Als attachment een rapport dat is geschreven in opdracht van het Procesmanagement herontwerp MBO door Adviesbureau Keesie.
De reactie van de MBO-raad is hier te vinden.
Het onderzoek is absoluut niet wetenschappelijk van aard en harde conclusies kunnen uit het rapport dus niet getrokken worden. De onderzoekers hebben met MBO-leerlingen tijdens een boottocht groepsgesprekken gehouden en nog meer van dat soort dingen. Er staan in het rapport geen gegevens over hoeveel leerlingen wat geantwoord hebben op welke vraag of iets dergelijks.
Het rapport is echter wel aardig om te lezen (aanbeveling: sla het voorwoord van de voorzitter van het procesmanagement maar over). Het beeld dat geschetst wordt is dat het in het MBO een enorme chaos is.
En wat wordt er weer creatief geschreven!
Deze prachtige brochure is het lezen waard. En wat staat er weer een prachtig pareltje in. Bij “De Leerling Centraal” staat dit:
Deze leerling weet niet anders dan dat het onderwijs is wat het is. De leerling van nu kan niet zeggen: het onderwijs is veranderd, vroeger was het zus of zo. Ze hebben maar een vaag idee van hoe het vroeger was. Als je dus aan een leerling vraagt om zijn of haar opleiding te beoordelen, zal die beoordeling ook niets te maken hebben met een vergelijking van toen en nu, oud en nieuw, fout en goed.
Klinkt volstrekt logisch en plausibel, niets aan de hand.
En wat staat er onder het kopje “COMPETENTIEGERICHT ONDERWIJS WERKT”?
Laten we maar met de deur in huis vallen met het goede nieuws: geen enkele leerling wil terug naar het oude systeem. Ondanks alle kritiek. Ze zien dat ‘alles beter is dan het oude’: weer terug het klaslokaal in en dan de gehele dag theorieles door een leraar die voor een klas staat, zien ze niet als wenselijk.
Hoe kunnen ze nou terugkeren naar het oude systeem als er een paar pagina’s terug in dezelfde publicatie wordt gemeld dat ze van dat oude systeem geen weet (kunnen) hebben? Of ben ik nu erg hard bezig met het zout en de slak?
Marten
Op dit soort slakken kun je niet genoeg zout leggen
De brochure staat bol van de gemeenplaatsen en ongeïnformeerde opinies. Gewoon meteen in de prullebak. Einsteins erfenis wordt bezoedeld door hem te associëren met dit soort flauwekul.
Dat is de generatie Einstein!
Je hebt het niet begrepen Marten. Consistentie is ‘oud’, inconsistentie is ‘nieuw’. Jezelf binnen een bestek van een paar pagina’s zo verschrikkelijk tegenspreken geeft nu juist aan dat je het helemaal in je hebt. Dat is nu generatie Einstein!
Ach, natuurlijk, dom van mij :->
Je hebt gelijk, ik was natuurlijk weer als een ouderwetse “leraar-met-krijtje” op zoek naar logische teksten en naar inhoud en zo. Dom dom dom!
Marten
Even een zijstraat over Einstein
Even wat “inside information”: in de plaats Hoogvliet, onder de rook van Rotterdam, is er een school met de naam Einstein Lyceum. Deze school, als ik het goed heb al eens uitgeroepen tot de slechtste school van Nederland (Trouw?), heeft het zogenaamde “Einstein Leren” ontwikkeld: een HNL-kloon. Het schijnt dat deze school zelfs “scenario 5” wil ontwikkelen; een ongetwijfeld nog adembenemend krachtiger vorm van leren dan scenario 4.
Aantal leerlingaanmeldingen voor volgend schooljaar tot nu toe: nul.
Einstein
De generatie Einstein??? Dit is een belediging voor Einstein.
De Klucht van de MBO raad en Keesie
Bekijk de website van Keesie: alles voor de jeugd, pure reclamespots, zeer spetterend met weinig realiteitszin.
Ik citeer maar wat:
Want Keesie vindt dat de jeugd nu eenmaal het beste verdient.
Terwijl een kind meer leert als hij gamed, dan wanneer hij met zijn neus in de schoolboeken zit.
