Ik geef hier (met dank aan Mark79 voor de bron) haar reactie, Daaronder mijn commentaar hierop.
Geen verband tussen vernieuwing en uitval in mbo
NRC Handelsblad schaart mij in zijn hoofdredactioneel van 20 november onder de fervente aanhangers van het nieuwe leren die denken dat de jeugd van tegenwoordig niet meer gewoon les kan krijgen. Niets is echter minder waar. Deze krant komt tot zijn conclusie op basis van een interview met mij over recente leerlingprotesten op ROC’s. In de weergave hiervan is veel van mijn toelichting onbenoemd gebleven, waardoor een scheef beeld wordt geschetst van de vernieuwingsoperatie in het mbo. Maar het onderwijs is gebaat bij een genuanceerd beeld van de werkelijkheid en niet bij hypes.
De wens tot vernieuwing van het beroepsonderwijs komt uit het bedrijfsleven en is gericht op een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Bedrijven vragen nu andere typen werknemers dan tien jaar geleden. Daarom ontwikkelt het mbo-opleidingen waarin sprake is van een evenwichtige combinatie van vakbekwaamheden en persoonlijke competenties, nodig om in arbeidsorganisaties van deze tijd te kunnen functioneren.
Bij deze vernieuwing moet altijd sprake zijn van een lesrooster, of dat nu voor een groep is of voor een individu. Scholen verantwoorden hun kwaliteit tegenover de inspectie. Dat er in deze fase ook dingen niet goed gaan, is inherent aan een complex veranderingsproces. Daarvoor hebben de scholen zeer nadrukkelijk oog en daaruit trekken ze ook lering. De geleidelijke invoering van de nieuwe opleidingseisen maakt het mogelijk te werken aan verbetering.
De verbinding die wordt gelegd tussen vernieuwing en uitval is volstrekt onterecht. De uitvalcijfers zijn de afgelopen jaren teruggelopen. De belangrijkste oorzaak van uitval op de lagere niveaus in het mbo is dat hiervoor geen diploma van een vooropleiding is vereist. Veel uitvallers uit hetvmbo, praktijkschoolleerlingen en jongeren met een opleidingsachterstand komen hierdoor het mbo binnen. Vaak met een veelvoud aan andere sociale problemen. Met de nieuwe opleidingen slagen we er beter in om voor deze moeilijke groep perspectief te ontwikkelen. Dat was binnen het ‘oude’ mbo niet mogelijk.
Margo Vliegenthart
voorzitter MBO-Raad
De wens tot vernieuwing komt uit het bedrijfsleven, zegt Mw. Vliegenthart. Waarom hebben dan zowel Loek Hermans van het MKB áls Hans de Boer van de taskforce jeugdwerkloosheid kritiek op het competentiegerichte MBO onderwijs? Ik ben zeer benieuwd waar Mw Vliegenthart op baseert dat “het” bedrijfsleven specifiek deze vernieuwing wenst.
Verder zijn die leerlingen waar het mis mee gaat dankzij de zo vurig gewenste veranderingen kennelijk collateral damage in de strijd voor het ultieme onderwijs. Dat zou eventueel nog denkbaar zijn als de excessen niet zo waanzinnig groot zijn. Anderhalf jaar geleden Inholland (zeer grote problemen over de hele linie), later Fontys en nu de ROC’s Friesland, Utrecht en Flevoland. Allemaal dezelfde bezwaren. Hoe is het mogelijk dat MBO’s en HBO’s wel in staat zijn om een kartel te vormen bij het introduceren van HNL, terwijl men overduidelijk niet in staat is om de voorspelde fouten te voorkomen en daar rustig een tweede derde en vierde maal opnieuw de mist mee ingaat. Zou het dan toch inherent zijn aan de gekozen vernieuwing? Dáár is namelijk de kritiek op. Geen les, geen vakbekwame docenten….”Wij willen LES” roepen de studenten. Dat lijkt nauwelijks mis te verstaan en heeft maar heel weinig te maken met per ongeluk een foutje hier of daar. Het is wel potverdrie BEWUST BELEID om geen les meer te geven.
