Hartger Wassink, consultant van CPS, neemt het op voor de managers in zijn artikel ‘Managers in onderwijs de schuld geven is makkelijk’ in Trouw van 12 juli 2007. Onder een andere titel hier te lezen op scienceguide.
Een opvallende zin: Deze cultuur [de schreeuwcultuur; m79] stamt nog uit de tijd waarin leraren het voor het zeggen hadden. Dat deze schreeuwcultuur (voorzover die ooit bestaan heeft, voor het bestaan hiervan geeft de auteur geen enkele onderbouwing) met de almacht van de managers vervangen is door een intimidatiecultuur, daarover natuurlijk geen woord.
aanvullende kanttekeningen
Vroeger waren er helemaal geen managers die aan de bestverdienende leraren leiding moesten geven. Er was per school een rector of een directeur met een paar con’s die zich met de organisatie en coordinatie bezig hielden en zich niet met het lesgeven van hun deskundige hoog en/of goed opgeleide docenten, die immers vaak bevoegd waren voor andere vakken dan zij zelf, bemoeiden. Managers menen het helaas beter te weten dan hun vakdocenten en vinden daarom dat het hun taak is om doenten te sturen, dwz lastig te vallen en zo hun eigen hogere salaris te rechtvaardigen. (Con)rectoren verdienden iets meer dan hun eerstegraders. Wassink vergelijkt de salarissen van de manager met die van de oudere eerstegraadsdocenten die nog in schaal 12 zitten. Over een paar jaar zijn die vervangen door veel slechter betaalde eerstegraders. Zouden daarna de managers een minder hoog salaries krijgen ten einde het verschil van hun salaris en dat van hun bestopgeleide vakdocenten niet te groot te laten worden?
“Per saldo is het totaal aantal managers daardoor niet veel groter geworden.” Hoeveel procent eigenlijk? Bovendien zijn de managers en directeuren in meerdere lagen hierarchisch geordend zodat de hoogste bazen door hun hoge salarissen een grote aanslag plegen op het schoolbudget
Wassink vergelijkt salaris met dat van…
Citaat: [Wassink vergelijkt de salarissen van de manager met die van de oudere eerstegraadsdocenten die nog in schaal 12 zitten. Over een paar jaar zijn die vervangen door veel slechter betaalde eerstegraders.]
Een deskundige die dit niet weet? -Wat voor waarde hebben de woorden van een dergelijke deskundige dan? Mogen we nu denken dat ook de rest van zijn artikel propaganda is (een poging om de beeldvorming te beinvloeden?)
“domme” gegevensmanupilatie
Het ging mij om de kromme redenering. Wassink WEET dat de oudere docenten nu 4500 p.m. verdienen en ook dat die “nog geprofiteerd hebben van de veel betere arbeidsvoorwaarden begin jaren tachtig” maar hij gebruikt alleen maar dat eerste gegeven om een hoogste maandsalaris van 6500 voor de managers te rechtvaardigen. Mijn vraag was dus ironisch-rhetorisch bedoeld
Puntje gescoord
De managers zijn in de verdediging. Dat puntje kunnen we in onze zak steken!
Hartger Wassink
Samenvatting proefschrift: “Wat denken schoolleiders terwijl ze hun taak uitvoeren? En welke rol spelen die denkprocessen tijdens hun dagelijks leiding geven aan de school? Hartger Wassink analyseert in zijn proefschrift de cognitieve kant van het leiding geven. Middels interviews en observaties is gekeken hoe het denken van schoolleiders samenhangt met hun handelen in het dagelijks werk. Schoolleider en school zijn in wisselwerking met elkaar, en de aard van het leiding geven en de rol die de schoolleider daarbij speelt, verandert in de loop van de tijd. Een cruciale rol hierbij speelt het proces van collectieve betekenisverlening in de school. Het blijkt dat duurzame sturing van schoolleiders niet zozeer gegeven wordt op concrete doelen, maar op het voeden – vanuit de persoonlijke visie van de schoolleider – van het proces van collectieve betekenisconstructie.” Lees verder…
Krek, zo ist moar net.
Voor de geïnteresseerde lezer: proefschrift. Lees vooral het voorwoord, wat hij daar schrijft (“Dit is ongeveer de tiende keer dat ik aan een voorwoord begin”) had hij zich ook moeten realiseren toen hij het stuk in Science Guide schreef.