Hoe goed is de generatie Einstein en hoe slecht zijn wij:
De jeugd is slimmer, sneller en socialer dan wij waren toen wij dezelfde leeftijd hadden.
Ze zijn slimmer omdat zij op een ander manier omgaan met informatie. Zij doorzien reclame, zij weten hoe het nieuws wordt geschreven, zij weten hoe films worden gemaakt. Zij komen sneller to-the-point en kunnen makkelijker verbanden leggen die schijnbaar weinig met elkaar te maken hebben.
Een generatie die samen met ons in deze wereld leeft, maar die hem beter door heeft. Die van de hoed en de rand snappen. Die niets meer klakkeloos aannemen.
Wij raken verstijfd van de informatie-overload. Zij zijn als een vis in het water van 24/7 informatie en communicatie.
Wij leren lineair volgens vaste patronen. Zij leren lateraal met behulp van associaties.
Wij wachten tot iemand ons vertelt hoe het moet. Zij ontdekken en onderzoeken.
Wij reduceren wetenschap tot kunstjes. Zij kunnen complexe materie aan.
Wij accepteren dat de wereld niet eerlijk is. Zij zien eerlijkheid als het hoogste goed.
Wij nemen ze niet serieus. Zij respecteren iedereen die authentiek en oprecht is.
Wij vertellen en verwachten dat ze luisteren. Zij communiceren met elkaar.
Wij zijn stand-alone. Zij leven, leren en werken in netwerken.
Wij accepteren bullshit. Zij niet.
Wij raken verbijsterd van deze wereld. Zij weten beter hoe onze wereld in elkaar steekt dan wij.
Laat Vliegenthart en van Nieuwkerk maar eens verantwoording afleggen waarom ze onze belastingcenten misbruiken voor een onderzoek bij een dergelijk bureau.
In een puntsgewijs overzicht
In een puntsgewijs overzicht van de NRC van vandaag staat ” Het bedrag per leerling wordt verhoogd, voor betere begeleiding”. Ik conludeer daaruit dat ons nieuwe ortho-meso-sinistere kabinet door wil gaan met het competentiegerichte leren.
Waar kan ik die generatie Einstein vinden?
Wat kan ik doen om ze naar de TU te halen? Zulke studenten willen we allemaal wel!
[]
[]
Keesie niet objectief
Natuurlijk is bureau Keesie niet objectief, daar zijn ze ook niet voor gevraagd. Helaas trapt de pers (in dit geval mijn Volkskrant) er met grote graagte in. Onderzoek toont aan dat MBO-ers wel degelijk voor het Competentie Gericht Leren zijn. Er moeten eerst nog een paar schoonheidsfoutjes uit, maar dan: fijn plan.
Merkwaardig genoeg staat er nergens waarom die leerlingen het CGL zo fantastisch vinden. Ik hoop op een felle reactie met ingezonden brieven naar de Volkskrant.
Wat denk ik over Keesie
Wat ik denk is dat die leerlingen tijdens die boottocht gigantisch geklaagd hebben over het Competentie Gericht Leren.
Maar alleen dat kon Keesie natuurlijk niet opschrijven (dan hadden Van Nieuwkerk en Vliegenthart het rapport gewoon in de prullenbak gemikt en Keesie nooit meer een opdracht gegeven).
En dus kwamen er ook een paar zinnetjes in het rapport waarin leerlingen zeggen in principe wel voor CGO te zijn en dat het vooral aan de uitvoering ligt. Dat zal hen in de mond gelegd zijn. Een beetje manipulatieve vragensteller krijgt dat wel voor elkaar bij 18 jarige MBO’ers (en waarschijnlijk ook bij de meeste 50 jarige academici).
En dat zijn de zinnetjes die de MBO-raad in het persbericht heeft opgenomen.
Nomen est Omen
Wie neemt er nu ook een bureau ‘Keesie’ (Pietje, Henkie, Sjonnie, Willempie) in de arm.
Daarbij denk ik toch eerder aan een kroeg of een onbetrouwbare klusjesman.
Uuuh Vliegenthart….
