We hebben er binnenkort weer een Freudenthal doctor bij. Kees Buijs promoveert 19 mei op een proefschrift over
vermenigvuldigen met meercijferige getallen.
De aankondiging:
Het basisschoolonderwijs in het vermenigvuldigen van meercijferige getallen (zoals 38 x 45 of 16 x €4,95) kan aanzienlijk verbeterd worden. Dat laat Kees Buijs zien in zijn promotieonderzoek.
De leerresultaten bij het vermenigvuldigen van meercijferige getallen zijn de laatste tien jaar beduidend teruggelopen. Dit betreft niet alleen de goedscores van de leerlingen. Maar ook weten de leerlingen die een hoofdrekenstrategie gebruiken, deze in toenemende mate niet te ondersteunen met een passende hulpnotatie. Deze neerwaartse tendens lijkt onder andere te komen doordat gangbare uitwerkingen van de leergang op dit gebied bepaalde mankementen vertonen.
Buijs heeft voor zijn onderzoek een experimentele leergang ontwikkeld. Hiervoor heeft hij onderzocht hoe een op de realistische onderwijsbenadering gebaseerde leergang gestalte kan krijgen die beter aansluit bij de eigen informele ideeën en strategieën van leerlingen en die erop gericht is om deze strategieën uit te bouwen tot efficiënte, notatie-ondersteunde rekenstrategieën in de sfeer van het gestileerde hoofdrekenen. Uit de testen bleek dat leerlingen die de experimentele leergang volgden aanzienlijk minder fouten maakten in de sommen dan op dit moment blijkens Cito-gegevens gebruikelijk is. Verder waren er aanwijzingen dat de leerlingen meer inzicht in de lesstof kregen.
Niet gezegd wordt dat de daling van de CITO scores komt door eerdere vernieuwling van dit onderdeel van het rekenonderwijs door het Freudenthal Instituut. Uit de aankondiging blijkt niet dat de experimentele methode vergeleken is met de klassieke methode of dat de score van 10 jaar geleden op de CITO toets gehaald wordt. En zoiets weglaten zegt meestal al genoeg…. Ik zal het proefschrift met belangstelling gaan lezen wanneer het uit is.
Misschien; je weet maar nooit;
komt de promovendus wel tot de conclusie dat het oude rekenen beter is. Dan kan het FI zich weer gaan richten op het promoten van de beproefde rekenmethodieken.
Als ik het goed begrijp
Als ik het goed begrijp heeft de promovendus alleen naar het realistische rekenen gekeken, maar heeft hij kinderen geleerd voor hun informele strategieën een effectieve notatie te gebruiken.
Alleen was die effectieve notatie er al onder het ‘oude’ rekenen! Met andere woorden: Het realistisch rekenen is opgelapt met een aan het ‘oude’ rekenen ontleend beproefd recept: een effectieve notatie.
What’s new? Ik zou graag in de Corona plaatsnemen? Of mag je nog opponeren vanuit het publiek?
Opponeren
Wie in de corona zit wordt feitelijk bepaald door de promotor (ter goedkeuring van de decaan). Voor een promotie in mei zal dit nu al geregeld zijn. Opponeren vanuit het publiek is een recht. Het eerste wat de rector zegt nadat de promovendus plaats heeft genomen is: `wil iemand uit het publiek met de promovendus van gedachten wisselen?’. Het is netjes om de rector van tevoren op de hoogte te stellen dat je dit wilt doen (maar dit is niet verplicht). Lastig daarbij is dat meestal niet publiek bekend is wie de fungerend rector is. De beste mogelijkheid lijkt dit via de promotor of de pedel aan de fungerend rector kenbaar te maken. Ook is een probleem dat het proefschrift meestal pas na de promotie openbaar wordt. Je kunt de promovendus om een kopie vragen of via een hoogleraar aan de betreffende universiteit aan een kopie komen (iedere hoogleraar van de universiteit waaraan de promotie plaatsvind heeft recht op een kopie; een week of 2/3 voor iedere promotie krijgen ze bericht over de promotie met de mogelijkheid een kopie van het proefschrift te eisen).