Brief aan AOB over intimidaties in het onderwijs

op 6 oktober 2007 heb ik een brief per e-mail doen toekomen aan het AOB.

Ik ben geen lid van de AOB, maar vond het wel op zijn plaats om hen in te lichten over intimidatie van leraren in het onderwijs, zodat zij weer hun leden van dienst kunnen zijn.

DIT IS HET ANTWOORD VAN DE AOB:

Geachte heer Joao,

U geeft in uw e-mailbericht aan dat u geen lid bent van de AOb. Alleen leden kunnen zich tot ons wenden om (juridisch) advies te krijgen.

De snelste manier om lid te worden is via www.aob.nl , vervolgens aan de linkerkant van het scherm klikken op de banner Lid worden.

Vanaf het moment van aanmelding bent u lid van de AOb, en kan een beroep worden gedaan op het dienstenpakket van de AOb wat betreft – kort gezegd – arbeid en inkomen.

Privézaken als echtscheidingen, hypotheekzaken e.d. vallen daar bijvoorbeeld niet onder.

Bij dezen zij gesteld, dat een beperkende voorwaarde voor het inroepen van (juridische) hulp is, dat er alleen volledige ondersteuning wordt gegeven betreffende zaken die zijn ontstaan na aanvang van het lidmaatschap. Over zaken ontstaan voor aanvang van het lidmaatschap wordt een eenmalig advies verstrekt.

Mocht dat niet toereikend blijken, dan bestaat de mogelijkheid – dit ter beoordeling van het hoofd van de afdeling juridische dienstverlening aan wie dit ook schriftelijk voorgelegd dient te worden – na dat eenmalige advies verdere juridische ondersteuning in te kopen.

Daarnaast kunnen leden kosteloos brochures en info’s aanvragen. Iedere twee weken verschijnt Het Onderwijsblad, dat alle AOb-leden toegestuurd krijgen.

Voor de hoogte van de te betalen contributie klikt u op www.aob.nl/kixtart/nm/articlefiles/5769-contributietabel2007.pdf Deze is namelijk inkomensafhankelijk.

Tevens loopt er van 1 september t/m 31 december 2007 een ledenwerfactie. Klikt u op www.aob.nl/i.aspx?p=nws&a=6549 voor meer informatie.

Met vriendelijke groet,

Informatie en Advies Centrum

0900-463 6262

info@aob.nl

www.aob.nl

EINDE BRIEF

Mijn bedoeling was alleen maar om het AOB op de hoogte te brengen van de misstanden welke er in het onderwijs zijn, maar hier is het AOB totaal niet in geinteresseerd. Ik had zelf diverse bijlagen meegezonden bij mijn e-mail, maar helaas doet het AOB ook hier helemaal niets mee !!

Wellicht dat BON haar leden beter kan bedienen, in bijlage, mijn e-mail aan de AOB.

20 Reacties

  1. Ik kan het me wel voostellen
    Eerlijk gezegd vind ik de reactie van het Aob begrijpelijk. Voor jou is misschien duidelijk wat je van de Aob wil, maar in de brief staat dat hooguit tussen de regels. Een concrete vraag ontbreekt evenals de motivatie voor het sturen van je brief.
    Verreweg de meeste brieven over rechtspositie-problemen die het Aob krijgt, zijn natuurlijk bedoeld als verzoek om steun, dus ik kan me hun interpretatie indenken, als was het misschie zuiverder geweest om je om een verduidelijking te vragen.

    • helpen om leden te werven
      Ja, de tijden zijn voorbij, dat de bond je de helpende hand toestak in de hoop dat je dan lid zou worden.
      Het gaat de bond te goed, veel te goed.
      Maar, ook leden, die geïntimideerd worden en de AOB om hulp vragen krijgen geen hulp. Ergens op deze site staat, dat er een groep van zo’n 15 mensen moet zijn, wil de AOB op een dergelijk verzoek om intimidatie uit te bannen, ingaan.

  2. Jip en Janneke taal voor AOB
    ik had mijn brief aan het AOB in het algemeen geschrven om hen te wijzen op de misstanden in het onderwijs en niet voor mij zelf, ik had al een advocaat.

    Ik had ook Jip en Janneke taal gebruikt voor de AOB, maar zelfs dan snappen ze het nog niet.

    Ze doen ook niet mee aan de actie van 26 maart las ik net in de NRC, zegt mij voldoende………………..

    • Daarin heeft de AOb gelijk
      De AOb heeft – zoals ook elders betoogd, ik meen door Malmaison – gelijk dat ze niet met de lerarenactie meedoen. Ze zijn formeel nog in onderhandeling met de overheid en dan is een staking niet aan de orde. Dat is een kwestie van fatsoen.

      En misschien had je juist *geen* Jip en Janneke taal moeten gebruiken, maar een ronkend document moeten maken. Wellicht hadden ze dan wel op de gewenste manier gereageerd 🙂

      • Hoezo heeft de AOb gelijk?
        De verkiezingen zijn nu anderhalf jaar geleden geweest, het kabinet zit er al meer dan een jaar, het rapport Rinnooy Kan is nu al een half jaar oud. En wat is er concreet gebeurd voor de positie van de leraar: HELEMAAL NIETS!

        Nu gaan de vakbonden en de raden overleggen, daarna moet het nog langs de tweede en de eerste kamer en dan moet de uitvoering nog beginnen. Met het huidige tempo is er dan al weer een ander kabinet dat besluit alles toch anders te gaan doen en kan het hele circus weer opnieuw beginnen.

