Havenondernemers: ROC’s onder de maat

In Metro vandaag klagen de havenwerkgevers over de ROC’s: “Na vier jaar samenwerken met de mbo-instellingen zijn wij buitengewoon ontevreden”, aldus Deltalinqs-voorzitter Wim van Sluis. “Ze fröbelen maar wat aan en de tekorten aan goede mensen in de haven lopen op.”

Competentieonderwijs of froberschool?

8 Reacties

  1. STOPPEN NU!
    Wie het nu nog niet door heeft is blind, doof dom, achterlijk, of alles tegelijk. Een staatsecretaris die verondonneert dat het niveau van de WO en HBO opleiding omhoog moet en als selectiemiddel de poort gaat gebruiken. Ondernemers ( zoals hierboven) zien een stijgend gebrek aan kenniswerkers, ongediplomeerde krachten in de huishoudelijke hulp dienen poeiers, pillen en injecties toe, let op dit is bij wet verboden. Dit alles wordt onderlijnd door de bestuurderen die alsmaar roepen dat er geld bij moet en dat er geld tekort is en dat er minder benzuinigd moet worden. De conclusie is echter klip en klaar. Ten eerste stoppen met roepen om meer geld om de simpele reden dat het geld OP IS. dus STOPPEN NU! En ten tweede, een klein aantal zelfbenoemde wetenschappers, arrogante bestuurderen, zelfingenomen paljassen die zich ‘manager’ noemen, hebben een jaartje of tien geleden iets bedacht met ‘competenties’, kennis had een halfwaardetijd van drie jaar, de computer kon de docent wel vervangen, en meer van dat soort onzin die alleen maar twijfel oproept omtrent de verstandelijke vermogens van deze proleten. Zo stilaan begint het zaad van de competenties zijn distels voort te brengen, Er is maar één mogelijke oplossing STOPPEN NU! Geen wet op het competentiegericht onderwijs ( waar het woord competentie niet eens in voorkomt (sic)), bevoegde leraren voor de klas, weg met de kleilagen van proleten, onheilsprofeten, gemankeerde bestuurderen en managers waarvoor geldt dat er mensen en potloden zijn maar jammer genoeg ook stompjes.

  2. Urgent
    Deze klacht hoorde ik vele jaren van mensen uit bouwbedrijven, constructiebedrijven. En we hebben er hier uitvoerig over kunnen lezen. Nu, eindelijk beginnen grote bedrijven hun mond open te doen.
    Ik constateer dat niet alleen het ministerie en verschillende fracties in de volksvertegenwoordiging de zaken uit de hand hebben laten lopen, maar ook de bedrijven die verstandig opgeleide mensen nodig hebben. Waarom hebben ze al die jaren gezwegen?

    • CGO leek aantrekkelijk
      Het is wel verklaarbaar waarom het lang duurde voordat bedrijven aan de bel trokken. Dat hele CGO dateert (in Nederland) van een 10 jaar geleden. Ik vermoed dat er toen al klachten waren over de kwaliteit van jonge werknemers. Misschien hing dat samen met de ontmanteling van de LTS en de invoering van het VMBO/MBO traject een paar jaar eerder. Die verandering betekende minder praktijk en meer theorie.
      Bedrijven zullen hierover klachten hebben gehad en een meer praktijkgerichte opleiding hebben gewenst. Het idee van CGO lijkt dan niet gek. Vooral ook omdat de werkgeverskoepels er in allerlei gremia en overleggen aan meewerkten. Maar voordat duidelijk wordt dat dat CGO faalt en dat werkgevers zelf ook geen sjoege hebben van gowed onderwijs, moet er veel water naar de zee.

      • Waanidee
        Daarnaast was er het waanidee dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ heel ander onderwijs nodig zou hebben. Het CGO is altijd verkocht als ‘meer praktijkgericht’ , wat absoluut niet zo is. Daarnaast zou de verantwoordelijkheid meer bij de leerling moeten liggen, zou niet alle theorie noodzakelijk zijn en zou alles geïntegreerd moeten worden aangeboden (Nederlands onder de motorkap). Het is allemaal vooral onzin gebleken, maar het bedrijfsleven én vooral hun mantelorganisaties (de kenniscentra, de koepelorganisaties, CINOP, landelijke pedagogisch centra etc.) zagen hier wel voordelen (voor henzelf) in. De CGL-ontwikkeling ging immers gelijk op met de ‘vermarkting’ van de ondersteuningsorganisaties.

