leraren-overleg vertraagd, ambtenaren aanwezig

persbericht : geen sterke indruk !

Lerarenoverleg loopt vertraging op
Uitgegeven op donderdag 10 april 2008 om 17:01:10

(Novum) – De eindonderhandelingen over het plan van minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) om het leraarsvak aantrekkelijker te maken, zijn enkele uren uitgesteld. In plaats van donderdagmiddag beginnen ze pas in de avond.

Sinds donderdagochtend praten afgevaardigden van de bonden en de werkgeversorganisaties in het bijzijn van ambtenaren van Plasterks ministerie over het plan van de bewindsman. Deze gesprekken duren langer dan verwacht, volgens betrokkenen vooral vanwege het technische karakter. Het is de bedoeling dat de onderhandelingspartijen er donderdagavond uitkomen.

Plasterk biedt de leraren de komende jaren meer geld. Het extra geld loopt volgens Plasterk op tot 1,1 miljard in 2020. De bonden vermoeden dat het bedrag in werkelijkheid lager zal uitvallen. Ook willen ze dat meer geld al op korte termijn beschikbaar komt.

Buiten het pand in Den Haag waar het overleg plaatsvindt, is een handjevol leraren aan het demonsteren voor meer geld dan Plasterk biedt.

8 Reacties

  1. Dinsdag
    …gaat men verder. Vandaag sprak de vakbond stoere taal, ben benieuwd of ze het waarmaken.

    • persbericht – vervolg pas op dinsdag a.s.
      persbericht, vanavond : uitstel > Testimonium paupertatis, imo, omtrent de bedoelingen van de betrokkenen bij het overleg.

      Akkoord onderwijsplan moet wachten tot dinsdag
      Uitgegeven op donderdag 10 april 2008 om 20:33:58

      (Novum) – De onderhandelingen over het Actieplan Leerkracht zijn opgeschort tot dinsdag. De betrokken partijen willen de gedane voorstellen eerst doorberekenen, zegt een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond. De bedoeling was dat werkgevers, onderwijsbonden en minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) donderdag aan het begin van de avond zouden bezien of ze een akkoord konden bereiken over het totaalpakket.

      – – etcetera – –

      maarten

    • Als uw vernuft dat wil….
      In Duitsland hebben de Lokführer een tijdje gestaakt. Het is duidelijk dat er zo geen enkele trein zou kunnen rijden. In het onderwijs zijn geen mensen te vinden die voor het doorgaan van het onderwijs absoluut noodzakelijk zijn al zullen managers denken dat dat voor hun beroep opgaat. Maar een langdurige staking van specialisten met steun van andere docenten zou m.i. best resultaat kunnen hebben. Stel dat alle docenten economie zouden staken voor een hoger salaris. Docenten economie kunnen niet gemakkelijk vervangen worden en relatief gemakkelijk overstappen naar ander werk. Polen inhuren kan hier niet. De overige docenten lenen aan de economiedocenten geld zodat zij gedurende de stakingstijd aan hun regelmatige financiële verplichtingen kunnen voldoen. Zodra de economiedocenten de geëiste salarisverhoging gekregen hebben kunnen zij beginnen met het terugbetalen van de leningen. Vervolgens herhaalt zich alles met de docenten biologie. Voor dat vak kunnen moeilijk niet-biologen worden ingezet dus ook hier zal de overheid bakzeil moeten halen (De schoolbesturen zijn in dit conflict irrelevant omdat ze slechts als doorgeefluik voor het geld fungeren). Dit kan voortgezet worden totdat iedereen een forse salarisverhoging gekregen heeft.
      Seger Weehuizen

