Er is extra geld nodig, zegt Pieter Winsemius

Voor het onderwijs wel te verstaan. Voor het onderwijs aan probleemkinderen. De school doet tenslotte van alles en nog wat: maatschappelijk werk, zorg, psychologen. Daar is allemaal geen geld voor. Overheid: trek de beurs!

Een typisch voorbeeld avn hoe dergelijke dingen gaan. Wedden dat de eerste activiteiten op dit gebied als project zijn gestart (“project” betekent: een duidelijk einde aan tijd en middelen).

De cyclus gaat als volg:
Je ziet een “markt”
Roept om en krijgt projectgelden
Hiermee tuig je de organisatie flink op
Na afloop blijft de organisatie maar verdwijnen de projectgelden
Dát gaat simpelweg ten koste van het onderwijs
En als het ijzer heet is, dan toon je aan dat je veel te weinig geld krijgt voor die extra organisatie en vraag je via de juiste mensen naar extra geld.

Artikeltje van Nu.nl:

==========
Te weinig geld voor probleemleerlingen
Uitgegeven: 21 maart 2008 18:30

DEN HAAG – Scholen komen geld tekort voor de begeleiding van probleemleerlingen. Pieter Winsemius van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid heeft dat vrijdag gezegd tegen de NOS.

De oud-minister sprak van “een groot probleem” . Hij riep het kabinet op om in actie te komen. Anders dreigt er “enorme maatschappelijke schade”, aldus Winsemius.

Scholen komen in financiële nood door de extra zorg die ze aan probleemleerlingen besteden. Het gaat dan om jongeren die bijvoorbeeld verslaafd zijn aan drugs of ongewenst zwanger raken.

De scholen bieden allerlei vormen van hulp aan, bijvoorbeeld via psychologen en maatschappelijk werkers. Maar daardoor raken ze in financiële nood.

11 Reacties

  1. Daar is de school niet voor

    De scholen bieden allerlei vormen van hulp aan, bijvoorbeeld via psychologen en maatschappelijk werkers.

    Moeten die scholen niet doen.

    • juist!
      Precies. Dat ís geen taak van de school. Is het niet zo dat maatschappelijkwerkers en al dat moois gezinnen als cliënt hebben? Er zijn toch al gezinsvoogden? Als die hun werk goed doen, werken zíj aan de privéproblemen van betreffende scholieren. Wat wil de school nog aan maatschappelijkwerk doen? Anderen voor de voeten lopen? Hoe vaak zijn het geen collega’s die ineens maatschappelijkwerkers worden i.p.v onderwijs verzorgen? Voor de klas meester/juffouw!

      Ik zag het item met Winsemius op het journaal. De beelden werden bekrachtigd met een zieliggedoe over allochtonen op het Albeda College. Albeda College als je iets doet aan de vele lessen die uitvallen wegens tekort aan en/of verzuim van docenten, werk je eraan dat lln tijdens schooltijd núttig bezig kunnen zijn.

    • Je moet
      goed gedrag belonen en niet verkeerd gedrag. Al dat ontwikkelingswerk met probleemgevallen is aantoonbaar inefficient en ineffectief.

      • En het verkeerde gedrag?
        Hendrikush, vind jij dat een school geen boodschap heeft aan verkeerd gedrag, of wanhopig gedrag?

        Laten we reëel zijn; op school kunnen een hele hoop maatschappelijke, persoonlijke en sociale problemen naar voren komen. Het heeft immers direct zijn weerslag op absentie, gedrag en schoolprestaties. Natuurlijk is de school de meest juiste situatie waar dit gesignaleerd wordt en waar dit wat mij betreft ook opgepakt kan worden. Dat hoeft niet persé door leraren (sommigen, zoals ik, doen dat wel graag trouwens), het mag ook door schoolmaatschappelijk werkers, vertrouwenspersonen en wat dies meer zij. Ik vind het alleen belangrijk dat deze taken gezien worden en beloond worden. Het moet geen vrijwilligerswerk zijn, altijd weer naast en buiten de les etc.

        Het aantal docenten die bv thuis tijdelijk opvang heeft geboden aan leerlingen is enorm groot. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar als jij het niet doet, doet niemand het. Iedereen verwijst naar ‘de juiste instanties’, die op hun beurt ook weer naar andere ‘juiste instanties’ verwijzen, of die besluiten dat ze niets doen, of die een eindeloze wachtlijst hebben.

