Inspecteur PO: Bezem door vrije scholen

Opnieuw een artikel dat aansluit bij onze wensen voor gedegen en toetsbaar onderwijs. In Elsevier zegt de hoofdinspecteur voor het basisonderwijs dat de vrije scholen kinderen eerder moeten leren lezen en schrijven en dat dat ook beter moet worden getoetst.
Vergelijk een dergelijke opmerking eens met het gebruikelijke commentaar van de inspectie in het verleden, dat scholen vooral vernieuwend moesten zijn. Nu lijkt er weer gekeken te worden naar leerprestaties van kinderen.
Zie: www.elsevier.nl/nieuws/laatste_24_uur/artikel/asp/artnr/169100/

3 Reacties

  1. Vrij kort door de bocht
    Als 14 vrije basisscholen zeer zwak zijn, wil dat nog niet zeggen dat de vrije scholen aangepakt moeten worden. Tenzij er maar 14 vrije basisscholen zijn natuurlijk.
    Op mijn school komen regelmatig kinderen van de vrije school binnen, en daar is niets bijzonders mee aan de hand.

    Een geval van “kort door de bocht reageren op incidenten” waar de meeste hypes op gebaseerd zijn.

    Ouders kiezen vaak bewust voor een vrije school, waarbij ze een afweging maken ten gunste van de creatieve ontwikkeling. Als het rekenwerk dan bijvoorbeeld iets achter zou lopen (wat ik betwijfel) ten opzichte van andere scholen dan kan je daar voor kiezen.
    Als een “gewone” basisschool bij het rekenwerk achterloopt heeft niemand daarvoor gekozen. En er komt ook niets voor in de plaats.

    Ik denk dat er belangrijker zaken zijn om de pijlen op te richten.
    Wat niet wegneemt dat slecht presterende vrije scholen ook aangepakt moeten kunnen worden.

    • Incidentele hype?
      Als 20% van de vrije scholen als zwak te boek staat vind ik dat wel degelijk een significant teken aan de wand. Zeker als je het ouderlijke milieu en de betrokkenheid van de ouders erbij betrekt.

  2. Vrije school bewuste keus?
    Een bewuste keuze om kinderen naar de Vrije School te sturen is het lang niet altijd. Ik heb in het verleden te vaak meegemaakt dat een kind daar naar toe werd gestuurd door de ouders, terwijl uit onderzoek bleek dat Speciaal Onderwijs voor het betreffende kind werd geadviseerd. De Begeleidingsdienst constateerde dan ook dat er een toeloop van kinderen “met een vlekje” naar de Vrije school plaatsvond. In die situatie, van veel potentieële SO-kinderen, is het waarschijnlijk ook niet mogelijk om op niveau les te geven. En dit alles omdat op verjaardagen een bewuste keuze voor een creatieve school zo veel mooier klinkt, dan dat Jantje, Pietje of Klaasje het niet kan bolwerken op de gewone school.

Reacties zijn gesloten.