Jeanet Meijs in de Telegraaf

BON bestuurder Jeanet Meijs zegt in de Telegraaf:

Van onze verslaggevers AMSTERDAM, woensdag Het basisonderwijs in Nederland is doodziek. Onderwijsbonden, schoolleiders en bestuurders hebben oogkleppen op. De werkelijke problemen liggen veel dieper dan de omstreden bezuinigingen in het passend onderwijs. Alle kinderen zijn de dupe geworden van een geldverslindend schoolsysteem.

Dat stelt de vereniging Beter Onderwijs Nederland. De onderwijsorganisatie uit snoeiharde kritiek op de vakbonden. Zij vindt de protestacties van gisteren een schijnvertoning. Passend onderwijs is maar een fractie van het probleem. Het is een totale chaos in het basisonderwijs, stelt bestuurder Jeanet Meijs.

Kinderen zijn het slachtoffer van het huidige onderwijsstelsel geworden. Leerkrachten missen de affectie met de klas door een gebrek aan middelen en visie van besturen.

Meijs wil zo snel mogelijk met de onderwijsbonden, de PO-raad van basisscholen en bestuurders om de tafel zitten.

6 Reacties

  1. Beste redactie
    Ik ben toch wel benieuwd naar dat artikel van Jeanet Meijs in de Telegraaf maar ik kan het nummer van gisteren niet meer te pakken krijgen. Kan het hier alsnog geplaatst worden? Zonder tekst vind ik het moeilijk om te reageren hoewel ik de conclusie dat “de werkelijke problemen veel dieper liggen”deel.

  2. Telegraafartikel
    Bedankt voor het plaatsen van het artikel. Ik ben met Jeanet van mening dat de problemen dieper liggen dan alleen bezuinigen op passend onderwijs. Maar ik vind niet dat de protestacties een schijnvertoning waren. Ik vind ook niet dat er sprake is van een totale chaos in het basisonderwijs en ook niet dat leerkrachten de affectie met de klas missen. Als dit de duidelijke en strijdbare mening van BON is distantieer ik mij daarvan.

    • Tuurlijk niet,
      zo werkt dat met de Telegraaf. Die draaien de kanonnen graag richting de bonden. De AOB heeft echter wel degelijk door wat de echte problemen zijn. Natuurlijk, een vakbond, maar wel met een voorzitter die hart heeft voor goed onderwijs en bij OC&W daar ook voor op komt, tegen de stroom in. Het werkelijke probleem zijn de sectorraden en de schoolbesturen. Het zou mooi zijn als de Telegraaf in de gaten krijgt hoe het er in deze sector aan toe gaat. Het vrije ondernemerschap zonder eigen risico op kosten van de samenleving. Werkgevers? Ach. Het bedrijfsmatige onderwijs, dat ook de universiteiten in zijn greep krijgt, is het begin van de nieuwe middeleeuwen.

  3. Nog veel te vroeg
    Slaap zacht
    Wat Meis voorstelt zijn, ontdaan van een moreel sausje, onderhandelingen tussen het politiek-educatief complex met als prominentste lid Elias en de stuurloze leraren die net twee propaganda-veldslagen verloren hebben. Deze propagandaveldslagen vielen samen met de afgelopen lerarenstakingen. Van de eerste staking is bij het publiek blijven hangen dat het er daarbij omging dat de leraren geen week vakantie wilden inleveren. Geen wonder dat sommige schoolbesturen hun stakende leraren bij de staking doorbetaalden. Ook bij de daaropvolgende staking over passend onderwijs lukte het de tegenstanders van de leraren om de impact die de controverse over passend onderwijs zou moeten hebben op het gehele lager onderwijs buiten beschouwing te houden. Die impact is enorm want we krijgen de vroegere grote inhomogene klassen van vroeger weer terug zonder daarmee op dezelfde wijze te mogen omgaan.
    Meijs wil een soort Wiener Kongreß bijeenroepen om de oude toestand te herstellen zoals dat na de val van Napoleon gebeurde. Maar het complex zit vaster in het zadel dan ooit. Wil zo’n Kongreß resultaat hebben dan zullen de leraren eerst eens een Wellington moeten aanstellen en een propagandaslag moeten winnen.
    Seger Weehuizen

    • Weens congres?
      Binnen een halve eeuw na dat Weense congres braken de oorlogen alweer uit. Men had vele gevoeligheden over het hoofd gezien; voorbeeld heel dichtbij dat van de Belgen versus de Hollanders.
      Ik heb zelfs gelezen dat men WO1 terug wist te voeren naar de besluiten van dat Weense congres.
      Castlereagh en Metternich gelden als de grootste diplomaten aldaar. Ondanks al die beroerde gevolgen.
      BON kan daar natuurlijk nooit tegenop.
      Slechte analogie, denk ik (knipoog).

      Vrijheid van onderwijs, ook van particulier onderwijs, is de beste garantie om allerlei ouders van diverse pluimage tevreden te stellen. Zo kunnen er scholen bestaan die traditioneel klassikaal onderwijs aan redelijk homogene groepen geven, naast scholen die hun klassen zo klein kunnen maken dat zij bijna prive-onderwijs kunnen geven (daar hangt dan voor de ouders uiteraard een kostenplaatje aan, want het zal particulier onderwijs zijn).
      Bij vrijheid van onderwijs (en het heeft werkelijk bestaan) kunnen ouders kiezen voor de speelschool die doet aan ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO) of de school die degelijk geordende leerstof aanbiedt en alles daartussen.
      Het vereist wel dat de samenwerkingsverbanden WSNS worden opgeheven (Ik heb het over het basisonderwijs). Want die samenwerkingsverbanden verplichten de scholen van diverse pluimage veel te veel. Hun eisen grijpen diep in in het schoolgebeuren.
      Vrijheid van onderwijs betekent vrijheid van vereniging en vergadering en levensovertuiging.
      Er is geen enkele noodzaak deze vrije scholen in een dwingend verband te persen als dat van die samenwerkingsverbanden.

Reacties zijn gesloten.