Iets over en nav Mythe 5
Hij is erg lang geworden maar gezien de hoeveelheid achterliggend materiaal eerder kort.
Nummer 5 staat een beetje verstopt, ik zal er binnenkort wat aan doen, na mythe 4. Hier dus
Eigenlijk was hij vrijdag al zo goed als af maar toen raakte ik door een opstapeling van fouten en storingen (net als bij Tsjernobyl) de Toelichting helemaal kwijt. Ik kon opnieuw beginnen en kon wel janken.
M’n zoon en m’n schoonzoon probeerden me op te beuren en we schonken maar eens een Poolse wodka in die, zoals Reve het zo mooi zegt: “met de geveinsde onwennigheid van geschoolde happers” werd gedronken.. Al snel raakten we in beweging. Jongens, sprak ik zalvend, ik ben toch oud, het mooiste lijkt mij een dood op de barricades voor BON. Voor een demonstratie kom ik niet meer van m’n stoel af, maar als ze gaan moorden en brandstichten ben ik van de partij. Ik sta dan boven op een barricade en een dodelijke kogel treft mij. Dan zijn mijn laatste woorden…. Hier moest ik even nadenken, ik wist zo gauw niets. M’n schoonzoon schoot te hulp: Uuuh… dat zal ze leren! en m’n zoon: Ich bin ein Bonner!.
Ik dacht, wat kan me gebeuren met zulke tekstschrijvers achter me en knapte meteen op.
Willem Smit
schouder aan schouder
Beste Willem,
dit spreekt mij geheel aan, alleen ipv Poolse graag Geörgische Wodka.
Maar voor de rest:
“Let’s catch some bullets for our young pupils to protect them and their future.”
of zoals (ik meen Shakespear schreef:
“On to the breach my friends and let’s slip the dogs of war”
En die van je zoon klink heel goed, wie zou het origineel en de blunder nog kennen met HNL?!?!?!?
Ich bin ein BONner
Ich bin ein Berliner
Beste Mac
Leg me eens uit waar die blunder uit bestond. Dat heb ik nooit begrepen en nu ook niet. Kennedy had het heus niet over een locale pannenkoek.
Willem Smit
Nee klopt
Maar die andere president zei: “Ich bin ein Hamburger”
en die bedoel ik met de blunder, het was volgens mij Reagan, maar ziekte maakt je hoofd wat wattig.
HNL en CGO
Binnen mijn MBO-opleiding sta ik inmiddels bekend als fervent tegenstander van HNL en Competenties. Dus voer ik vaak verhitte discussies met beleidsmedewerkers (allemaal oud-collega’s). Ze kennen mijn algemene kritiekpunten inmiddels: ze denken alles achter hun bureau uit en hebben geen affiniteit meer met de praktijk, ze zijn de klas ontvlucht, maar willen nu wel docenten vertellen wat die moeten doen, en ze proberen hun eigen produkten niet uit. Dit in flagrante tegenstelling met de competentie-leer, waar de link met de bedrijfsvloer een van de speerpunten is. Vanochtend werd ik met 2 uitspraken om de oren geslagen, maar kon er verder niet op ingaan, want ja… inderdaad, ik moest lesgeven. Wie kan mij helpen met het antwoord:
– het onderwijs in Nederland is zo goed, met name het PGO, dat honderden Saoudi’s in Maastricht medicijnen studeren, terwijl ze vroeger naar Engeland gingen
– binnenkort komt er een rapport uit over “Balans-scholen” (?), dat zal bewijzen dat het CGO fantastisch is en dat de huidige chaos bij vele opleidingen alleen ligt aan de manier van invoeren. Bovendien is HNL door bepaalde MBO-scholen zelf ingevoerd, daar is nooit sprake geweest van enige dwang en dit staat los van het CGO.
Volgens mij zijn deze 2 begrippen echter inmiddels totaal in elkaar verstrengeld. Zie het taalportfolio, ontwikkeld door de BVE. Een al al HNL.
Ik heb nog nooit van Balans-scholen gehoord, en wil me wel voorbereiden op de volgende discussie. (Overigens scoor ik altijd met het omdraaien van een van de “mythes” : als de maatschappij inderdaad zo snel verandert, kun je dat als school nooit bijbenen, dus focus op kennis, dat is juist het enige dat standhoudt. De vaardigheden leren ze in het bedrijfsleven).
Re: HNL en CGO
Ik heb alleen commentaar op het eerste argument.
Is het aanlokken van honderden Saoedi-Arabieren een reclame? Misschien trekken ze daar ook nog wel tientallen Somaliërs, of Ghanezen.
Als je al naar buitenlanders wilt kijken, kijk dan eens naar de Belgen.
Wanneer honderden Belgen wèl naar Maastricht gaan en niet naar Gent of Leuven, en wanneer dat niet te maken heeft met uitloting, maar gewoon een kwestie van vrije keuze is, dan is het een argument.
Laat ze eerst maar eens aan die Arabieren vragen WAAROM ze zo graag naar Maastricht willen. Ik zou dolgraag weg willen uit Saoedi-Arabië en elke plaats in Europa zou me goed genoeg zijn. Misschien heeft Engeland gewoon geen zin meer in ze.
SA is inderdaad niet zo’n prettige plek…
Ed Brayton (Dispatches From The Culture Wars) heeft er hier een artikel over. Interessant leesvoer als je meer zoekt dan alleen krantekoppen.
