Omdat de post onder de link “in de media” wat weg dreigt te vallen, wil ik hier expliciete aandacht vragen voor het artikel van Harm Beertema in NRC van gisteren.
Het Horizon College heeft beleidsplannen geopenbaard waaruit blijkt dat docenten zullen verdwijnen ten gunste van instructeurs enerzijds en meer managers anderzijds. Verder zal dat MBO de stage zeer opvoeren waardoor de medewerkende bedrijven van gratis werknemers worden voorzien. Dat heet nou een win-win situatie. Voor bedrijven en voor het management. Niet voor de leerlingen helaas: die worden uitgebuit en leren niks.
Voor meer info: Kijk hier.
Reacties zijn gesloten.
Gewoon lesgeven
laat iedere leraar eens een jaar lang gewoon lesgeven, dan kan men daarna beoordelen of het wat heeft opgeleverd.
Kennisoverdracht zal er altijd zijn, daarom heb je ook het woord “leermeester”. Over 20 jaar staat dit woord niet meer in het woordenboek en is dan vervangen door “coach” — iemand op een school die leerlingen wijst op welke website ze wat kunnen vinden — !!
Kijk anders nog maar eens naar dit Koefnoen filmpje, blijft leuk:
nl.youtube.com/watch?v=8NvNYuVx0j8
.
Eén probleempje:..
…de leraren moeten nog leren inzien dat ze géén onderwijs meer mogen geven, maar de nieuwe rol van procesbegeleider moeten omarmen.
Of eigenlijk, de leraren moeten gewoon dit soort onderwijs uit en vervangen worden door goedkopere instructeurs.
Jammer alleen dat de leerlingen dwars liggen, want die zijn het zat om dagenlang achter de computer bezig te zijn hun eigen leerweg te bepalen.
Ach, waarom ook niet?
Zoals ik al eerder schreef: we schrijven dit schooltype eenvoudig maar af en houden ons bezig met het hogere segment.
kinderarbeid
Jaren geleden dook het idee op dat je onderwijs moest geven aan gemengde groepjes. Leerlingen die wat slimmer waren konden dan, in plaats van iets extra’s te doen, hun minder slimme groepsgenoten helpen door hen dingen uit te leggen. Dat was een oproep tot onbetaalde kinderarbeid. Mensen die zoiets normaal vinden lopen er blijkbaar nog steeds rond.
Seger Weehuizen
Dijsselbloem-proof
“Gelukkig zijn er ROC’s die een andere weg kiezen. Daar heeft men geleerd van de fouten en wordt er gezocht naar een betere balans tussen competenties en vakkennis. daar wordt de positie van de docent langzaam maar zeker in ere hersteld”. Graag benadruk ik even het positieve in dit uitstekende stuk want ik heb eerlijk gezegd zo mijn buik vol van types als Van Zijl, die van buiten het onderwijs op dik betaalde funkties worden gedropt om eens even flink over alles en iedereen heen te walsen. Hopelijk komen er meer ROC’s die een andere weg kiezen. En laten die 400 geschrokken werknemers van ROC Horizon Colleges in Noord Holland zich ook niet onbetuigd. Wie zei ook al weer: “als de conclusies van Dijsselbloem geen gevolg krijgen, kunnen we de boel beter opheffen” of iets in die trant ? Als procesmanagers dit soort ontwikkelen “Dijsselbloem-proof” menen te mogen noemen en er volgt geen politieke reaktie dan heeft een Dijsselbloem 2 zoals Beertema suggereert geen enkele zin.
Horizon College verliest de horizon uit het oog…….
Dat je als instelling, na alle landelijke aandacht op dit punt, durft te komen met een dergelijk plan getuigt naar mijn idee slechts van veel minachting van het onderwijs! Een blikken kwestie, de kwaliteit wordt volledig uit het oog verloren. Daar zien we de zon reeds ondergaan, hij verdwijnt achter het horizon college.
Nou ja, het rapport Deijsselbloem
…is al weer een maand oud. Nu kan het toch wel weer? Je moet positief vooruit kijken en jezelf rijkelijk bedienen met een degelijk plan van (hoe je geld moet) aanpak(ken).
Jacques Kruithof
Jacques Kruithof:
“Geen vak leren, maar er losweg wat in graven en krabben, en dan het diploma scharrelkip behalen. Onderwijs op de manier van televisie kijken of door een warenhuis lopen, volgens de ergste misvatting van onze tijd: dat informatie bijeensprokkelen, naar believen links en rechts iets opzoeken, hetzelfde is als kennis opdoen, en dat er geen solide kennis vooraf vereist is om het gevondene te beoordelen.”
Hij zegt het heel duidelijk
Beste JL,
Welke is de bron van dit citaat van Kruithof?
Diploma scharrelkip
*Hier* te vinden: In de roman ‘Het slotfeest’ (2004) van lerarenopleider Jacques Kruithof lezen we, naar aanleiding van het geconstateerde geringe basisniveau van Nederlandse HBO-studenten.