        • Daar zijn gewone scholen niet voor
          Psychiatrische gevallen horen op speciale scholen thuis. Daar kunnen deze speciale kinderen krijgen wat ze verdienen. En gewone leraren kunnen dan gewoon onderwijs geven aan gewone kinderen.

          • Ja Mark,…
            …gewone kinderen, die vind je nauwelijks nog in het vmbo hier in Holland.
            Daarvoor moet je al gauw op het Atheneum zijn.
            De havo zit ertussenin.

        • twee petten twee salarissen
          Kosten gemaakt om een leerling uit de penarie te helpen horen niet onder de kostenpost onderwijs te vallen. Voor de school is de situatie in principe (let wel ik zeg in principe!): Als een leerling onderpresteert of niet te handhaven is vliegt hij van school af. De school biedt onderwijs aan en aan de leerling de keuze om wel of niet van dat aanbod gebruik te maken. hij sluit a.h.w. een contract. Kiest hij voor het eerste dan moet hij zich navenant gedragen. Dat de leerplichtwet hem dwingt zo’n “contract” aan te gaan is voor de school irrelevant. Hij mag ook geen hinder opleveren voor leerlingen die het contract wel (willen) naleven. Als de docent om humanitaire redenen met steun van de school zich toch met de persoonlijke zaken van de leerling bemoeit dan moet daarvoor tijd in rekening gebracht worden bij “sociale zaken”. Het staat een docent natuurlijk vrij om leerlingen (formeel) buiten zijn taak om te helpen. Soms is hij daartoe zelfs verplicht omdat de wet verbiedt om mensen in nood in de steek te laten.
          Seger Weehuizen

        • Wiens boodschap?
          Ik vind Hinke dat je als leraar oog moet hebben voor je leerlingen. Verkeerd gedrag en wanhopig gedrag moet je kunnen begrijpen maar je moet het niet tot je eigen probleem maken. Als je als docent of als school verkeerd gedrag niet kunt of wilt tolereren moet je die boodschap aan de veroorzakers of aan meer bevoegde personen/instanties doorspelen.
          Hoe groot ook de persoonlijke voldoening is als het je lukt om een leerling met problemen te helpen, je doet wel iets waarvan ik vind dat het niet ‘des leraars of des schools’ is. Ik wil, met begrip voor mijn leerlingen, gewoon lesgeven. Dat is mijn motivatie voor dit beroep. En voor psycho-sociale en maatschappelijke hulpverlening heb ik de capaciteiten en de motivatie niet. En dat moet ook kunnen.

          • Ik heb inderdaad onlangs nog
            Ik heb inderdaad onlangs nog aangegeven dat iemands problematiek mij boven de pet ging. Ik ben daar niet voor geschoold. Ik help hem beter als ik hem doorverwijs naar een professional. Natuurlijk vraag ik af en toe hoe het gaat. Belangstelling hebben is een menselijk iets. Maar op de stoel van de hulpverlener gaan zitten, daar heb ik helemaal de capaciteiten niet voor. Ik ken mijn beperkingen. Het is met name in zijn belang dat ik niet ga lopen beunhazen.

    • BMWN
      Zouden de maatschappelijk werkers niet BMWN op moeten richten? Beter Maatschappelijk Werk Nederland. BMWN protesteert tegen scholen die op hun stoel plaatsnemen: maatschappelijk werk is een specialisme, een echt vak. Docenten moeten doceren en maatschappelijk werkers moeten maatschappelijk werken. Blijf af van ons vak!

  2. Weer een gevolg van de Lumpsum regeling
    ook dit is weer een gevolg van de Lumpsum regeling

    www.lumpsumportaal.nl/index.php?p=18262

    Scholen dienen zich bezig te houden met onderwijs en natuurlijk met sociale vorming, indien een school hier niet goed is voor uitgerust dienen de andere sociale vangnetten gebruikt te worden.

    Geld hieraan uitgeven is al beter dan (snoep) reisjes van managers naar Afrika, Zweden of Japan, maar nog beter is het te investeren in BETER ONDERWIJS.

    Het RIAGG of andere door door de overheid in het leven geroepenen gesubsieerde organisaties dienen leerlingen op te vangen met geld-, drugs-, huiselijke- of andere problemen, dit is niet de taak van de school.

    Eigenlijk zou de liberale heer Winsemius dit moeten weten en moeten uitdragen, waarom hij het niet doet is mij een raadsel ?

    Zie voor info over Winsemius

    nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Winsemius

    .

Reacties zijn gesloten.