Vijf jaar?
Heeft iemand nou werkelijk vijf jaar nodig om dit verhaal te schrijven? Wat er in staat is niet anders dan een beschrijving van het dagelijks werk van een willekeurige manager. En dan maakt het niet uit of dat nou een schoolleider is of de spreekwoordelijke directeur van een koekjesfabriek. Zoals altijd bestaat het werk van zo’n manager/schoolleider voor een fiks deel uit triviale klusjes (“brandjes blussen”) en valt het zwaar tegen in hoeverre hij/zij een “grand vision” kan realiseren. Nou nou, wát een inzicht.
Nog een leuke uit de summary: “In sum, in spite of our efforts to devise a realistic model for the work of school leaders, the essence of how school leaders turn their vision into tangible success remains a mystery.” Uiteraard luidt de conclusie dat verder onderzoek geboden is …….
Hartger Wassink
Even wat gegoogled:
1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9;
Over water als belangrijk element van leidinggeven lezen we in de proefschriftsamenvatting van Wassink. De promovenda onderscheidt vier elementen
van leidinggeven, die ze metaforisch relateert aan de vier oerelementen:
water, vuur, aarde en lucht. Lees verder… (Van de redactie, Water, blz. 02).
Promovenda ?
Wat verder. Twee trieste mededelingen. Ten eerste zal Hartger Wassink, naar alle waarschijnlijkheid, na een langdurig promotietraject toch nog onverwacht promoveren. Wij zullen hier dan ook niet meer kunnen genieten van zijn columnistische spitsvondigheden. Lees verder…
Toch een hij.
Pareltjes
En via de schier eindeloze reeks links van Adios tref je weer zo’n pareltje aan (uit de link over “water”, pp 20-23). Het betreft een onderzoek naar de belangrijkste elementen waarop hbo-studenten hun docenten waarderen. Onderzoekers zijn Rainer Hensel en Frans Meijers.
De belangrijkste inhoudelijke conclusie, die uit deze onderzoeksresultaten getrokken kan worden, is dat studenten méér van een docent verwachten dan waarvoor deze traditioneel is opgeleid. In docentenopleidingen ligt immers de nadruk op het opbouwen van vakkennis en op het verwerven van vaardigheden om deze vakkennis zo efficiënt mogelijk over te dragen. Tot voor de opkomst van competentiegericht onderwijs was er nauwelijks aandacht voor de ontwikkeling van vaardigheden om deze vakkennis voortdurend te relateren aan de feitelijke beroepspraktijk terwijl de uitspraak dat een docent ‘coach’ moet zijn tot op de dag van vandaag zowel in het onderwijs als daarbuiten een onmiddellijke afweerreactie oproept (zie bijvoorbeeld www.beteronderwijsnederland.nl).
Was het maar waar dat in docentenopleidingen de nadruk ligt op het opbouwen van vakkennis …… Of ben ik nu te somber?
Met non-aanbevelingen
Schoolmanagers moeten pedagogiek studeren inplaats van management?
Beide ‘wetenschappen’ zijn dubieus!
Nog een aardig artikel
Sinds enige tijd woedt in kranten en andere media een discussie over de kwaliteit van het onderwijs. Wat opvalt in deze discussie, is het gemak waarmee managers in het onderwijs de schuld krijgen. Waren er maar minder managers, zo wordt geredeneerd, dan zouden docenten meer ruimte krijgen om hun vak (‘lesgeven’) uit te oefenen, en de problemen zouden opgelost zijn. Ondertussen wordt voorbijgegaan aan de vraag wat een goede docent nu eigenlijk is….
…Het is echter demagogie te stellen dat het verminderen van het aantal managers deze problemen zou oplossen. Lees verder…
Onttrekken aan veranderingen
Hoe ga je als schoolleider om met leerkrachten die zich onttrekken aan verandering, of er weerstand tegen bieden? Vaak besluiten schoolleiders aan de slag te gaan met degenen die wel willen meedoen en geen energie meer te steken in leraars die niet willen. Van Eekelen en Wassink vinden dat dat soort gedoogbeleid niet deugt. Met een juiste mix van directe en indirecte sturing kunnen schoolleiders recht doen aan verschillen tussen leerkrachten en ook de niet zo leer- en veranderingsbereide leraars, toch in beweging krijgen. Lees verder…
Verstarringen
De wiskunde is verstard geraakt in de strengheid van Hilbert.
