Dijsselbloem over CGO op het MBO

IN Nu.nl noemt Dijsselbloem de invoering van het CGO op het MBO een aanleiding om te onderzoeken of vakbonden werkelijk hun achterban vertegenwoordigen. Hij is daarin duidelijker dan Depla dat eerder was in het debat.
Hij wil de rol van de kamer vergroten, ook bij andere zaken waar vakbonden bij betrokken zijn. Het lijkt er op dat hij door heeft wat de macht van de kleilaag is en dat hij die wil afbreken.


‘Kamer moet vaker macht laten gelden’

DEN HAAG – De Tweede Kamer moet op zijn strepen staan bij grote vernieuwingen in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg. Dat zegt voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de commissie die de vernieuwingen in het onderwijs heeft onderzocht.
ANP

Volgens Dijsselbloem komt het te vaak voor dat vernieuwingen uit de praktijk achteraf in de wet worden overgenomen.

Uitholling

Als voorbeeld noemt hij de bemoeienis van de Onderwijsinspectie met de manier waarop scholen lesgeven. Dijsselbloem noemt het “een uitholling van de rol van de kamer” dat dit later wettelijk mogelijk werd gemaakt.

De bevoegdheden van de Kamer staan onder druk door de regels die schoolbesturen en verbanden van scholen zelf opstellen, aldus Dijsselbloem donderdag. Tijdens veel vernieuwingen in de het onderwijs zijn zij daarin doorgeslagen, waarmee het parlement de grip op de scholen voor een deel heeft verloren.

Akkoorden

De PvdA’er vindt verder dat de Tweede Kamer zich meer moet bemoeien met akkoorden tussen vakbonden en werkgevers die maatschappelijke gevolgen hebben. Dat geldt voor hem ook voor het recente cao-akkoord dat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst sloot met de politiebonden.

Dijsselbloem sluit zich verder aan bij de visie van vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State dat de akkoorden die politieke partijen sluiten bij de vorming van een regering te veel zijn dichtgetimmerd. Dat geeft de Tweede Kamer weinig ruimte om de plannen te beïnvloeden. Hij wil echter geen voorbeelden geven uit het huidige regeerakkoord tussen CDA, ChristenUnie en zijn eigen partij de PvdA.

Achterban

Dijsselbloem wil dat de Kamer meer initiatief neemt. Zo moet het parlement vakbonden en werkgeversorganisaties niet op hun blauwe ogen geloven als zij stellen dat hun achterban voor of tegen een voorstel is. Hij wil dat het parlement zelf peilingen onder werknemers houdt om erachter te komen of zij nieuwe plannen steunen.

Op dit moment vormt de invoering van het competentiegericht leren in het middelbaar beroepsonderwijs daar aanleiding voor, stelt hij. In deze lesmethode wordt meer de nadruk gelegd op de vaardigheden van studenten en minder op feitenkennis.

2 Reacties

  1. Dood verklaren!
    Het CGO invoeren in 2010 is niet meer heilig verklaard deze week , begreep ik. Maar voor je heilig wordt verklaard moet je in goede traditie eerst sterven.
    Dus laten we dat voornemen eerst dood verklaren.

  2. CGO geen (relevante) vaardigheden
    In het MBO, in ieder geval in het Technisch MBO, is altijd al grote nadruk gelegd op vaardigheden. Er waren veel praktijklessen en er werd geoefend bij het leven. Daarnaast waren en zijn er veel stages. Dat is dus niet het nieuwe van CGL.

    Het nieuwe van CGL is de grote nadruk op sociale vaardigheden, maar vooral op sociaal gewenste houdingen. We gaan hier met de persoon aan de haal.

    Het specifieke van CGL zijn de nieuw geformuleerde eindtermen, die nu kerntaken, competenties en kwalificaties genoemd worden. Geen touw aan vast te knopen, vaag gezwam, niet objectief waarneembaar.

Reacties zijn gesloten.