En in het studiehuis behaalt de leerling dus zijn ‘diploma Scharrelkip’ (alweer Kruithof, maar de studiehuismethodiek wordt behalve door Kruithof ook aangevallen door de schrijvers Willem van Toorn, Piet Gerbrandy en in de roman ‘Hajar en Daan’ uit 2004 van schrijver en leraar Robert Anker). Het onderwijs anno jaren 2000 gedegradeerd tot een gesubsidieerde biologische legbatterij, waar Multatuli sprak van een zwemschool voor jonge eenden. En dat alles is natuurlijk ‘allemaal de schuld van de Mammoetwet’, waardoor minder leerlingen deelnamen aan klassiek-culturele vorming en zij dus ook geen kennis opdeden over het Nederlandse culturele erfgoed. En alle in het onderwijs aangerichte rampen hebben de goedkeuring van de bezuinigingsgeile minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: ‘het is een eerloos slag dat ons regeert’ (Kruithof in ‘Het slotfeest’, 2004).
Scharrelkip ook…
…*hier* te vinden: “ONDERWIJS IS NIET OM TE LACHEN!” Hans ’t Hoen, 2004,
Met dank aan:
de leerkrachten uit de regio Den Haag en de ambtenaren van OCW, die mijn reflectiepartners waren gedurende het werken aan ‘Onderwijs is niet om te lachen!’
Corn. P. Bol, oud-bestuurslid roc Zeeland
Ontwerp & opmaak: www.lenshape.nl
Dit is geen publicatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap!
© Hans ’t Hoen, 2004
Bron
Bron: *ONDERWIJS IS NIET OM TE LACHEN!*, zoals ook door adios al aangegeven en wel op blz 24.
Sorry voor de late reactie (pas thuis van cursus).
Horizon college
Als mijn kind op het Horizon College zat, zou ik proberen het zo snel mogelijk geplaatst te krijgen op een andere school. Oproep aan alle verstandige ouders en leerlingen: boycotten die school.
Heertje: ‘managers in onderwijs stellen eigen belang voorop’
*Managers in onderwijs stellen eigen belang voorop*
Arnold Heertje:
Terwijl het HBO al enige jaren onder leiding staat van Doekle Terpstra, is onlangs Jan van Zijl benoemd tot voorzitter van de MBO-raad. In beide gevallen gaat het om leken, die zelf niets van het onderwijs afweten en nooit voor de klas hebben gestaan.
De nadelen van het nieuwe leren zijn in het rapport van Dijsselbloem breed uitgemeten, maar Van Zijl trekt zich er niets van aan. Volledig in de lijn van Van Kemenade, Ritzen, Wallage en Netelenbos zet hij een onderwijskundig concept door dat generaties leerlingen op het verkeerde been zet, vakbekwame docenten uit het MBO drijft en slechts de werkgelegenheid van managers en coaches in het onderwijs bevordert.
Vanwege Dijsselbloem zou je verwachten dat van uitstel afstel komt. Maar wie Van Zijl hoort, moet het ergste vrezen. Hoe komt het toch dat de denkbeelden van de vakmensen terzijde worden geschoven en die van enige kennis van zaken gespeende opvattingen van leken, tegen de zin van leerlingen en leraren worden doorgevoerd?
Ik vrees dat de mars door de instituties, waardoor managers en onderwijsdeskundigen machtsposities in het onderwijsveld hebben ingenomen, geslaagd is. Zij blokkeren dat leerlingen weer goed onderwijs krijgen van goede leraren, want zij hechten een groter belang aan hun eigen zinloze werkgelegenheid dan aan de levensvreugde van leerlingen.
Levensvreugde
Heel goed dat Arnold Heertje grote woorden durft te gebruiken: “(…) levensvreugde van leerlingen”. Om niets minder dan levensvreugde gaat goed onderwijs!
Schuim om de mond
…van woede. Het zou aardig zijn als Heertje de kans kreeg om met Terpstra te debateren. Hoe is het mogelijk dat iemand die zichzelf graag ziet als de man die wil samenwerken & bouwen feitelijk het toezicht heeft over een aantal instellingen waar mensen stelselmatig ondergewaardeerd worden en waar managers meer verdienen dan goed is voor het ego? Hoe is het mogelijk dat de media hier niet doorheen prikken?
Deze man etaleert onverbloemd de dubbele moraal die onze bestuurders er op na houden. Dit is werkelijk het toppunt!
Helaas heeft Heertje gelijk !!
ik heb het zelf ervaren,
de nieuwe vloerbedekking voor de nieuwe school is toch veel belangrijker dan de leerlingen zelf en de hoge CITO scores zijn ook van groter belang voor de school, daarom hoeft 10% van de leerlingen deze “eind toets” niet te maken, want ze weten toch al dat ze naar het VMBO gaan……………..
En als leraar zou ik er maar geen op- of aanmerkingen over maken, “Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt ……………..”
Slecht geschreven
Joao, ik bedoel natuurlijk ook te zeggen dat Heertje gelijk heeft. DT is een onnavolgbare meneer, die een erg nadrukkelijke moraal predikt, maar dan wel een moraal waar je niet svan terug ziet in zijn eigen wandel en handel. Weinig mensen roepen bij mij zo’n weerzin op als DT. -Ik zou daarom Heertje en DT wel eens aan een tafel willen zien zitten, ik ga er van uit dat Heertje niet te bescheiden is om Doekle een en ander onverbloemd toe te voegen.
Heertje: Maatschappelijke tweedeling dreigt voor onderwijs
Dan ook maar een link naar de column van deze week van Heertje. Weer over het MBO, maar ook over KPC en consorten.