EVC’s en CGO

Elders op dit forum lees ik over CVE’s.. sorry..EVC’s.. Men haalt gemakkelijk wat afko’s door elkaar, vrees ik. Ik heb die eerder verworven competenties binnen het CGO nergens zien leiden tot iets wat we vroeger vrijstellingen noemden. Op de deeltijdopleiding waar ik werkte waren de studenten volwassen. De meesten hadden al lang en breed bewezen te kunnen samenwerken: in hun baan, op de sportvereniging, in hun thuissituatie.
Voor veel van die studenten was het verplichte samenwerken een crime. Juist voor deeltijders is tijdsplanning erg belangrijk en werken in een groepje van 3 garandeert dat er geen enkel moment in de week is waarop iedereen tijd vrij kan maken.
Samenwerken werd dus in vijf minuten de taken verdelen en aan het einde van het proces met knippen en plakken alles bij elkaar zetten. Hooguit tussendoor wat mail contact (men woonde vaak fiks verspreid). Het was niet toegestaan om de groepswerkopdrachten alleen te maken.

Eén van de vele inconsequenties van het CGO. Niks een programma op maat waarbij met EVC’s rekening wordt gehouden. In de tijd dat er nog gewoon modulair onderwijs werd gegeven was dat alles veel makkelijker: je geeft vrijstelling voor die onderwerpen die men aantoorbaar al heeft gehaald.
Maar ja.. hoe meer je “geintegreerd” aanbiedt, hoe onmogelijker het is om eerder verworven kennis en vaardigheid te belonen met een kortere studieduur, want die andere doelen die er in dat project of die opdracht zitten, tsje.. die moet je nog wel halen. En dan kan maar op één manier: one size fits all.

6 Reacties

  1. Die vorm van ‘samenwerken’
    zie ik ook in het VO. Leerlingen moeten vaak presentaties voorbereiden in weken die al overvol zitten met proefwerken en so’s. Met alle activiteiten als voetbaltraining, gitaarles of een krantenwijkje, is dit voor leerlingen ook vaak een heel gepuzzel. Dus gaat het meeste via mail of msn.

  2. re EVC
    Ik heb een nicht die fysiotherapeut is en na 20 jaar werken in die sector in binnen- en buitenland wat anders wil. Zaterdag jl. bezocht ze een open dag van een hogeschool in Nijmegen. Ze wil verpleegkunde gaan doen, deed al veel ervaring op tijdens vrijwilligerswerk. Nergens krijgt ze vrijstellingen, ze moet gewoon 4 jaar naar school (anderhalve dag per week voor de voltijdsopleiding), maar in Nijmegen wil men een analyse maken van haar eerder verworven competenties en dan misschien een paar vrijstellingen uitdelen. Kosten van deze analyse: € 250,–.
    Willem Smit

    • Herkenbaar
      Ik ken een opleiding waar feitelijk hetzelfde aan de gang was. Omdat er nauwelijks modules werden gegeven, kon je ook niemand waar dan ook voor vrijstellen. Men moest nu eenmaal alle projectjes en opdrachten uitvoeren.

      Alleen de slimme studenten (gebaseerd om onduidelijke criteria) mochten de tweede helft van het tweede jaar en de eerste helft van het derde jaar overslaan. Men werd bevorderd van halverwege jaar 2 naar halverwege jaar 3.
      Die kregen dus feitelijk minder stof te verhapstukken, terwijl ze juist meer aan zouden kunnen en dat vaak ook wilden.

      De opleideing was starder dan welke modulair opgebouwde opleiding dan ook. En dat onder de noemer onderwijs op maat.

  3. Als….
    Als een opleiding haar competentieprofiel precies genoeg omschreven heeft, kan er getoetst worden of je al elders een aantal competenties hebt verworven. Deze kunnen dan erkend worden. De afkorting EVC staat dus voor ‘Erkenning van elders of eerder Verworven Competenties’. Lees verder…
    Belangrijk is het begin “Als een opleiding haar competentieprofiel precies genoeg omschreven heeft” en dat is natuurlijk vaak het probleem + ALS het wel goed gedaan is hoe vindt dan de beoordeling plaats van de eigen competentie-ontwikkeling ? Ik heb nog weinig positiefs gezien. Dan zijn de ELDERS verworven competenties natuurlijk al gauw iets van het “not-invented-here-syndroom”.

Reacties zijn gesloten.