  3. Blue collar
    Er is al jaren een groot tekort aan lassers en elektriciens, ver voordat er überhaupt sprake was van CGO. Deze beroepen zijn kennelijk niet aantrekkelijk genoeg meer in de moderne, op schone diensten gerichte arbeidsmarkt. Bovendien bieden ze weinig carrièreperspectief en zekerheid. De uitstraling van deze “blue collar beroepen”is nog steeds gering. In beroepenbijlagen van de kranten krijgen ze maar weinig aandacht in vergelijking met allerlei andere “leuke”beroepen. Wie kent ouders die met trots zeggen: mijn zoon of dochter leert voor fijnlasser ? Ze zijn er wel maar je hoort ze niet. Vanuit de beroepsgroep probeert men dat wel te veranderen maar tot nu toe met onvoldoende succes.Werkgevers verwijten ROC’s dat ze zich onvoldoende inspannen om jongeren enthousiast te maken voor deze beroepen. Tegelijkertijd klagen ze erover dat de arbeidsmarkt nog niet flexibel genoeg is. Met andere woorden, men wil deze moeizaam verworven vakmensen wel gemakkelijk op straat kunnen zetten als het even tegen zit. Haven en metaal zijn zoals bekend, conjunctuurgevoelige bedrijfstakken.
    Ik denk dat voor werkgevers niet in de eerste plaats het onderwijs het probleem is maar de arbeidsmarkt. Waarvan ze natuurlijk zelf, als de vraagkant, ook deel uitmaken.

    • Boekje
      “Het” bedrijfsleven en technische beroepsopleidingen, daarover kan ik wel een boekje open doen.
      Zoek maar eens stageplaatsen: óf ze hebben het te druk voor een stagiair, óf er is juist veel te weinig werk voor een stagiair.
      – Salaris: bedrijven proberen een elektromonteur zo lang mogelijk op het minimumloon te houden. Mijn indruk is, dat metaalbewerkers en loodgieters wat beter worden betaald. Geloof me: status en salaris hebben ALLES met elkaar te maken. Dat eeuwige geklets over ‘vakkanjers’ die we zo nodig zouden hebben. Het heeft geen inhoud!
      – Opleiding: Jongeren die boven 20 alsnog graag de vakopleiding willen doen, moeten de scholingsdag vaak zelf betalen. Ze kunnen ook twee avonden naar school, maar ik geef het je te doen: ’s Morgens om 6 uur bij de carpoolplaats staan om opgehaald te worden en vijf uur pas daar weer terug is echt niet uitzonderlijk. Acht uur zwaar lichamelijk werk overdag. Ga dan nog maar eens eten koken en direct weer naar school, plus huiswerk. Boven de 30 ben je zelfs al afgeschreven in dit land: te duur voor een bedrijf en van Bijsterveldt bekostigt de opleiding niet meer!!!!!!
      – Jongeren met een vlekje (adhd, allochtoon, ‘straatuiterlijk’, autist, justitieklant geweest) : veel bedrijven hoeven ze niet en vaak met dezelfde argumenten. Daar kan ik bij klanten niet mee aankomen, de collega’s pikken het niet, we kunnen zulke jongens er niet bij hebben enz. Allemaal niet onbegrijpelijk, maar hou dan op met klagen dat er geen goede vaklui te vinden zijn.

      Als er toch tekort aan vakmensen is (zéér conjunctuurgevoelig, bedrijven denken nauwelijks vooruit) dan zou je toch denken dat het aantrekkelijk moet worden gemaakt met goede salarissen en royale studiefaciliteiten, openstaan voor ‘andere’ jongens’ etc. Maar nee! Kennelijk valt het wel mee met het tekort. Ze willen de slimme, gehoorzame, gemotiveerde vakman van vroeger óók voor de prijs van vroeger.

      • En….niet te vergeten beste Hinke
        de vernietiging van de ontslagbescherming voor het geval dat, indien onverhoopt nodig, maar eigenlijk omdat ze heel graag die slimme, gehoorzame, gemotiveerde vakman voor de prijs van vroeger kunnen ontslaan wanneer het hun uitkomt zonder dat het geld gaat kosten.

        • En ook nog
          ontslaan zonder het recht op de jaren WW waar sommigen jaren aan betaald hebben. Nu nog twee jaar, maar Rutte komt er aan!

Reacties zijn gesloten.