…deze MBO-leerlingen hebben ook nog iets mee te delen,
Dit zijn niet de leerlingen die de boot in gegaan zijn met Keesie; ze kwamen niet door de selectie.
Bron: www.nrc.nl/krant/article619065.ece/Het_nieuwe_leren_in_de_praktijk_Kijk_maar,_een_broek_heeft_twee_pijpen .
Ronald Wilke van ROC Flevoland:
“Ze willen elke dag zeven uur les, met een docent voor de klas. Maar dat kan geen enkele ROC leveren. Daar is geen geld voor.”
En in het Keesie rapport stond dat ze niet meer terugwillen naar klassikaal les.
Verder staat er nog wat te lezen over de HBO-lerarenopleidingen:
„Een ramp”, zegt ze. „We worden voorbereid om begeleiders te worden, in plaats van leraren.”
Efficient onderwijs zo
En Ankie Verlaan kon dat al decennia geleden. Om uit te leggen dat een broek twee pijpen heeft, was een bezoek aan het museum noodzakelijk. Kost een middagje, maar dan weet je ook wat.
Misschien kunnen we naar het Gutenberg museum om te laten zien wat nou een “boek” eigenlijk is.
Ik mis eigenlijk maar één ding: Kunnen we heel alsjeblieft een school voor het nageslacht in de oorspronkelijke staat bewaren zodat men er later achter kan komen wat onderwijs ook al weer was.
De lente trekt als een razende je lijf uit door dergelijke berichten.
Geweldig, zo’n geconserveerd klaslokaal
Mag ik er conservator worden? Kan ik bijkomen van dit beroep …
Dat is in ieder geval beter
Dat is in ieder geval beter dan de Grafische School Haarlem, die zich tegenwoordig naar Laurens Jansz. Coster noemt. Wie stuurt zijn kind nou naar die oplichterij om het drukkersvak te leren?
We hebben trouwens in Den Haag “het Museum van het boek”, wel zo praktisch in een tijd dat alle reisuren als lesuren worden gerekend, omdat onze minister graag bedonderd wil worden.(Als de cijfers maar kloppen.)
Beste collega-BONners,
Ik heb het angstige vermoeden dat niet alle deelnemers van dit forum is opgevallen wat in de staart van het rapport staat geschreven. Te beginnen op bladzijde 22, eerste kolom, onder het kopje ‘WAT MOET IK HIERMEE ALS DOCENT?’:
‘Ga niet in de contramine.. ..Mocht de school een richting inslaan die echt niet past bij je eigen overtuigingen: er zijn scholen zat waar ze het anders doen…’
En dan op dezelfde bladzijde in de vierde kolom onder het kopje: ‘WAT MOET IK HIERMEE ALS MINISTER VAN OCW?’:
‘Maak daarnaast een eind aan de ideologische discussie..’
Een ROC-voorzitter over de Einstein-generatie
Bernard Fransen, voorzitter van het college van bestuur van het ROC Midden Nederland:
“Leerlingen zappen en surfen de hele wereld over in een eigen taal. Ze blijven langer onzelfstandig, wonen langer thuis, want papa is de bank en mama het hotel. Ze zijn vaak verwend en horen geen ‘nee’ meer. Er zijn veel leerlingen met taalachterstanden, ze hebben geen conditie en eten niet gezond, er zijn veel psychische problemen. Opvoeden en onderwijs geven is ingewikkeld, laten we dat eens erkennen.”
En hoort daarom
beter beloond te worden en moet de werkdruk aangepakt op een zinnige manier.
Hoe past dit?
Hoe past het citaat van Dhr. Fransen in deze discussie. Waar komt het citaat vandaan?
Het citaat staat op de….
Het citaat staat op de website van de Aob: www.aob.nl/onderwijsdebat.asp?w=7 .
Ik heb het hier geplaatst omdat hier een ROC-voorzitter een beschrijving van MBO-leerlingen geeft dat duidelijk afwijkt van de beschrijving die in het Keesie-rapport staat.
Fransen geeft aan dat MBO-leerlingen goede begeleiding nodig hebben;
het Keesie-rapport beweert dat leerlingen goed weten wat ze willen en dat wij hun slechts op hun wenken hoeven te bedienen.