Planeten Paultje
Re HNL & CGO
Beste Kafka
Hierover staat al het nodige op de site; ondermeer in Mythe 4 [hier]
en de bijlage Smit 2006.
Ik moest denken aan een bijeenkomst rond 2000 waarin Maastricht z’n onderwijs propageerde. Ik schreef daarover een stukje in Ad Valvas dat me niet in dank werd afgenomen.
Maar goed, een fragment uit dat stukje werpt licht op de zaak die je aansnijdt. (Misschien heb ik het al eens geplaatst)
Ad Valvas, februari 2000
Laatst hoorde ik een Maastrichtse hoogleraar voor een gezelschap zwaargewicht VU-economen beweren dat het onderwijs in Maastricht ‘foolproof’ was. Hiermee bedoelde hij dat de resultaten altijd goed zijn, zelfs wanneer dit onderwijs door heel slechte docenten aan heel slechte studenten wordt gegeven. Met die resultaten bedoelde hij het rendement dat in Maastricht altijd rond de 85% schommelt terwijl de onderwijslast er voor docenten lager is dan elders. In Maastricht zijn de hoorcolleges praktisch afgeschaft: ‘onderzoek toont aan dat je daar maar 5% van onthoudt’ aldus deze hoogleraar, die niet eens weet wat de functie van hoorcolleges is. Hij vermeldde niet dat in Maastricht ook het traditionele, individuele tentamen vrijwel is afgeschaft en dat de studielast er ongeveer is gehalveerd.
Die hoogleraar was Gijselaars. En dat studenten daar gaan studeren heeft me nooit verbaasd. Dat er nu zoveel buitenlanders op af komen wist ik niet. Ik heb er ook geen verklaring voor. Het is erg vreemd en enig speurwerk waard.
Willem Smit
Een paar gokjes
Geneeskunde in Maastricht, mogelijke redenen:
Voor Nederlanders: Elke plek voor geneeskunde is goed. Het is zó’n geluk als je ergens toegelaten wordt, dan maakt waar echt niet meer uit.
Voor Saoedi’s: Als je met veel geld en weinig moeite arts kunt worden, dan moet je het niet laten.
Antwoord op vraag 2
Geachte Kafka
Het betreffende rapport over balans-scholen is te vinden als attachment op pagina
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/1345 .
Het is gemaakt door (reclame)adviesbureau Keesie.
Zoals U daar kunt lezen zijn leerlingen van MBO-scholen de boot in gegaan met Keesie.
Ik heb alleen de koeieletters in het rapport gelezen en deze bevatten best wel genoeg zinnen die niet positief uit te leggen zijn voor HNL. Maar ach, de MBO raad spreekt van opstart problemen.
U vindt er geen statistische gegevens, Keesie noemt zich adviesbureau maar het niveau is dat van een reclamebureau.
Keesie (getverderrie)
Ze schrijven:
‘Keesie is opgericht vanuit (waarom niet gewoon uit?) passie voor de jeugd‘.
Nou nou, dat maakt indruk. Die passie voor de jeugd hebben ze gemeen met uiteenlopende groepen als kleuterleidsters, producenten van spelcomputers en pedofielen. Dat zegt dus eigenlijk niet zo veel.
Bij reclamebureaus is die passie voor de jeugd vooral een passie voor de portemonnee van de jeugd of hun ouders.
Deze Kees heeft kennelijk nog een andere dikke portemonnee aan weten te boren via zijn passie voor de jeugd.
vanuit…
Ik vind het vervelend om zo schoolmeesterachtig te moeten reageren, maar je zit er helemaal naast. Zeg eens tien keer hardop: “opgericht VANNUIUITT een passie voor de jeugd”. Beweeg je schouders mee, rollend als wagenwielen. Tuit je lippen om de woorden VANUIT je hart VANUIT je diepste ik de vrijheid te geven. Zodat die woorden, zelfsturend en dynamisch de jeugd zullen bereiken. Zodat de werkelijk gevoelde passie samen met de eigen ik van de jeugd een eigen leer/werk werkeljkheid kan construeren. Al gorgelend en fluitend.
Dát mijn beste Stevin, verklaart de werkelijke paradigmashift.
Re: HNL en CGO
-Er komen ook Saoudi’s naar Groningen om geneeskunde te studeren. Het gaat dus niet speciaal om PGO. Wat ik gelezen heb is dat de Saoudi’s veel te weinig geneeskunde opleidingen in eigen land hebben hebben en wanhopig op zoek zijn naar plaatsen waar ze hun artsen op kunnen laten leiden.
-jl heeft de link naar het balansscholen rapport al gegeven. Lees ook de stukken op die BON pagina.
-CGO en HNL zijn inderdaad inmiddels volkomen met elkaar verweven. Via CGO wordt ook HNL opgelegd. Scholen hebben hier geen keuze.
buitenlanders op zoek naar kennis.
Ik hoop dat het de buitenlanders beter zal vergaan dan het vijftigtal Spanjaarden dat enige jaren geleden een tijdje op de Hogeschool van Vlissingen watermanagement(?) mocht komen studeren. De brave Spanjaarden hadden al snel de weg naar de coffeeshops gevonden, waren daar niet weg te slaan,volgden amper de lessen, kregen evenwel gewoon hun diploma’s, anders zou dit avontuur voor de Hogeschool weinig lucratief zijn geweest. Dit alles tot groot ongenoegen van de Hollandse studenten die gewoon moesten studeren, waaronder een oudleerling van mij die me deze anecdote wist te vertellen.