        • Alleen formeel gelijk
          Kennelijk was ik niet duidelijk genoeg: het door mij benoemde gelijk is een formeel gelijk. De AOb is nog in onderhandeling, dus dien je geen staking uit te roepen c.q. te steunen. Op de kwaliteit van die onderhandelingen en het voorafgaande traject lijkt zware kritiek mij zeer terecht.

          • Als je geen lid bent
            van zo´n brave bond die al meer dan 20 jaar onderhandelt maar daar zelden iets bruikbaars uit weet te halen, zie ik het probleem niet. De AOb is echt niet het centrum van het onderwijsheelal.

          • AOB laat alles op het beloop en doet weinig tot niets
            de AOB heeft alles op het beloop gelaten en heeft jaren weinig tot niets gedaan.

            Net zoals de bij de politie bonden wordt er niet accuraat gereageerd, wat er nu gebeurt, loopt al jaren. Waarom niet eerder optreden en de vinger aan de pols houden ?

            Er komt per jaar aan contributies meer dan 10 miljoen binnen bij de AOB, daar mag je als lid toch wel iets voor verwachten ?

        • Hoe heet dat verschijnsel ook al weer?
          ’n Hoop opwinding. Geblaf en veel gedoe voor de camera. Lange volzinnen en ernstige gezichten.
          En dan keert de rust terug.
          Polderen en prutsen.
          De Moloch, slaapt
          alweer in.

  3. Aob
    Beste Joao,
    Jouw brief betreft een specifieke situatie beschreven van een kant, jouw kant. Niemand kan daar inhoudelijk op reageren met een stelling name. Wat wel tegenvalt is dat zij nergens ingaan op de uitspraak dat er veel angst is onder de collegae. Misschien moeten we maar eens rechtstreeks vragen of dit verschijnsel van angst onder de docenten bij het Aob bekend is.
    Ik denk dat de meeste mensen, ook binnen het Aob, nog steeds een veel te rooskleurig beeld hebben van het onderwijs en de omgangsvormen daar. Fatsoen en gemeenschappelijkheid en handelend vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn echter helaas al lang geen gemeengoed meer in de moderne school.
    Op dit moment zijn er een aantal docenten in het hbo aan het onderzoeken of managers persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de geleden schade a.g.v. het intimiderende gedrag van de managers(s). Het is een heel andere invalshoek maar als het lukt kan intimidatie hiermee uit het onderwijs verbannen worden.
    Corgi

    • Uit angst?
      Verklaart angst misschien gedeeltelijk het geringe aantal deelnemer op het plain?
      Seger Weehuizen

      • Niet uit Den Haag
        In de regio Den Haag werd de staking gesteund door de schoolleidingen, dus daar is geen sprake van niet komen door angst (het zal waarschijnlijk onverschilligheid en gemakzucht zijn). In de rest van het land kan het best door angst komen: het lijkt mij ook wel heel vreemd om naar je rector te gaan en te zeggen `ik ben er morgenmiddag niet, ik ga staken’.

        • Hebben wij wel gedaan
          Hebben wij wel gedaan anders. Groot was dus onze teleurstelling toen we na ruim een uur treinen ontdekten dat onze collega’s uit de regio Den Haag massaal de gelegenheid hadden aangegrepen om een vrije middag te nemen. Ik ben blij met het initiatief van de Leraren In Actie, en verwacht er ook wel een sneeuwbaleffect van, maar onderwijsland zal zich nooit echt gaan roeren. Elders werk zoeken lijkt toch echt de enige optie: als de mensen zelf niet spreken, moeten de onvervulbare vacatures maar spreken.

          • Redenen die onze collega’s
            Redenen die onze collega’s overigens aanvoerden om niet mee te gaan:
            – niet durven, als er meer mensen waren gegaan hadden ze zich wel durven aansluiten (1 persoon gaf dat aan, ik gok dat deze reden voor meer mensen speelt)
            – kon geen oppas krijgen (1x)
            – ziek (1x)
            – wilde de les aan de eindexamenklas niet laten vervallen (1x)
            – wilde uit principe eerst het overleg van de bonden afwachten (2x)
            – kon het zich financieel niet veroorloven om EN een retour Den Haag te betalen, EN een paar gemiste lesuren niet uitbetaald te krijgen (2x)

          • Even als aanvulling,
            en niet ter vergoelijking: één uur staken ´s middags heeft toch tot gevolg dat het salaris van een compleet dagdeel wordt ingehouden. Men was immers niet beschikbaar. Ja, daar hebben de baasjes goed over nagedacht….

          • Stiptheidsactie
            De douane heeft ooit het probleem van geldinhouding bij staking voorkomen door haar werk extra goed te doen en wel door alles zeer goed te controleren. Haar agenten voerden een zo genoemde “stipheidsactie” uit. Is zoiets in het onderwijs niet (meer) mogelijk?
            Seger Weehuizen

          • zeker stiptheidsacties
            Zeker zijn er stiptheidsacties mogelijk. De leerlingen zullen er blij mee zijn: zijn eindelijk alle proefwerken op tijd nagekeken.

          • Andersom
            Bij mijn inmiddels al enige tijd lopende ‘stiptheidsactie’ (die inhoudt dat ik dagelijks van 8 tot 5 op school hard werk en het daarbij laat) gaat juist steeds de dag op aan acute zaken als lessen, lesvoorbereiding, kopieren, toets maken, vergaderingen, surveillance, en tot nakijken kom ik hoogst zelden.

          • Dit gold ook voor mij
            Dit was ook mijn reden: “wilde de les aan de eindexamenklas niet laten vervallen” (het gaat dan om één les/week van 3×45 minuten – en ze hadden al een middag moeten missen wegens ziekte)

Reacties zijn gesloten.