Ik ken de cijfers niet, maar het aantal uitvallers op het (V)MBO is de laatste jaren enorm in het nieuws. Dat dat aantal teruggelopen zou zijn heb ik niet eerder gehoord. Vreemd dat dat succes niet breder uitgemeten wordt. Wat in ieder geval wél duidelijk is, is dat er een enorme diploma inflatie is op het MBO. Ook dát is één van de kritiekpunten van de studenten. Als een diploma niets meer voorstelt, dan kun je administratief de uitval voorkomen door iedereen er eentje te geven. Hoera: NUL uitval!
Overigens is vanuit dezelfde hoek van de onderwijsvernieuwers regelmatig betoogd dat het VMBO examen maar afgeschaft moest worden, omdat dit de doorgaande ontwikkelingslijn met het MBO zou doorbreken. Ach…als de werkelijke wereld ongewenst is, dan verander je gewoon de administratie.
Controlenatie
Het verbaast mij telkens weer dat onderwijsvernieuwingen worden doorgevoerd zonder evaluatie door middel van een conrolegroep. Wij verkeren echter in de gelukkige omstandigheid dat er wel een niet-geplande controlegroep voor het nieuwe leren is: de Belgische scholen. Ik heb nooit gehoord dat in België geschoolde jongeren op hun werk slechter presteren dan in Nederland geschoolde jongeren. Waarom zouden de Nederlandse bedrijven dan achter het nieuwe leren staan? (Of geloven ze het verhaal van de aanloopmoeilijkheden en denken ze dat de in Nederland geschoolde vakkrachten straks echt beter dan de Belgische zullen zijn)
Controlegroep?
Er bestaat ernstige paedagogische misstanden bij de opleiding van topsporters.
Autoritaire trainers; oefenstof met weinig eigen inbreng; eindeloze herhaling; strenge selectie; belemmering van zelfontplooing naar eigen inzicht.
Onderwijsvernieuwingen die hun effectiviteit hebben aangetoond bij deze controlegroep kunnen zondermeer worden ingevoerd in het gewone onderwijs.
Niet zo gek
Als mijn cynisme-sensor nog werkt, kan ik zeggen dat ik deze vergelijking niet gek vind. Ik moet de eerste topsporttrainer nog zien die tegen z’n pupillen zegt: “Jongens, pak maar een bal en ik zie jullie over twee uur wel weer”.
re controlegroep
Ja, en Hendrikush, er zijn ook grote misstanden bij de schakers. Voor je grootmeester bent moet meer dan 50 duizend stellingen kennen. Maar het is veel beter ze de regels en een handjevol algemene principes bij te brengen. Dan kunnen ze die 50.000 stellingen zelf bedenken en dan blijft het beter hangen.
Willem Smit
Jullie zijn verantwoordelijk en niemand anders
Beste Margot,
Dit soort reacties ben ik meer dan beu. Het onderwijs in een chaos storten en je dan gaan verschuilen achter een ander. In al mijn onderwijs jaren heb ik nog nooit een stabiele situatie meegemaakt. Telkens was het excuus voor grove nalatigheid dat we in een verandering zaten die het onderwijs zogenaamd opgedrongen was. Nooit is een stabiele situatie bereikt zelfs niet binnen een studieperiode van 4 jaar. Nooit hebben jullie je afgevraagd of het middel wel gerechtvaardigd werd door het doel. Nooit is er iemand ter verantwoording geroepen voor de ongelofelijke nonchalance en arrogantie waarmee de veranderingsprocessen uit zijn gevoerd.
Het feit dat een hbo-instelling 9 docentklokuren uittrekt voor een stagebegeleiding van 20 weken inclusief lees- en reistijden heeft niets te maken met een verandering, dat is een belediging voortkomend uit beleid. Dat er geen roosters zijn en geen lessen is de uitleg van HNL door de besturen. Dat een bestuurder 28000 euro autokosten declareert heeft niets met veranderen van doen.
Niemand heeft jullie opgelegd dat je monopolies moest creëren om zodoende te voorkomen dat de studenten zouden gaan shoppen.
Jullie hebben deze verandering gewild en bij een ieder in deze vorm door de strot geduwd. Jullie en alleen jullie zijn daar verantwoordelijk voor.
Corgi
Ontmantel De Grote Leugen
Het hoger onderwijs en het bedrijfsleven hebben helemaal NOOIT om het nieuwe leren gevraagd.