  2. What is in it for the VWO
    Als ouder van VWO-leerlingen die graag wil dat zijn kinderen door hoog in hun leervak geschoolde leraren worden opgeleid vind ik de eisen die het CNV voor het secundair onderwijs stelt aantrekkelijk en de eisen die het AOB stelt gevaarlijk. Van de eis van laatstgenoemde “tenminste 30% LD” is niet duidelijk of ze per school gelden en verder is niet duidelijk aan welke kriteria een docent moet voldoen om in die schaal te komen. Als de kriteria per school gelden worden de zelfstandige gymnasia in hun bestaan bedreigd. Bij het CNV geldt: “Eerstegraads leraren die ook (deels) lesgeven in de bovenbouw krijgen LD. Daarnaast is LD bereikbaar voor tweedegraads leraren met een bijzondere expertise in het lesgeven aan bijvoorbeeld moeilijke leerlingen. Het behalen van een (hogere) bevoegdheid wordt zo duidelijk beloond, mits ook op dat niveau lessen worden gegeven. OF DE BEHAALDE EXPERTISE HOOGST WENSELIJK IS zou hieraan dan moeten worden toegevoegd. Als het betalen voor die bijzondere expertise een grote vlucht zou nemen zou dat de voorstellen van het CNV voor het SO in de ogen van de minister en de schoolbesturen wel eens onbetaalbaar kunnen maken. Voor leraren aan zelfstandige gymnasia zou het er goed uitzien, afhankelijk van wat onder “deels” verstaan wordt.Seger Weehuizen

    • Gelatenheid
      De enige houding is een Heideggerriaanse gelatenheid: het is nu wel duidelijk dat het rapport Rin-Kan nooit zal worden overgenomen en dat de bonden dit ook niet eisen.

      Daarentegen worden er wel allerlei oudere leraren uitgenodigd om opnieuw deel te nemen aan het onderwijs: over hun beloning bestaat geen twijfel, zonder uitzondering schaal 12. Dat betekent dat er voorlopig geen ruimte is voor de generatie die na hen komt. Nee, haal je schouders op en…

      …laat je omscholen. Ik heb een buurman die mij op dit ogenblik bijlessen in de ‘kleine criminaliteit’ geeft. Morgenavond ga ik op mijn tweede oefentocht, even naar de binnenstad met een jutezak en een breekijzer. Best een mooi beroep, hoor. En ’t is nog helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Zo bestaan er meer sloten dan ik ooit heb geweten. Hoe dan ook, over een jaar ben ik zelfstandige en dan verdien ik waarschijnlijk beter dan ik ooit zou hebben gedaan dan wanneer ik in het onderwijs gebleven was.

    • CNV
      Het CNV lijkt voor het VO inderdaad een veel verstandigere koers te varen dan de Aob (lees hier voor wat het CNV wil in het VO). Maar wat het CNV wil is gewoon die situatie zoals die was voor de HOS nota. En die situatie is slechter dan in 1980 toen onderbouw HAVO/VWO eerstegraads gebied was. Het is dus geen verbetering, maar een gedeeltelijke restauratie. En dit zijn dan de eisen, niet de uitkomsten.

      Overigens bevat het CNV voorstel een tegenstrijdigheid. In de opening zeggen ze:

      In dit voorstel krijgt elke bevoegde leraar tenminste schaal LC. LB wordt alleen gehandhaafd als schaal voor onbevoegden.

      Maar later staat er toch echt

      LB: Basisfunctie tweedegraders die lesgeven in vmbo en onderbouw vwo/havo.

      • Meer Uitgebreid LAGER Onderwijs (MULO)
        Ook ik zou graag willen dat de onderbouw VWO weer eerstegraadsgebied wordt. Dat ik daarvoor niet tamboereer heeft met mijn inschatting van de haalbaarheid te maken. Voor de HAVO vind ik dat niet nodig. Een HAVO-leerling staat in weten en begrijpen niet hoger dan vroegere gediplomeerde van het Meer Uitgebreid Lager Onderwijs, de MULO. Mijn moeder had slechts de vooroorlogse MULO en zij las Franse, Duitse en Engelse boeken in de oorspronkelijke taal. Leerlingen die 40 jaar geleden een MULO-diploma haalden waren daarna goed ingevoerd in de mechanika. Het niveau van de MAVO-scholieren was op het gebied van Natuurkunde meteen een stuk lager. Misschien komt een HOGER Algemeen Vormend Onderwijs-diploma in de buurt van dat van het vroegere Meer Uitgebreid LAGER Onderwijs.
        Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.