een mildere vorm van “iederwijs” is het “adaptief onderwijs” dat op dit ogenblik op duizenden basisscholen wordt ingevoerd, en niet alleen in Nederland. De invloed van het vriendje van Sjoerd reikt tot ver over de landsgrenzen, Duitsland, Frankrijk, Spanje, België, ja zelfs Finland legt zijn oor te luisteren bij deze zelfbenoemde onderwijsgoeroe. Al deze landen willen liever wat minder uitgeven aan de kostenpost onderwijs en hebben al een tijdje in de gaten dat wij jaarlijks miljarden minder investeren in onze leerlingen en het volgens alle onderzoeken toch nog tamelijk goed doen.

Hierin worden ze gesteund door onze Sjoerd. Hij, in zijn eentje heeft het Freudenthal-instituut, u weet wel, die van het onrealistische “realistisch rekenen” en Luc Stevens gevraagd om commentaar op het zopas verschenen inspectieverslag. Wat blijkt, het commentaar van deze geleerden is heel wat genuanceerder want er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken bekend waarin de achteruitgang van het Nederlandse onderwijs worden gestaafd. Om het met de woorden van Sjoerd te zeggen “de inspectie moet maar eens met échte wetenschappers gaan praten”.

Wel, wel, wel, échte wetenschappers, Freudenthal heeft het realistisch rekenen geïntroduceerd na empirisch onderzoek op welgeteld twee kinderen, het neefje en het nichtje van de Prof. En het adaptief onderwijs is bedacht op basis van rare hersenspinsels zoals sociaal constructivisme en meervoudige intelligentie gecombineerd met de behoeftenpiramide van Maslow. Ook het adaptief onderwijs heeft zich nooit moeten bewijzen door middel van een degelijk empirisch onderzoek, ter verduidelijking, empirisch onderzoek is dé basis van wetenschap, maar wat zou het, Prof. Stevens heeft blauwe ogen, om op te geloven.

Sjoerd gelooft, adoreert, volgt en propageert zijn échte wetenschappers en hun alom geprezen vernielend leren, niet omdat hij daar enige sjoege van heeft, maar het brengt hem dichter en dichter bij zijn doel, zijn eigen wiki-pagina.

Sjeekspier

7 Reacties

      • 95% van alle schoolbesturen
        Volgens de wiki site van de VO-raad is bijna 95% van alle schoolbesturen lid van de VO-raad. Dit betekent dus dat de VO-raad spreekt voor 95% van alle schoolbesturen. Heeft Sjoerd misschien toch ergens een recht van spreken…

        Hoewel, hoeveel docenten staan achter het lidmaatschap van de VO-raad van hun school ?
        Weet iemand toevallig ook welke scholen die 5% representeren die niet lid zijn?

        Als ik het goed begrijp hebben die échte wetenschappers van Sjoerd dus ook nooit echt wetenschappelijk onderzocht of al die vernieuwingen van ze vooruitgang of minimaal een handhaving van het niveau van het onderwijs hebben gebracht. Slechte zaak, na elke innovatie moet toch minimaal echt een goede evaluatie (in de vorm van wetenschappelijk onderzoek in dit geval lijkt me) komen voordat je überhaupt mag dénken aan de volgende vernieuwing?
        Het doet me een beetje denken aan mijn gitaarleraar die mij altijd op de vingers tikte omdat ik weer eens aan het volgende stuk was begonnen voordat ik het vorige goed onder de knie had…

        Een bezorgde moeder…

    • VO-raad poliep
      Wat een waanzinnige stapeling van megalomanie : ref Ledenadviesraad (germanisme, met hoofdletter) ; op de VO site, kijk maar.

      maarten

  1. wiki sufferd
    Ik ben een wiki sufferd, ik ben ook een compjuter nonerd *.
    Ik weet niet eens of je schrijvt : suffert of sufferd. Maar proffessoor Stevens weet het wel, en zijn vriendje S -d8 ik- weet het ook.

    Ik weet wèl dat ons land vol zit van ** quasi-proffessooren. Hoe weet ik dat ? Nu, ze verschijnen twintig keer per week op de tv en veertig keer per week in de dagbladen, en zelden in de college zalen. Ik weet ook dat er veel vraag is naar de uitwerpselen van deze en steeds nieuwe hoogleeraaren (raar is dat wel), die graag de trap van het universele (oeps : universitaire) onderwijs beklimmen. Aldus, immers, bereiken de reeds op de trap staande leden van het zittende proffessoorengilde moeiteloos steeds hogere regionen, en dat is weer goed voor de nieuwe proffessoortjes onderaan, bijvoorbeeld voor de voorzitter van dat onmisbare VO adviesorgaan. Tegen een gepaste vergoeding uiteraard. De wiki pagina is gratis.

    “- – en mijn nivo is zoetjesaan zó hoog, ik hang eraan,
    vanuit de hoogte zie ik op de horde – – ” (cit. AMGS)

    Maar nu d8 ik tog dat elke sufferdt (voor de zekerheid met dt), van hoog- en laag gekwalificeerde proffessoor tot elke andere plattelander, ieder wiki-artikel kan (en mag) aktualiseren, uitbreiden & versoberen, updaten & corrigeren, be-commentarieren, afbranden & uploden. Up en af dus, er valt nog veel te loden in Nederland.

    Ik verheug me dus aldus intens op de verscheining van de eerste wiki bladzij van onze begaafde onderwijsonkundige (weer zo’n mooi germanisme) voorzitter S.
    Ik ga beslizzt een it-kurzus volgen om er klaar voor te zittuh.
    Op, makkerz, het onderwijsdaglicht gloort ten langen leste, ieder is wijs, en zeker het duo S en S. Reken maar (de nieuwe wiskunde).

    maarten

    * nonerd = qualitatief hogere term voor it-sufferd ;
    ** of : met ? schrijv ik dat idiomatisch wel goed ?

Reacties zijn gesloten.