De natuurkunde is verstard geraakt in de spitsvondigheden van theorieën over alles.
Het onderwijs is verstard geraakt in het geneuzel van -logen, -kundigen en -gogen.
Tijd om de ketenen te breken en weer frisse lideeën toe te laten. BON voorop.
kanttekeningen bij gezwets
“Managers en docenten staan namelijk voor dezelfde taak: het zorgdragen voor de ontwikkeling van leerlingen tot zelfstandige burgers.” Als naief ouder heb ik altijd gedacht dat het in het secundair onderwijs de hoofdtaak van de leraar natuurkunde is om mijn kinderen natuurkunde te leren en van de leraar Duits om mijn kinderen Duits te leren. Dat zijn natuurlijk werktuigen waarmee je je gemakkelijker als zelfstandig burger kan handhaven. Maar ikgeloof niet dat Wassink dat bedoelt. Mijn kinderen vragen om kennis en inzich in de natuurkunde en het leggen van goede grondslagen voor het gebruik van de Duitse taal. Waar denkt Wassink aan alshij schrijft; “Dat betekent dat de leraar niet alleen uitgaat van het aanbod van zichzelf als ‘lesgever’, maar evengoed van de vraag van de leerling als degene die een ontwikkeling doormaakt.”? De leraar is de wetende en het enige wat mijn kinderen willen is dat hij hen efficient en zo nu en dan met wat humor de benodigde kennis overdraagt door een heldere uitleg en uitgekiende oefeningen.
Als het met een leerling die altijd goed meedeed plotseling misgaat kan dat vaak het beste door informeel overleg worden opgelost. Dat willen de leraren dan ook zeker in zo’n geval. Leerlingen “bedienen” die niet willen is prima maar dan in de zin van een laatste oliesel. Geen tijd aaan verspillen!
De meeste scholen concurreren niet echt met elkaar. Ze staan vaak onder hetzelfde bestuur. Vestzak-Broekzak. Ze concurreren al helemaal niet op gebieden die ik als ouder belangrijk vindt. Hoe een leraar weet of hij de goede dingen doet? Heel simple (hoewel een klein beetje overdreven): Een leraar doet het als professional goed als zijn leerlingen op het eindexamen voor zijn vak hoge cijfers halen.
EN
Een leraar doet het als professional goed als zijn leerlingen op het eindexamen voor zijn vak hoge cijfers halen; en als die examens niet door kooplui worden gedevalueerd. !.
Wassink had een vraag, een paper en….
Could you please help me out on this problem. I’m analyzing rather unstructured interviews with school leaders regarding their thoughts about their own task and function within the school. I am creating codes, which represent thoughts on their task, their own personal thoughts and the school organisation. The code names are of different abstraction level, and I’m linking them with different sorts of relations. To this end, Atlas’ network editor is in my opinion a very appropriate and easy-to-use tool. Lees verder…
En een paper:
Het onderzoek waar dit paper verslag van doet richt zich op denkprocessen van
schoolleiders en kiest hiervoor diverse invalshoeken (Wassink, 2004). Een van de
invalshoeken is de tacit knowledge ofwel stilzwijgende kennis van schoolleiders. Lees verder…
En een artikel in Meso Magazine:
In zijn advieswerk kwam Hartger Wassink de afgelopen jaren al meerdere situaties tegen waarin er sprake was van een mismatch tussen een energieke leider vol vernieuwingsdrang en een ogenschijnlijk ‘vastgeroeste’ schoolorganisatie. In dit artikel onderzoekt hij hoe het kan dat het nogal eens misgaat in die combinatie. Lees verder…
CAO?
De hoogst verdienende managers worden helemaal niet volgens een CAO betaald; die regelen via Hayes en vriendjes in raden van bestuur het eigen inkomen en emolumenten. Alleen voor hun onderknuppels geldt: “de hoogst verdienende managers in het voortgezet onderwijs verdienen volgens de CAO ongeveer 6500 euro bruto per maand”